Thiem v Buenos Aires udolal i Almagra a získal čtvrtý titul

14. 2. 2016, 20:49
Aktuality 19
ATP BUENOS AIRES - Dominic Thiem získal čtvrtý titul a znovu z turnaje na antuce. Dvaadvacetiletý Rakušan dobyl argentinské Buenos Aires, kde v průběhu týdne utekl dvěma soupeřům včetně Rafaela Nadala z mečbolu. V dnešním finále udolal Španěla Nicolase Almagra.
Profily hráčů
Dominic Thiem

Dominic Thiem se dnes utkal s Nicolasem Almagrem podruhé v kariéře. Ale zatímco minulý měsíc v Melbourne zvítězil hladce 3-0 na sety, dnes o osm let staršího soka zdolal až po dvou a půl hodinách 7-6 3-6 7-6.

Dvaadvacetiletý Rakušan vedl 7-6, 3-2 a měl brejkbol. Jenže ho nevyužil, vzápětí poprvé přišel o podání, prohrál tři servisy a pět gamů po sobě a rázem v rozhodujícím dějství prohrával 0-2. Pak ale vzal poprvé servis také Almagrovi a nakonec vyrovnanou bitvu dovedl do vítězného konce. I počtvrté v kariéře vyhrál tie-break rozhodujícího setu.

Thiem si tak došel pro svůj čtvrtý titul a znovu na antukovém podniku ATP 250. Loni triumfoval v Evropě ve francouzském Nice, v chorvatském Umagu a ve švýcarském Gstaadu.

"Tohle je můj nejcennější titul, protože turnaj měl velmi silné obsazení," řekl nejmladší hráč v Top 20 Thiem s ohledem na start Nadala, Ferrera, Tsongy, Isnera či Fogniniho. "Proti těmto skvělým hráčům musíte hrát agresivně. Pokud je necháte diktovat hru, budete vždy ti druzí."

V argentinské metropoli ale stačilo málo a mohl odjíždět bez trofeje. Už ve druhém kole utekl z mečbolu Portugalci Gastau Eliasovi a stejně blízko porážce byl i ve včerejším semifinále proti Rafaelu Nadalovi. I španělského obhájce titulu ale nakonec udolal a připsal si proti němu svůj druhý skalp hráče Top 10.

"Na takových turnajích potřebujete i trochu štěstí, abyste mohli vyhrát. Ale určitě to byl nejlepší týden mé kariéry," uvedl Thiem.

Třicetiletý Almagro v Buenos Aires nechyběl už šest let v semifinále, na svůj jediný triumf z roku 2011 ale navázat nedokázal. Dnes hrál ve svém celkově 22. a prvním finále od chvíle, co kvůli zranění nohy přišel o celou druhou polovinu sezony 2014. Svůj poslední 12. titul získal už v roce 2012 v Nice, od té doby ve finále pětkrát prohrál.

Oba finalisté Argentina Open se nyní přesunou na antuku do brazilského Ria de Janeiro. Devatenáctý hráč světa Thiem se v prvním kole utká se Španělem Pablem Andújarem, Almagro narazí na krajana Daniela Muñoze-De La Navu a v případě postupu by mohl vyzvat Nadala.

• ATP 250 BUENOS AIRES •
Argentina, antuka, 598.865 dolarů
nedělní výsledky (14. 02. 2016)
• Dvouhra - finále •

Thiem (5-Rak.) - Almagro (Šp.) 7-6(2) 3-6 7-6(4)

• Čtyřhra - finále •
Cabal/Farah (1-Kol.) - Cervantes/Lorenzi (Šp./It.) 6-3 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobře Dóm! ;D
Reagovat
Fandina
Gratulka Domovi, občas jsem na ně koukla a byl to pěkný tenis od obou. Jednoručáci ve finále, hezké. Dom je podle mě trochu větší ranař, Nico zase trochu víc techničtější. Hezky se na jeho švih dává.
Reagovat
turista
Byl to hezký tenis. Nicolas Almagro měl i kus smůly, protože jeho výkonnost jde po vleklých zdravotních problémech konečně nahoru. Na jeho stylový antukový tenis se hezky kouká. Jeho základní údery z baseliny to je opravdová masterclass. Jednoručný bekhend má srovnatelný s Gasquetem, Wawrinkou a Federerem.
Reagovat
Fandina
JJ Nico hrál moc pěkně, do poslední chvíle to vypadalo, že by mohl vyhrát. Pěkné rány, úhly, růžky. A do poslední chvilky to bylo vyrovnané, v TB mohl klidně vyhrát.
Reagovat
janek_da
A ještě k Nikovi. Pěkné, jak pozval postižené dítě, které mu fandilo, k zapinkání.

http://www.tennisworldusa.org/The-Heart-Warming-Story-of-How-Nicolas-Almagro-Brought-A-Smile-On-a-Child-Afflicted-With-Downs-Syndrome-articolo30189.html
Reagovat
janek_da
dneska nejsou žádné extra tipy

Kukuškin - 2.2
Marčenko - 1.9
Kudla - 2.46
Haase - 3.05

a rozmýšlím nad
Čungem - 4.00
Ženg(Lepčenko) - 2.62
Brady - 5.81
Maria - 2.20

Nakonec by toho mohlo být dost :)
Reagovat
Roger_Federer
Kudla ok
Kukushin ok

Haddad 2,35
Gavriliva 2,55
Reagovat
janek_da
Dominik se mi hodně líbí, ale včera jsem fandil Nicovi. Za to že poprvé porazil Tsongu a Ferrera. Dom vyhraje ještě hafo titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
By me zajimalo, kolik dela, tak plus minus, to hafo;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jako trebas tucet je dvanact
tak kolik je hafo;)
Reagovat
janek_da
https://cs.wiktionary.org/wiki/hafo
;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujal me ten trojúhelnik mest Litovel, Lipnik a Bruntal. Ted uz jsem chytrejsi...rozumim, vyhraje chumáč titulu. Tak to bude mit giginek jiste radost...
....je to takovy zajimavy orisek ten chumáč, (tedy hafo). Je to takove pekne otevrene.
Dominik tech titulu muze vyhrat trebas jak chumáč svestek ...a nebo trebas jak chumáč rybizu...takze to muze byt neco mezi 9 az 70 titulama...;)
Tak je to dobre, jsem klidnejsi.... 1111 jich ma uz hafo...
...ale zase tady to az tak velke prekvapeni neni...spis prekvapenim je to hafo promarnenych GS titulu...hlavne na te antuce v Parizi...
Reagovat
Davor1
Dominic to teda dotiahol do úspešného konca, fantázia. Po premenenom MP bolo vidieť, ako cenný je pre neho tento titul, síce turnaj z rovnakej kategórie, ako predchádzajúce 3, ktoré vyhral, obsadením to ale bola skôr lepšia päťstovka, vyhrať antukový turnaj v konkurencii Nadala, Ferrera, Tsongu či Almagra, to je obdivuhodný kúsok a ešte cennejší po tom, čo odvrátil MP s Nadalom a potom ho dorazil v koncovke, koľko hráčov sa tým môže pochváliť? :D

Je neskutočne silný v tajbrejkoch, to mu bude do budúcnosti veľmi na osoh. Takisto tie rozhodujúce sety zvláda skvele, celkovo urobil nie len herný, ale predovšetkým obrovský mentálny pokrok. Videl som ho naživo v DC pred dvoma rokmi a ten celkový herný aj psychicky posun od tej doby je u neho fantastický, výrazne zlepšil úplne všetko, od servisu, cez BH až po pohyb a ten topspinový FH, to je niečo fakt brutálne, neskutočné kladivo. Už teraz je podľa mňa na antuke top10 hráč a tie 250tky bude vyhrávať aj ďalej, verím, že časom sa začne presadzovať aj na väčších turnajoch. Fandím mu čím ďalej viac...
Reagovat
PH94
Strašně se mu u něho líbí ta variabilita na servisu. Hlavně ten jeho roztočený servis z levý strany do BH s následným tlakem je naprosto ukázkový a na antuce prakticky nebránitelný. Ale není to jen o servisu, má prakticky vše...až tedy na stopbally, to byla po celý turnaj dost velká bída, ale vzhledem k tomu, že se i přes to o ně pořád pokoušel, tak předpokládám, že v tréninku mu asi chodí :D Každopádně by to chtělo na nich ještě trochu zapracovat:)
Reagovat
EllNino
Zraje velmi dobře ....vůbec tak nějak je teď jeho tenis komplexnější a rozhodně by letos mohl proniknout do desítky ...ale chce to trochu zahrát i jinde než na antuce a pomalém hardu :) ...aby nedopadl jako jeho krajan Thomas Muster, který taky býval antukový specialista :) ...

Jinak tento týden tedy mečboloví vítězové, Dominic, stejně jako Maťo, také odvracel mečbol proti Eliasovi :)
Reagovat
Davor1
Dom ho odvracal aj proti Nadalovi :-))
Reagovat
EllNino
no dokonce :D ....tak to je celkem rarita :)
Reagovat
kada.tom
Ještě jednou velká gratulace. Myslím, že z Doma může být hodně dobrý hráč i do budoucna, strašně rád bych ho viděl vysoko, třeba v TOP 10, ideálně ještě výše. Hraje fakt dobře a dokáže trápit i ty hodně dobré hráče.

Rozhodl se vydat do Jižní Ameriky, což tedy není moc tradiční, většinou tam jezdí Španělé a Portugalci, ale teď se tam odhodlali i Dom, Jo Wilfried nebo třeba John Isner - možná to je i dané tím, že tam budou OH a kluci si chtějí tamní klima "osahat". Každopádně Domovi se tento výlet či pracovní cesta hodně vyplatila už teď, a to i v případě, že by v Riu moc neuhrál (do QF má vylosovaného Ferrera). Titul v poměrně silně obsazeném turnaji v Buenos Aires se určitě počítá, navíc porazil Rafu a ve finále zdolal Almagra, který prostě na antuce umí, ne že ne.

Já Domovi gratuluju a doufám, že se mu bude dařit i v Riu, do WF by projít asi měl, tam třeba může narazit a porazit Ferrera, což by určitě dodalo jeho jihoamerickému turné další slušný kredit :-)

I tak velká gratulace a neusnout na vavřínech! ;-)
Reagovat
Pe3k
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist