Takový konec turnaje jsem si nepředstavoval. Berdych doufá, že bude líp

31. 3. 2017, 10:52
Aktuality 36
Závěrečná dvojchyba ve čtvrtfinálovém utkání s Rogerem Federerem na Masters v Miami bude českou jedničku Tomáše Berdycha asi nějakou chvíli ještě mrzet. Rodák z Valašského Meziříčí navíc disponoval dvěma mečboly. Na tiskové konferenci neskrýval zklamání. Jednatřicetiletý Čech doufá, že na dalších turnajích naváže na zlepšený výkon z Miami.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Roger Federer má za sebou po dlouhé době hodně velké drama. Tak vyrovnaný souboj jako ten včerejší ve čtvrtfinále Masters v Miami s Tomášem Berdychem svedl naposledy ve druhém kole v Dubaji, kde nevyužil mečboly v utkání s Jevgenijem Donským.

Pětatřicetiletý Švýcar si tak s českou tenisovou jedničkou poradil i posedmé v řadě, tentokrát měl ale vítěz letošního Australian Open a Masters v Indian Wells mnohem více práce. V semifinále se majitel osmnácti grandslamových vavřínů střetne s Nickem Kyrgiosem a v případném finále by mohl narazit na Rafaela Nadala.

Rodák z Basileje má letos famózní formu. Z osmnácti zápasů prohrál jediný a momentálně již devětkrát v řadě neprohrál. Ve včerejším čtvrtfinále v Key Biscayne byl opět zpočátku suverénní, když hned v prvním gamu Berdycha brejknul, poté odvrátil brejkbol, posléze přidal další brejk a za pouhých 27 minut získal první set poměrem 6-2.

Ve druhém dějství si oba hráči dlouho drželi podání. V osmé hře se na returnu zadařilo rodákovi z Valašského Meziříčí a poprvé svého soupeře brejknul. Vzápětí druhou sadu úspěšně doservíroval a bylo srovnáno.

Rozhodující set nabídl obrovské drama, přestože Federer vedl už 5-2. Švýcar nicméně nedokázal zápas dopodávat, Berdych odvrátil mečbol a rozhodovalo se až v tie-breaku.

V něm český tenista, jenž po dlouhé době předvedl opravdu výborný výkon hodný hráče elitní desítky, disponoval dvěma mečboly, ztratil však tři fiftýny v řadě a mečbol se přehoupl na raketu Federera. Berdych posléze udělal dvojchybu a bylo rozhodnuto.

"Rozhodně jsem měl na konci štěstí. Ovšem bojoval jsem až do konce a vyplatilo se. Tomáš se hodně zlepšil a nakonec z toho byl skvělý zápas," komentoval závěr utkání Federer. "Že Tomáš duel zakončí dvojchybou jsem určitě nečekal. Takový bod jsem si nezasloužil. Bylo to zvláštní, měl jsem prostě štěstí," dodal.

Je to tak už podruhé během dvou týdnů, co Berdych ztratil výborně rozehraný zápas. V Indian Wells vedl ve třetím kole nad Jošihitem Nišiokou už 6-1 5-2 a nakonec prohrál. Proti Federerovi měl dva mečboly a znovu utkání do vítězného konce nedotáhl.

"Co mám dělat? Mám rozbít stůl, abyste viděli, jak moc jsem zklamaný?" odpověděl Berdych na otázku, zda je po porážce frustrovaný. "Samozřejmě jsem. Takhle na turnaji skončit nechcete. Ale budu v pohodě. Něco horšího jsem zažil na minulém turnaji (ztráta vedení proti Nišiokovi), tohle bude za chvíli v pohodě," doplnil.

I přes porážku se Berdych v Miami předvedl v mnohem lepší formě než na předchozích dvou akcích v Indian Wells a v Dubaji, kde prohrál s hráči, které by za normálních okolností porážel. Proto česká jednička věří, že začíná obrat k lepšímu.

"Po minulém turnaji v Indian Wells jsem na spoustě věcí zapracoval, což se v Miami projevilo," řekl Berdych, jenž má letos bilanci 13-6 a na kontě dvě semifinálové účasti z Dauhá a Rotterdamu.

"Doufám, že tohle byl teprve začátek. Úvod sezony mi moc nevyšel, nicméně máme před sebou ještě mnoho turnajů a každý, komu vydrží síly a motivace, bude ve zbytku roku nebezpečný."

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

36
Přidat komentář
Nola
Tomas vcera skvely vykon od prehraneho 1.setu, mat Fedexa na lopate po dlhej dobe, je skvela sprava, ale ten zaver 3.setu.....
Reagovat
peggy
Tomasi,pa pa.Vamos,vamos RAFA!!!
Reagovat
Torn
Na nově se ve sportu zase kauza Tomáš a TOP hráči nafoukla. Já se už ani nedivim, že je TOmáš endokáže porazit, když před každým zápasem slyší ze všech stran, že i kdyby hrál skvěle, posere to, protože to neunese psychicky. Kdyby ten jeden GS vyhrál a porazil ta třeba Novaka nebo Rogera, tak věřím, že by hrál už trochu víc free. Se na ten úspěch a GS upnul tak moc, že je úplně svázanej. :(
Reagovat
Frick
https://youtu.be/2_-XqyPqIik?t=14s

...kterak Peťan porazil sám prase.

P.S.: Podoba s jedním současným talentem fakt značná :-D
Reagovat
Marduch
podle HL Berdych tentokrát na kurtu působil tak, jak neustále proklamuje do novin a na tiskovách. Udivené xichty a tradiční neochotu vydat se ze všech sil nad rámec svý komforní zóny "já jsem dlouholetý hráč top10" nechal tentokrát doma a neskutečně dřel. Jen tak dál p. Berdych. Jak ale píše Spaniel, tepve se uvidí, jestli tu dravost (vč. obíhání bh na fh) udrží i na rychlém povrchu.
Reagovat
Krisboy
Hrál fakt skvěle. Viděl jsem to od půlky druhého setu do stavu 2-5 ve třetím, pak jsem to vzdal, že je to v řiti. Ještě nebylo :)
Reagovat
spaniel
Zda je tam zlepšení se ještě jen uvidí. Miami Tomášově hře dlouhodobě sedí, Rogerově nikoliv. Uvidí se na rychlejších površích. Osobně si myslím, že hrát se na rychlejším povrchu a být Roger čerstvější, dopadne to tak 6:2 6:2 pro RF.
Reagovat
Krisboy
Kéž by to tak bylo. Znamenalo by to, že na antuce ho dá.
Reagovat
spaniel
Rogerův tenis po třicítce je o servisu, 1-2 úderové komba, hře na síti a agresivním returnu. Miami mu to dost stěžuje a antuka ještě víc. Nečekám, že tam něco vyhraje, možná s výjimkou rychlého Madridu.
Reagovat
Kytka
No, ale na sítu se mu včera Tom víc než vyrovnal: Roger 8 z 13 a Tom 9 z 12. Je vidět, že kdyby Tom hrál takhle agresivně, šlo by to. Mrzí mně ten konec, tak málo chybělo. Ale zápas to byl moc hezký, dva útoční hráči v plné parádě. ne ta Noleho pinkaná. Noleho mám ráda, je s níkm legrace, ale jeho tenis už míň.
Reagovat
spaniel
jj, měli hodně podobné čísla prakticky ve všem. Jen, kdyby to nebylo Miami, tak by Roger byl na síti mnohem více, než 13x za 3 sety.
Reagovat
Kytka
Tom na síti umí, jen mi přijde někdy líný se tam vydat a radši hraje jak robot od základní čáry.
Reagovat
Fandina
JJ Berďa má dobrý postřech na síti, proto třeba když je potřeba, tak v DC v deblu umí.
Reagovat
Bee
respekt!

Tomáš po dlouhé době předvedl výborný výkon. Stejně jako drtivá většina lidí jsem nečekala, že by mohl Rogera takto potrápit. Na vše, co je mu i tady hodně vyčítáno (nemá soupeře čím překvapit, hraje strojově, je předvídatelný...) dal včera zapomenout a za mě hrál tak, jak jsem ho snad nikdy hrát neviděla. I přes "obvyklý" začátek, kdy už jsem čekala, že dostane nakládačku jako vždy od top hráčů se nesesypal a dřel jak kůň. Běhal, nevypustil vůbec nic, přemýšlel a kombinoval... Celou dobu mu bylo na očích vidět, jak moc chce, jak moc je zapálený a jak moc to zkrátka nechce za žádnou cenu vzdát. Naprosto nechápu, kde bere tu motivaci. Jako totální otloukánek všech top hráčů, dostane "nakládačku", otřepe se a druhý den jde zas makat a pracovat. Další týden, další turnaj se tomu opět postaví čelem... Samozřejmě prizemoney jsou motivační dost, ale ta vytrvalost, zarputilost a nekončící chuť se tomu "osudu" postavit a něco změnit je neuvěřitelná. Strašně moc tu jeho pracovitost a houževnatost obdivuju, má můj velký RESPEKT!

Btw. obvykle po Tomových zápasech tu bývá jen pár desítek příspěvků, ale dnes je to jinak... je vidět, že tento výkon na nás všechny zapůsobil ... :-)

Roger je můj veliký oblíbenec, nyní mu přeju z Miami titul, byť to zřejmě bude nelehká mise
Reagovat
Krisboy
Je to velká škoda Tome. Takhle Goata letos netrápil snad ještě nikdo. Snad jenom Rafa v Melbourne, ale ten se zase nedostal k mečbolu. Hrál jsi skvěle, ale ten poslední krůček, ten poslední krůček! Věřím, že na kohokoliv jiného by tenhle výkon stačil. Ale starý pán podepsal smlouvu s ďáblem a je prostě nehratelný...
Reagovat
Pe3k
To sou zas kecy. Tom mel na Rozera matchboly, tak jak nehratelny?
Reagovat
Krisboy
Dobře - ne nehratelný, ale neporazitelný.
Reagovat
Marduch
Síť. Aut! Spáchal dvojchybu, tenisové harakiri. ?Úplně jsem zíral,? přiznal před reportéry Federer. ?Napadlo mě: Co? Děláš si legraci? Jsi příliš laskavý, Tomáši. Proč? Jak jsem si to zasloužil??
Zdroj: http://sport.idnes.cz/turnaj-v-miami-tomas-berdych-roger-federer-fjf-/tenis.aspx?c=A170331_101936_tenis_par
Reagovat
Krisboy
:((((( Já bych ten stůl roztřískal.
Reagovat
janek_da
jdu na TO
Reagovat
Fandina
:-)))
je to trochu o něčem jiném, ale pamatuji, jak tu někdo popisoval, že jeho táta roztříškal stůl, když ve finále Wimbledonu Jana Novotná nedopodávala zápas se Štefi Graff. Vždycky si na to vzpomenu, když někdo říká o fandění nebo o roztřískání stolu.
Reagovat
Krisboy
Ale pan Berdych v tom není sám. Leo se tenkrát málem rozbrečel:

https://www.youtube.com/watch?v=zsxlkGMznEU

:(((
Reagovat
Fandina
Já si zase pamatuji, jak Tomáš před lety prohrál ve finále v TB s Johnem Isnerem a tam rozmlátil raketu. To jsem se mu vůbec nedivila!!!!!!
Reagovat
Fandina
Byl to Winston Salem 2012.
Reagovat
Kytka
Přesně. Takhle rozezleného jsem ho viděla snad jednou. Raketa měla velkou smůlu a ostatní štěstí, že mu pod ruku přišla první. No a následně na US Open porazil právě Rogera.¨v QF a pak v tom větrném SF nestačil na Můru. Holt Skot je na takovou vichřici víc zvyklý,
Reagovat
Fandina
Tenkrát byl hrozný vítr a Berďovi to při jeho vysokém nadhozu nevyhovovalo, psalo se i že zápas měl být přerušen, jak to fičelo. Pamatuji, jak klukum to odnášelo i čepice.

Ale jinak Berďa se taky po TB vyvztekal na raketě před čtrnácti dny v IW při zápase s Nisiokou. :-))
Reagovat
Kytka
Kdyby jen čepice, i bag to sfouklo na kurt. ten zápas přerušený být měl. Následné utkání mezi Nolem a Davidem Fererem pak přerušili, když Nole v tom odmítal hrát. No ale Tom je sice velký pán, ale zase ne tak velký jako Nole. A na tu rozbitou raketu v IW se taky pamatuji, ale nebyl to zdaleka takový výbuch jako ve Winston Salemu.
Reagovat
turista
Ano. Podobně to vypadalo loni ve finále v Římě, kde byla strašná zima, vítr a mokro, Novak za stavu 3:3 v rozhodujícím setu už jen diskutoval s rozhodčím, kroutil hlavou a rozhodčí nic. To byla voda na mlýn Sira Andyho, který i v těchto podmínkách hrál jako zběsilý a Novak definitivně ztratil koncentraci a prohrál.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, já si zase vzpomínám na jedno čtvrtfinále v Monte Carlu, kdy prohrál Roger tuším s Melzerem a šílené poryvy větru vmetaly během hry hráčům antuku do obličeje. Podmínky dost neregulérní, ale hrálo se.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
EllNino
celkem se mi polslední dobou ta hra pozdává, sice jsou tam výkyvy v podobě pár blbých proher, ale hra není alibistická ...

Včera to byl vyslovený luxus, až na ten nepromenený mečbol :) Takhle hraj a desítka ještě není utopie
Reagovat
Kytka
Konečně si snad sedá i ten změněný servis. tahle varianta je rozhodně lepší a méně čitelnější než ten jeho dřívější snad pětimetrový nadhoz a pomalé nastavení rakety na něj a soupeř už věděl a mazal na místo, kam dopadne.
Reagovat
Fandina
je plný elánu, tedy alespoň co čtu v článku k vítězstvím a to je super. Takže se o něm nebojím a věřím, že zase nějaký úspěch bude. Včera moc nechybělo. Tak jen tak dál. Držím palce Berďo, pojď!!!!!!!!!!
Reagovat
Kytka
Ta závěrečná dvojchyba nebo ten neproměněný matchball při podání Toma moc mrzí. Ale je vidět, že práce s Goranem má smysl, že je Tom schopen ještě hrát takhle těžké zápasy. Není tedy pravda, co někteří tady psali, že mu Goran nepomáhá. Zápas moc hezký, jen ta třešinka na dortu tam bohužel nebyla. Ale když to otočím, kdyby Tom vyhrával 5:2, pak 5:3 a měl jít doservírovat zápas a nedoservíroval a dostal se do tiebreaku, to bych mu pěkně nadávala, že je vůl. Holt poslední bod dostal darem Roger.
Reagovat
Pavol
Prečo považovať svoj úspech za neúspech. Už to že zahral taký dramatický zápas s Federerom je úspech.
Reagovat
Pavol
Aj Berdych je len človek.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist