Šok na úvod US Open! Halepová končí na raketě Kanepiové. Serena a Stephensová nezaváhaly

27. 8. 2018, 18:29
Aktuality 50
US OPEN - Hned úvod letošního ročníku US Open přinesl šok. Světová jednička a jedna z největších favoritek Simona Halepová končí stejně jako loni v prvním kole, letos nestačila na výborně hrající Kaiu Kanepiovou. Vůbec poprvé v open éře končí nejvýše nasazená hráčka na US Open už v prvním kole.
Profily hráčů

Simona Halepová měla před závěrečným grandslamem sezony vynikající generálku, v Montréalu slavila titul a v Cincinnati byla míček od dalšího triumfu. Na US Open se však světové jedničce nadále nedaří. Také letos končí v prvním kole, tentokrát byla nad její síly Kaia Kanepiová, která zvítězila 6-2 6-4.

Agresivní Kanepiová v úvodní sadě dominovala a velmi rychle se dostala do vedení 5-1. Halepová následně skóre snížila, jenže Estonka úvodní dějství dopodávala čistou hrou.

Ve druhé sadě vedla Kanepiová už 3-0 se dvěma brejky v zádech. Bojovná Rumunka ovšem dokázala srovnat skóre na 4-4. V následující hře však nevyužila dva gameboly, podání nakonec ztratila a Kanepiová o pár minut později proměnila hned první mečbol. "Celý zápas jsem vydržela hrát agresivně," řekla Estonka, jež světovou jedničku zasypala 26 vítěznými údery.

Vůbec poprvé v open éře (od roku 1968) končí nasazená jednička na US Open už v prvním kole. Úvodní zápasy na grandslamech v minulosti nezvládly ještě Virginia Ruziciová na Australian Open 1979, Němka Steffi Grafová ve Wimbledonu 1994, dvakrát Švýcarka Martina Hingisová (ve Wimbledonu 1999 a 2001) a loni Němka Angelique Kerberová na Roland Garros.

Kanepiová dnešním překvapivým vítězstvím navázala na skvělé výkony z loňska, kdy ve Flushing Meadows došla z kvalifikace až do čtvrtfinále. Její další soupeřkou bude kvalifikantka Jil Teichmannová, proti níž bude třiatřicetiletá Estonka jasnou favoritkou.

Halepová se naopak se závěrečným grandslamem sezony loučí stejně jako loni hned v prvním kole. Loni prohrála souboj s bývalou vítězkou Marií Šarapovovou. Americký podnik velké čtyřky zůstává i nadále jejím nejhorším grandslamem. Přesto zůstane světovou jedničkou.

"Nehrála jsem nejlépe a ona hrála výborně. Věděla jsem, že to umí. Zatlačila mě a já se z toho nedostala," řekla Halepová. "Nenašla jsem rytmus a prohrála, tak to je. Nemám moc co říct. Žádné drama, ale je to nepříjemné."

Na úvod měla problémy také Jelina Svitolinová. Proti domácí Sachii Vickeryové totiž potřebovala tři sety, nakonec však po hodině a půl zvítězila 6-3 1-6 6-1. Ve druhém kole se nasazená sedmička utká s Tatjanou Mariaovou.

Sloane Stephensová zahájila obhajobu loňského triumfu vítězstvím 6-1 7-5 nad Jevgenijí Rodinovou. Ve druhém kole se loňská vítězka utká s kvalifikantkou Anhelinou Kalininovou.

Serena Williamsová odstartovala útok na 24. grandslamový titul suverénně. V prvním kole smetla 6-4 6-0 Magdu Linetteovou. První kolo na US Open zvládla i poosmnácté v kariéře a na grandslamech prohrála úvodní zápas jen jednou z 69 duelů.

Williamsová loni US Open vynechala, protože v době turnaje porodila dceru Olympii. Letos se na kurty vrátila, dostala se do finále Wimbledonu a mnozí předpovídají, že může v New Yorku získat čtyřiadvacátý grandslamový vavřín, čímž by vyrovnala Margaret Courtovou.

"Mám pocit, že se postupně dostávám zpět (do formy). Trénuju tvrdě a mám z toho dobrý pocit," řekla šestatřicetiletá Williamsová. "Jsem ráda, že jsem zase tady. První set byl vyrovnaný, ale pak jsem už hrála jako na tréninku," pochvalovala si.

Kvůli večernímu zápasu se nemohla s dcerou večer rozloučit, jak je v posledních dnech zvyklá. "Rozladilo mě to, ale přenesu se přes to," řekla fanouškům v rozhovoru na kurtu a dodala: "A spěchám domů, abych ji co nejdříve viděla."

Ve druhém kole čeká šestinásobnou šampionku Carina Witthöftová a v dalším kole možná starší sestra Venus. "Snad se tam obě dostaneme," uvedla Venus po dnešní bitvě bývalých vítězek se Světlanou Kuzněcovovou.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53,000.000 dolarů
pondělní výsledky (27. 8. 2018)
• Dvouhra ženy - 1. kolo •
Kanepiová (Est.) - Halepová (1-Rum.) 6-2 6-4
Stephensová (3-USA) - Rodinová (Rus.) 6-1 7-5
Svitolinová (7-Ukr.) - Vickeryová (USA) 6-3 1-6 6-1
Kar. Plíšková (8-ČR) - Dijasová (Kaz.) 6-4 7-6(4)
Görgesová (9-Něm.) - Kalinská (Rus.) 6-2 6-7(5) 6-2
Muguruzaová (12-Šp.) - Shuai Zhang (Čína) 6-3 6-0
Mertensová (15-Belg.) - Naraová (Jap.) 6-2 6-7(5) 7-5
V. Williamsová (16-USA) - Kuzněcovová (Rus.) 6-3 5-7 6-3
S. Williamsová (17-USA) - Linetteová (Pol.) 6-4 6-0
Bartyová (18-Austr.) - Jabeurová (Tun.) 6-1 6-3
Sevastovová (19-Lot.) - Vekičová (Chorv.) 6-2 2-6 6-3
Strýcová (23-ČR) - Laová (USA) 6-3 6-4
Gavrilovová (25-Austr.) - Sorribesová (Šp.) 6-0 6-0
Petersonová (Švéd.) - Pavljučenkovová (27-Rus.) 1-6 6-4 6-3
Qiang Wang (Čína) - Rybáriková (31-SR) 6-2 6-2
Sakkariová (32-Řec.) - Muhammadová (USA) 6-3 6-3
Teichmannová (Švýc.) - Jakupovičová (Slovin.) 6-3 6-0
Šafářová (ČR) - Martičová (Chorv.) 6-4 6-4
Muchová (ČR) - Jastremská (Ukr.) 6-4 6-2
A. Bogdanová (Rum.) - Bouzková (ČR) 6-4 6-2
Lapková (Běl.) - Bondarenková (Ukr.) 6-3 6-3
Beguová (Rum.) - Bradyová (USA) 6-3 6-3
Kingová (USA) - Vichljancevová (Rus.) 7-6(4) 6-3
Makarovová (Rus.) - Watsonová (Brit.) 6-1 3-6 6-3
Giorgiová (It.) - Osuigweová (USA) 6-4 6-1
Mariaová (Něm.) - A. Radwaňská (Pol.) 6-3 6-3
Liuová (USA) - Hercogová (Slovin.) 7-6(4) 1-6 6-4
Arruabarrenaová (Šp.) - Kozlovová (Ukr.) 6-0 6-3
Kalininová (Ukr.) - von Deichmannová (Licht.) 1-6 7-6(0) 5-2 / skreč
Keninová (USA) - Brengleová (USA) 6-0 4-6 7-6(4)
Azarenková (Běl.) - Kužmová (SR) 6-3 7-5
Witthöftová (Něm.) - Dolehideová (USA) 6-3 7-6(6)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

50
Přidat komentář
FulnekUltras
Otoč to, jednonožko!
Reagovat
dunphy
Halep OUT a nový kurt Louise Armstronga za mě teda nic moc. Úhel kamery tam je, jak kdyby to zabírali někde z Měsíce. Hráčky připomínaly spíš blechy a míček nebyl vidět skoro vůbec. Úplně nekoukatelné. Opravdu doufám, že se to ještě nějak změní, i když moc nevěřím.
Reagovat
EllNino
úhel děsnej ... fakt děsnej :D
Reagovat
dunphy
Nelíbí se mi, že to v tenise poslední dobou vypadá, jak kdyby o nejrůznějších věcech rozhodovali lidé, kteří o něm nemají nejmenší ponětí. Od maličkostí jako je úhel kamery až po události jako např. reformy v DC.
Reagovat
FulnekUltras
kdyby jenom v tenise
Reagovat
EllNino
přesně ... jeden "expert" vedle druhého
Reagovat
Fandina
Já doufám, že natahnout kameru níže by neměl být až takový problém. Za to bych se na pořadatele nezlobila.
Reagovat
Fandina
Ale jinak souhlasím, že je to zbytečně zvysoka. Nižší pohledy na ostatních kurtech jsou lepší.
Reagovat
tommr
měla dneska hrát jako první z našich, ale na kurt se nejspíš dostane až jako poslední. Muller s tím Italem zdržujou neskutečně i na ATP poměry ...
Reagovat
janek_da
dyk skončili
Reagovat
tommr
ale až po téměř 5 hodinách ...
Reagovat
Kozoroh
Krom pasáže z 0:3 na 4:4 nebyla Simona lepší hráčkou na kurtu. Kanepiová předvedla ofenzivní a přesný tenis.
Reagovat
Patik
Kanepiová dávala ťažko chytatelné bomby..Halepová slabé podanie..údery slabučké ..nič moc.
Reagovat
mahycek
Halepová není držák, aby světovou jedničku držela 1 - 3 roky.
To je jak na houpačce. Kromě Sereny, tam není žádná,
co by držela delší čas pozici 1.
Reagovat
Herbert_Hoover
Simona trůn udrží nezávisle na svém výsledku a je dost možné že ho udrží do konce sezony :)
Reagovat
tommr
jj Halepka se bude letos sesazovat jen těžko. Po prvním kole USO bude mít na druhou Wozniackou náskok přes dva tisíce bodů ...
Reagovat
Herbert_Hoover
na TM skoro nic neobhajuje, finále Pekingu je jistě v jejích silách, navíc může ještě nahrát ve Wuhanu body. :) Naopak po delší době je to docela držák na trůně. Po těch dvou letech, kdy se střídaly na kurtu jako kobylky..
Reagovat
tommr
přesně tak. Ohrozit jí můžou v podstatě jen Wozniacká nebo Kerberová pokud by vyhrály USO, ale to myslím nehrozí. Nějaký změny na postu jedničky se dají čekat až příští rok ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Carol nevěřím vůbec, Kerberová má šanci..a budu jí fandit, mám ji v týmu ve fantasy a mám na ni i vsazeno, že se prokouše aspoň do čtvrtfinále :) navíc je mi sympatičtější víc a víc..i když teda zároveň budu tlačit i Sabalenku a Kiki..přeci jen jejich tenis je mi bližší
Reagovat
tommr
Sabalenka a možná i Bertensová mají určitě velkou budoucnost. Na USO jim ale přát nemůžu, protože stojí v cestě Petře ...
Reagovat
Herbert_Hoover
*na trůnu pochopitelně, ne na kurtu :D
Reagovat
freeteepek
Srovnávat se Serenou nelze. Ženský nejsou chlapi a nejvíc se jim blíží právě Serena:-) Já si myslím, že Halepová naopak držák je, resp. na ženské poměry podává velmi stabilní výkony a proto má i přes dnešní prohru na prvním místě stále ještě obrovský náskok a nikdo ji během turnaje nemůže předstihnout:-))
Reagovat
FulnekUltras
přesně - a dokud ji Petra na chvíli ;-) nesesadí, tak tam i vydrží
Reagovat
tommr
o kterej ale asi moc nestála ... :)
Reagovat
FulnekUltras
Stejně jsi Simonko ve WTA jedna z nejhezčích - a to už Ti nevezme nikdo, natožpak nějaká velkouzenářka. ;-)
Reagovat
Aussie
No, proti gustu žádnej dišputát!
Reagovat
svetova.dvojka
Beztak byla zraněná
Reagovat
Empe
Hádejte, koho jsem si dala jako týmovou jedničku do Fantasy! :D
Omlouvám se fanouškům, ale dobře vám tak! A mně taky! :D
Reagovat
martinek37
Nápodobně.:D
Reagovat
a.magerova
Člověk si myslí, že je na tom špatně, když si Simonu dal do finále, ale koukám, že může být i hůř... jako vítězku jsem ji nedala... ;-)

Ale samozřejmě -16 bodů hned zkraje je hnus velebnosti... :-/
Reagovat
Herbert_Hoover
No, ono je hlavně peklo mít ve finále Serenu i Simonu..které se mohly potkat ve 4. kole :D ale viděl jsem, že takových týmů bylo více než jeden, možná to byla nějaká fiškulantská taktika, která mi totálně uniká :D
Reagovat
a.magerova
I když se může zprvu zdát, že TO logiku nemá... je to (aspoň v mém případě) děsná alchymie... mé týmy stěží vstoupí do druhého týdne, takže jsem (opět, jako už roky) hledala spolehlivé hráčky/hráče, kteří HLAVNĚ projdou přes 1. kolo... a bác ho... ;-)
Reagovat
Empe
Taky jedu jistotu na první kola... už mi rupnul i první chlap... to zas bude skóre. :D
Reagovat
a.magerova
Jj, přesně podle názvu mého týmu: NO NAZDAR... :-/

Ale Wáwra mi udělal radost velikou... i když v týmu Švýcary záměrně nemám, tak u srdíčka hřeje... ;-)
Reagovat
a.magerova
Fantasy hraju přes 6 let a zatím se mi NIKDY nepodařilo najít z těch 256 hráčů a hráček 16 takových, kteří by všichni prošli 1. kolem... to už je snad i na nějaký zápis do Guinnessovy knihy rekordů.... ;-)
Reagovat
Fandina
Já si taky nepamatuji, že bych někdy měla čisté skore v prvním kole, to má asi málokdo. Možná jednou, kdysi dávno se mi to stalo, že tomu tak bylo. Ale jinak vždycky mi někdo rupne. Já zase mívám celkem dobré úvody a pak začnu padat dolů. A teď budu mít i špatný úvod, zatím mi hráli dva a oba jsou venku. Ale jinak mě tohle tipování kde o nic nejde baví. :-)
Reagovat
HayashiM
...na poslední chvíli z jsem přehodil Angie na Simonu, pokolikáté už dělám podobnou blbost? :D na druhou stranu, Nálepku dal koukám skoro každý, takže se zas nic moc neděje :)
Reagovat
HayashiM
*Halepku, ať žije autocorrect
Reagovat
EllNino
náhodou to spojení Halepka nálepka je vtipný :D
Reagovat
Herbert_Hoover
Světlana Hálepková :))
Reagovat
a.magerova
A Aga mě též zařízla... :-/
Reagovat
blixa
Snad sis nedala Agu do Fantasy ? :-o
Reagovat
a.magerova
Jsem si řekla: "Nehraje s Češkou, tak 1. kolo dá."
Reagovat
blixa
A že se nepřijdeš poradit ... ;-) :-P
Reagovat
a.magerova
Ha ha... Tys mi poradil jednou A prý DOST... pamatuju si odmítnutí/odkopnutí a víc nedolejzám, nejsem na to z reálu zvyklá... :-P
Reagovat
blixa
Jáááá ? Jááá že jednou a dost, jo ??? No teď si mě teda ranila ! :(((( Fńuk ....
Reagovat
a.magerova
No práááávě... o Tobě je všeobecně známo, že prý minimálně "3x A DOST"... a proto mě hodně nemile zaskočilo/urazilo, že mně se tohoto Tvého standardního postupu nedostalo...

http://nd06.jxs.cz/179/052/d0e2976f4f_94507569_o2.gif

https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/standardni-situace
Reagovat
blixa
Já už si vzpomínám, v čem byl ten problém. Žádný jednou a dost nebo třikrát a dost, nic takového co se císařských (jiné nedávám :D) rad týče ! Ale ty jsi po mě tehdá chtěla sestavit celý tým,a to je v ženském tenise takový malér, že to opravdu nejvýše jednou !!! :D :D :D Ale rad se to v žádném případě netýkalo !!! ;-)
Reagovat
a.magerova
Jo, tak v tom bude zakopán pes... Tys na ty jednorázovky a já na ty celky... ;-)
Reagovat
blixa
:D :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist