Stephensová zvládla tříhodinový souboj s kvalifikantkou Kalininovou

29. 8. 2018, 21:02
Aktuality 0
US OPEN - Sloane Stephensová měla ve druhém kole US Open obrovské problémy. Obhájkyně titulu bojovala v úmorném horku proti kvalifikantce Anhelině Kalininové skoro tři hodiny, ale nakonec po vydřeném vítězství udržela naději na zopakování loňského triumfu. V dalším kole svede souboj grandslamových šampionek s Viktorií Azarenkovou.
(© Jimmie48 Photography)

Sloane Stephensová loni na US Open slavila senzační triumf, ale poté nastal v její kariéře dlouhý útlum. Pětadvacetiletá Američanka prohrála osm zápasů v řadě. V posledních měsících ovšem už zase herně patří mezi ty nejlepší, což dokázala ziskem titulu na prestižním podniku v Miami nebo postupem do finále French Open.

Od pohádkového triumfu uběhl téměř rok a Stephensová je teď na domácím grandslamu pod novým tlakem, jelikož poprvé obhajuje grandslamový titul. Ve Flushing Meadows začala výhrou nad Rodinovou, ale už ve druhém kole měla obrovské problémy. Ukrajinskou kvalifikantku Anhelinu Kalininovou porazila až po téměř tříhodinovém boji 4-6 7-5 6-2.

Již úvodní sada byla na pohled z obou stran velmi kvalitní. Překvapivý výkon podala hlavně 134. hráčka světa Kalininová, která si na US Open zahrála poprvé v kariéře hlavní soutěž grandslamu. Stephensová sice dokázala srovnat skóre z 1-4 na 4-4, nicméně další dva gamy brala naprosto zaslouženě Ukrajinka.

Ve druhém setu promarnila obrovský náskok dnešní favoritka. Američanka vedla hlavně díky chybám soupeřky už 4-1 se dvěma brejky v zádech, jenže náskok ztratila a v koncovce musela hodně zabojovat. Za stavu 5-5 sebrala Kalininové podání čistou hrou, v následující hře odvrátila brejkbol a proměnila hned první setbol.

Rozhodující dějství bylo po úvodních dvou vyrovnaných gamech už jasně v režii světové trojky. Stephensová hrála od základní čáry velmi solidně a Kalininová už fyzicky i herně odpadla.

Stephensová se může v dalším kole "těšit" na velmi náročnou soupeřku. Utká se totiž s Viktorií Azarenkovou. Dvojnásobná finalistka závěrečného grandslamu sezony smetla 6-1 6-2 nasazenou Darju Gavrilovovou. S Běloruskou americká tenistka oba letošní souboje vyhrála, ale ve vzájemné bilanci stále vede Azarenková.

Kalininová, jež v roce 2014 na US Open ve finále juniorky podlehla Marii Bouzkové, se díky životnímu úspěchu přiblížila k první stovce žebříčku WTA.

Statistiky zápasu

Už ve třetím kole letošního US Open na sebe mohou narazit sestry Venus a Serena Williamsovy. Starší Venus už první krok udělala, když ve druhém kole porazila 6-4 7-5 Camilu Giorgiovou. Serena bude ve večerním zápase s Němkou Witthöftovou jasnou favoritkou.

Jelina Svitolinová přehrála 6-2 6-3 Tatjanu Mariaovou, které oplatila letošní porážku z Wimbledonu. O vyrovnání svého newyorského maxima a zároveň loňského výsledku se ukrajinská jednička utká s Qiang Wang z Číny.

Jekatěrina Makarovová oplatila týden starou porážku Julii Görgesové. Světovou a nasazenou devítku porazila 7-6(10) 6-3. Její další soupeřkou bude čtvrtfinalistka posledních dvou ročníků Anastasija Sevastovová.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53,000.000 dolarů
středeční výsledky (29. 8. 2018)
• Dvouhra ženy - 2. kolo •
Stephensová (3-USA) - Kalininová (Ukr.) 4-6 7-5 6-2
Svitolinová (7-Ukr.) - Mariaová (Něm.) 6-2 6-3
Kar. Plíšková (8-ČR) - A. Bogdanová (Rum.) 6-2 6-3
Makarovová (Rus.) - Görgesová (9-Něm.) 7-6(10) 6-3
Mertensová (15-Belg.) - Lapková (Běl.) 6-2 6-0
V. Williamsová (16-USA) - Giorgiová (It.) 6-4 7-5
Sevastovová (19-Lot.) - Liuová (USA) 6-3 6-1
Strýcová (23-ČR) - Arruabarrenaová (Šp.) 6-0 6-1
Azarenková (Běl.) - Gavrilovová (25-Austr.) 6-1 6-2
Qiang Wang (Čína) - Beguová (Rum.) 6-3 6-1
Kanepiová (Est.) - Teichmannová (Švýc.) 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist