Štěpánek třetí grandslam nedobyl. Melbourne ovládli Murray se Soaresem

30. 1. 2016, 13:16
Aktuality 64
Radek Štěpánek v Melbourne na grandslamové triumfy z Australian Open 2012 a US Open 2013 nenavázal. Český tenista s Kanaďanem Danielem Nestorem v dnešním finále podlehli britsko-brazilskému páru Jamie Murray a Bruno Soares, kteří tak získali premiérový grandslamový titul.
Jamie Murray a Bruno Soares

Sedmatřicetiletý Radek Štěpánek a třiačtyřicetiletý Daniel Nestor spojili síly na začátku sezony a hned druhý společný turnaj se jim podařil, byť ho nezakončili titulem.

Na Australian Open došli až do finále, které měli dnes pod zataženou střechou Rod Laver Areny výborně rozehrané. Nad rovněž nově utvořeným britsko-brazilský párem Jamie Murray a Bruno Soares vyhráli první set, ale postupně šel jejich výkon dolů a nefungoval jim servis.

Ve druhém setu ztratil jako jediný podání levou rukou hrající Nestor. Ve třetím setu přišel o servis i Štěpánek, ale při podání Murraye dokázal česko-kanadský pár odvrátit mečbol a srovnat na 5-5. Jenže Nestor vzápětí přišel o servis podruhé a Soares zápas dokončil. Česko-kanadský pár, kterému je v součtu 80 let, nakonec prohrál 6-2 4-6 5-7. "V závěru hráli lépe," ocenil český tenista.

Štěpánek hrál ve svém pátém grandslamovém finále a druhém v Melbourne. Dosud získal dvě trofeje a obě s Indem Leanderem Paesem - na Australian Open 2012 a US Open 2013.

"Porážka ve finále grandslamu se vždycky kouše těžko, ale rozhodně se nemáme za co stydět. Odcházíme s hlavou nahoře a můžeme být pyšní, co se nám povedlo, a jsem rád, že nám to sedlo hned na úvod," řekl Štěpánek po finále v Melbourne Radiožurnálu.

Vítězové Australian Open 2016 Jamie Murray a Bruno Soares a poražení finalisté Radek Štěpánek s Danielem Nestorem"Měl jsem pocit, že jsme byli lepším týmem, ale bohužel nám chyběl v závěru kousíček, abychom to strhli na svou stranu a dotáhli to. Mám pocit, že jsme si to spíš prohráli, než jsme byli poraženi, ale o tom grandslamy jsou. Oni zůstali trpěliví a bojovali do poslední chvíle," doplnil dvojnásobný vítěz Davisova poháru.

"Bohužel nám dnes chybělo malinko k dokončeniíneskutečného příběhu, ale dali jsme do toho všechno a nezbývá nám, než pogratulovat soupeřům k vitězství. Je to fantastická začátek sezony a po tom, čím sem si prošel po zdravotní stránce, je tohle prostě bomba," napsal Štěpánek na Facebook.

Osminásobný grandslamový šampion Nestor hrál už v 17. grandslamovém finále, nicméně prvním po téměř čtyřech letech. Na Australian Open má po dnešku finálovou bilanci 1-4, když jediný triumf slavil v roce 2002 s Markem Knowlesem. Ve sbírce má také čtyři trofeje z mixu.

Murray se Soaresem prodloužili svou neporazitelnost už na 10 zápasů, společnou bilanci mají 12-1. Rozhodnutím vytvořit pár mohou být spokojeni, oba dnes dosáhli na životní úspěch, neboť oba čtyřhru mužů na grandslamovém turnaji vyhráli poprvé v kariéře.

Devětadvacetiletý Skot Murray hrál finále potřetí v kariéře a zároveň na třetím grandslamu v řadě. Loni ve Wimbledonu a na US Open ale s Australanem Johnem Peersem neuspěl. Třiatřicetiletý Brazilec Soares hrál finále podruhé, na US Open 2013 s Rakušanem Alexandrem Peyou prohráli se Štěpánkem a Paesem.

Úspěch Murrayho v hledišti přes pozdní hodinu sledoval i jeho mladší bratr Andy, kterého v neděli čeká finále dvouhry se Srbem Novakem Djokovičem. "Andy, máš být v posteli," říkal Jamie při vyhlášení. "Nevím, proč jsi tady a fotíš nás, ale neboj, při tvém finále budu u kurtu a taky ti budu fandit," dodal směrem k Andymu, který v Melbourne prohrál všechny čtyři finále.

Český tenis zůstane po letošním Australian Open bez trofeje. Ve finále čtyřhry žen prohráli Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, ve finále čtyřhry juniorů neuspěl Patrik Rikl.

Štěpánek se v případě výhry mohl vyrovnat Danielu Vackovi, který jako jediný Čech v Open éře vyhrál tři grandslamové tituly ve čtyřhře. Vacek dvakrát ovládl Roland Garros (1996 a 1997), v roce 1997 s Rusem Jevgenijem Kafelnikovem triumfoval i na US Open.

• AUSTRALIAN OPEN 2016 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 11.935.000 dolarů
sobotní výsledky (30. 01. 2016)
• Čtyřhra - finále •
J. Murray/Soares (7-Brit./Braz.) - Nestor/Štěpánek (Kan./ČR) 2-6 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

64
Přidat komentář
peggy
Danieli,Radku nebudte smutni,dokazali jste hodne a moc Vam blahopreji.
Reagovat
Fandina
Žádný Čech letos na AO titul nezískal, ale čtyři v deblu ve finále potěšili. A je docela dobře, že to tentokrát bylo fifty fifty kluci holky. Patrik Rikl hrál dobře v singlu, tak doufám, že kluci v budoucnu nebudou u nás v menšině.
Reagovat
free2snc
doufám že ten tvůj prašivej bráška dostane pořádně po tý svý neoholený držce rezavý... Nestor padl Djok zejtra kosovo pomstí :D
Reagovat
Grigor_Murray
Tahle AO se táhne ve znamení Murrayů :D, zítra věřím tomu mladšímu, konečně už by měl taky někdo Djokovicovi ukázat, že není z jiné planety :D
Reagovat
Grigor_Murray
PS: Štěpec je borec :D
Reagovat
Mayo
stroj, iná planéta, robot...omg, veď kľud
Reagovat
a.magerova
Gratulace vítězům.
A co zítra brácha? :-))
Reagovat
Cico93
Brácha za všechny peníze.

ale nee až tak mu neverím, ale zase tie finále na AO nemôže prehrávať do nekonečna.
Reagovat
a.magerova
Taky mu proti Nolemu moc nevěřím, tak se necháme překvapit.... :-))
Reagovat
Meceon
má ještě menší šanci než kerber
Reagovat
bubak
Pokud má ještě menší šanci než Kerber, tak řekněme, že má pořád velmi slušnou šanci :)
Reagovat
Mayo
Pekná otočka.
Reagovat
mahycek
Nevadí, můžeme jim jenom přát, do roku 2016, další úspěchy, pěkně se na ně kouká, v těchto letech, klobouk dolů, jen tak dál. Mimochodem 2 sázka vyšla, po A. Kerberové 2-1 i Radek s Nestorem 1-2 na sety. Ještě k tomu výhra Dortmundu, Arsenalu, Bayernu, Realu, Lisabonu a neprohry Barcy, bude to na hezký, dárek, nebo pozvání na krásnou večeři i s tím dárkem. Co říkáš Davore a Anakine?? A zítra si vsadíme na finále mužů, ale to je ještě čas. Mimochodem v jedné z těch sázek, mám i vítězství Djokoviče, takže žádná večeře, když vyhraje Murray. Ale co, když vyhraje , tak to zaplatím ze svého, a budu mít radost, že z kalendářního GS, nebude nic pro Djoka.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká škoda pro Radka a Nestoroviče, ale Jamiemu a Brunovi to nejde nepřát, a krom toho, nemám nic proti Můřímu double slamu, Můrovci tam mají velkou podporu a slyšet to bude určitě i zítra :))
Reagovat
tommr
škoda! Po prvním setu to vypadalo velice nadějně. Věk ale nezastavíš a v závěru zápasu se už u česko-kanadskýho páru začala projevovat únava. Zvlášt to bylo vidět na Nestorovi, kterej byl v úvodu zápasu jasně nejlepší na kurtu, ale postupně uvadal a ke konci už chvílema působil jako statista ... :(
Reagovat
martineq
jj..jsou to už staříci...Nestor je ročník 72 :-) ale 1 set v jejich podání super!! ..Sláva vítězům a čest poraženým. Hezký zápas
Reagovat
George_Renel
ale na finále GS to byl až ostudný výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tam! Paráda Jamie, napotřetí to nakonec vyšlo. Tak do rodinné sbírky přidat ještě zítra jeden od mladšího bratra a bude to super AO :-))
Reagovat
kada.tom
Come on!
Jsem rád, že to Jamie s Brunem zvládli, oba jsou sympaťáci a oběma to hodně přeju :-))
Reagovat
vaclavsubrt
Tak hlavně že to bere Nestor s úsměvem
Reagovat
Fandina
Škoda, nestoři byli horší než červení. Ale na síti byla radost se na bílé dívat, škoda, že to nestačilo.
Reagovat
Fandina
Ale jinak gratulka Radkovi a Nestorovi k finále a hře, první set byl super.
Reagovat
PetaM
Pojďte holky!
Reagovat
vaclavsubrt
Dá vám šanci a vy jí zahodíte...
Reagovat
kada.tom
Ten Jamie snad na ten GS nedosáhne. Doufám, že kluci ještě zaberou!
Reagovat
EllNino
dosáhne, Nestor mu pomáhá, jak může
Reagovat
smazaný uživatel
Tak další brejk, tak snad napodruhé dopodávají.
Reagovat
kada.tom
taky doufám :-)
Reagovat
EllNino
tohle jejich pouštění, to už po několikátý
Reagovat
Fandina
teď to tedy zamrzelo
Reagovat
smazaný uživatel
OMG, Jamie si musel vybrat takhle trapný game zrovna teď. Boha, Judy, to nemohl být ani jeden trochu psychick silnější?
Reagovat
smazaný uživatel
Nestor si zavcas vzpomel jak returnovat na backhandu
Reagovat
Fandina
No prosím, 5:5, tak nestoři to třeba ještě dají. Pojďte!!!
Reagovat
EllNino
Nestor mimo, achjo :(
Reagovat
smazaný uživatel
Díky němu jsou ve hře ještě ale.
Reagovat
EllNino
no teď se mu to povedlo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už jenom jeden game a velký víkend u Murrayů začne!
Reagovat
EllNino
Nestor v rozkladu tvl ...takovej zkušenej hráč
Reagovat
tommr
vypadá to, že je rozhodnuto. Dědkové začínají kupit chybu na chybu ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Nestor je na returnu uplne jalovej, radek to jeste nejak drzi nad vodou
Reagovat
vaclavsubrt
Takhle se nehraje o finále...
Reagovat
PetaM
O finále tady už nikdo nehraje :D
Reagovat
EllNino
Bože ten Nestor ten teď teda hraje a Radek to samý ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad už to Jamie nepustí a připíše si GS dřív než Andy, už napotřetí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej start, čistá hra. Chtělo by to early break :D
Reagovat
tommr
ve druhým setu Radek s Nestorem značně polevili a umožnili soupeřům vrátit se do zápasu. Ted to budou mít proti rozjetejm soupeřům hodně těžký ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Neřek bych, že Radek je nejhorší, ale je pravda, že ty dva zkažený lehký voleje za sebou je stály set
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak, udel 2 chyby vevspatny okamzik. Taky je potreba rict, ze Nestorovi odeslo 1. Podani. Snad panove navazou na 1 set
Reagovat
tommr
jj Nestorovi se někam ztratil první servis ... :(
Reagovat
George_Renel
Takhle se finále GS nehraje. Bez zápalu.
Teď se budou těžko vracet.
Reagovat
tommr
Radek hraje hrozně lehkomyslně ... :(
Reagovat
PetaM
Radek absolutně nejhorší hráč na kurtu ...
Reagovat
EllNino
no to bych teda neřekl :)
Reagovat
PetaM
Před chvílí nedal ani jeden return přes síť a u sítě zkazil i to, co mu neletělo na raketu :D
Reagovat
EllNino
a viděls to od začátku ? :)
Reagovat
PetaM
Nemluvil jsem o začátku.
Reagovat
EllNino
tak říkals, že je absolutně nejhorší :)
Reagovat
PetaM
V době 13:43 tomu tak bylo.
Reagovat
tommr
ve druhým setu dělá opravdu hodně zbytečných chyb ... :(
Reagovat
EllNino
no ve druhým setu jo, ale v prvním setu hrál výborně :) teď se musí zmáčknout
Reagovat
tommr
v prvním setu exceloval hlavně Nestor ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Radkovi zahlásili už třikrát chybu nohou. Poprvé ukázal opakovanej záznam, že rozhodně nebyla. Kdo ví, jak to bylo s těma dalšíma dvěma...
Reagovat
vaclavsubrt
Zatim to nemá chybu
Reagovat
a.magerova
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist