Tenisty roku se stali Murray a Kerberová

13. 12. 2016, 13:00
Aktuality 33
Brit Andy Murray a Němka Angelique Kerberová byli poprvé v kariéře vyhlášeni nejlepšími světovými tenisty roku podle mezinárodní federace ITF. Oba v letošním roce dokázali proniknout na první místo světového pořadí a v žebříčku i v anketě ukončili dlouhodobé panování Novaka Djokoviče a Sereny Williamsové.
Andy Murray a Angelique Kerberová

Andy Murray završil rok 2016 vítězstvím na Turnaji mistrů, v jehož finále porazil Djokoviče. V sezoně dokázal obhájit olympijské zlato a získal celkem devět titulů včetně druhé wimbledonské trofeje.

"Ocenění Tenista roku pro mě znamená hodně. Mám za sebou nezapomenutelný rok. Znovu jsem vyhrál Wimbledon, obhájil zlatou medaili z olympijských her a posledním zápasem roku jsem si zajistil post světové jedničky," radoval se Murray.

Angelique Kerberová po výhře nad Serenou Williamsovou získala na Australian Open první grandslamový titul v kariéře, na který pak navázala i na US Open. Ve Wimbledonu hrála finále stejně jako na Turnaji mistryň. Z olympijského turnaje má stříbro, celkem letos získala tři tituly.

"Zisk takového ocenění je pro mě velká pocta. Tahle sezona byla definitivně životní. Jsem připravená na další výzvy. Na zážitky z letošní sezony nikdy nezapomenu," uvedla Kerberová.

Úspěšnou sezonu Murrayovy rodiny pečetil Jamie Murray, který získal spolu s Brazilcem Brunem Soaresem titul pro nejlepší deblový pár. Bratři ovládli kategorii dvouhry a čtyřhry v jednom roce poprvé v historii.

"Je to velká čest," řekl Jamie Murray. "Máme za sebou s Brunem teprve první společnou sezonu a hned jsme vyhráli dva grandslamové tituly a zakončili rok jako světové jedničky," doplnil.

"Těším se na další spolupráci s Jamiem. Když začínáte s novým deblovým partnerem, je tam vždy určitá nejistota. Ale dosáhli jsme na dva grandslamové vavříny a jsme světové jedničky, to je obrovský úspěch," řekl Soares.

Mezi ženami kralovaly vítězky French Open a finalistky US Open francouzské deblistky Caroline GarciaováKristina Mladenovicová.

"Máme za sebou výjimečný rok. Hrajeme spolu od začátku roku a dosáhly jsme fantastických výsledků. Největším zážitkem bylo samozřejmě vítězství na domácím French Open," vzkázala Garciaová.

"Vyhrát tuto cenu je po jedné společné sezoně fantastický úspěch," radovala se Mladenovicová. "Zlatým hřebem letošní sezony byl definitivně zisk titulu na Roland Garros. S Caroline si rozumíme na kurtu i mimo něj a těšíme se ještě na větší úspěchy v příštím roce," dodala.

Juniorskými vítězi jsou jako první Srb v historii Miomir Kecmanovič a patnáctiletá Ruska Anastasia Potapovová.

"To je skvělá zpráva," žasnul Kecmanovič. "Beru ocenění jako hodně významný milník během obtížné cesty mezi mužskou elitu. Na vše jsem připraven a chci nejvýše, jak jen to půjde."

"Tahle zpráva mě hodně potěšila. Po letošním triumfu ve Wimbledonu byla dalším cílem pozice světové jedničky mezi juniorkami a to se mi také splnilo. Za vším stojí tvrdá dřina, touha a vášeň pro náš sport," řekla Potapovová.

Všichni vítězové převezmou ceny na slavnostní večeři šampionů 6. června během pařížského grandslamového turnaje Roland Garros. Devět z deseti oceněných tenistů v jednotlivých kategoriích získalo trofej poprvé.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
skott
Nasťa Potapova téměř do puntíku potvrdila pověst, která jí předchází a splnila všechny svoje cíle, které si předsevzala (GS, post světové jedničky - navíc jako jedna z nejmladších v historii). To je věc, která se mi na ní líbí nejvíce. Nebojí se otevřeně říct, co chce vyhrát a tvrdě za tím jít. Bere i ranking v juniorské kategorii nesmírně vážně, což bylo to vidět v posledních měsících, kdy objela co šlo, aby vyrvala první pozici Kayle a už před sebe znova nikoho nepustila. Občas sice klopýtala, ale ta schopnost vítězit ošklivě a ohromná bojovnost jsou v tak mladém věku vyjímečné, zvlášť v kombinaci s jejím talentem.
Reagovat
EllNino
hrozně se mi líbilo, jak nezpanikařila ve finále Wimbledonu proti Yastremenské ... ty 2 hawkeyes po sobě byly fakt unikátní :D
Reagovat
skott
jj, myslím, že i většina dospělých tenistek by měla problém něco takového ustát.
Reagovat
EllNino
Třeba takova Klára ... :-)
Reagovat
hroutil
Wtf, co to má znamenat ten místní způsob používání slova "definitivně"?
Reagovat
VlS
To se musíš zeptat Angie, ta to použila, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
pokud jde o me, klidne mohou sezony Kerber uz takto zustat a letosni at je tedy definitivne zivotni.. :-))
Reagovat
cheeky
Nevím, co přesně Angie řekla, a takhle poránu se mi to nechce hledat, ale tipnul bych si, že její větě zaznělo slovo definitively. To sice znamená definitivně ale taky rozhodne nebo zcela určite.

Ta věta by pak mohla v překladu být: "Tahle sezona byla rozhodně/zcela určitě životní". Mým uším to tak zní mnohem líp.
Reagovat
janek_da
... definitely

jinak souhlas
Reagovat
cheeky
dík za upozornění, jsem se přepsal, holt před ranním kafem mi mozek moc nefunguje :-D
Reagovat
hroutil
Dle mého se slovo "definitely" jako "definitivně" přeložit nedá. Jak jsi psal, správný překlad je určitě/rozhodně.

Mimochodem je to v článku použité hned dvakrát:

"...Zlatým hřebem letošní sezony byl definitivně zisk titulu na Roland Garros. ..."
Reagovat
Stan_Borowitz
To je oblíbený překladatelský omyl. Něco jako epická bitva.
Reagovat
Krisboy
Je to takový překladatelský oříšek.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kolik třešní, tolik višní...
Reagovat
Krisboy
Ale jak my - tenisoví fanoušci - říkáme: nemusí pršet, stačí, když kape.
Reagovat
janek_da
Jen si pindejte, na to my jsme zvyklí.
Reagovat
VlS
Chtěl bych o tři třešně víc, prosím
Reagovat
blixa
Definitivně ? :D
Reagovat
VlS
No, tak o 4,
Reagovat
cheeky
Epická bitva mi neva, beru to jako bitva hodná popisu/aby se o ní psalo. Eposy jsou plný popisů bitev. A pak je spousta bitev o kterých nikdo nikdy nepsal, protože se se z různých důvodů k popisu nehodily. Prostě nebyly epické.

V tom je krása překládání, 100 lidí 100 verzí.
Reagovat
Krisboy
Zřejmě byly lyrické.
Reagovat
cheeky
Ale jo, třeba: After her defeat in Beijing, Petra was definitely out from fight for Singapore. Po prohře v Pekingu byla Petra definitivně venku z boje o Singapur.
Reagovat
VlS
To by ti u Iqeho cenzurou neprošlo, takhle překládat, no toto? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
ta němkině je dobrá vo to strah nemam ale toho druhího byh vymněnil za rafaela von letos bojoval ze zraněnim jako bík tak byh mu to prostě dal a hotovo víte
Reagovat
Kozoroh
No1e může bušit hlavou do stěny :-(
Reagovat
janek_da
Hele nemá Nole další rekord? Rozdíl mezi body získanými do FO a po něm? Nebo nejdelší období bez vyhraného titulu v pozici No1.
Reagovat
VlS
No, jesti to už nedělal a nepřehnal to
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
Nola
no tak, nikto nie je dokonaly, ma 4 GS v rade, nestaci? mne bohate, nech sa hlavne dari v tej nasledujucej sezone
Reagovat
janek_da
stačí. v poho
Reagovat
babolat.cz
kdyby to bylo ve stylu Zlatého slavíka, vyhrál by Federer :-)
Reagovat
kada.tom
Logická a správná volba.
Reagovat
fialka
Gratulujem, zaslúžene.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist