Stachovskij: Špatně nás platí. Zvažovali jsme i bojkot Australian Open

16. 1. 2012, 13:14
Aktuality 57
Tenisté jednali před začátkem grandslamového Australian Open o bojkotu turnaje. V prvním hracím dnu v Melbourne to agentuře Reuters tvrdil Ukrajinec Sergej Stachovskij, podle kterého byly důvodem finanční odměny, které prý rostou pomalým tempem a jsou špatně rozdělovány.
Sergej Stachovskij s titulem z New Havenu

"Někteří tenisté navrhovali, že bychom tady vůbec neměli hrát," řekl 65. hráč světa Stachovskij s odkazem na sobotní zasedání hráčů ATP. "Bylo pro to víc než dost hlasů, ale nebylo by to správné, protože už jsme tady a organizátoři Australian Open by nestihli nic změnit. Nejdřív je třeba se zkusit domluvit," řekl Ukrajinec po dnešní pětisetové výhře nad krajanem Iljou Marčenkem.

Dotace prvního grandslamu sezony vzrostla na 26 milionů australských dolarů, z nichž vítězové dvouhry mužů i žen získají shodně 2,3 milionu, přes 47 milionů korun. Poražení v 1. kole vydělají 20 tisíc australských dolarů, 417 tisíc korun.

Související článek:

Nadal kritizuje Federera! Kvůli (ne)změnám na okruhu

Hráči si ale dlouhodobě stěžují na rozdělování balíku financí, které pořadatelé získají na turnajích z přenosů a od sponzorů. Současná nespokojenost panuje především u hráčů z nižších míst žebříčku vypadávajících v úvodních kolech. Nejde jen o grandslamové turnaje, ale také o akce série Masters jako třeba v Miami.

"Každý z nás má výdaje. A když vypadnu v Indian Wells a v Miami v 1. kole, tak jsem v minusu. Nic nevydělám. Na sérii turnajů v Americe je člověk měsíc, musí platit hotel a má další výdaje, a když hned vypadnu, pak nemám ani na trenéra."

Stachovskij řekl, že většina nejlepších tenistů myšlenku podporovala. "Osmdesát procent z nich tvrdí, že grandslamy a další turnaje neplatí dobře," řekl. Stávka prý není v budoucnu vyloučená. "Nejdřív ale musíme jasně formulovat, co chceme, jak co cítíme, a to na ATP i na grandslamech. Nejdřív zkusíme legální cestu."

Vedení ATP odmítlo případ komentovat a zopakovalo, že již loni schválilo pro nadcházející tříleté období (2012 - 2014) zvýšení odměn o 20 procent.

Do Federera se pustil i Davyděnko
Mezi hráči během diskusí evidentně zavládly emoce, jelikož už den před turnajem Rafael Nadal kritizoval Rogera Federera za to, že je spíše na straně ATP. "Neměl jsem nic říkat na veřejnosti. To bylo špatně, protože tohle patří jen mezi nás a má to zůstat v šatně," mírnil dnes Nadal emoce. "S Rogerem máme fantastický vztah a nic na tom nemění různé názory na fungování tenisu." 

Zatímco Nadal se nechtěl k situaci vracet, do šestnáctinásobného grandslamového vítěze Federera se pustil Nikolaj Davyděnko. "Nechápu, proč Roger nepodporuje hráče," řekl Rus s tím, že Nadal i světová jednička Novak Djokovič naopak volají po změnách. "Roger nechce mít žádné problémy. Je za slušňáka, který vyhrává grandslamy. Je ze Švýcarska. Je perfektní a straní se," čílil se Davyděnko, který se už několik měsíců herně trápí a v Melbourne skončil hned první den po porážce s Cipollou.

Podle Davyděnka je stávka pořád žhavé téma, ale znovu se bude o situaci jednat až při turnaji v Indian Wells v březnu. "ATP musí zkusit něco změnit od teďka do Indian Wells, kde budou všichni hráči, kteří uvidí, co je nového," řekl ruský hráč.
Stávka není v tenise v poslední době na pořadu dne poprvé. Už loni při US Open čtvrtý hráč světa Andy Murray pohrozil bojkotem kvůli nabitému kalendáři.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jak tohle vůbec může ten ukrajinskej prodavač vypustit z pusy, to je urážka slušnej lidí tohle.
Reagovat
tito
V podstatě nikdo neví, co všechno vlastně řešili hráči, co řekl Rafa na tiskovce se španělskými novináři, jaké názory zastává Roger ale už se opět střílí na krátkou vzdálenost. Tak asi jediný kdo má pravdu je Forehand, když tvrdí, že celá kauza je skvělý marketingový tah. Začínám tomu po těch dvou dnech věřit.
Reagovat
smazaný uživatel
Takové diskuze by měly probíhat mimo veřejnost, protože my skalní fanoušci si pořád naivně myslíme že to dělají pro nás, a pokud nám otevřeně říkají, že to pro nás nedělají a že jde už fakt jen o USD, tak nás to přestane bavit. Ať si to vyřeší na ITF a netahají nás do toho. Čím víc o tom bude Nadal nebo někdo další mluvit, tím víc ho budu nesnášet, protože ten přičmoud fakt asi dlouho nebyl v Lídlu. On si na jednom turnaji vydělá to co obyč člověk za celý život I tak je v dnešní době rozmazlené společnosti problém najít dost fandů, které to baví. Příklad - extraliga v Prostějově 2011 - vstupenky zdarma - finále - naši top hráči a hala je poloprázdná. A i ti co tam přišli nevydrželi do konce.
Reagovat
Padme
Souhlas :( Mě mrzí, že místo oslavy tenisu a dlouho očekávaného grandslamu se tady řeší tohle :( Pojďme radši fandit Rosolovi!
Reagovat
a.magerova
a máš pravdu... až do finále budu Rosolovi fandit !!!

http://www.australianopen.com/en_AU/scores/draws/ms/msdraw.pdf
Reagovat
fazil
uz jsou trapni. kdyz neumi vyhrat zapas, tak at nehraje.. nikdo ho nenuti hrat tenis. letenka do melbourne 1500USD, jidlo a ubytovani na tyden pro dva-trener kdyz moc tak 1000usd. za blby prvni kolo ma 20000usd. to je kur.. malo???? tak at to nehraje chudak. taky bych mohl stavkovat, ze beru jen 30tisic mesicne a ne milion,ale to uz bych dalsi den nemusel chodit do prace,protoze by me sef vyhodil. dalsi je nadal, ten breci, ze je moc turnaju. tak at je vsechny nehraje chudacek. no jo, jenze to by prisel o penizky.hlavne ze vsichni hraji exhibice...
Reagovat
W.G.M.
A ty o sobe v jine diskusi pises, ze jsi jeho fanousek, jo? Fanousek samozrejme muze byt kriticky, ale rozhodne ho nenazyva Nadalem a netvrdi, ze porad breci a ze je to chudacek. Ze by to byl jen otrepany trik, jak dodat objektivnosti? :-/
Reagovat
fazil
fandim mu a obdivuju ho jako sportovce, ale pokud bude pokracovat s tim brecenim, tak si ho brzy prestanu vazit jako cloveka. nejlepsi je, ze se kazdej ted navazi do rogera jen proto, ze neremca jako ostatni. on totiz na rozdil od nich moc dobre vi, jake ma stesti, ze se nuze zivit tim,co ho bavi a vydelat takove penize.a jeste k tomu navic pomaha kde muze, proste klasa
Reagovat
Padme
Mě přijde celkem vtipné, že jejich argumenty opírají o Rogerův dobrý vztah s fanoušky, medii, ATP a jeho gentlemanstvím. Že s nimi nesouhlasí ještě není důvod se navážet do jeho oblíbenosti. Veřím, že Nadala trápí zranění a pokud mu pomůže o nich mluvit, tak mi to rozhodně nevadí. Ale pokud si chce udržet obdiv fanoušků, tak mu k tomu vyhrané turnaje nemusí stačit. Nole mlčí, tak ho to asi tolik netrápí, když je no.1.
Reagovat
smazaný uživatel
Si dělá prdel ne??? Trapák jeden, ať si zkusí makat za 10 litrů měsíčně když se mu to nelíbí. Když není dost dobrej, tak ať si najde jinej job.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, není to celé krásná alegorie společnosti jako celku? Teď už zbývá jen to, aby někdo navrhl zavedení odvodů z odměn do zvláštního fondu, který by tyto prostředky následně přerozděloval "sociálně slabším" tenistům. Další kolo sporů pak bude o tom, jestli má být takový odvod formou paušální srážky (co třeba 15%?), nebo progresivní, případně zda by neměli ti, kteří vyhrávají miliony do fondu odvádět speciální milionářskou dávku... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:)..Nečakal som, že prvé dni GS sa budú niesť v tejto netradičnej atmosfére..
Reagovat
tito
Stane, měl jsi svůj příspěvek napsat podstatně dřív! :-)
Reagovat
VlS
Stane, to je geniální. Za 5% ode všech bys jim měl jít dělat poradce a my ti tady budeme závidět a pomlouvat těasi tak 18x za den :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Stachovskij trocha dramatizuje a celé vyjadrenie sú len také bububu reči..Som si istý, že v skutočnosti mu ani na um neprišlo, že bude AO bojkotovať..Rovnako si myslím, že odmeny za prvé kolo dokážu pri triezvom hospodárení pokryť náklady. Taktiež je nutné si uvedomiť, že aj hráči, čo končia v 1. kole sa sem tam predsa dostanú do druhého či tretieho kola..Nie sú to úplní nímandi..Tam sú odmeny niekoľkokrát vyššie..Navyše tí istí hráči veľakrát odmietajú štartovať v DC, čo sú clear money od zväzu, napriek tomu ich oželejú.Prečo?Rovnako sa pýtam, prečo boli doteraz ticho?..je to celé veľmi divné, z každej strany neustále počúvame, že dotácie turnajov stúpajú a napriek tomu sa hráči sťažujú. Prečo sa nesťažovala generácia predtým, keď zarábali o 50% menej?..Samozrejme peniaze majú dnes inú hodnotu, no som si istý, že miera nárastu výdavkov na bežný život klesá pomalšie, než miera dotácií turnajov..Na záver ešte dôležitý poznatok, rozhodne neporovnávajte kolektívne športy s individuálnymi..Nie je to relevantné. Nerád to hovorím, ale tenista, ktorý je dlhodobo 500. alebo 200. v rebríčku sa vo svojom odvetví proste nepresadil.Proste taký je systém, tenisti vedeli do čoho idú odmalička..Muselo byť im jasné, že v individuálnom športe je užší okruh "úspešných", než v kolektívoch..Napriek tomu je 100. tenista na tom určite lepšie, ako povedzme 100. plavec, 100. atlét, 100. whatever..Viete mi povedať individuálny šport, kde by bol 100. v poradí na tom lepšie ako 100. tenista?..Bohužiaľ, kocky sú hodené a individuálne športy sú už raz také..

P.S - Inak, Stachovskij býva v Bratislave, kde dlhodobo žije..Hovorí plynulou ľúbozvučnou slovenčinou, skoro som odpadol, keď som ho počul.
Reagovat
VlS
A proč žije v poměrně drahý Bratislavě? Jsou tisíce levnějších míst pro život, když tvoje obživa není na to místo vázaná (Třeba Užhorod).
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Všechno je RELATIVNÍ.
Panu Stachovskému se může zdát, že je placen špatně, průměrnému sportovci z jiného sportu se může zdát, že je pan Stachovský placen až moc.
"Spravedlivé" to nebude NIKDY.
Zrovna tenisté si nemají až tak co stěžovat, těží z celosvětové popularity sportu a tím z velkých peněz, které se tam točí. Jestli se mu to nelíbí, má spoustu dalších možností.... ta fabrika je až tou poslední.
I Těm nejlepším tenistům by se mohlo zdát, že jsou placeni málo, pokud by se porovnali s výdělky primadon kopálistů.
Je spoustu individuálních sportů, kde by bylo mnohem větší oprávnění si stěžovat, kde náročnost a dřina je s jakýmkoli čutálistou nesrovnatelná.
Reagovat
smazaný uživatel
A jeste neco, tyhle revolty mi pripominaji klasicky politologicky spor pravice a levice, spor tech uspesnych a neuspesnych. Tech mene uspesnych vzdycky bude vice a budou si chtit z pomyslneho dollaroveho kolace ukrojit vetsi porci a kdyz to nepujde na kurtu, tak aspon od kulateho stolu. Proc davat vice jen za ucast? Spravedlivejsi, zde mysleno rovnejsi, rozvrstveni odmen nemusi byt od veci, ale kazdopadne dotovat az od 2. kola, at maji benefit za "neco", nejakou vyhru, ne jen za to ze se prijedou ukazat. Pokud jde o "vypomoc" tem mene tenisove zdatnym, sel bych cestou spise socialnich benfitu, jako napr. hrazeni hotelovych poplatku, coz se nota bene na nekterych turnajich jiz deje. Kde jsou ty casy, kdy se hralo pro radost. :-( Ja jsem za 15 let co hraju nikdy nedostal vice nez parek a presto vyrazim na kurt znova a znova. Nevim kde vzniklo to povedomi, ze by i hraci kolem 100. mista meli nutne byt milionari... Treba pan Stakchovskij si zatim tenisem vydelal - $2,197,263 a to se bavime defacto o hraci druhe garnitury. Neverim, ze by nejaky ten milionek nemel nasetren, nemluve o tom jak interesantni zivot zije. I pres jeho nespojenost, kdo z Vas by s nim nemenil?
Reagovat
smazaný uživatel
tak s lecčíms souhlasím, mě docela i zaráží to, že se těm nejlepším, kteří logicky mají i nejvíce peněz, platí prakticky všechno a těm "horším" a "chudším" se nic neplatí, viz. letošní AO, prý od 2. ledna organizátoři platí hotely, jídlo atd. všem nasazeným, ale až od 15. platí toto všem nenasazeným, docela zvláštní... samozřejmě jsou tu dvě strany mince, ti nejlepší jsou prostě nejlepší, víc dřou, mají asi i větší talent, logicky mají víc peněz a jim by se asi nelíbilo, kdyby těm "horším" organizátoři platili za ubytování, protože na to nemaj a jim by neplatili, na druhou stranu z pohledu toho "horšího" a "chudšího" vidím také nespravedlnost, proč těm "lepším" a "bohatším" mají organizátoři platit, když na to hráči stejně sami mají a v turnaji stejně dojdou dál a vydělají si na to... mělo by to mít určitou rovinu, buď platit všem nebo nikomu... možná to přerozdělování peněz by mělo být lepší od toho 2. kola, zas na druhou stranu i ten, co prohraje byť i těsně v 1. kole má nějaké výdaje, i když Sergejových 400 000,- za 1. kolo GS je luxus dle mého, nikdo neříká, že musí letět do Austrálie za 100 000,- s bussines třídou a bydlet v 5ti hvězdičkovém hotelu, proč se každý chce dostat na grandslam alespoň i do 1. kola? hlavně kvůli těm to prachům, který i tak jsou slušný... co se týká té radosti z tenisu, tak já myslím, že i hráči ji mají, ale je to i jejich povolání, má to nějaké náklady a nejde hrát s radostí, když si to nemůžu ani zaplatit:-) jinak každej hráč si prošel Futurema i Challengerama a tam to zrovna není slast hrát, hlavně ne na Futurech, odměny mizerný či skoro zanedbatelný k nákladům, ubytování k úrovni výdělků, tam je to začarovaný kruch
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem tenisová lama, mám dotaz: Jak je to s odměnami, pokud má hráč v prvním kole volný los? Děkuji za odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
jednoducha rada - vyhravaj a zarobis
Reagovat
spaniel
Pokud odměna za první kolo nepokryje náklady, určitě by se mělo změnit rozdělování peněz. Člověk si řekne, že pokud někdo nemá ani na jednu výhru, tak je to jeho chyba, ale VŽDY, i kdyby tam nastoupilo 20 Federerů, 20 Djokoviců a 20 Nadalů, vždy polovina z nich skončí v prvním kole.
Reagovat
a.magerova
A 10 Federerů, 10 Djokoviců a 10 Nadalů by muselo do fabriky !!!
(Jsem původně chtěla napsat různé počty jednotlivých námezních dělníků, ale nebudu dráždit) :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem pro prerozdeleni.tech 400 tisic za prvni kolo GS! po odeteni nakladu neni zadna slava. a jestlize s tim souhlasi i hraci ze spicky, pak to taky leccos vypovida
PS:hraci, kteri prohravaji v prvnich kolech tady budou vzdycky,takze reci o tom,at jdou makat do fabriky jsou opravdu na hlavu
Reagovat
Padme
Sice do toho nevidím, ale takoví hráči svými výroky jen kazí image tenisu. Doufám, že tomu předcházelo aspoň pár týdnů neúspěšného vyjednávání, protože jít s těmito slovy na veřejnost, mi přijde přehnané.
Reagovat
W.G.M.
Ja uz se v tom nejak prestavam orientovat. Celou dobu jsem si myslela, ze Rafa a ostatni jsou pro to, aby bylo mene povinnych turnaju pro nejvyse postavene hrace. Alespon takove vyjadreni jsem ze strany Rafy vzdycky citavala. Ted si nejsem jista, jestli ten posun smerem k poctu turnaju jako takovemu neni jen spatna prace s informacemi ze strany novinaru (a ze by to nebylo nijak neobvykle a prekvapujici), nebo jestli skutecne dosli az k tomuto. Ja jsem tedy spis pro to, aby turnaje klidne zustali, ale aby si nejvyse postaveni mohli vice vybirat, kde budou a nebudou startovat, bez nejakych financnich postihu.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, něco takového jsem také dříve slyšel, myslím, že hlavně Roddick byl pro to, aby se snížily ty počty povinných turnajů, jenže tady je právě asi ten hlavní problém a s tím souvisí i ta délka sezony, Šanghaj a Paříž se hrály na konci října, ze začátku listopadu a Masters v Londýně někdy po půlce listopadu nebo jak, takže i kdyby ti nejlepší nechtěli, tak furt musí min. do konce října hrát či trénovat... hlavní problém jsou právě sponzoři a ATP si tím "povinnováním" hráčů zajišťuje prachy od sponzorů a televizí, kdyby hráčům nenařídili, kde mají hrát, tak se může stát, že místo 9 masters, ti nejlepší odehrají třeba jen 5 podle potřeby, zda potřebují body, zda si potřebují odpočinout atd. a tím by klesla celková atraktivita.. takže se dost často i stává, že hráči se nestačí ani pořádně dovyléčit a jedou na další turnaj kvůli svým závazkům u sponzorů, bez kterých to ale samozřejmě nejde... možná by tolik nevadilo, aby se i říjnu a listopadu hrály "pětistovky" a "dvě stě padesátky", hráči s nižším rankingem by měli šanci si získat pár dobrých bodíků, jen by právě nebylo na škodu snížit počet těch "povinných" turnajů... jinak mě nenapadá sport, který by snad měl tak krátkou přestávku mezi sezonami jako je tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Vcera som tu pisal, ze spominal tusim Luczaka a Nieminena, ze preco kalendar netreba skracovat, ze na tych dalsich turnajoch si vedia zarobit rankigovo nizsi hraci, Roger je vlastne na strane tych rankingovo nizsych, zatial co Rafa, Nole, Andy v tomto viac myslia na seba, ale ich chyba, ze hraju tenis, s ktorym sa rychlo znicia a vyhovovalo by im viac pauzy. Co sa tyka Stakhovskeho tak ma upnu pravdu v tom, ze ak vyleti IW, Miami hned na zaciatku tak asi nezarobi nic. Co sa tyka tych 20 tisic v Melbourne za 1.kolo, tak neviem ci je to tak vela. Treba si uvedomit, ze aj nizsie postaveni hraci maju daky svoj team, aspon trenera alebo dakoho kto ide s nimi, letenky si platia nonstop, ked letia do kazdej krajiny na turnaj, dalej si platia hotely, jedlo, proste vsetky naklady samy, a tie odmeny vyzeraju skvelo na papieri ale vsade sa to zdanuje, na to netreba zabudat, neviem kolko je dan v AUS ale vo vyspelych krajinach je zvacsa dan vyssia ako nizsia. Ak si zoberieme IW, Miami tak 7709 a 7680USD su odmeny za 1.kolo. Teraz si zoberme, ze polka ide prec na dani tipujem, dajme tomu, ze ostane hracovi 8-9 tisic, teraz platil letenky do Californie, potom na Floridu sebe, trenerovi, pripadne rodine, trener ma dake odmeny-plat, hotely plati pravdepodobne sebe aj trenerovi, a ked si to spocitame tak zistime ze tych 8-9 tisic za 2-3 tyzdne co je v Amerike ak nie dlhsie tak naozaj nepokryje tie vydavky, potom hraci hraju 4hry a podobne veci kde si chcu privyrobit ale 4hry su slabo platene.
Reagovat
smazaný uživatel
Dalsia podstatna vec, na ktoru som zabudol, tito rankigovo nizsie postaveni hraci, nemaju skoro vobec ziadne peniaze od sponzorov, ak maju zmluvu tak su radi, ze dostanu 3xboty a 5x triciek na turnaj ale o dakych financnych odmenach mozu len snivat aj to vidime, ze taky hraci co su 80-90ty v rankingu nenosia Adisas ci Nike ale maju dake ,,slabsie,, znacky, vynimky su len mladici, ktori maju potencial a maju uz dake zmluvy. Dalej tenisti ked sa zrania, tak nemaju prijem. Tenis je individualny sport, nemaju zmluvy ako hokejisti, ci futbalisti ale ak su zraneny tak su na 0 a vydavky dake maju aj keby doma sedeli tak musia platit daco sebe, rodine, lekarov atd... cize kazdy zraneny tenista bez sponzorskej zmluvy je v minuse cim dlhsie je zraneny a nehraje turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle mi nedalo a musel jsem se zaregistrovat, abych mohl taky reagovat. Ja bych panu Stakchovskimu doporucil at se vrati zpatky na Ukrajinu, pekne nekam do Donbasu, necha se zamestnat jako slevac, nebo hornik a muze mit krasnych 5000USD za rok!! A ne za jeden zapas, kde se vesmes dostane nakladacku tak rychle, ze si ani nestaci vybalit rakety!! To ze lita 1. tridou a bydli v nejlepsich hotelech totiz tezce nekoresponduje s jeho tenisovym umem. Muze mi nekdo rict ve kterem jinem odvetvi i neuspesni hraci berou takove penize. Vzdyt mu prece sakra nikdo nebrani aby ty turnaje vyhravala a bral 250.000USD namisto 10.000. Tak proc sakra breci? Jezdi si po celem svete, zije v prepychu, kdo to na Ukrajine muze rict? Ale panovi je to holt malo. Az se bude kralovsky platit za obrazeni 1. kol turnaju a ostudne prohry, tak si zabalim sve stare dve Wilsonky a vratim se tenisu taky.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim, jak funguje zdaňování pro tenisty v zahraničí, ale já mám např. také též příjem v zahraničí (USA) a daň z příjmu platím v České republice, v USA neplatím vůbec nic! Navíc si od hrubého příjmu odečtu všechny související náklady. Neříkám, že se nemůže stát, že hráč po nějakých turnajích je v mínuse, ale vydělá zase na jiných.. No prostě kdyby to tak nebylo, tak by určitě nehráli profesionálně tenis.. To, co se jim nelíbí je akorát fakt, že jsou hráči, kteří skončí v posledních kolech "neúměrně" odměňováni vůči těm, kteří skončí v prvních kolech... Hráči okolo stovky mají realizační tým samozřejmě menší (třeba jenom 1 trenér), toho platí také adekvátně vůči svému postavení.. Prostě je to jako ve všem, pokud chtějí víc, musí se nejdřív prosadit sami.. Dle mého názoru, pokud nějaký hráč prodělává na tenise, měl by co nejdříve uvažovat o jiném zaměstnání.. Tenis je velice dobře odměňovaným sportem.. 417 tisíc za účast v prvním kole je velká suma!
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas raku! Pokud nevyhrávám a účastním se pouze prvních kol, přizpůsobím tomu i svoje náklady = max. 1 trenér (taky dle toho ohodnocený), lítám, bydlím atd. zkrátka levněji.. A hlavně, MAKÁM, abych se dostal výš a pak se dle toho i zařídil.. A pokud se mi ani to nevyplatí, tak uvažuji o jiném zaměstnání.. No ale ruku na srdce, kdybych hrál tak špatně, že by se mi to nevyplatilo, žádný turnaj Masters bych ani nehrál, prostě bych se tam nedostal..
Reagovat
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/113142/vysoke-dane-ohrozuji-turnaj-mistru-v-londyne-pomuze-vlada.html
Reagovat
tito
No sám netuším, co všechno si musí hráč nahoru od padesátky platit ale pokud by to byly veškeré náklady spojené s hrou a přípravou na ní, tak se bez sponzora určitě neobejde. Letenky pro sebe a trenera, plat trenera, hotely, tréninkové zázemí, míče, rakety, potravinové doplňky, rehabilitace.... No a pokud uhraje jen jedno kolo a je to jeho jediný příjem ( cca za 3 týdny a díky GS nejvyšší), tak to velmi pravděpodobně nestačí. Tím nehodnotím výši odměny- spíše nezbytnost sponzorů. A domnívat, si, že někdo si zajede pro peníze za první kolo bez všeho, co s tím souvisí je naivní- takový hráči tam nejsou. A nadějný tenista přijede na AO a vyfásne někoho z Top20. Hned jej poslat do fabriky že...?
No a srovnání jednotlivých sportů s tenisem.. Tenis mi připadá jako jeden z nejvíce vyčerpávajících sportů jak po fyzické, tak hlavně po psychické stránce....Na rozdíl od např. fotbalistů jim nezávidím ani cent.
Reagovat
VlS
Nemyslím, že je třeba někomu z pozice mezi 50. až 200. místem něco závidět. Určitě je jednoduché každému říct, ať si tedy nejde jinou práci, ale kdo by pak ty turnaje hrál? Nejsem zrovna příznivec teorie stejného žaludku a z toho plynoucího rovnostářství, ale myslím, že trochu míň strmé rozdělování jak peněz, tak bodů by mohlo být prospěšné. ATP (stejně jako WTA) potřebuje i ty málo úspěšné "dělníky" tenisu, bez nich by totiž "hvězdy" nevynikaly. Nevím, jestli Sergej lítá první třídou a v jaké úrovni hotelů se ubytovává a nevím, jestli je nebo není schopný se tenisem uživit. To, že něco říká zaznamenávám jen jako informaci, že to říká, ne že je to nezvratná pravda, ale může to být pravda.
Před časem jsem četl rozhovor s panem Zedníkem (tenista éry Kodeše, Kukala, Pály a spol), který psal, že dnes se tenisem dokáže dobře uživit tak první stovka chlapů a první padesátka žen. To není tak moc, takže možná, že na tom něco bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkám, že na tom něco není..:-), ale..v jiných individuálních sportech to přece není jiné ani lepší. Ba naopak. Pokud hráč nemá výkonnost, aby semtam uhrál lepší výsledek na dobře dotovaném turnaji a nemá ani sponzora, pak musí počítat s tím, že bude vydělávat běžné peníze a nezajistí se. Pokud dokonce prodělává, tak jestli mu stojí za to objíždět kvaldy a challengery, nebo s tím seknout. Život není peříčko :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Kolego na praci ve fabrice neni nic spatneho, neni treba ji dodavat pejorativniho nadechu. Mi naopak prijde nemoralni si stezovat, ze jen za samotne nastoupeni do zapasu dostanu "pouhych" 400.000,-Czk. Ukazujeme, ze chce-li mit sve jiste, existuji i jine cesty zivota, napr. zamestnani v tovarne. Muze si vybrat. Nerekl bych ze pracuju mene jen v jine profesi a tech 400.000 nemam ani za rok, at uz uspesny jsem ci ne. Nikdo je ten tenis hrat prece nenuti a plakat nad takovyma castka mi zkratka prijde neeticke.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud dokonce prodělává, tak musí zvážit, jestli mu stojí za to objíždět kvaldy a challengery, nebo s tím seknout.

Tak je to správně! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Preco by mal skoncit s tenisom a robit daco ine ked je tenista? Ti ludia odmalicka trenuju tenis a nevedia skoro nic ine- si neuvedomujete, ze ti hraci si vlastne zarabaju aj do buducnosti, kedze vacsina z nich po skonceni kariery nema moc na vyber inu pracu. Co sa tyka tych rankigovo slabsich hracov, pamatam si, ze raz Roddick povedal ze dako okolo 70ky v rankingu to zacina byt dost tazke zarobit na tenise, lebo ze ti slabsi hraci si vsetko platia sami. Vela ludi to vidi z pohladu Federera, Nadala, djokovica, ktori maju milionove prijmy len z tenisu, dalsie miliony od sponzorov a casto im preplacaju sponzori vsetko mozne, ale daky hrac co je 125 a hrava 250ky a Challengre tak moc asi nezarobi... Este raz tenisti, nemaju kolektivne zmluvy ako v NBA, NHL, NFL ci EU futbalove ligy tie top ligy. Nemozme porovnavat s CZ ligami toto je globalny sport a ked si zobereme globalne futbal, hokej, basketbal tak ti hraci maju svoje istoty, kluby navyse platia vsetko-hotely, pomocky, vybavenie.... Faktom je, ze ti slabsi hraci, ktori nemaju sponzorov a vypadavaju v prvych kolach tak asi moc nezarobia a kto tvrdi, ze nemakaju na sebe? Mozno makaju na sebe viac ako daktori top hraci ale kedze nemaju ranking dobry a nie su nasadeny a dostanu v 1.kole DJokovica tak sorry ale co maju spravit? nic vypadnu idu domov a nezarobia nic. A nemyslim, si ze tenis je dako extra dobre plateny sport- porovnajte si zarobky top tenistov a top futbalistov, hokejistov, basketbalistov a uvidite, ze krok dokazu drzat len naozaj Federer, Nadal mozno teraz Djokovic ale taky 40-50ty hrac ATP verzus 40-50 hrac v bodovani napr. v NHL, ci EU top ligach - Premier league, La liga, Bundesliga ci NBA tak vas ubezpecujem, ze tenista vyjde z toho finance ovela horsie a nema ziadne istoty na rozdiel od kolektivnych sportov, kde este klub hradi vela nakladov....
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim ohladom tenisu, ze je fyzicky aj psych. namahavy, najdlhsia sezona v porovnani s ostatnymi velkymi sportmi, najviac lietania... co tiez nie je sranda, ziadne istoty na rozdiel od teamovych sportov. Napr. taky 50 hrac ATP dajme tomu, ze robi 2-3 kola turnajov, zarobi dake peniaze a cely rok dakde hraje psychicky aj fyzicky je unaveny, daky 50ty najlepsi hrac NHL ma svoju zmluvu, klub mu vsetko plati, dajme tomu zrani sa doma sa lieci a zarobi viac, psychicky je na tom lepsie a sezona je kratsia.
Reagovat
smazaný uživatel
a ne ze nedostanou nic, dostanou 20.000 australskych dollaru. Pekny balik. Navic po skonceni kariery ex-hrac prvni svetove stovky temer vzdy zustane v nejakem lepsim klubu a zde pusobi jako trener. Dobre placeny trener. V tomhle sporu, dle mne, uz nejde o zivobyti ale o prepych.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to je AO, na inych turnajcoh tie vypadnutia v prvom kole idu drasticky dole odmeny... z tych 20 tisic ide podla mna 40% len dane ale neviem AUS situaciu tak nechcem hodnotit, daco stali letenky, hotel, ostatne veci, aj keby bol v pluse par tisic dolarov za AO, viac nie ako par tisic- 3-4-5 tisic neviem, tak to je grand slamovy turnaj, ked potom poleti do Europy dakde a vypadne tak nezarobi nic a bude v minuse. Ak ti hraci sa ozyvaju tak asi nie je vsetko v poriadku, inac by boli ticho nemyslis? a je to totalna blbost, ze ide tu o luxus, Stakhovsky napr. zije v Bratislave a trenuje tu v Narodnom tenisovom centre, pochybujem, ze lieta 1.triedou a spava v Hiltonoch kde tade, kedze by asi velmi rychlo zbankrotoval keby to tak robil
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby furt prohraval v 1. kole nebyl by 65. na svete, nemel by takove naklady atd. Jak jsem psal vyse, Sergej si zatim prisel na $2,197,263. Takze podle mne to o luxusu je. Jemu se nelibi, ze kdyz 3x po sobe vlastni vinou vypadne v 1. kole tak je za ten mesic v minusu, ale to je podle mne v naprostem poradku, protoze proste neni udrzitelne, kdyby stale prohraval, aby byl jeste v cernych cislech. To ze mesic predtim treba vyhral nekde 100.000USD, to uz potom rychle zapomene. Proste pokud prohravaji je v poradku ze nebohatnou. Obcas mu nekde vyjdou 3 kola a ma vydelano - a opravnene.
Reagovat
tito
To srovnání s kolektivními sporty je fakt. No hlavní vtip je v tom, že na takový turnaj se nekvalifikuje přímo do hlavní soutěže nikdo, kdo by neměl za sebou již pěkně úmornou cestu. A kolik je to na počet ve srovnání s fotbalem - 3 -4 kluby? Kde i hráč B teamu bez větší odpovědnosti těch 400 t. bere( pouze pro sebe, náklady nese klub) jestli nastoupí nebo nenastoupí? A to jsem u těch fotbalistů hodně při zemi....
Reagovat
tito
17:24- souhlas. Z mé strany je polemika jen o příjmech a výdajích.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, ze hraje aj dalsie kola- to IW, Miami bol priklad a ja som to pocital a vyslo mi to, ze moc nezarobi, pocital som Sergeja minuly rok - 2011 neviem presne uz ale mal dako 320 tisic euro - cca hore dole na prize money za cely rok, predpokladam, ze sponzorov moc nema ak ma tak skor dostane vybavenie material ale finacne moc toho nie ak hej tak nie vela. Cize 320 tisic cca za rok-to vyzera slusna palka penazi, ale zabudame na dane a odvody- neviem ako to je ci sa plati na Ukrajine, ci v SR kde byva alebo v kazdom state kde je turnaj, ale dajme tomu, ze ostane mu v cistom 200 tisic euro za sezonu a teraz kolko krat letel lietadlom dakde? no vela vela krat. Letenky platil urcite aj trenerovi cize x2. Dalej hotely a vsetky veci, tu ide o to aby daco zarobili ti hraci, nie ze skonci rok a on bude na 0. Ja neviem kolko zarobil v cistom, co mu ostalo ale nemyslim, si ze by bol nejaky milionar.
Reagovat
fazil
uz jsou trapni. kdyz neumi vyhrat zapas, tak at nehraje.. nikdo ho nenuti hrat tenis. letenka do melbourne 1500USD, jidlo a ubytovani na tyden pro dva-trener kdyz moc tak 1000usd. za blby prvni kolo ma 20000usd. to je kur.. malo???? tak at to nehraje chudak. taky bych mohl stavkovat, ze beru jen 30tisic mesicne a ne milion,ale to uz bych dalsi den nemusel chodit do prace,protoze by me sef vyhodil. dalsi je nadal, ten breci, ze je moc turnaju. tak at je vsechny nehraje chudacek. no jo, jenze to by prisel o penizky.hlavne ze vsichni hraji exhibice...
Reagovat
VlS
Souhlasím s tebou, je to rozhodnutí kohokoliv. A popravdě, náklady na pořízení základního vybavení na tenis jsou v porovnání s náklady třeba na Rallye nebo motorky přímo nepatrné Nemyslím tím jen auta - porovnej si náklady na přepravu do Austrálie sebe a trenéra s masérem s náklady na přepravu sebe, spolujezdce, 5 mechaniků a dvou aut). Vítěz bere od pořadatele pohár a flašku šampáňa na vystříkání, price money neexistují.
Ale je to volba závodníků, možná měli hrát radši tenis nebo fotbal.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, ale 20 tisíc AUD (přes 400. tisíc CZK) za účast v 1. kole se mi zdá hodně solidní! Podle mě je tenis hodně dobře odměňován a pokud na to někdo kvalitativně nemá a vypadává neustále v 1. kole, tak ať jde dělat něco jiného.. Prostě je to jako v podnikání, když se mi nedaří, tak jsem ve ztrátě a asi nebudu po nikom oficiálně chtít, aby mě dotoval, když přeci něajkou aktivitu vyvíjím.. Jasně, těm, co vypadávají v prvních kkolech se nelíbí, že vítěz bere miliony, ale o tom to právě přeci je ne?
Něco jiného je odměňování žen a mužů na Grand Slamech... Podle mě je "přeemancipováno", když ženy berou za 2 vítězné sety stejně, jako chlapi za 3.. Navíc spousta zápasů v ženském tenise končí jasným výsledkem, např. 6:2, 6:1 atp.. Ale to je jiná otázka a netýká se to tohoto článku. Prostě můj názor je, že tenis je hodnocen až moc dobře!
Reagovat
VlS
Na tohle téma zde byla debata několikrát. Peníze nejsou za vyhrané sety nebo za námahu. Jsou za schopnost dostat peníze z televizních práv, reklam a sponzorů. To námaha vynaložená na výhru nijak neovlivňuje a proto je jakékoliv srovnávání irelevantní. O penězích, které někdo naleje do tenisu nerozhoduje ani ATP, ani WTA, ale v principu marketing firem, které platí inzerci v rámci TV přenosů. Profesionální tenis (a každý profesionální sport) je show business se vším pozitivním i negativním, co k tomu patří. Vstupenkami by na sebe nevydělal.
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle to v životě chodí. Už ve škole, když jsem dobrej mám dobrý známky, když mi to nejde mám špatný známky. To stejný práce ne každý vydělá kolik potřebuje. Už takhle je to nemorální, aby sportovci dostavali tolik peněz. Jen za to, že někam přijedu prohraju první kolo mám 400 000 korun. To je směšný. Možná by si měli uvědomit kolik vydělávají "normalní" lidé. A ještě musí něco udělat/předvést.Tenista co vypadne v prvním kole nic nepředvedl a stejně má peníze. Poslat je do fabriky na měsic ono by se videlo :)
Reagovat
a.magerova
Do fabrik je posílat není řešení.
Ale dlouhodobě mě štve, rozdílnost platů sportovců různých odvětví, když si vezmu, že všichni musí trénovat denně několik hodin od dětství a pak v dospělosti Petra Kvitová (nic proti ní a přeji jí to) za Wimbledon a Turnaj mistryň vydělá víc než Martina Sáblíková a Barbora Špotáková za všechna svoje zlata a pak si ještě přečtu, že má marketinkovou hodnotu 100 mil. Kč zatím co Sáblíková 10 mil. Kč a Špotáková 4 mil. Kč.
A to ani nemluvím o golfistech, fotbalistech, hokejistech či boxerech (jsem kdesi minule četla, že si boxérský šampion připsal 0,5 miliardy) a to jsem záměrně srovnávala jen ty nejlepší z nejlepších nikoli někoho na nižších příčkách.
Reagovat
smazaný uživatel
To je otázka nabídky a poptávky...až bude po rychlobruslení a hodu oštěpem taková poptávka, jako je po tenise, hokeji, fotbalu nebo basketu, tak úměrně tomu porostou i příjmy a marketingová hodnota. Ale upřímně...tebe baví stejně tak sledovat tenis, jako rychlobruslení? Nemluvě o konkurenci, kde rychlobruslení dělají "čtyři země". Pro mě je to spravedlivé. Každý sport má tolik peněz, kolik pozornosti a zájmu vzbuzuje.
Reagovat
Berny
Kolego, ano petra si vydela za 3 povedene tydne mnohem vice nez spousta sportovcu v ,,nizsich" sportech za cely zivot, ma to ale jedno velke ALE. Kolik lidi dela rychlobrusleni ?? Tisice ? Kolik lidi háže ostepem ? Tisice ? Kolik lidi hraje tenis ? desitky milionů ? Prosadit se v necem kde konkurence je nejake a nejaká je fakt rozdil, na to nezapominejme. Petra je 2.na svete z desitek milionu holek co tenis hrajou, je lepsi nez 99,9999% z nich, hraje nejsledovanejsi individualni sport na svete s obrovskou tradicí, proto ma mnohem vice. Az v roce 2050 bude rychlobruslit miliony lidi, tak budou uspechy martiny sablikove finančně odmeneny vice.
Reagovat
smazaný uživatel
Už keď sme pri tej konkurencii, nedá mi...Áno, ženský tenis si zaslúži byť dotovaný na vyššej úrovni, než krasokorčuľovanie, či oštep...Ale pokiaľ to je priamo úmerné konkurencii v danom športovom odvetví, mal by ďaleko zaostávať za mužským tenisom.
Reagovat
smazaný uživatel
A já jsem si myslel, že hrajou pro radost a pro fanoušky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist