Tenisté otestují na novém turnaji mladých hvězd upravená pravidla

16. 5. 2017, 23:21
Aktuality 20
Představitelé ATP vyzkoušejí v listopadu na premiérovém závěrečném turnaji sezony pro nejlepší mladé hráče do 21 let v Miláně nová tenisová pravidla. Diváci uvidí mimo jiné kratší sady s počítáním bez výhod a s tie-breaky za stavu 3-3, zápasy na tři vítězné sety a podání s povolenou tečí sítě.

"Tohle je jedna z nejvíc vzrušujících věcí, kterou jsme tu v ATP za dlouhou dobu měli," řekl šéf ATP Chris Kermode při prezentaci turnaje NextGen ATP Finals v Římě. "Snažíme se, aby bylo víc fiftýnů důležitých, aby jich víc mělo okamžitý vliv a aby ubylo hluchých míst," dodal.

Důraz bude více kladen i na čas. Úvodní rozehrávání bude trvat jen pět minut, dobře viditelné hodiny budou hráčům hlídat i dodržování intervalů mezi jednotlivými výměnami, délku pauzy mezi gamy či přestávku na ošetření, jejichž počet bude rovněž omezen. Nově hráči budou moci požádat během zápasu o konzultaci s trenéry, což zatím funguje jen na okruhu WTA.

Na prestižních turnajích ATP Tour se ale v dohledné době žádné změny neplánují. "V příštích pěti letech nechystáme žádnou dramatickou revoluci," ujistil Kermode. "Možná se časem některé prvky zavedou, ale nechceme dělat změny pro změny," dodal s tím, že úprav se možná dočká až další generace tenistů.

Právě pro ně je nově určen podnik NextGen ATP Finals, na němž bude startovat sedm nejlepších hráčů sezony na okruhu ATP do 21 let. Jako osmý je v základní části doplní na divokou kartu některý z mladých tenistů domácí Itálie.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ak chcú skrátiť zápasy, nech sa hrajú sety do 5..

Ako može niekoho, kto má rád tenis a rozumie mu napadnúť takýto trestný čin?...
Reagovat
George_Renel
Set či sada je vždy šest, museli by to přejmenovat .-).
Reagovat
Gulbis
Tyhle nesmysly u nás už zkoušeli v mistrákách v sezoně 99 a vůbec se to neosvědčilo, shoda a rozhodující míč ještě možná, ale prase po servisu je totální zhovadilost. Chtěl bych potkal člověka, kterej tohle prosazuje a rozbiju mu hubu raz dva
Reagovat
smazaný uživatel
A ja som myslel, ze sa ten turnaj odohrá v tenise.

Skoda. Tento nový šport ma nezaujíma.
Reagovat
patriks
a nesnížila počet podání ze 2 na jedno. Toto měla být nejpřevratnější změna všech dob.
Reagovat
Kytka
Tohle už není tenis, ale hra na náhodu. Ať si rovnou střihnou kámen, nůžky papír. Navíc budou všude korzovat diváci. Doufám, že budou moci také vyřvávat, kdy se jim zlíbí a možná je nechají pohybovat se i po kurtu, A ještě jim k tomu mohou i při hře pustit nějakou hodně ryčnou muziku, aby se diváci bavili Protože ten tenis tenis, co za takových podmínek mohou ti mladí předvést kvalitu mít bude jen místy a v tom jim ani trenér nepomůže. Tenis je přece o hlavě. A když se tenista musí na důležité míče soustředit, nesmí jich být zase až tolik. Nikdo není robot, soustředění a zejména u mladých dlouhou dobu bez polevení nemůže vydržet. Tak do toho budou mlátit jako hluchý do vrat a kdo náhodou víc trefí, vyhraje. Promiňte, že jsem se tak rozepsala, ale tohle mi přijde spíš jako cirkus než tenis.
Reagovat
janek_da
Místo kámen, nůžky papír bude winner, UE, eso.
Reagovat
Kytka
No i čuník na servisu to může vyhrát.
Reagovat
Krisboy
Jsem zvědaf, kolik bude mezi těmi, kdo se kvalifikují, odhlášek.
Reagovat
smazaný uživatel
takze kazdy ten uzasny a jedinecny tenisovy pribeh nahradime jen takovym kratickym tenisvideoklipem.. :-(((
Zaparafrazuji si vysvetleni: tenisvideoklip (take tenisove video) je kratkometrazni audiovizualni dilo, jehoz zvukovou slozkou je v mire cele nebo podstatne zaznam tenisoveho vykonu. Obrazova slozka pak vyuziva zaznam obvyklych i mene obvyklych tenisovych technik, casto jde o kratky abstraktni film (tj. film bez deje.) ;-)
Reagovat
babolat.cz
chtěj tenis zmršit jako F1??
Reagovat
blixa
Pořád říkám, že tato doba bude historiky nazývána "vzpourou idi.otů" ;-)
Reagovat
kodkar
Palec nahoru.:-)
Reagovat
Kytka
To je naprosto přesné.
Reagovat
mrafe
Blixo to chystáte s Frickem nějakou revoluci? :D
Reagovat
blixa
Já nechystám nic s Frickem ani bez Fricka. Ale ty se klidně zapoj ;-) Pole působnosti je neomezené.
Reagovat
janek_da
To mi maně připomíná lední hokej, jak zavedli zákaz střídání během přerušení. Na turnaji v Rusku to poprvé aplikovali a komentátoří měli víc práce s popisem komu se podařílo skočit na střídačku po hlavě dřív než rozhodčí přerušil hru.
Druhý zápas už to radši zrušili.
Reagovat
horska.kraslice
Na článku mě potěšila pouze věta: Na prestižních turnajích ATP Tour se ale v dohledné době žádné změny neplánují. :-)
Reagovat
VlS
Taky.
Reagovat
darek.vrana
Bohužel to ale přijde "salámovou metodou". To bude pro mě konec tenisu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist