Suverénní Nadal s Federerem jsou ve čtvrtfinále

4. 1. 2012, 18:44
Aktuality 10
Stoprocentním úspěchem papírových favoritů skončil dnešní den v Dauhá. Do čtvrtfinále prošli všichni nasazení hráči; mezi nimi i Rafael Nadal a Roger Federer, kteří své soupeře jasně přehráli.
Rafael Nadal

Rafael Nadal sice nevstoupil do turnaje v Dauhá nijak přesvědčivě a Němce Kohlschreibera udolal až ve třech setech, proti Denisi Gremelmayrovi už ale o den později ukázal, že to s útokem na svůj první titul z katarského podniku myslí vážně. V souboji s německým kvalifikantem sice strávil na kurtu hodinu a půl, ani jednou ale neztratil podání a soupeře porazil přesvědčivě 6-2 6-2.

Loňský semifinalista Nadal měl sice v prvním setu problémy s využíváním svých šancí, dva proměněné brejkboly ale stačily k tomu, aby úvodní sadu získal za půlhodiny. Další set zahájil dvěma brejky, svého soupeře nechal na příjmu uhrát pouhé čtyři výměny a po přesvědčivém výknou postoupil do čtvrtfinále.

V něm se utká s Rusem Michajlem Južným, který v dramatické bitvě porazil Chorvata Ivo Karloviče. Nejvyššímu hráči na okruhu ATP nepomohlo ani 20 es, po dvou hodinách a osmi minutách se s turnajem rozloučil výsledkem 2-6 7-6 a 3-6.

Mezi nejlepší osmičkou už je i druhý nasazený Roger Federer. Švýcar sice minulý týden na exhibici v Abú Dhabí nehrál příliš přesvědčivě, svou cestu za obhajobou v Dauhá ale včera odstartoval jasným vítězstvím nad Rusem Davyděnkem a podobně suverénně porazil i dnes Slovince Gregu Žemlju. Tomu v prvním setu dvakrát sebral podání a sadu vyhrál 6-2. V druhém setu se Žemlja proti favoritovi držel déle, za stavu 3-4 ale po několika chybách potřetí v zápase přišel o servis a Federer vzápětí čistou hrou osmifinálový souboj ukončil.

Tsonga: Budu víc chodit na síť
Zatímco dva největší favorité turnaje postupují bez problémů, třetí nasazený Jo-Wilfried Tsonga se na obě své výhry pořádně nadřel. Včera se až po více než dvou hodinách dočkal brejku v souboji s hráčem druhé stovky Džazírím, kterého udolal ve třech setech, a trápil se i dnes proti Flaviu Cipollovi.

Tsonga, jehož hru v Dauhá provázejí časté chyby, se dlouho nedokázal vypořádat s trpělivou hrou Itala, který především čopovanými bekhendy eliminoval agresivní hru světové šestky. Za stavu 5-4 mohl Cipolla při svém podání dotáhnout set do vítězného konce, Francouz ale poprvé v zápase prolomil soupeři servis a dotáhl sadu do zkrácené hry. V ní Tsonga odvrátil setbol a tie-break vyhrál.

Ve druhém setu už Tsonga potvrzoval roli favorita, Cipollovi třikrát sebral podání a za hodinu a tři čtvrtě zvítězil 7-6 6-3.

"Zkouším přijít na něco, s čím bych mohl hrát proti velké čtyřce," řekl po své výhře Tsonga, který proti Italovi zkusil použít taktiku servis-volej. "Zkouším zlepšit svou hru. Musím být v něčem jiný než oni, abych byl lepší. Budu se víc snažit chodit na síť," dodal Francouz.

Gael Monfils měl ve druhém kole turnaje v Dauhá namále proti Benjaminu Beckerovi. Francouzský tenista byl v závěru třetího setu na pokraji vyřazení, nakonec však vyhrál 7-5 4-6 7-5.

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1,024.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Gremelmayr (Něm.) 6:2, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Žemlja (Slov.) 6:2, 6:3, Tsonga (3-Fr.) - Cipolla (It.) 7:6 (10:8), 6:3, Troicki (5-Srb.) - Bachinger (Něm.) 7:6 (8:6), 6:1, Seppi (8-It.) - García-López (Šp.) 7:5, 6:3, Ramos (Šp.) - Bogomolov (Rus.) bez boje,  Monfils (4-Fr.) - Becker (Něm.) 7:5, 4:6, 7:5.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Polášek, Rosol (SR/ČR) - Andújar, García-López (Šp.) 6:3, 7:5.

 

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dnešný zápas o poznanie slabší, než ten pondelkový..Rafa hral, čo potreboval, nič výnimočné..Súper ho k lepšiemu výkonu nevyprovokoval, naopak okrem pekného forehandového švihu neukázal zhola nič...Zajtra sa črtá zaujímavý duel s Youzhnym, som rád, že tam nie je Karlovič. S ním by sa Rafa moc do tempa nedostal, s Rusom to môže byť pekný súboj.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jedna věc je zajímavá. Nevím, jestli je to jen můj dojem, nebo ne, ale zápasy RN i s naprostými outsidery jsou většinou docela koukatelné, kdežto třeba zápas RF s Žemljou jsem po prvním setu znechuceně přepnul. Je to asi dáno rozdílným stylem hry a přístupem, Federer mi v těchto zápasech připadá hodně ležérní a profesorský.
Reagovat
tito
Nevím jak přesně to myslíš. Ale jestli je to myšleno tak, že v případě níže postavených hráčů Roger vyhrává snáze a bez velkého napětí, tak s tím vyjma antuky souhlasím. A již v minulosti jsem si posteskl, že bych si přál, aby Rafovo postupy v úvodních kolech byly jednoznačnější...Ale včera to zrovna ten případ nebyl.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavý názor. Federer možno pristupuje k tým zápasom o niečo laxnejšie, to však neznamená, že by ich nemal pod kontrolou..Ja si vlastne ani nespomínam, že by nejaký zápas s vysloveným outsiderom v kariére stratil..Možno s Hrbatým v 1. kole ešte okolo r. 2005..Ale to bol tuším Hrbytý hráč TOP 50. Nadal sa v zápasoch 1. kola a finále tvári na kurte rovnako..+ Dnes by to malo byť znova o niečo vyrovnanejšie, Seppi samozrejme prehrá v dvoch setoch, avšak 4 gemy už v niektorom snáď uhrá..
Reagovat
Vojtiik
Ja jsem rád za to že Rogi hraje tak jak hraje, to je taky jeden z důvodu proč třeba nebývá zraněný a nedochází a nedochazel mu dech ani na konci sezony.. napr v tom roce 2006 mel 97 zapasu za rok (92/5) a i tak vyhral Masters Cup kdyz v SF ani ve FI neztratil ani set.. oproti tomu jsme vsichni videli jak Djoko doslova mlel z posledního už v halové sezone
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem to myslel tak, že RF vypadá, jako by ho ten tenis s outsidery vůbec nebavil. Ale rozumím tomu, že by byl nesmysl, aby se honil za každým míčem a zbytečně ztrácel síly, jen aby za každou cenu vyhrál 6:1 6:0. Včera se ale na to opravdu nedalo koukat a to se na každý jeho zápas vždycky těším.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger se šetří na konec sezóny.
Reagovat
Stan_Borowitz
To jsem rád, že jsi připomněl Dominika Hrbatého, kterého ovšem neprávem označuješ za outsidera. Proč? Hrbatý se během své kariéry na kurtech potkal se čtyřmi hráči kandidujícími na post nejlepšího hráče historie - Samprasem, Federerem, Agassim a Nadalem. Nejenže má aktivní bilanci s Nadalem (3:1) i Federerem (2:1), ale i se všemi čtyřmi dohromady (8:7). Nebýt toho, že se Samprasem těsně prohrál pětisetovou bitvu na AO 1997, měl by aktivní bilanci i s ním. Čili z této statistiky podle mého názoru jasně plyne, že Hrbatý nebyl žádný outsider, ale naopak nejlepší hráč historie... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť Monfils vyhrál.
Reagovat
LubosZabloudil
Opraveno
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist