Strýcová věnovala rychlý postup na US Open kouči k narozeninám

29. 8. 2018, 21:05
Aktuality 3
Dvojnásobně nadšená byla tenistka Barbora Strýcová po rychlé výhře ve druhém kole US Open. Laře Arruabarrenaové v hodinu a sedm minut dlouhém duelu povolila jen jednu hru, v horku a dusnu ušetřila síly a postup věnovala trenérovi Davidu Kotyzovi k čtvrtečním narozeninám.
Profily hráčů
Barbora Strýcová (© Instagram B.S.)

"Rychlá výhra je skvělá, protože každá hodina navíc na slunci je problém a minuta ve stínu je dobrá," řekla Strýcová, která bude v New Yorku hrát i čtyřhru.

Španělskou soupeřku po první vyrovnané hře ve zbytku utkání přehrála a kouč Kotyza v hledišti spokojeně přikyvoval. "Byl to zápas pro něj. Ve čtvrtek má narozeniny, takže jsem ráda, že jsem mu ho mohla dát," radovala se Strýcová.

S Kotyzou, který dovedl Petru Kvitovou k dvojnásobnému triumfu ve Wimbledonu a loni spolupracoval s Karolínou Plíškovou, je od letošní sezony. Vzájemně se ale znají věky. Oba jsou z Plzně a vídali se na dvorcích Slavie u Borského parku. "Pamatuju si, jak si na sedmičce zlomil kotník. Pak mám vzpomínky, když jsme spolu trénovali, to mi asi bylo sedmnáct nebo osmnáct," uvedla dvaatřicetiletá Strýcová.

I když se dobře znají, museli si na sebe ve vztahu hráčka-trenér chvilku zvykat. Strýcová je impulzivní, Kotyza naopak přemýšlivý. "Už ale víme, co ten druhý potřebuje. Poznáme, kdy chce jeden z nás mít čas pro sebe. Tenisově mě nic extra nenaučí, ale skládá střípky. Skládáme je spolu a výborně," pochvalovala si.

Kotyza se snaží tenis Strýcové vypilovat. Řeší technické věci, které hráčce pomáhají. "Třeba zlepšit servis a chodit víc na síť. Hrát variabilněji, abych se na síť dostávala, protože tam se cítím dobře. Abych soupeřku překvapovala, aby se na kurtu pořád něco dělo a nebyl to stereotypní tenis," doplnila Strýcová.

Její výsledky mají letos dvě tváře. Na turnajích WTA prohrála osmkrát v řadě, ale na grandslamech prožívá nejlepší sezonu v kariéře. V Austrálii a Paříži hrála osmifinále, ve Wimbledonu třetí kolo a ve stejné fázi je i v New Yorku. "Svým způsobem mi to dodává sebevědomí, že se dokážu do sebe zavřít a uhrávat výsledky na grandslamech, nejdůležitějších turnajích sezony," řekla.

Výkon držitelky fedcupové trofeje a vítězky dvou turnajů dvouhry WTA občas brzdí její mentalita. Na kurtu se dokáže rozčilovat a ztratit pak koncentraci. U kouče Kotyzy oceňuje, že ji v tomto ohledu nechává "žít". "Ví, kdy mi tečou nervy a kdy ne. Ani se mě nesnaží uklidňovat. Nechává mě, jak si to na kurtu zařídím, a to se mi líbí."

I Kotyza ale umí svoji svěřenkyni rázně usměrnit. Po vyhraném prvním kole měl výhrady. "Dokáže být ostrej. Máme vzájemný respekt a vím, že v ten moment má pravdu. Jen poslouchám a snažím se věci udělat líp," řekla Strýcová.

Na každý zápas si Strýcová píše na ruku "tahák" od Kotyzy, body, které má dodržovat. Stejné to je na US Open a stejné to bude i ve 3. kole proti turnajové patnáctce Belgičance Elise Mertensové. "Něco na ni vymyslíme. Hraje robotní tenis, hodně do toho chodí. Bekhend má nepříjemný, to je velká zbraň," řekla Strýcová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Jan
Kotyza vlastně trénoval všechny naše současné top hráčky. Šafářovou už nestihne.
Reagovat
FulnekUltras
od ní přešel k Petře, takže to má komplet
Reagovat
tommr
jj všem pustil žilou ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist