Suverénní Kontaová přehrála i Radwaňskou. V Sydney slaví druhý kariérní titul

13. 1. 2017, 10:02
Aktuality 30
WTA SYDNEY - Neuvěřitelný turnaj má za sebou v Sydney Johanna Kontaová. Světová desítka neztratila v průběhu turnaje jediný set a ve finále po výborném výkonu porazila 6-4 6-2 vítězku z roku 2013 Agnieszku Radwaňskou. Britka tak Polce oplatila loňskou finálovou porážku z Pekingu a slaví druhý kariérní titul.
Johanna Kontaová

Opravdu stabilní výkony předváděla letos v Sydney britská tenistka Johanna Kontaová. Světová desítka neztratila set s Arinou Rodionovovou, Darjou Gavrilovovou, Darjou Kasatkinovou ani rozjetou Eugenií Bouchardovou.

Přesto byla za favoritku dnešního finále označována její soupeřka Agnieszka Radwaňská, která v australské metropoli rovněž předváděla skvělý tenis. Uspěla proti Christině McHaleové i Ying-Ying Duan a v semifinále doslova smetla Barboru Strýcovou.

Do karet Polky hrál i fakt, že s Kontaovou ani jednou neprohrála. Obě hráčky se spolu střetly loni a to hned dvakrát. Naposledy ve finále turnaje WTA Premier Mandatory v Pekingu, kde jasně dominovala světová trojka.

Výborný a hlavně vyrovnaný první set odehrála Kontaová. Britka hrála neuvěřitelně riskantně. Radwaňská neměla mnohdy vůbec čas na tvrdé údery soupeřky reagovat a i když udělala jen dvě nevynucené chyby, útočná hra Kontaové slavila úspěch. Jediný brejk ze třetího gamu světové desítce stačil k tomu, aby úvodní dějství urvala.

Kontaová pokračovala v jízdě i ve druhé sadě. Na agresivní hru Britky prostě Radwaňská odpověď nenašla a rychle prohrávala 0-4. Teprve v páté hře dokázala zastavit sérii pěti vyhraných gamů Britky. Manko dvou brejků už ale nedohnala. Kontaová bez větších potíží utkání dopodávala, když dnešní famózní výkon zakončila sedmým esem.

Pětadvacetiletá Britka si nemohla přát vyhrát jinde. V Sydney se totiž narodila. Jednalo se teprve o její třetí finále, přesto hrála jako velká šampionka a Radwaňské, jež má na kontě už dvacet triumfů, nedala od začátku žádnou šanci.

"Moc všem děkuji za podporu, kterou jsem tu celý týden měla. Musím pogratulovat i Agniezsce. Odehrála výborný týden a určitě máme před sebou spoustu skvělých zápasů. V Sydney jsem se narodila, a proto je pro mě tento titul hodně speciální," uvedla během ceremoniálu dojatá Kontaová.

"I když jsem dnes prohrála, tak jsem s turnajem spokojená. Johanně moc gratuluju, hrála neuvěřitelně, osobně jsem lépe snad ani hrát nemohla. Chtěla bych všem poděkovat za podporu, publikum je tu úžasné. Určitě se příští rok vrátím," řekla po utkání Radwaňská.

Vítězka Johanna Kontaová a finalistka Agnieszka Radwaňská

Kontaová má tak zatím finálovou úspěšnost 2-1. Loni triumfovala ve Stanfordu a titul nevybojovala ve zmíněném Pekingu. Díky dnešnímu povedenému finále se v pondělí posune zpět na své žebříčkové maximum - 9. místo. V úterý zahájí cestu za obhajobou loňského semifinále na Australian Open.

• WTA PREMIER SYDNEY •
Austrálie, tv. povrch, 776.000 dolarů
páteční výsledky (13. 1. 2017)
Dvouhra - finále
Kontaová (6-Brit.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 6-4 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
Fandina
Finále teď opakuje O2 TV Tenis i SuperTennis.
Reagovat
rosm
Ano, vyhral tenis a ne přehazovaná a antitenis ala Radwanska. Diky Johanna
Reagovat
FulnekUltras
enormní chuť vyhrát plus všechno tvrdě dovnitř - tohle si svého času dobře pamatujeme i odjinud... ;)
Reagovat
A.R.R.
Buď rád, že ten antitenis je, jinak bys neměl proč prskat :-D
Reagovat
smazaný uživatel
A Jsi si opravdu jisty, ze antitenis je?
...a jestli ano, tak Rawda ho urcite v tuto chvili nehraje...nebot v toto chvili Aga je projevenou objektivni skutecnosti, a antitenis, pokud je... muze byt neprojevenou subjektivni skutecnosti...;)))
Trebas prvni vitezka Wimblasu, Maud Watson mozna ten antitenis hraje...ale je to dost otevrena otazka...
Takze jako, bacha na to, ...na ty antitenisy, a antitenistky?;D)
Reagovat
VlS
Tak hlavně Aga dneska žádnej antitenis nehrála a podle mě, na její poměry byla i docela agresivní. Holt Johana byla v zóně a padalo jí to tam neuvěřitelně. Dneska s ní nešlo hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
ja jsem ten zapas (nastesti) :-) nevidela, ale Aga, pokud neni rozstrilena a smetena, tvori hru a az sykam, jak je to chytry. Antitenis vypada rozhodne jinak. Presto, ze jeji udery moc nevypadaji. Antitenis je u me vracecka a muze byt sebedokonalejsi.. ;-)
Reagovat
A.R.R.
Hele tady ti spousta lidí řekne, že antitenis hraje, páč neútočí z každé pozice. Jí to chvíli trvá než si vypracuje tu svojí pozici, jenže mezitím většinou soupeřka dá winner nebo UE, tak je to prostě vracečka a je to :-D
Reagovat
A.R.R.
Přesně tak JoKo dnes hrála úžasně a Aga se nemá za co stydět. I když prohrála nejsem vůbec zklamaný, ba naopak jsem na ní pyšný, že to nebyl debakl.
Reagovat
A.R.R.
Vlku, já to slovo antitenis beru jako legraci :-) Ano, Aga je hráčka, která moc neútočí, respektive útočí v případě, že má zápas pod kontrolou, pokud je pod tlakem hraje většinou pasivně a vyčkává na chybu soupeřky. Tohle já nepopírám, ty víš jaký vztah k ní mám, jo občas mohu být i zaslepený, jak se to u srdcovek stává. Ale abych byl konkrétní, v nové sezoně jsem viděl všechny Agy zápasy a pochvalu zaslouží až za zápas s Bárou a hlavně za dnešní zápas s JoKo, v prvním setu nehrála jen na údržbu, byl to pěkný tenis z obou stran. Druhý set už nebyl tak pěkný, Aga se snažila útočit, ale prostě to nemá v krvi...
Reagovat
VlS
No, v druhým už Jo skoro neudělala chybu a střílela to všechno na lajny a ránama, jak když kopne kůň. Já jsem byl z tenisu nadšenej. Na Ao může pochopitelně vylítnout brzo, protože naopak bude den blbec. A nebo ne, a může dojít daleko. Aga ejspíš dojde daleko.
Reagovat
FulnekUltras
se svou snaživostí a vyrovnaností...ona si ty známky zajistí... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vsak jo..ja to beru taky jako legraci...;)

Nekteri se tim vyhrazuji vuci nejakemu hraci/cce (trebas Karlovic, 1111, Wozik, Bobina, Monika, nebo Djoko, Nadal atp.), ale uplne stejne se tim muzes vyhradit vuci Petre nebo Nasti, KiKine... s tim, ze muzes rict, ze cilem tenisu neni pinkat kazdy treti mic do autu;)
Reagovat
Pedronegro
nemyslím si, že by Aga byla antitenistka, ta janekdova (?) definice, že je to tenistka, která nesměřuje k zakončení, je skvělá a dá se aplikovat na babičky i milenky atd., ale na hru Agy nesedí, protože u ní jde o chytrou hru s trpělivostí čekat na winner, i když ne tak efektní jako u jiných, které před ním zkusí úžasné bomby metr za nebo vedle ... to, že prohrála s JoKo je spíš náhodná souhra okolností, která se nebude jen tak opakovat :)
Reagovat
janek_da
No dovol? Já jenom říkám, že někdy hraje grcačku. To je jak čeká až se soupeřce mimo top20 přestane dařit.
Jak tak hraje s lepšími, tak chápu. Ale nesouhlasím, bo tímhle stylem vyhraje prd.
Reagovat
janek_da
sry, nedočetl jsem větu :)
Reagovat
janek_da
Aga má jasně nejhorší skore zápasu s top10 oproti ostatním aspon trošku dýl pobývajícími v top10.
Reagovat
Pedronegro
hm, to asi teda jo, ale kdo je v top 10 tak dlouho jako ona, možná, že na vrchol nedosáhne, ale je úžasná svou chytrou hrou :)
Reagovat
VlS
No, taky se jí zatím vyhýbaji. vážnější zdravotní problémy, na rozdíl od jinejch. Ale máš pravdu, hraje chytře, až vyčůraně.
Reagovat
Pedronegro
to je pravda, i když je občas oblepená tejpy, tak jí nic vážného dlouho nebylo, asi se o sebe dobře stará nebo má kliku, a vyčůranost v rámci pravidel je základem úspěchu ve většině sportů, za to bych ji spíš chválil :)
Reagovat
freeteepek
Nestačil jsem valit oči. Přestože Aga byla ve formě, dostala klepec. Zase se ukázalo, že přesná agresivní hra na Radwaňskou platí. Jak může být tedy třetí na světě? No, protože to málokterá soupeřka dokáže. Většinou zkouší Agu upinkat. Jako naposledy Bára. Doufám, že se Kája včera dívala a na AO s ní konečně už zamete:-)
Reagovat
bIbec
já doufám, že zamete s Niculescu. To bylo to úplně první, co mi padlo do oka. Tenhle případný souboj druhého kola.
Reagovat
kada.tom
Gratulace Jo :-)))
Reagovat
Nola
australska madarka reprezentujuca Britaniu to pekne zratala Radwanskej, Johanka sa mi zacina velmi pacit, na Agu platia presne tieto typy hracok, ak hraju vo forme Aga sa nestiha branit....
Reagovat
VlS
Byl to tenis mnejvyšší představitelné úrovně. Doporučuju jako lék všem, kdo mají problém porovnávání chlapskýho a ženskýho tenisu, možná se probudí ze snů o propastných rozdílech.
Johana určitě do AO nepůjde jako outsiderka, naopak určitě patří k favoritkám. Na vítězku předem ji nepasuji, zopakovat dnešní výkon nemusí být snadné, stačí začít ty lajny o 5 mm netrefocat a všechno bude jinak.
Ale parádní zápas to byl.
Reagovat
freeteepek
Já bych spíš řekl, že to byl parádní výkon Kontaový. Aga se v druhým setu už vůbec nechytala. Když vezmu v potaz, že je to třetí hráčka na světě, tak mi to srovnání s chlapským tenisem pokulhává. Když už bych měl ženskou kvalitu srovnávat s tou mužskou, tak bych daleko spíš sáhl po bitvě Káji s Venus na posledním USO. Prostě řežba dvou ranařek, kterým to tam padá oběma. Kontaová včera hrála trochu jako Djokovič (s tak velkou převahou), jenomže ten je na rozdíl od ní konzistentní...
Reagovat
Herbert_Hoover
kontazistentní? ;)
Reagovat
PetaM
Super Joooo :)
Reagovat
dadaft
super tenis
jasně, přesně, nekompromisně
Reagovat
FulnekUltras
mód PK 2011 a Žabka neměla čím překvapit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist