Štěpánek: Vrchol? Davis Cup. Ale vedla k tomu dlouhá cesta

14. 11. 2017, 21:16
Aktuality 38
Odmalička snil Radek Štěpánek o výhře v Davisově poháru. Svými výkony se hned dvakrát zasloužil o zisk "salátové mísy" pro Česko a navíc vždycky vybojoval vítězný bod. I proto zůstanou triumfy v soutěži družstev nejvýše v jeho vzpomínkách na kariéru, kterou dnes ukončil.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© facebook R.Š)

"Davis Cup bude na piedestalu kariéry, ale vedla dlouhá cesta, abych se k tomu momentu dostal," řekl osmatřicetiletý Štěpánek při dnešním loučení s tenisem na pražské Spartě. "V Davis Cupu jsem prožil své dejá vu. Zdávalo se mi o triumfu jako malému klukovi, puberťákovi, mladšímu muži a snad i chlapovi a že ten den nastal, tím se ukázalo, že se sny skutečně plní. Pro ně člověk musí žít," řekl.

Poprvé vydřel vítězný bod v roce 2012 ve finále v Praze proti Španělsku. V závěrečné dvouhře si coby outsider poradil s Nicolásem Almagrem. O rok později v Srbsku už v roli favorita porazil znovu v rozhodujícím duelu Dušana Lajoviče.

"Davisův pohár byl obrovskou součástí mé kariéry a víme, co pro mě znamenalo hrát za naši zemi. Jsou to nejkrásnější chvíle a emoce, které jsem kdy v průběhu kariéry zažil. Na turnaji se nezažijí, aby byly tak silné a hluboké," řekl.

Hrával v dresu v národních barvách s dvouocasým lvem a dostával fanoušky do varu svými výkony i chováním. Emoce z něj často prýštily a musel se je naučit ovládat. "Zezačátku dával emoce najevo až moc a někdy se to obrátilo proti němu, ale získával moudrost a dokázal je regulovat. Jeho emocionalita pak byla jedním z důvodů, proč jsme byli schopni Davis Cup i vyhrát," míní profesor Pavel Kolář.

Štěpánek patřil k tenistům bavičům. Jeho projev na kurtu nebyl strojový, ale bral dvorec jako manéž. "Pódium, u kterého bylo někdy víc někdy míň lidí, někdy spousta a fanoušci mě dobíjeli. Rád jsem jim to vracel," vyznal se. Lidi by se podle něj měli u sportu bavit. "Mě samotného to bavilo. Emoce patří ke sportu i k životu, o těch to je. Tenisová etapa mi jich nabídla spoustu a byla to nedílná součást."





Mnozí ho měli za blázna, když při návratu do týmu v roce 2007 vyhlašoval, že Češi soutěž vyhrají. "Říkal jsem, že vyhrajeme a byl jsem o tom přesvědčený. Všichni koukali, ale dneska máme salátové mísy dokonce dvě," poukázal.

Štěpánek dokázal překvapit své okolí mnohokrát. Zpočátku jeho kariéry moc lidí nevěřilo, že by mohl patřit do špičky. "Slýchal jsem, že mám forhend takový a makový, že z toho nikdy nic pořádného nebude. Byla to i motivace," pronesl. Podotkl ale, že škarohlídi nebyli tím hlavním, co ho pohánělo na cestě do špičky. Jeho motorem byla touha vítězit. "Být nejlepším tenistou, jakým můžu být. A myslím, že jsem něco dokázal. Je hezké zjištění, že tady nechám něco, na co se bude vzpomínat," řekl.

Co dál? Zkusit předávat zkušenosti
U tenisu nejspíše zůstane. Chce se ale pořádně v klidu rozmyslet. "Život mi nabídne hodně možností. Už jsme se o tom bavili předloni, že bych mohl zkusit předávat zkušenosti dál, ale je to jedna z více možností," uvedl.

Letos se mimo jiné mluvilo o tom, že by mohl pomáhat někdejší světové jedničce Novaku Djokovičovi. "Spekulace jsou vždycky," řekl Štěpánek. "Tenis byl můj život odmalička a bude mě nadále provázet životem. Dneškem to rozhodně nekončí. Teď si vezmu čas, rozhlídnu se a uvidíme, kam mě život zavede."

Až odezní prvotní emoce po konci kariéry, začne si přehrávat okamžiky své kariéry. "Povedla se mi spousta věcí, možná víc než ode mně kdokoliv očekával," řekl bronzový olympijský medailista v mixu, dvojnásobný gradnslamový šampion ve čtyřhře a někdejší osmý singlista světa. "Na kariéru budu vzpomínat, protože mi tenis dal krásné chvíle, ale ze vzpomínek žít nebudu. Dívám se na to, co mě čeká."

Rozjeté projekty? Úspora energie, aditiva do paliva a ekologické mytí aut
Jelikož letos hrál naposledy v lednu na Australian Open, měl čas o budoucnosti přemýšlet. Už dříve se pustil do projektů, kterým se bude chtít dál věnovat. "Jedná se o úsporu energie, aditiva do paliva a další věcí je ekologické mytí aut. Těmto třem věcem jsem se věnoval poslední dobou a budu dál. Tyhle věci mě zaujaly a věřím, že jsem se vydal správným směrem," řekl.

I když se jako tenista nacestoval až až, hodlá v tom pokračovat a jezdit po světě dál. "Bavilo mě žít kočovný život. Budu cestovat za odpočinkem, za poznáním kultur, na což jsem neměl při tenise čas. Cestování bude hrát roli, ať budu jednou trenér, nebo jako turista s baťohem na zádech."

A co mu bude z tenisu nejvíc chybět? "Zápasový adrenalin, gladiátorský boj o vítězství a všechno, co k tenisu patří. Včetně tréninků, jak mě Mára (Všetíček) protahoval a Peťan (Petr Korda) drtil na kurtu," uvedl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/4663--video-bojovnik-v-slzach-stepanek-se-pri-louceni-s-fanousky-rozplakal
Reagovat
smazaný uživatel
skoncil môj posledny oblubeny česky tenista,horsie je,ze ho nemam ani medi slovenskymi:(
Reagovat
kada.tom
tak u Čobolů si snad ani nelze vybrat ...
Reagovat
Fandina
Rádi, ale dalo se to čekat, že skončí. Tak ať se daří a třeba ho na okruhu co nevidět uvidíme, třeba v roli trenéra.
Reagovat
FulnekUltras
nebo nehrajícího kápa v DC - ovšem nevím, jak by to s nastupující čecháčkovskou generací psychicky snášel
Reagovat
Fandina
Hlavně píšeš nesmysly, fráze o ničem.
Reagovat
FulnekUltras
myslíš, že aspoň Jirka Veselý by se ještě k nějaké konzistenci vycepovat dal? ;)
Reagovat
Fandina
Píšeš jen fráze o ničem.
Reagovat
FulnekUltras
opakuješ se
Reagovat
Fandina
Tobě kdybych to napsala stokrát, tak budeš pořád psát nesmyly.
Reagovat
FulnekUltras
jeden z posledních mohykánů tenisu, který dokázal naplno vnímat důležitost reprezentace nejen sebe samého. Přesto si nemyslím, že budoucnost teď nutně patří už jenom zarytým bezohledným individuálům typu Lendl, Berdych či Plíšková. Aspoň mezi holkama to vidím pořád optimisticky.
Reagovat
smazaný uživatel
Bezohledný komentář vůči Ivanovi, Tomášovi a Karolíně, ty individuále.
Reagovat
FulnekUltras
tak pravda, za Ivanka nějaké virusy v JAR nebo Brazílii ještě neexistovaly
Reagovat
Fandina
Ale hlavně chtěl reprezentovat, ale to bys musel respektovat jak to bylo.
Reagovat
FulnekUltras
chtěl hrát zápasy DC za stejné peníze jako na turnajích a ještě přitom žít v USA, což prostě nešlo - jinak pod slovem "hrát zápasy DC" si u něj už tak od roku 1982 dokážu na kurtu představit jenom neuvěřitelně útrpné pózy bezmála mučedníka, kterého repre už jen zdržuje a otravuje
Reagovat
Fandina
Chtěl žít v USA a to bylo pro komunisty nemyslitelné, proto mu sebrali občanství.
Reagovat
FulnekUltras
Ten důvod by ani tak nebyl v tom v USA prostě bydlet, jako to, když Lendl požádal o americké občanství - to byl samozřejmě šlus, protože Československo (stejně jako mnohé země dodnes a u běžných občanů zpravidla ani současná ČR) dvojí občanství neumožňovalo.
Reagovat
Fandina
Kdyby komunisti chtěli, tak by mu bydliště tam umožnili, ale to nepřicházelo v úvahu. Jen je neomlouvej.
Reagovat
FulnekUltras
Však píšu, že bydliště a působiště už v té době nebylo tolik důležité - průlomem byl od dubna 1981 fotbalista Panenka, povolaný do repre ČSSR i přes to, že tehdy už čtyři měsíce hrál v Rakousku za Rapid Vídeň -, ale šlo o to, že Lendl si požádal o občanství USA, čímž dal v souladu s platnými zákony najevo, že už nechce to československé, kterému mu teprve potom - a ještě po určitém přemlouvání a snahách o dohodu - ČSSR odebrala. Toť vše. Že to dneska mnozí ideologičtí dogmatici různě překrucují, je jejich problém.
Reagovat
Fandina
Nejde jen o Lendla. Obecně měli komunisti takové zákony, že lidem, kteří chtěli odejít pryč sebírali občanství a majetek. Zaplaťpánbu, že se takové věci už nedějí a komunisti už takové zákony nemohou tvořit.

Kdyby bývali komunisti nechali Lendla, ať si bydlí kde chce, tak mohl reprezentovat na DC i na OH. To neomluvíš, i když budeš o tom psát nevím co. Byl to problém komunistů a ne Lendla.
Reagovat
FulnekUltras
přečti si to ještě jednou
Reagovat
Fandina
Nemusíš omlouvat komunistické zákony, které neumožňovaly lidem svobodné rozhodování a drželi lidi za hranicemi socialistického tábora jako ve vězení. Jsi hloupý, že to nikdy nepochopíš.
Reagovat
Fandina
komunisti drželi s i a zákony neumožňovaly s y
Reagovat
Fandina
A hlavně nelži.
Reagovat
Fandina
Lendl chtěl hrát za Československo a žít v USA, což se komunistickému režimu nelíbilo. "Kdyby se mu vyhovělo, mohli jsme Davis Cupu vyhrát ještě dvakrát třikrát. Nemuselo k emigraci vůbec dojít. Byla to škoda," konstatoval Kodeš.

Lendl tehdy byl ochoten podepsat smlouvu s tím, že bude hrát za československý výběr Davis Cup a pojede na olympijské hry. "Návrh smlouvy byl hotový, ale všechno se zhatilo na tom, že nikdo nechtěl schválit, aby měl v pasu, že je občanem Československa s trvalým pobytem v USA," vzpomínal Kodeš.

Více na http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/144532/davis-cupu-mohlo-byt-vic-emigraci-lendla-slo-zabranit-tvrdi-kodes.html

Komunistické vedení na Kodeše vyvíjelo tlak, aby Lendla vyřadil z reprezentace. Musel kvůli tomu i na kobereček k předsedovi ČSTV Antonínu Himlovi. "Říkal, že musím vyloučit Lendla. Soudruhu, to neudělám, jako kapitán prvního hráče světa nevyřadím, říkal jsem mu. On polknul a řekl mi, že musím udělat besedu a vysvětlit to. Tak jsem to udělal a pak už mi Himl nevolal," popisoval Kodeš.

Více na http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/144532/davis-cupu-mohlo-byt-vic-emigraci-lendla-slo-zabranit-tvrdi-kodes.html
Reagovat
FulnekUltras
kopíruješ a opakuješ - ale chápu, dogmatikům dneska už nic jiného nezbývá
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý, ničemu nerozumíš.
Reagovat
turista
Kodeš má naprostou pravdu. Neustálé stressy ve funkci nehrajícího kapitána pro takového poctivce jako byl Kodeš znamenaly, že přechodil infarkt aniž by o tom věděl. Ať už to bylo jakkoliv tak Ivan Lendl byl vyjímečný tenista. Roger Federer nedávno řekl - cituji: "Být spojován s Lendlem je pro mě ctí. Ivan významně ovlivnil náš sport."
Reagovat
Fandina
Radek ale vždycky nechtěl reprezentovat, také jeden čas nehrál.
Reagovat
FulnekUltras
po překonání mladické blbosti to už vypadalo jinak - jiní se z ní nevyléčili ani po třicítce
Reagovat
Fandina
Jak tak čtu tvoje příspěvky, tak je to zjevně tvůj případ. Pořád píšeš nesmysly.
Reagovat
lars
klames,.
Radek nejdrive hral DC, pak nehral, pac se chtel zlepsit a pak zase hral DC
Reagovat
FulnekUltras
Karolína se letos v dubnu prý taky chtěla zlepšit (na antuce?) - a jsem opravdu zvědav, kdy a jestli vůbec se do FC ještě vrátí.
Reagovat
Fandina
I kdyby nehrála už nikdy, tak je to její věc. Ostatně, dva poslední tituly ve FED Cupy byly její zásluhou.
Reagovat
Fandina
Cupu
Reagovat
lars
Fulnecku , a v jakem popularnim sportu v CR si hral za CR nebo za Ceskoslovensko ?
Reagovat
FulnekUltras
od poloviny 70. let kuličky za Pákistán
Reagovat
lars
takze nic.
Mel bys na TP prestat blabolit a klamat , abys mel vice casu na vnímani důležitosti sve reprezentace . :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist