Sydney: Strýcová vydřela postup, Šafářová nevyužila mečboly. Kvitové soupeřka vzdala

8. 1. 2018, 06:57
Aktuality 101
WTA SYDNEY - Barbora Strýcová byla v prvním kole na turnaji WTA Premier v Sydney blízko porážky. Nakonec ale předvedla dva obraty a Darju Kasatkinovou z Ruska po dvou a půl hodinách porazila. Naopak Lucie Šafářová byla pro změnu blízko výhře nad Angelique Kerberovou, ani jeden ze dvou mečbolů však nevyužila. Pouze jeden set v prvním zápase sezony odehrála Petra Kvitové, které vzdala nemocná Chorvatka Lučičová.
Barbora Strýcová

Barbora Strýcová zatím úspěšně kopíruje výsledky loňské sezony. Jednatřicetiletá Češka v novozélandském Aucklandu stejně jako loni skončila ve čtvrtfinále a vydala se do Sydney. V australské metropoli měla loňská semifinalistka hned v prvním kole namále. Rusku Darju Kasatkinovou porazila až po dvouapůlhodinovém boji 7-5 1-6 6-4, přestože v rozhodující sadě prohrávala už 0-3.

Obě hráčky měly několik šancí na brejk v samotném úvodu zápasu. Jako první brejk slavila v deváté hře Kasatkinová, nicméně úvodní sadu dopodávat nedokázala a ze zisku prvního setu se nakonec po získaní třech gamů v řadě radovala Češka.

Se Strýcovou to však šlo postupně z kopce. Ve druhém dějství si ani jednou neudržela servis a jen díky brejku ze čtvrté hry odvrátila potupného "kanára".

Ve špatném výkonu pokračovala také v rozhodující sadě. Za stavu 0-3 si na kurt zavolala Davida Kotyzu a návštěva se zřejmě neminula účinkem. Strýcová začala měnit hru, více se tlačila na síť a změna taktiky proti Kasatkinové fungovala náramně.

Rodačka z Plzně si dokázala vzít ztracené podání zpět a v dramatickém devátém gamu si vybojovala šanci utkání ukončit na servisu. A nezaváhala. První mečbol sice nevyužila, nicméně poté zahrála dva naprosto fantastické voleje a zaslouženě slavila postup.

Strýcovou ve druhém kole čeká další ruská hráčka Jekatěrina Makarovová, s níž má vyrovnanou bilanci. Ruska v prvním kole vyřadila nasazenou trojku Jelenu Ostapenkovou.

Strýcová stihla svůj zápas ukončit tak tak. Ihned po jejím odchodu z kurtu se totiž v australské metropoli hustě rozpršelo.

Právě kvůli dešti byl opakovaně přerušovan souboj Lucie Šafářové s Angelique Kerberovou. Česká tenistka se ve svém prvním letošním zápase proti z Hopman Cupu rozehrané a ve formě hrající Němce dostala ke dvěma mečbolů, ale proměnit je v tie-breaku druhé sady nedokázala a prohrála 7-6 6-7 2-6. S bývalou světovou jedničkou Kerberovou má nyní vyrovnanou bilanci 2-2.

"Roku 2017 jsem řekla sbohem. Zapomněla jsem a začínám od nuly. Chci hrát jako předtím: trpělivě, bojovně..." řekla Kerberová, vítězka Australian Open z roku 2016.

Třicetiletá Šafářová se po nevyužití mečbolů rozloučila s druhým z posledních pěti turnajů. Loni v létě v Torontu zahodila tři šance na ukončení zápasu proti pozdější vítězce US Open Američance Sloane Stephensové.

Šafářová na generálce na Australian open v Sydney zůstává ve hře ještě ve čtyřhře, ve které společně se Strýcovou postoupily už včera do čtvrtfinále.

To Petra Kvitová se ve svém prvním letošním zápase na rozdíl od svých krajanek příliš nezapotila. Ve večerním duelu s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou vyhrála za necelou půl hodinu hry první set hladce 6-1 a dál už pokračovat nemusela. Soupeřka jí totiž na znamenaní skreče přišla podat ruku a Kvitová ji přátelsky objala. Podle WTA byla důvodem nemoc.

Sedmadvacetiletá Kvitová v Sydney startuje poprvé od roku 2015, kdy turnaj vyhrála. O čtvrtfinále si zahraje s Italkou Camilou Giorgiovou (h2h 1-0), která smetla 6-3 6-0 vítězku US Open Sloane Stephensovou a připravila jí sedmou porážku v řadě.

Generálka na Australian Open je pro Kvitovou prvním turnajem v sezoně poté, co se z Brisbane kvůli virovému onemocnění odhlásila.

Dominika Cibulková zahájila letošní sezonu velmi cenným vítězstvím. Slovenka v prvním kole smetla 6-3 6-1 nasazenou osmičku Anastasiji Sevastovovou. Ve druhém kole se střetne s Jelenou Vesninovou. S Ruskou má vyrovnanou bilanci.

Sloane Stephensová se od senzačního triumfu na grandslamovém US Open neskutečně trápí. Čtyřiadvacetiletá Američanka letošní sezonu odstartovala drtivou porážkou 3-6 0-6 s italskou kvalifikantkou Camilou Giorgiovou a prohrála již sedmý zápas v řadě.

• WTA PREMIER SYDNEY •
Austrálie, tv. povrch, 733.900 dolarů
pondělní výsledky (8. 1. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Strýcová (ČR) - Kasatkinová (Rus.) 7-5 1-6 6-4
Kvitová (ČR) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6-1 skreč L.
Kerberová (Něm.) - Šafářová (ČR) 6-7(3) 7-6(8) 6-2
Giorgiová (It.) - Stephensová (6-USA) 6-3 6-0
Cibulková (SR) - Sevastovová (8-Lot.) 6-3 6-1
Bartyová (Austr.) - Cepedeová (Par.) 6-3 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

101
Přidat komentář
blixa
Že by změna sportovní disciplíny ?
http://www.wtatennis.com/news/bouchard-bowled-over-hobart-cricket-captain?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral
Reagovat
.vorlik.
Reagovat
EllNino
Petra se moc nezdržela, ale ani moc nerozehrála .... ušetřila síly, budou se hodit, proti Giorgi určitě :)

Lucka hrála výborně set a půl, pak jsem šel pryč a to jsem neměl dělat :D Takže za prohru Lucky můžu já :) :D No nevadí, mečboly byly, bylo to těsné, pak už převzala iniciativu zřejmě Angie a Lucka postupně odpadala ... ale ukázala potenciál, hrála velmi pěkně v 1. setu hlavně, připomínalo to rok 2015 zase skoro :) Snad se v Melbourne vyhne nějakýmu děsu v prvních kolech a dostane se aspoň třeba do toho 3. 4. kola :)
Reagovat
misa
Petra se má ... takový pěkný los :) Lučičová ani nebyla schopná dohrát a Italka pro ni nebude těžkou překážkou.

Lucie hrála výborně dva sety. Třeba za stavu 5-6 na konci druhého zahrála několik hezkých winnerů. Rozhodně hrála lépe než při jejím posledním singlovém zápase v Sydney. (To bylo v roce 2015 se Sam, další rok byla nemocná a loni nepřijela, protože by se nevešla do hlavní soutěže. Poslední výhru ve dvouhře pak na tomto turnaji slavila před čtyřmi lety.) 3. nebo 4. kolo na AO by bylo fajn, body do žebříčku jsou potřeba. V únoru jí vypadává 290 za Tajpej + Budapešť.
Reagovat
EllNino
Zápas se Sam si pamatuju, to jela z Hopmanu pěkně rozjetá, skalp Flavie, Genie tehdy hráčky top 10 a těsná prohra se Serenkou, a pak v Sydney i na AO prohrála se Sam a s Jarkou tesně ve třech hned v 1. kole, něco jako dneska s Angie ...

Koukám, že na Taipei asi letos nedojde, takže uvidíme :)
Reagovat
misa
To byl první rok, kdy jsem se na Lucku díval i ve 2 hodiny v noci. I když jsem vlastně začal už při US Open 2014 :) Předtím jen v normální časy. Ty tři zápasy na Hopman Cupu byly vynikající, o to víc zklamaná pak byla ze dvou proher na východním pobřeží. Ale vše si vynahradila prvním deblovým gs. titulem kariéry. Loni Tajpej taky neměla v plánu a požádala o kartu.
Reagovat
EllNino
asi se uvidí podle úspěchu/neúspěchu v Melbourne :)
Reagovat
Fandina
Zápasy jsem, kromě Markéka Vikhlyantseva, neviděla žádné, ale předpokládám, že se na něco kouknu ze záznamu. Gratulka Báře i Petře. Šafinka prý hrála dobře, škoda toho pavouka.
Reagovat
Andrew89
Andy už je po operaci. škoda,že si to nenechal operovat hned..už mohl být zpět
Reagovat
Holahej
Důvod byl...The fact that other tennis players have never gotten back to the same level after surgery, proto se snažil operaci vyhnout...

He was operated on by Dr John O'Donnell at the St Vincent Hospital in Melbourne on Monday.

Andy držím palce, aby to vyšlo..., protože po operaci kyčle se zatím žádnému tenistovi nepodařilo dostat zpátky na top úroveň...

Murray, a three-time Grand Slam champion, believes if he can return to 95% of his best, that will be enough for him to compete again at the top level.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda! Bohužel jsem to neviděl, ale skalp hráčky Top 20 a ještě s kanárem, to je hodně slušný. :)
Reagovat
George_Renel
No ale výkon to moc přesvědčivý nebyl, ona tam totiž Slovenky chodila jako mátoha a hrála nepochopitelné míčky. Fakt jí to odevzdala.
Reagovat
lvicek
Lidicky, nevite, co je se strankami s live score? Cely roky pouzivam protennis, napr. http://www.protennislive.com/lshd/main.html?year=2017 - i pro schedule atd. A ted mi prestalo jit kliknout na jednotlive turnaje a s year=2018 to nejde vubec. Nevim, jestli je to nejaka chyba v prohlizeci nebo na jejich strane - vam to jde?
Reagovat
tommr
mě to letos taky neběží a musel jsem začít používat live score ze zdejší stránky. Nevím čím to je ...
Reagovat
Fandina
Tak si tam dej na konci 2018, mělo by to jít.

http://www.protennislive.com/lshd/main.html?year=2018
Reagovat
Torn
:D:D
Reagovat
lvicek
Mozna jim nejakou dobu trval ten prechod, ale jeste dneska rano to s 2018 neslo (jak jsem psala uz v prvnim prispevku) - ta stranka vubec neexistovala. Kazdopadne je dobre, ze uz to jde.
Reagovat
Fandina
Tak to jo.
Reagovat
tommr
jj mě už to taky běží. Myslím, že to takhle zlobí na přelomu každýho roku, protože se to nějakej čas nepoužívá ...
Reagovat
Torn
Je otázkou, kdyby porazila Kerber, zda by pak ustála ještě Venus, možná je dobře, že trochu pošetří síly. Ten los je v Sydney dost nepříjemný.
Reagovat
misa
Dva zápasy před Melbourne by snad zvládla.
Reagovat
lvicek
Vzdyt naposledy hrala nekdy v zari, tak by snad nemusela hnedka setrit sily... Spis by se ji zapas s Venus pred AO hodil, i kdyby ho prohrala.
Reagovat
aligo
nepřišlo mi že by jí něco bylo... spíš mi to přišlo jako by si řekla že to nemá cenu...
Reagovat
tommr
to by bylo od ní sice hezký, ale Petra by si asi víc užila plnohodnotnou výhru ...
Reagovat
tommr
proč Lucicová skrečovala? Po prvním setu jsem si na chvíli odskočil a nezaregistroval jsem tak důvod jejího odstoupení ...
Reagovat
PetaM
To fakt netuším. Zavolala si fyzio a minutu na to šla k Petře, že končí :)
Reagovat
Andrew89
nepostřehl jsem ...
Reagovat
Pavlis
Perfektní výkon, nicméně za cenu přílišné krátkosti. Aspoň se dobře vyspí.
Reagovat
Andrew89
Těžká pohoda. PEtra má velmi pěkný druhý servis:)
Reagovat
Andrew89
tak konec...Petra se moc nerozehrála teda :D
Reagovat
Lunej..
Hm, tak at se da Mirjana do poradku, ma co obhajovat..
Reagovat
lvicek
Ma pekny druhy servis, pokud to neni dvojchyba ;).
Reagovat
Andrew89
to jo no:D
Reagovat
Lunej..
Petra zatim dobre, ovsem Lucic umi potrapit, jeji stopbally, zmena hry a agresivita jsou ucinne, jak vloni ukazala. Snad se Petra nevystrili a neudvojchybuje:)
Reagovat
MonikaS
Prosím, o odkaz na Petru. Díky.
Reagovat
aligo
www.youtube.com
Reagovat
aligo
Reagovat
misa
hrála první dva sety výborně, jet do Melbourne po dvou ztracených mečbolech ale není nic povzbudivého. Navíc když se jí to stalo už podruhé v posledním půlroce (čtvrtfinále Toronta). Return a hra ve výměnách byla místy výborná, servis už bohužel méně. I na mečbol v tiebreaku šla přes druhé podání. Pokud vydrží Lucka zdravá, dal dnešní výkon příslib dobré sezony. Ovšem bude potřeba zvládat klíčové momenty zápasů.
Reagovat
d@ve
To fakt zamrzí, ale okud jí vydrží tenhle styl hry, tak by mohla na AO dojít daleko. :)
A štve mě v Sydney ta absence jestřába. Mohla tam klidně mít i ESO na MB, myslím teda. :/
Reagovat
misa
Vzpomínaný sporný servis v tiebreaku přišel za stavu 5-5:
https://youtu.be/dUqQodQCuLs?t=461
Ze záznamu to vypadá na aut, ale vyloučit malý dotek čáry takhle nejde.
Reagovat
d@ve
Aha, tak to asi jo.. Ale rozhodující by to popř. mohl být, měla by možná o MB navíc. :)
Reagovat
misa
V tiebreaku je každý bod důležitý :)
Reagovat
Pavlis
Myslíš ten první úder na servisu, jak musela opakovat? Měla hrát na stranu, kde stála Kerber, ale hrála domněle na tu druhou, tzn. míček byl viditelně mimo. Ale čáry toho správného koridoru dvorce se dotknout klidně mohl. Podařilo se mi video stopnout v momentně, kdy mezi míčkem a čárou není vidět mezera. Ať už z hlediska trajektorie letu míčku nebo při jeho dopadu k čáře. Ale už při podání Šafi a odpalu je trošku vidět, pokud stopneš, že to tím správným směrem klidně letět mohlo. A tudíž i nejspíše trošinku líznout tu čáru. Měli použít jestřába. No, a fakt, že si tím Lucka mohla uhrát mečbol, by následně změnil vše. Ne že ne. Ještě ověřím na vyšší kvalitě videa.
Reagovat
George_Renel
To by tam ovšem jestřáb musel býti....
Reagovat
Andrew89
nevím co čekat:D tak uvidíme
Reagovat
tommr
snad nedopadne jako Karolína loni na AO ... :)
Reagovat
Frick
Měla rozhodně jet do Hobartu.
Reagovat
misa
Do větrného Hobartu určitě ne. Spíše se nabízí otázka, proč nehrála v Brisbane. V případě dalekého postupu se potom klidně mohla vymluvit na "bolest zad" a do Sydney nejezdit.
Reagovat
George_Renel
Asi jen obligátní: Škoda, mělo to skončit ve dvou setech. Jednak absence HE při asi 2 klíčovějších momentech a dále pak obecně známá špatnách schopnost Lucky ukončit set zápas zapříčinily, že v 1. setu bídná Angelika se zvedla ne z nuly, ale z mínusu a zápas pak lehce dohrála.
Reagovat
Frick
Bohužel zase další z řady Lucčiných zbytečných proher po jinak dobrém výkonu.
Reagovat
lvicek
Lucka ma hromadu takovejch skoro vyhranejch, nakonec projetejch zapasu... Skoda :(. Tak ji preju aspon trochu stesti do Melbourne.
Reagovat
makro99
ano; a má i vysoký počet zápasů, který otáčela z matchballů, a i proti kvalitním soupeřkám..
Reagovat
lvicek
Nojo, ma asi rada dramata.
Reagovat
tommr
Lucka už bohužel začíná odpadat i fyzicky ... :(
Reagovat
misa
Kdo by proti Kerberové neodpadl. Ta se teprve trochu zahřála.
Reagovat
Andrew89
Lucka to už asi nedá...:/ ale fakt hrála hodně dobře...:)
Reagovat
misa
Co z toho? Má 1 bod, za chvíli odepisuje velké body za Tajpej, Budapešť a Miami.
Reagovat
Andrew89
co z toho má? určitě jen pozitiva. Angie hraje naprosto skvěle. Tak jak Lucka hrála by stačilo na 90% holek v pavouku...
Reagovat
misa
Jenže stačí pár podobných losů a za chvíli je zase někde u 50. místa.
Reagovat
makro99
hele, podle tebe měla předloni v létě zmizet z rankingu.. tak 50. místo je supr nadplán, ne?
Reagovat
misa
Předloni v létě byl rok 2016, to bys asi musel najít.
Reagovat
tommr
snad bude mít štěstí na los a nahraje si nějaký body na AO ...
Reagovat
makro99
dobrá hra je klíč; u Lucky vždy ta cesta k úspěchům začíná tak nějak klopotně...
Reagovat
misa
Hodně dobrý Lucčin výkon, který by asi na řadu jiných soupeřek stačil k pohodlné výhře.
Reagovat
tommr
jenže Kerberka dneska bohužel hraje jako v dobách svý největší slávy - skoro nechybuje a všechno jí padá na lajny ... :(
Reagovat
misa
Sám jsi napsal, že Lucii darovala dva body v tiebreaku. Stačilo, kdyby Lucka při mečbolu dala dobrý 1. servis.
Reagovat
tommr
ty dvě dvojchyby byly skutečně nečekaným darem, kterým ale Lucka bohužel pohrdla a ted za to platí ... :(
Reagovat
makro99
a to Kerber měla strašně negativní body language, už před těma 2 dvojchybama... Lucka to možná až moc prala na ten první úder a měla tam snad 4 vyhozený forhendy... OTOH, za stavu 7:8 si ty dvě výměny Kerber uhrála sama, takže jestli by pomohlo nechat ji trošičku hrát... těžko soudit po bitvě.
Reagovat
tommr
promarnila dva mečboly a tím nejspíš i celej zápas. At se na mě Lucka nezlobí, ale zahodit takhle zápas, kterej jí soupeřka dvěma DF v řadě doslova naservírovala na stříbrným podnose je trestuhodný ... :(
Reagovat
misa
Ve druhém setu úspěšnost 1. servisu jen 47%, což je problém, jinak by byl už dávno konec.
Reagovat
Pavlis
Šafi, Šafi, fíha. Dva mečboly v tahu. Dočkám se dnes Petry? Tam mají cca 20:00 hod, či kolik, ne? To bude hrát dost pozdě :(
Reagovat
Andrew89
a já už chtěl na kurtu Petku :D ...no nic..jedeme dál. Ale obou holek se mi hra líbí...o 100% lepší než loni
Reagovat
bIbec
JEŽIŠ TO JE ŠKODA
Reagovat
misa
Tak bohužel, třetí set po dvou ztracených mečbolech bude těžký :(
Reagovat
d@ve
Škoda no, takové šance... :/
Snad ten 3.set zvládne. :)
Reagovat
misa
Skvělé forhendy, Lucko, rozjeď vítěznou sérii tiebreaků!
Reagovat
misa
Druhý největší kurt areálu akce WTA Premier nemá jestřába :(
Reagovat
misa
Mečbol v háji, snad se nebude opakovat Toronto.
Reagovat
lvicek
Skoda, ze Safinka nepotvrdila break, sance mela... Tak snad ted udrzi a dotahne do vitezneho konce!
Jinak google rika, ze v Sydney je 25°C, coz by slo, ale vlhkost 75% - to urcite pro Petu neni moc prijemne. Ale treba se to ted po te bource jeste nejak zlepsi.
Reagovat
Andrew89
můžu říct, že se mi teda Lucky hra hodně líbí....hraje fakt dobře. Snad ten Rob bude mít zas takový vliv jako měl:)
Reagovat
misa
Teď ale ve výměnách ztratila iniciativu. Pokud chce pomýšlet na zisk druhého setu, musí skvěle podávat.
Reagovat
Andrew89
wow..to josu winnery!
Reagovat
tommr
protože se blíží bouřka ... :(
Reagovat
misa
Více halových turnajů...
Reagovat
tommr
stačila by zatahovací střecha jako to mají třeba v Brisbane ...
Reagovat
EllNino
vžhledem k tomu, že holky nehrajou na centru, by jim ta zatahovací střecha moc nepomohla :))
Reagovat
tommr
stal se zázrak a Lucka vyhrála TB ... :)
Reagovat
misa
Kerberová si neuvěřitelně vyběhala tiebreak.
Reagovat
misa
6-3, kousek...
Reagovat
EllNino
skvěle, hraje fantasticky ...:)
Reagovat
misa
... a 7-3, skvělé returny. Lucie získává první tiebreak na okruhu od loňského Wimbledonu.
Reagovat
tommr
to byla spíš chyba Lucky, která přestala hrát ...
Reagovat
bIbec
tvl, ta Sabalenko řve, to je šílený. Už chápu, proč se montymu líbí :-)
Reagovat
EllNino
Ale hraje výborně :) .. Genie opět nezískala ani set
Reagovat
Ondřej.Jirásek
má neskutečný rány :D
Reagovat
smazaný uživatel
To nevím, jak jsi na to přišel, když já se v práci musím dívat bez zvuku. :D Líbí se mi, protože je to pěkná sympatická baba a hraje fakt dobře. Až trochu reguluje chyby, tak bude top.
Reagovat
bIbec
no, řeknu to taklhe.. já mám na krásu a sympatie úplně jiný pohled, ale top asi bude. Vyzařuje z ní ambicioznost. Má takový oheň ve tváři nebo co. Větší než všecky mladé hráčky současnosti.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
musel jsem dát do článku oba ty voleje, paráda :)))
Reagovat
tommr
jj ty dva poslední míčky byly od Báry opravdu mimořádný ... :)
Reagovat
George_Renel
Bára byla jak na horské dráze.
Reagovat
tommr
a kurt se pomalu vysušuje ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist