Štěpánek: Odehráli jsme skvělý zápas se světovými jedničkami, na dvouhru se ale necítím. V neděli nastoupí Veselý

16. 7. 2016, 17:45
Aktuality 7
Až po pětisetovém boji padli Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem v dnešní daviscupové čtyřhře. S prvním párem světa Nicolasem Mahutem a Pierrem-Huguesem Herbertem z Francie prohráli 1-6 6-3 3-6 6-4 4-6 i proto, že unavenému Rosolovi dlouho nešel servis, který šestkrát ztratil.
Lukáš Rosol a Radek Štěpánek (© Česká sportovní)

Rosol přitom původně do čtyřhry nastoupit neměl. Na tu se chystal Adam Pavlásek, v pátek si ale natáhl záda a po tréninku ráno před čtyřhrou oznámil, že se na zápas necítí. Proto kapitán Jaroslav Navrátil nominoval v půl desáté Rosola.

"Volal jsem Lukášovi, ať je připravený. Chudák, měl pět setů v zádech, ale jinak situace pro mě řešitelná nebyla," řekl Navrátil. Pro Rosola nebylo jednoduché do deblu nastoupit, jelikož v pátek v Třinci hrál čtyři hodiny s Jo-Wilfriedem Tsongou.

A únava byla znát především při servisu. "Nešvihala mi ruka a musel jsem najít styl servisu. Oni dobře returnovali, a když jsem nedal kvalitní podání, dostali jsme podlahu. Museli jsme nějakým způsobem získat každý bod," řekl Rosol.

Především v prvním setu se nemohl dostat do tempa. "Byl trochu tužší," všiml si kapitán z lavičky. "Byl jsem o něco pomalejší, špatně jsem reagoval a dělal jsem zbytečné chyby. A než jsme se rozkoukali, byl první set pryč."

Od druhého setu ale český pár hru vyrovnal, dokázal s favority držet krok a donutil je bojovat v pěti setech. "Byl to fantastický debl. Těžko někdo čekal, že s nimi kluci budou hrát pět setů. Oni hrají letos báječně a asi se víc čekalo, že vyhrajou hladce a hned. Dopadlo to sice naší prohrou, ale Radek s Lukášem odvedli maximum, co mohli. Rozhodl jeden game, špatný vstup do páté sady," konstatoval Navrátil.

Domácí dvojici držel zkušený Štěpánek, který o podání ani jednou nepřišel. Dobře returnoval a tradičně zakončoval na síti. "Nejsou náhodou prvním týmem světa, určitě jim hodně pomohla sehranost. My jsme ale nesložili zbraně, bojovali jsme až do posledního dechu, ale bohužel konec pro nás nebyl šťastný," litoval Štěpánek.

Celý týden se připravoval na čtyřhru s Pavláskem. Změna na poslední chvíli ho nerozhodila. "Možná to pro nás bylo jednodušší. Nic moc jsme od toho nečekali, mohli jsme hrát uvolněně," řekl veterán a dodal: "Nezměnilo se nic, hrál bych stejnou stranu na returnu. Adam chodí po servisu víc na síť a herní projev by byl jiný. Ale myslím, že jsme předvedli naprosto vyrovnaný zápas s prvním párem světa, což se nestává každý den."

Češi prohrávají ve čtvrtfinále s Francií 1-2 na zápasy a k výhře musejí zvítězit v obou nedělních dvouhrách. K té první nastoupí proti Tsongovi Jiří Veselý, ač se české jedničce v pátek nedařilo. Sedmatřicetiletý Štěpánek se ale na dvouhru necítí. "Nejsem v pozici, kdy by mi tělo umožnilo hrát druhý den po sobě na pět setů, na tři vítězné sety proti Tsongovi. Myslím si, že bude lepší, když budou hrát kluci," řekl Štěpánek.

Kapitán Navrátil Štěpánkovo rozhodnutí respektuje a věří, že třiadvacetiletý Veselý může hrát uvolněně a má šanci. "V utkání s Tsongou nebude mít co ztratit a věřím, že to bude z jeho strany uvolněnější. Je schopen Tsongovi dozajista konkurovat. Jirka je stoprocentně připravený, je mladý a potřebuje zkušenosti," řekl kapitán týmu.

Pokud by Veselý vyhrál a vyrovnal stav zápasu na 2-2, šel by do rozhodující bitvy Rosol. V prvním kole v Německu poslední zápas zvládl, ale nyní už má za sebou sedm hodin hry a deset setů. "Není to nejlepší, ale není všem dnům konec. Jdeme do toho v plné polní. Věřím, že Jirka ten bod urve a budu mít šanci se o to porvat," řekl.

ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
horska.kraslice
Vypadá to, že Štěpánek s Pavláskem na čtyřhru tak tvrdě trénovali, že to vydržel jen zocelený Štěpánek, kdežto Pavláska to skolilo. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
aby se Tsonga zase hodně divil...
Reagovat
kada.tom
Jirka? Fakt? ... takže 3-1 pro Francouze :-)
snad se Jo dobře vyspí :-)
Reagovat
svetova.dvojka
J1rka si bude představovat, že hraje s Djokovičem.
Reagovat
turista
No jo, bazilišek Kadlec se zase ozval.
Reagovat
adalv87
tak nějak :-(
Reagovat
svetova.dvojka
Veselý-Tsonga 6:3,6:7(6),7:6(5),5:7,6:4
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist