Štěpánek s Rosolem na světové jedničky nestačili. Češi prohrávají s Francií 1-2

16. 7. 2016, 15:13
Aktuality 52
Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem druhý bod pro český tým nevybojovali. České duo dnes v třinecké Werk Areně podlehlo světovým deblovým jedničkám Nicolasi Mahutovi a Pierreu-Huguesu Herbertovi v pěti setech. Češi tak po úvodních třech zápasech prohrávají ve čtvrtfinále Davis Cupu s Francií 1-2 na zápasy.
Radek Štěpánek a Lukáš Rosol (© Česká sportovní)

Rosol nastoupil do čtyřhry místo původně nahlášeného Adama Pavláska, který měl od pátku problém se zády. Zřejmě se na něm ale projevila únava z páteční pětisetové výhry nad Tsongou. Jeho servis nebyl tak řízný a Francouzi mu ho v první sadě dvakrát prorazili. Štěpánek zase pokazil pár volejů i jednu smeč a první set Češi rychle ztratili.

Český pár se v úvodu na dvorci často hledal, zatímco vítězové Wimbledonu Herbert s Mahutem, kteří letos prohráli jen tři z 32 zápasů, působili jistě. Opírali se o přesný servis a z returnu dostávali domácí dvojici pod tlak a nutili je chybovat.

Druhý set ale začali Češi lépe a po vítězném returnu Štěpánka měli brejkbol. Ten na 2-0 proměnili a český veterán tanečkem rozbouřil halu. Rosol se ale dál trápil na servisu a o podání přišel na 4-3. S "pomocí" přispěchal Herbert, který udělal dvě dvojchyby po sobě, zkazil smeč a Štěpánek pak po brejku set doservíroval.

Vzedmutí z druhého setu se ve třetím rozplynulo po další ztrátě servisu Rosola. A když si tentýž hráč neudržel podání ani na začátku čtvrté sady, nevypadalo to ani trochu dobře. V koncovce ale znovu nezvládl situaci daviscupový premiant Herbert a po jeho dvou dvojchybách bylo srovnáno na 4-4. Pak Štěpánek odvrátil tři brejkboly a po zisku Mahutova servisu bylo srovnáno na 2-2 na sety.

Kapitán Navrátil vyskočil z lavičky a povzbuzoval opět ne úplně plné ochozy k hlasitější podpoře. Euforie z vynucené rozhodující sady ale zvadla hned v první hře rozhodujícího dějství, jelikož Rosol čistou hrou přišel už pošesté v zápase o podání. Tentokrát už byli soupeři při svém servisu neomylní a utkání dovedli do vítězného konce.

"Myslím, že jsme sehráli fantastické utkání proti nejlepšímu páru na světě. Tohle asi nikdo nečekal, ale my jsme věřili tomu, že můžeme uspět a bojovali jsme až do konce. Nechali jsme tam maximum, ale v závěru jsme byli bohužel o game kratší a s tím už teď nic neuděláme," konstatoval po utkání Štěpánek.

"Sehráli jsme dobrý zápas. První set nám utekl, ale my jsme věděli, že se hraje na tři vítězné sety. V zápasech na tři vítězné jeden set nic moc neznamená. Začátek nám nevyšel, ale pak jsme zabojovali, dokázali jsme se vrátit do zápasu a získat dvě sady. Ta páté už ale bohužel nevyšla," dodal Štěpánek a vyzdvihl podporu diváků. "Byla tu znovu skvělá elektrizující atmosféra, za což všem děkujeme."

Lukáš Rosol odehrál po včerejším boji s Tsongou už druhé pětisetové utkání v řadě. "Nebylo to snadné, ke konci už jsem to trošku cítil. Nechali jsme tam ale všechno a odehráli jsme skvělý zápas. Chybělo málo," komentoval Rosol.

Francouzi získali všech šest brejků při podání Rosola. "Bohužel mi servis nechodil tak, jak bych potřeboval. Rytmus jsem našel až v koncovce pátého setu. Škoda, že nám to nevyšlo," litoval Rosol.

"Dneska máme více času na regeneraci než včera. Budu to cítit, ale zítra hraje první zápas asi Jirka, takže já budu mít více prostoru na to dát se dohromady," dodal 78. hráč světa.

Výkon českých hráčů pochválil po zápase i kapitán Navrátil. "Viděli jsme fantastický zápas. Klobouk dolů, kluci odehráli výborné utkání proti nejlepšímu páru na světě. Mahut s Herbetem letos hrají výborně a kluci je dokázali potrápit. V závěru rozhodovaly maličkosti. Zásadní byl asi ten první game v pátém setu, potom už bohužel moc šancí nebylo. Nedá se nic dělat, musíme přijmout, že prohráváme 1-2 a s tím pracovat dál."

V první nedělní dvouhře by měly od 13:00 nastoupit jedničky týmů Jiří Veselý a Jo-Wilfried Tsonga a za případného nerozhodného stavu Rosol a Lucas Pouille.

"Lukáš už toho má v nohách hodně, ale teď se musíme bavit o zítřejším prvním zápase, protože ten bude klíčový. Nosím v hlavě nějakou rošádu, ale musím se nejdřív pobavit s klukama," dodal nehrající kapitán Navrátil směrem k zítřejším dvouhrám.

Po ztracené čtyřhře a nepříznivém stavu 1-2 čeští tenisté naposledy zvítězili v daviscupovém utkání v roce 1997 doma proti Indii. Pokud se jim nepodaří zápas otočit, prohrají s Francií na domácí půdě poprvé po devadesáti letech.

• DAVIS CUP 2016, SVĚTOVÁ SKUPINA - ČTVRTFINÁLE•
páteční výsledky (15. 07. 2016)
Česko - Francie 1-2 po sobotní dvouhře (Třinec, tv. povrch / hala)
Rosol - Tsonga 6-4 3-6 4-6 7-6(8) 6-4
Veselý - Pouille 6-7(2) 4-6 5-7
Štěpánek, Rosol - Herbert, Mahut 1-6 6-3 3-6 6-4 4-6

Komentáře

52
Přidat komentář
kada.tom
Argentinci vedou 2-1
Francouuzi vedou 2-1
Britové vedou 2-1
Američané vedou 2-0

snad to všichni dotáhnou k tomu poslednímu bodu - Američani už dnes a ostatní zítra :-)
Reagovat
kada.tom
hmm, tak Bryani překvapivě nestačili na Ivana s Marinem ... co už, no :-) pořád by to asi měl Jack nebo John dotáhnout, i když zrovna tak se mohou hecnout Chorvati :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jamie s Domem parádně, by Britové mohli i bez Andyho na antuce uspět. Bude to muset ale dokončit Edmund, který včera roznesl Tipsareviče. Je v dobré formě, tak snad. Protože Ward dneska trapas. Bych mu na 5. zápas moc nevěřil.
Reagovat
kada.tom
taky mi zatím dělají radost :-)
snad to dotáhnou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, Edmund by to měl dát, antuka je pro něj snad nejlepší povrch a i s Goffinem už ve finále ukázal, že talent má. Lajoviče by měl porazit snad.
Reagovat
kada.tom
akorát teda nevím jak na ten 5. zápas případný ... Warda? Inglota? ... těžko říct, taky těžko říct, kdy by hrál za Srby - Tipsa se včera nijak nevyznamenal, Krajinovič velká neznámá ...
Reagovat
svetova.dvojka
Já se v Riu nejvíce těším na basket, mám možnosti na satelitu sledovat, protože vím , že na České televizi moc prostoru tento skvělý atraktivní sport nedostane..., jestli pak někdo porazí Dream Team USA ?:-)
Reagovat
kada.tom
neporazí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevěřila jsem, že by naši mohli wimbledonským šampionům tak zatopit. Teď by se případná výhra Česka rovnala zázraku. Na Tsongu bych zítra poslala Radka, Jirka ho nedá ani omylem.
Reagovat
Lenca45
Tomáš Berdych nebude hrát v Riu. Oznámil to na svým facebooku. Docela škoda :(
Reagovat
svetova.dvojka
další dobrá zpráva..., tedy pokud to není ubohý pokus o vtip...
Reagovat
smazaný uživatel
Právě to čtu :( Ach jo :(
Reagovat
smazaný uživatel
Včera jsem tu psal, že ty omluvenky celkem chápu, tak musím i teď, i když je to fakt škoda, nedávno ještě ujišťoval, že tam pojede.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě se to zveličuje.
Reagovat
smazaný uživatel
To jednoznačně.
Reagovat
kada.tom
hmm, takže rozbořená varianta pri čtyřhry ... ale jako Tomáše asi chápu, není rozhodně jedinej a myslím, že není ani poslední, kdo tohle ještě oznámí
Reagovat
svetova.dvojka
všechny legendy zatím drží, poletí Djokovič,Murray,Federer,Nadal i Wawrinka a k tomu skvělý Nišikori turnaj jako víno.
Reagovat
kada.tom
spíš bych řekl, že zatím neoznámili, že nejednou ... osobně si myslím, že někdo z tebou jmenovaných možná taky OH odmítne, ale uvidíme :-)

a já to myslel i v ženách, nedivil bych se, kdyby se objevily i další tenistky, které nepojedou
Reagovat
misa
Kdyby Lucka nejela, tak by mi to moc nevadilo. Ale ona se těší už teď :)
Reagovat
svetova.dvojka
Chce tam určitě sbalit nějakého snědého krasavce, brazilští muži jsou nejvíc sexy na světě podle průzkumu u žen.
Reagovat
misa
Kvůli zveličené hrozbě se tenisté odhlašují z olympiády... Nebo se jim tam jen nehodí před US Open jet? A cestovat po světě pro ně není riziko?
Reagovat
kada.tom
tak kdyby šlo jen o tenist(k)y, tak tvůj komentář chápu, ale stejný problém je i v golfu, tam dokonce co se týče elity sportu nejede skoro nikdo
Reagovat
misa
Asi je čeká taky nějaký důležitý turnaj.
Reagovat
kada.tom
stejně jako tenist(k)y ... :-)
v těchto sportech zkrátka OH nejsou vrchol
Reagovat
smazaný uživatel
V týmu máme dva zkušené Tsongobijce, legendárního a pak toho, co by to zítra v ringu nemusel udýchat. Ale legendu už jsme z rukávu vysypali, takže toho bohužel použít nelze. Pak tu máme dvě možnosti, které s takovým druhem černé práce nemají nejmenší zkušenosti; z nich jedna je jen tak pro pobavení (Adam the man) a druhá se snadno může zvrhnout v psychologické drama o třech dějstvích ve stylu game set match France (Jiří Medvědí pracka). Zbývá tak poslední, léty prověřený a bezdechý kandidát (Radek the ...), kruh se uzavírá a Navracíme se na jeho začátek. Pobavíme se u Adama, popláčeme u Jiřího a unavíme se u Radka. Volba tedy vyznívá jasně, pokud máme prohrát s důstojností českému národu vlastní, měl by hrát #Adam#jediná#volba.
Reagovat
svetova.dvojka
Neznám přesně pravidla, ale nehrající kapitán může nominovat i sám sebe...
Reagovat
turista
No je to škoda. S Berďou mohli naši Francii naložit i 4:1 a pak získat další mísu. Bez něj to prostě nejde. U veselky je to jen o psychice. Když není nervózní tak hraje skvělý tenis.
Reagovat
George_Renel
protože, jak víme, Veselkovi stoupá forma se soupeři z čela žebříčku. :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
J1rka zítra v pohodě srovná a pak už to bude pro legendu rutina dotáhnout do vítězného záběru.
Reagovat
svetova.dvojka
Djokovič ale v Třinci není...
Reagovat
adalv87
první ale hraje veselý s tsongou
Reagovat
janek_da
Skoro mi to přišlo, jakoby chtěli Francouzi vyšťavit oba hráče. Kór ten 4.set byl ke konci v tomhle zajímavý.
Na 99.9% je to blbost, ale tenhle výsledek 4hry jim hraje nejvíc do karet.
Reagovat
svetova.dvojka
Tsonga po druhé neprohraje, zas takový břídil to není..., a bude pokoj od Čecháčků..., hlavně, že všichni mají na české vlajce napsané město odkud pochází, což je trestný čin hanobení státních symbolů, ale když slovenský antirasista a bojovník za práva Romů pan Rafa, na českou vlajku namalovat romské kolo osudu tvz. čakru, tak to hned někdo měl plné ústa keců o hanobení vlajky..., pokrytectví gádžů.
Reagovat
misa
Pan Rafa je Španěl, tak nelži.
Reagovat
adalv87
a ty jseš co ty tupče!!!!!!!!!retardní
Reagovat
adalv87
vrat se do školy
Reagovat
brixner
Ha, cigoš zase vylezl!
Co takhle návrat do své domoviny kdekoli na toku Gangy? Samosebou s celou famílií, žáno! Ty čakro :-) To mi spíš evokuje slovo čórka-spolehlivě!
Tak zatím čau, snědý nespoluobčane!
Reagovat
Kozoroh
Radek s Lukášem byli horší po většinu zápasu, čtvrtý set urvali vyloženě se štěstím. Radek se na síti moc nevytáhl, spíš voleje kazil nž umisťoval do kurtu.
Oříškem bude, koho nasadit na neděli proti Tsongovi. Obávám, že Štěpec by případné vyrovnané utkání fyzicky nedotáhnul a Veselka se p*sere. Nebude to lehká volba pro Navrátila.
Reagovat
tommr
jj Navrátil tentokrát moc na výběr nemá. Naši musí spoléhat na to, že Tsonga zase nebude mít svůj den což je ale podruhý za sebou jen těžko představitelný ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nosí v hlavě nějakou rošádu, aby nepostavil proti Tsongovi Pavláska :D no buď Veselý nebo Radek.
Reagovat
EllNino
já bych dal proti Tsongovi Radka a proti Pouillemu Lukáše ...Jirkovi nevěřím tenhle víkend, Radek by se mohl hecnout
Reagovat
tommr
Radek je v zápase na tři vítězný bez šance. Hecnout by se moh spíš Veselý, ale moc velkou šanci tomu nedávám ... :(
Reagovat
EllNino
nevím, proč by měl bejt bez šance :) viz zápas s Murraym na RG a navíc v DC ...Jirka bude pod tlakem ze stavu 1:2 a tlak on nezvládá
Reagovat
tommr
Radek to nezvládne fyzicky. Už dneska ke konci sotva plet nohama a zítra to s ním bude ještě horší. Veselka je sice labil, ale kdyby mu jednou výjímečně seplo v hlavě tak by byl schopnej zápas fyzicky utáhnout ... :)
Reagovat
EllNino
no ....ale nesepne, v Davis Cupu je jako obvykle marnej :))
Reagovat
tommr
no není to moc pravděpodobný ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
ten zápas s Andym by byl mnohem rychlejší kdyby se nedohrával o den později.....Radek před přerušením už moc nemohl :)
Reagovat
Lina
Překvapení se nekonalo. Každopádně plus pro naše kluky za bojovnost. Bylo by fajn, kdyby se konalo překvapení aspoň zítra.
Reagovat
svetova.dvojka
tak sláva, přece jen zvítězila kvalita a nikoliv haluzoidní duo od Brna a Karviné...
Reagovat
kada.tom
Tak dle očekávání, byť teda dneska Nicolas a Pierre byli hratelní a výkonu k Wimbledonu se nepřiblížili ani z 50-60% ... ale jsem rád, že to kluci zvládli :-)

Zítra se snad bude hrát Joovi líp :-)
Reagovat
EllNino
Veeeeeelká škoda :/
Reagovat
tommr
jj Francouzi byli dneska rozhodně k poražení. Škoda, že to Radkovi moc nešlo ... :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist