Talentovaná Američanka Oudinová ve 25 letech ukončila kariéru

21. 8. 2017, 15:32
Aktuality 4
Melanie Oudinová na konci minulého týdne oznámila smutnou zprávu svým fanouškům. Pětadvacetiletá Američanka se kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím rozhodla ukončit kariéru profesionální tenistky. Rodačka z amerického města Marietta vyhrála na okruhu WTA jeden titul a ve smíšené čtyřhře dobyla domácí US Open. Na domácím grandslamu rovněž dosáhla svého nejlepšího výsledku na turnajích velké čtyřky ve dvouhře. V žebříčku to dotáhla nejvýše na 31. místo.
Profily hráčů
Melanie Oudinová

Čestvým tenisovým příznivcům možná jméno Melanie Oudinová nic neříká. Je tomu téměř osm let, kdy tehdy sedmnáctiletá Američanka na domácím US Open šokovala čtvrtfinálovou účastí a dosáhla svého nejlepšího výsledku na grandslamu ve dvouhře.

Oudinová v roce 2009 zazářila již ve Wimbledonu, kde jako úspěšná kvalifikantka ve třetím kole vyřadila světovou šestku Jelenu Jankovičovou a v osmifinále potrápila 14. ženu světového pořadí Agnieszku Radwaňskou.

Do hlavní soutěže US Open 2009 vstupovala Oudinová jako 70. hráčka světa. Svou pohádku odstartovala vítězstvím nad Anastasií Pavljučenkovovou (36.), následně šokovala výhrou nad Jelenou Dementěvovou (4.), další překvapení přidala po výhře nad Marií Šarapovovou (31.) a recept na tvrdý forhend Američanky nenašla ani Naděžda Petrovová (13.). Domácí naději zastavila až ve čtvrtfinále pozdější finalistka Caroline Wozniacká.

Nyní pětadvacetiletá Oudinová ale další životní výsledek nepřidá. Na svůj nejlepší grandslamový výsledek však ráda vzpomíná. "Mým snem bylo si zahrát s nejlepšími tenistkami na turnajích jako je US Open. Za posledních devět let na okruhu jsem vděčná," řekla Američanka, která na profesionální okruh vstoupila v roce 2008 a jejím nejvyšším umístěním na žebříčku WTA bylo 31. místo v dubnu 2010.

"Od roku 2012 jsem bohužel prodělala nespočet zdravotních potíží. Vždy jsem tvrdě pracovala, abych se vrátila na kurty, jenže pokaždé následovala další zdravotní pauza. Neustálá zranění za posledních pět let si rozhodně vybrala svou daň, a to psychicky i fyzicky," svěřila se na sociálních sítích. "Bojovat proti nejlepším vyžaduje stoprocentní fyzickou i psychickou kondici. Bez toho je hrozně těžké uspět," dodala.

Další kariérní milník přišel v roce 2011 a opět ve Flushing Meadows. Oudinová na US Open vybojovala po boku krajana Jacka Socka svou jedinou grandslamovou trofej. Ve dvouhře triumfovala na okruhu WTA také jednou, a to před pěti lety jako kvalifikantka na trávě v Birminghamu.

Jak již Oudinová sama napsala na sociální sítě, od svého osm let starého průlomu na US Open se potýkala s různými zraněními a zdravotními potížemi. Mezi ty nejvážnější patřily rhabdomyolýza, která způsobuje svalovou slabost, vyčerpání a bolesti, a supraventrikulární tachykardie - druh srdeční arytmie. Poslední soutěžní zápas odehrála loni v listopadu na domácí akci ITF ve Scottsdale.

"Tenis mi toho hodně dal a za vše budu nadosmrti vděčná. Nebyla to úplně kariéra, o níž jsem snila, ale některé věci si v životě prostě nemůžete naplánovat. Do tenisu jsem se zamilovala v sedmi letech a v mém srdci bude mít vždy speciální místo. Je mi líto, že musím svůj milovaný sport opustit. Jsem ovšem optimistka a těším se na to, co si pro mě budoucnost přichystá," zakončila svůj příspěvek.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

4
Přidat komentář
EllNino
Měj se :) ... v roce 2009 to byla bomba, 17 let, nikdo nic nečekal, kosila na US Open Rusky jako na běžicím pásu, hrála fantasticky ... ale bohužel, zdraví nedovolilo více než 31. místo v žebříčku a 1 titul WTA ... no nic, i to nedokáže každý, poslední roky to bylo spíše trápení, onemocnění nejsou zrovna banální v jejím případě, dost to ovlivní všechno, co dělá ...

Bye Bye
Reagovat
Roger_Federer
Pamatuju si presne.
Byla senzaci sezony zenskeho tenisu 09.
V muzskem to bylo vyrazeni Nada na RG, porazka Rogera ve finale US Delpem..
Reagovat
Roger_Federer
Šoky
Reagovat
EllNino
na stejném turnaji porazila Petra světovou jedničku ve 3. kole ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist