Strýcová společně se Su-Wei Hsieh vyhrála Wimbledon! První grandslamový titul z ní udělá světovou jedničku

14. 7. 2019, 21:14
Aktuality 88
WIMBLEDON - Barbora Strýcová si ve 33 letech zahrála poprvé ve finále grandslamu a svou premiéru vyšperkovala triumfem. Životní úspěch slaví ve Wimbledonu po boku Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu, se kterou ve finále přehrály 6-2 6-4 kanadsko-čínskou dvojici Gabriela Dabrowská a Yi-Fan Xu. Česká tenistka se tak stane poprvé v kariéře deblovou světovou jedničkou.
B. Strýcová a Su-Wei Hsieh (© AFP)

Barbora Strýcová si na své první grandslamové finále musela trpělivě a opakované počkat. Původně se mělo hrát už v sobotu v podvečer, ale vinou pětihodinového finále ve čtyřhře mužů pořadatelé vyvrcholení čtyřhry žen přesunuli na neděli.

I dnes se kvarteto finalistek muselo dlouho udržovat v provozní teplotě, neboť tenistky čekaly na dohrání pětihodinového finále dvouhry mužů mezi Novakem Djokovičem a Rogerem Federerem. 

"Čekaly jsme na zápasy dlouho a náročné to bylo hlavně v sobotu, protože jsme byly připravené jít hrát a pak byl zápas přeložen," přiznala po dnešním triumfu Strýcová.

Ale zatímco čekáním strávily dlouhé hodiny, na kurtu se zdržely pouze 66 minut. Strýcová společně se Su-Wei Hsieh smetly semifinálové přemožitelky obhájkyň titulu Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové Kanaďanku Gabrielu Dabrowskou s Číňankou Yi-Fan Xu po bleskovém prvním setu 6-2 6-4 a ani ve třetím vzájemném střetnutí tak neztratily set.

"Je nepopsatelné, co cítím. Je snad jen deset minut po utkání a přijde mi to nereálné, ale zároveň báječné," řekla Strýcová na tiskové konferenci po utkání. "Jsem šťastná, vyhrála jsem první grandslamový titul, čehož bych nedosáhla bez své skvělé parťačky Sie. Jsem pyšná, co jsme společně dokázaly."

Cestou za titulem neztratily Strýcová a Su-Wei Hsieh ani set, což se ve Wimbledonu naposledy povedlo sestrám Sereně a Venus Williamsovým před deseti lety. "V Paříži jsme letos na Roland Garros hodně chtěly uspět a hrály svázaně, ve stresu. Tady ve Wimbledonu jsme se od prvního kroku na trávu smály a užívaly jsme si to. Vydrželo nám to celý turnaj, což byl hlavní klíč," řekla Strýcová.



Strýcová a Su-Wei Hsieh, které v semifinále vyřadily i nasazené jedničky Timeu Babosovou a Kristinu Mladenovicovou, v šesti zápasech neprohrály ani set a svou neporazitelnost prodloužily už na 11 utkání, neboť před Wimbledonem vyhrály i generálku na trávě v Birminghamu.

Strýcová se Su-Wei Hsieh odehrály první společný turnaj loni v Indian Wells a hned prestižní podnik WTA Premier Mandatory ovládly. Trvalou spolupráci navázaly až letos v únoru a po dnešku mají parádní úspěšnost: pět z jedenácti turnajů zakončily finálovým zápasem a pokaždé v něm slavily titul - mezi Indian Wells a před dvěma triumfy na trávě vládly také na tvrdém povrchu v Dubaji a  antuce v Madridu.

Třiatřicetiletá svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy, který už dovedl ke dvěma wimbledonským titulům ve dvouhře Petru Kvitovou, ve svém celkově 44. finále ve čtyřhře získala 27. a dosud nejcennější titul, který ji v pondělí vyhoupne jako sedmou českou či československou tenistku v historii do čela světového žebříčku deblistek.

"Je to velká pocta a znovu, je to nereálné. Byl to můj cíl, opravdu velký, na začátku roku," řekla.

Jen o čtvrt roku starší Su-Wei Hsieh už deblovou jedničkou byla a na konto přidala třetí grandslamový titul. První dva získala s Číňankou Shuai Peng ve Wimbledonu 2013 a na Roland Garros 2014. V celkově 35. finále bude vybojovala 24. trofej.

Plzeňská rodačka Strýcová triumfem ve čtyřhře vyšperkovala své životní dva týdny. Nejlepší turnaj totiž odehrála i ve dvouhře, ve které prohrála až ve svém prvním grandslamovém semifinále se Serenou Williamsovou.

• WIMBLEDON 2019 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 38.000.000 liber
nedělní výsledky (14. 07. 2019)
• Čtyřhra žen - finále •
Su-Wei Hsieh/Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) - Dabrowská/Yi-Fan Xu (4-Kan./Čína) 6-2 6-4
• Dvouhra mužů - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7-6(5) 1-6 7-6(4) 4-6 13-12(3)
• Smíšená čtyřhra - finále •
Latisha Chan/Dodig (8-Tchaj-wan/Chorv.) - Ostapenková/Lindstedt (Lot./Švéd.) 6-2 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

88
Přidat komentář
kada.tom
Báře i Hsieh gratuluji, super výkon :-)
Reagovat
peggy
Paní Strycova už jste spokojená,máte již dost?
Reagovat
Blondie
:D :D :D :D

Dlouhodobě mám chuť se ptát, kdo je tahle mimózní paninka.
Ale vlastně si nejsem jista, zda to chci vědět :D
Reagovat
annah
Musi to byt podivna bytost s IQ 80. To se hned tak nevidi. :-)
Reagovat
pockerface
Komentáře Peggy a to se netýká jen Báry, mi přijdou strašně agresivní, nenávistné. Paní nebo slečna je snad zakomplexovaná. Taková nenávist k někomu koho znám jen z televize,to se jen tak nevidí. Nebo Báru zná osobně a něco si holky udělaly?.Nevím. Ale ta nenávist je strašná. Nevím jestli se mýlím, ale mám pocit, že stejnou nenávist má i k Rogerovi a toho určitě osobně nezná :-). V 95% jak vidím komentář od Peggy, tak přecházím a nečtu.
Reagovat
Blondie
A nedělá si z náš všech jen srandu? Protože to, co píše, občas působí až vyšinutě :D
Reagovat
Pedronegro
řekl bych, že jo, a že to je schíza, dnes to napsala skoro bez chyb, někdy píše se spoustou příšerných hrubek, až nesrozumitelně ... možná chlastá, ale tomu šlapi šlap jsem se opravdu nasmál :)
Reagovat
annah
Podobně napadá myslím i Petru Kvitovou. Asi jí všichni hromadně něco provedli...
Reagovat
blixa
To bude kritický nedostatek sexu ;-) :D
Reagovat
hippos
petra peggy cetkovska
Reagovat
Andrew89
je to nějaká důchodkyně mám pocit...asi by i ty internety raději zakázala
Reagovat
FulnekUltras
tvl, běž do řiti, Mery... ;-)))
Reagovat
Vlk-v-trave
jako škoda že nebyl double, ale rozhodně Báře gratulace, Hodně povedený pro ní GS:)
Reagovat
FulnekUltras
a ještě doufejme neřekla poslední (slušné ;-) slovo
Reagovat
hippos
lingua franca neznajes?
Reagovat
Alien
Bára je neskutečná bojovnice!
Reagovat
Jan
Čekání se vyplatilo. Přeji další úspěchy. TM by mohl být nabitý českými hráčkami :)
Reagovat
FulnekUltras
ani moravské by tam neškodily ;-)
Reagovat
Jan
Neškodily. Ale mluvíme stejným jazykem, jsme tak malí a máme se ještě dělit ?
Reagovat
FulnekUltras
jj, hlavně jazyk je hodně podobný ;-)
Reagovat
Jan
Mě dojímá, když je jakýkoliv sportovní přenos a komentátor dělá rozhovor s některým slovanským sportovcem (Rus, Polák, ?) a mluví s nimi anglicky.
Reagovat
FulnekUltras
taková je teď bohužel doba - žádný "protektorát" ale netrval věčně ;-)
Reagovat
VlS
Jasně, Češi i Moravané se vrátí k Donu a Keltové zde obnoví svou vládu. Myslel jsi to takhle, ne?
Reagovat
FulnekUltras
Počkám, až co řekne Mikuláš v listopadu na Letné. ;-)))
Reagovat
hippos
mame pouze 30% slovanskych genu, spousta z nas jsou spis ti keltove
jak se to bude pri odsunu resit?
Reagovat
VlS
Mě je to fuk, já jsem druid
Reagovat
annah
Jak by s nimi asi měli mluvit, když neumí ani polsky, ani rusky?
Reagovat
slacker
https://cs.wikipedia.org/wiki/Novoslov%C4%9Bn%C5%A1tina
Reagovat
FulnekUltras
z bývalé RVHP se k angličtině nesnížím ani v Rumunsku ;-)
Reagovat
blixa
Nevím jak dneska, ale v dobách RVHP jsme se tam chytali nejvíc s francouzštinou. Rusky ani anglicky nic moc.
Reagovat
FulnekUltras
v Siebenbürgen se tu a tam chytne i němčina - ale jinak se mi v nouzi vždycky osvědčila aplikace všech možných internacionálních termínů, dostupných údů a hlavně kontext okamžité situace... ;-)))
Reagovat
Jan
Sice ano, ale dřív se Ruština učila, polštině člověk dokáže z části porozumět stejně jako oni češtině. Mám z toho vždycky divný pocit, když se domlouvají anglicky.
Reagovat
FulnekUltras
ona hlavně u mladší generace pod vlivem "univerzálně globální" angličtiny mnohdy chybí vůbec chuť se trochu namáhat slovansky porozumět
Reagovat
annah
Já polštině rozumím, protože jsme měli v Polsku známé, tak jsem ji naposlouchala, ale moje dcera se skoro vůbec nechytá, prostě jim nerozumí. O ruštině ani nemluvě. Když se ji neučila ve škole...Já ještě jo, takže i azbuku přečtu.
Reagovat
Jan
Já se nikdy polsky neučil, ale když jsem se potkal s Poláky, mluvil jsem česky, oni polsky a vzájemně jsme si celkem rozuměli.
Reagovat
Jan
Chtěl bys Báře nefandit jako člence cizího státu ? :)
Reagovat
FulnekUltras
pro mě je vzornou reprezentatkou Čech - a Československa, kde jsme se oba narodili ;-) momentální us-protektorát na území Čech, Moravy a Slovenska je třeba přetrpět ;-)
Reagovat
Jan
Obávám se, že ten us, EU, německý protektorát jen tak neskončí. Mladí voliči asi fandí EU a politici jdou proti svému lidu ...
Reagovat
Enterprise
Tak to Báro pořádně ve Wimbledonu oslavte, pak se ještě po cestě do Plzně stavte k SU-Wei Hsieh domů, tam to taky oslavte a pak už tě čekáme na Ruzyni :-)
Reagovat
horska.kraslice
:-)
Reagovat
Enterprise
Su-Wei Hsieh žije se svým francouzským přítelem v Paříži, to není zase moc velká zajížďka :-)
Reagovat
aape
Gratulace Báro, tenhle Wimbledon
Se opravdu vydařil, tak ať se daří dál..
Reagovat
hippos
Ne že bych to čekal, ale když Bara oznámila trvalou spolupráci s Hsieh, tak jsem čekal velké věci:) Už loni z voleje braly titul v IW, ve finále porazily Makarova/Vesnina ve dvou.
Reagovat
horska.kraslice
Od prvního turnaje vloni, když se k sobě dostaly celkem náhodou, bylo vidět, že jim to spolu funguje. Takže si lze přát ať jim to tak šlape dál. :-)
Reagovat
horska.kraslice
Uf, to jsem si oddechla. Bára byla dnes nervózní, naštěstí to nakonec klaplo. Báře to moc přeji, je to dříč a bojovnice. Velká gratulace Báro a Su-Wej! :-)
Reagovat
Jon61
Nervozní byla zejména na začátku zápasu, ale přestřelky na síti byly pěkné. Grand Slam s počítáním přes výhody je spravedlivější.
Reagovat
horska.kraslice
Souhlas, s výhodami je to úplně o něčem jiném. Prostě to pravé ořechové :-)
Reagovat
Jon61
Tenis by byl spravedlivější i bez tie-breaků, ty jsou loterie, pro psychicky odolnější hráče, ale to by se hrály zápasy hodně dlouho.
Reagovat
VlS
Nespletl sis vlákno?
Reagovat
GaelM
Hlavně doufám, že Bára zapomene na ten konec kariéry, o kterém letos mluvila. Minimálně do olympiády :)
Reagovat
EllNino
Snovy turnaj, obrovska gratulace :)!!
Reagovat
EllNino
A doufam, že si zas nekdy pinknem na Skodovce :)))
Reagovat
FulnekUltras
Panu Strýcovi to dneska přeju MOC.

A Baru, ne že to dneska večer s tátou, Davidem a kámoši z Tchajwanu zas přepískneš... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=wZS8nkpDn1c
Reagovat
Fransoas
Na letošním Wimbledonu hrála Bára maximálně úžasný turnaj,který současně znamená krom titulu také post světové jedničky.Je to neuvěřitelný co Barbora dokázala.Největší obrovská gratulace s parťačkou.
Reagovat
Dobry-den
Obrovská gratulace. Bára s Hsieh zaslouženě, turnajem prosvištěly bez ztráty setu!

Kdo by to byl řekl, vulgární Bára je vítězkou Wimbledonu a od zítřka bude deblovou světovou jedničkou. :-)
Reagovat
FulnekUltras
a je to víc než cajk ;-)
Reagovat
HayashiM
Úžasná zlatá tečka. Mám z Báry obrovskou radost.

Kája Plíšková je z našich předních tenistek poslední doby, jediná, která nevyhrála grandslam... Snad se to rychle změní :-)
Reagovat
HayashiM
Okej, zapomněl jsem na Markétu, přeci jen to finále na FO je pořád ještě hodně čerstvé...
Reagovat
tommr
Karolína Muchová taky žádnej nemá ...
Reagovat
HayashiM
Nic proti, ale Káju Muchovou tam ještě pořád neřadím, ještě před 3 měsíci nebyla ani ve stovce.
Kdyby už nikdy nic nevyhrála, pořád z ní bude taková lepší Smitková. Pevně ale věřím, že to se opravdu nestane :-)
Reagovat
tommr
od pondělí už ale bude v první padesátce a protože z lonska nemá skoro nic k obhajobě je velice pravděpodobný, že se v ní nějakej čas udrží ...

Jak ona tak Markéta jsou ale ještě mladý a na GS mají času dost. Karolíně Plíškový ale čas rychle ubíhá a měla by zabrat. Nejlíp už na USO ...
Reagovat
HayashiM
Jup, snad Kája zabere a ano, ta druhá se tam minimálně co nejdýl udrží, ještě líp taky něco pořádnýho vyhraje. Jen mi šlo o to, že to ještě pořád není "přední česká tenistka posledních let".
Myslel jsem hlavně tu starší gardu Petra, Karolína, Lucy, Bára, H+H a (svým způsobem i) Kačka (sice je jen o půl roku starší než Kája Muchová, ale v top 100 se drží neporovnatelně dýl). Ještě by tam patřily Vaidišová, Cetkovská a Zakopalová, ale ty už všechny skončily.
Reagovat
EllNino
Benesova :)
Reagovat
bIbec
Spíš taková horší Bedáňová. ČF GS je už pěkný historický zápis oproti čtvrtému kolu. Je to jeden zápas ale ten rozdíl je veliký.
Reagovat
bIbec
Nebo spíš bych ji raději s nikým nesrovnaval :) Její hra je dost speciální. Sem zvědavý, kam to s ní dotáhne.
Reagovat
HayashiM
Pevně věřím, že čtvrtfinále Wimbledonu vážně není strop :) Zvlášť po takové výhře nad Plíškovou. Snad jen, aby vydrželo to zdraví :/
Reagovat
Alien
Krystýna Plíšková také ne!
Reagovat
HayashiM
Kristýna, no... Nejvýš na žebříčku 35. a to fakt jen na chvíli, jinak je to plácání za 50kou, na grandslamu nejlepší 3. kolo... Taky pro mě v těch předních hráčkách ještě úplně není.
Reagovat
Blondie
Na Karolínu jsem si u letošního Bářina tažení vzpomněla. Sice se ty dvě hráčky moc nemusí, ale Bára posiluje tu naději, že nejlepší roky teprve přijdou ;)
Reagovat
pockerface
Nezmění, pokud si bude pořád do hlavy nastavovat, že jí v Paříži stačí 3.kolo, protože antuku moc nemusí, Wimbledom stačí 3kolo, protože ho nesnáší, USO je její nejoblíbenější, tam by chtěla do finále a AO je asi takový neutrální na začátku sezony, ale tam asi bude spokojená se QF. Dokud si do hlavy nedá jako Simona Halep, že chce vyhrát např. Wimbledon, přestože ví, že to není její nejlepší povrch, tak GS Karolína nikdy nevyhraje. Malý ten kdo si dává malý cíl!
Reagovat
Blondie
Otázkou je, co Karolína ventiluje ven a co si reálně myslí a jaké cíle má. Ona bohužel nemá úplně nejlepší píárko, takže ty informace kolem ní jsou trochu podivné a těžko je hodnotit.
Reagovat
Blondie
Já mám takovou radost! Baruna bojovnice si splnila sen - na sklonku kariéry, protože nikdy nepřestala bojovat!!! Tohle je podle mě největší poselství profesionálního sportu vůbec :)

Gratuluju, Barčo! Moc vám to oběma přeju!
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak ;-)
Reagovat
pockerface
A to je to co se mi na ní líbí, oproti Karolíně. Ano každá je jiná, každá jinak projevuje emoce, ale přijde mi,že se Bára zakousne a prostě to zkusí. Karolína prostě řekne, tenhle a tenhle turnaj nemám ráda, tak budu ráda za 2-3.kolo a taky jo,prostě se nekousne nebo prostě nevím má to v hlavě, uspokojí se tím 3.kolem a pak končí. Ale to samé má i Petra u některých turnajů, např. USO, tam se jí špatně dýchá nemá ho ráda. A dá si cíl přejít přes 1.kolo a pak pořád říká, uvidíme. Ale pokud si nedá do hlavy, chci ho vyhrát přestože ten turnaj nemám ráda, tak to nikdy nevyhraje. Akorát Petra už má 2 GS, Karolína 0 a je fakt, že jí to neustále někdo připomíná, ale to Halep a Woczniacki, taky roky slyšely. Na to si musí Karolína zvyknout, pokud chce být v top 5, že jí to pořád někdo bude připomínat,že nemá GS. Doufám, že Bára vydrží min.ještě 1-2 roky, ale záleží co na to ty její achylovky.
Reagovat
Blondie
Myslím, že Barča brzy skončí. Přece jen - asi bude chtít děti a klid :) a bylo by trochu rizikové, kdyby tenis hrála do 35, huntovala si tělo a pak teprve myslela na potomky. Ale bude mi moc chybět!

A přesně - je strašně strašně strašně vidět, jak Bára a Petra makají do posledního míčku, nikdy nic nevzdávají. Kolikrát vrátí naprosto neskutečné údery soupeřek - a pak odcházejí jako vítězky. Tuhle mentalitu u Karolíny postrádám. A stejně tak postrádám nějakou základní vřelost (jasně, není daná zákonem). I ta dračice Baruna dokáže soupeřku u sítě obejmout, o Petře ani nemluvě, a to i u velmi bolestných porážek. Pro mě mají prostě něco víc...
Reagovat
FulnekUltras
LPH (lidskou přidanou hodnotu ;-)
Reagovat
janek_da
Báááro, tys to dala!!!
Reagovat
sojka1
skoda, ze Hsieh nee... ;-) ale jo, gratulace Barune, je to honicka, byt jednicka.... :-))
Reagovat
janek_da
hlavně že je taky šťastná
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
sojka1
cetla jsem v TS, ze se ve finale chce hlavne smat.... takze se ji prani vyplnilo ... :-)
Reagovat
horska.kraslice
Ve finále nebo po finále? Dnes platilo to druhé. Při hře byla vážnější a napjatější než obvykle. Přeci jen ji ta atmosféra wimbl finále trochu semlela. Po finále se teprve uvolnila a byla to zase ta emotivní Bára. :-)
Reagovat
sojka1
ja myslim Hsieh, ktera nemela ve hre post jednicky... snad mozna jistou odpovednost za ni... :-)
Reagovat
horska.kraslice
Aha, no jo, to jsem úplně blbě "pochopila"!....
Jasně, Su-Wej byla taky plná emocí. A jedničkou už byla, takže jí k radosti "stačil" titul z Wimbledonu. Mně se libilo, že holky působily skutečně jako tým, prostě jedna mysl, jeden cíl, jeden smích. :-)
Reagovat
tommr
ted získaly důležitou hru na podání a titul už je hodně blízko ...
Reagovat
tommr
a povedlo se! Přesvědčivá výhra. Bára byla jasně nejlepší na place a bude zaslouženě novou světovou jedničkou ...
Reagovat
Jan
Noha ji už netáhla ?
Reagovat
VlS
pěkný to bylo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist