Tomic udolal obhájce Karloviče a získal druhou trofej

21. 7. 2014, 07:08
Aktuality 38
ATP BOGOTA - Vítězem druhého ročníku turnaje na tvrdém povrchu v Bogotě se stal Bernard Tomic. Jednadvacetiletý Australan ve finále zdolal obhájce vítězství Iva Karloviče, kterého nezachránilo ani 39 es a odvrácení všech brejkbolů. Tomic si v Kolumbii připsal svůj druhý titul na okruhu ATP.
Profily hráčů
Bernard Tomic

Bernard Tomic se až dosud dostal jen třikrát dál než do čtvrtfinále turnaje ATP a pokaždé to bylo na jeho domácí půdě. V roce 2012 si zahrál semifinále v Brisbane, loni v Sydney vybojoval premiérový titul a letos při obhajobě prohrál až ve finále.

Poprvé se mezi kvarteto nejlepších na jiném turnaji než v Austrálii dostal v Bogotě, kde startoval díky divoké kartě. Jednadvacetiletý Australan totiž po letošním Australian Open musel na dvě operace kyčle, po návratu na kurty se mu nedařilo a ve světovém žebříčku klesl až na 124. místo.

V kolumbijské metropoli ale nenašel přemožitele, dokráčel si pro svůj druhý titul a v pořadí ATP vyletí na 70. místo.

Ve finále Tomic udolal vítěze loňského ročníku Iva Karloviče, přestože ho obrovitý Chorvat zasypal 39 esy a i proto mu ani jednou nedokázal sebrat podání. Měl k tomu tři příležitosti hned v druhém gamu a pak další dvě za stavu 6-5 v třetím setu, ale ani při mečbolech brejkboly neproměnil. Litovat ale nakonec nemusel, lépe zvládl tie-breaky a po dvou a čtvrt hodinách zvítězil 7-6 3-6 7-6.

"Ivo je velmi obtížný soupeř. Loni tady vyhrál a já se snažil věřit v sám sebe. Když si proti němu přestanete věřit, tak vás svými údery přetlačí," komentoval Tomic, kterému druhý titul v kariéře dodá sebevědomí.

"Tohle byl můj první turnaj na tvrdém povrchu po operacích v Austrálii. Tenhle titul je skvělý a vždy si ho budu pamatovat," řekl Tomic, který zřejmě z paměti raději vytěsnil březnovou blamáž z Miami, kde se zcela nepřipravený pokusil o návrat a v rekordně rychlém zápase prohrál za 28 minut s Finem Nieminenem.

Pětatřicetiletý Karlovič prohrál i čtvrté letošní finále. V únoru neuspěl v hale v Memphisu, v květnu se trofeje nedočkal na antuce v Düsseldorfu a minulý týden na trávě v Newportu neproměnil mečboly proti Hewittovi. Alespoň čtyřikrát byli letos ve finále už jen Nadal, Djokovič a Federer.

"Je to těžké, když takhle prohrajete, na začátku jsem měl dost šancí... Ale celkově to byl skvělý týden. Byl jsem opět ve finále a za to mohu být jen šťastný. Zdejší podmínky se mi moc líbí a doufám, že se za rok vrátím," řekl zkušený Chorvat, který má ve sbírce pět trofejí z turnajů ATP. Obhájit titul dokázal jen v roce 2008 na trávě v Nottinghamu.

- ATP 250 BOGOTA -
(Kolumbie, antuka, 755.626 dolarů)
nedělní výsledky (20. 07. 2014)
• Dvouhra - finále •
Tomic (Austr.) - Karlovič (2-Chorv.) 7-6(5) 3-6 7-6(4)
• Čtyřhra - finále •
Groth/Guccione (3-Austr.) - Barrientos/Cabal (Kol.) 7-6(5) 6-7(3) 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
Fandina
Viděla jsem záznam a Bernard super. Gratulka. Jen tak dál!!!
Reagovat
Cico93
Jeee Fandina čo ty tu? Dlho som ťa tu nevidel;)))
Reagovat
Fandina
Byla jsem na dovolené a nebyla tenisová, takže až teď píši.
Reagovat
Cico93
A kde si bola na Jamajke ?;)
Reagovat
Fandina
Ne, na Hvaru a v Amsterodamu ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
tvl, s mladejma řízečkama se teď roztrhl pytel. Jeden týden Veselka, pak Thiem, pak Kyrgios, pak Zverev, Tomic včera vyhrál titul, Coric dneska porazil Roger-Vesselina...
Reagovat
smazaný uživatel
a ještě nesmím zapomenout na Jacka Ponožku, kterej se letos taky celkem zvedl.. no je to letos nabytý těma mladejma puškama teda.
Reagovat
smazaný uživatel
jaj, *nabitý
Reagovat
J.M.
Tak nabitý, ale spíš ve smyslu, že se na Tour vyskytují. Ale že by dělali nějakou velkou díru do světa... Jistě, jsou to dílčí úspěchy, čtvrtfinále grandslamu, semifinále pětistovky, vyhraná dvěstěpadesátka, ale pořád je to hodně velká bída oproti tomu, co mladí předváděli ještě před pár lety, a celé desítky let předtím. Samozřejmě v současnosti musíme být rádi i za tohle málo, je to vítané osvěžení, ale doufám, že nejpozději příští rok už to budou mnohem větší kapky. Jinak to nebude normální.
Reagovat
smazaný uživatel
jasně, je to spíš reakce na to velké množství "dílčích úspěchů" u většího množství mladých hráčů v krátkém časovém intervalu, což nebyl úplný trend v posledních pár letech :-)
Reagovat
Cico93
Noo ja by som tých mladých moc nepreceňoval!
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Vik postoupil do QF (Golubjev?, Verdasco?), tak by postoupil někam k 630. místu.
Kdyby už teď prohrál, tak klesne na 1050. místo.
Reagovat
Cico93
A kdyby pes nes*ral tak ho roztrha ;)))
Reagovat
Cico93
Si nejaký veľký fanda F. Torresa?
Reagovat
EllNino
myslíš kvuli Nicku ? :D
Reagovat
Cico93
ano
Reagovat
EllNino
ne :) fotbal sleduju jenom na MS,ME :D ...
Reagovat
r.Fever
Dominic je v nejakom útlme, odkedy musel skrečovať to 3.kolo v Madride oslabol nielen fyzicky ale aj herne. Dnes v druhom sete za stavu 4-5* a 15-0* pokazený úplne primitívny úder, ktorý by dostal Troického pod tlak, celkovo nevyužité šance na zisk 1.setu.

Treba to ešte tento rok pilovať a vypiplávať, verím, že v roku 2015 prerazí naplno spolu s Kyrgiosom, Zverevom a ďalšími.
Reagovat
J.M.
No doufejme. Taky mi přijde nějaký zesláblý. Ona to je asi i ta negativní vlna, která funguje podobně jako ta pozitivní. Přijde brzká porážka, týden bez zápasového zatížení, pak to zase v prvním kole pořádně nejde, chtělo by to se rozehrát, ale není jak...

Nevím, kdy měl Dominic naposledy nějaký soustavnější blok kondičního tréninku, ale možná to je to, co by mu teď pomohlo. Nemá zdaleka tu sílu v úderech jako dřív, ale chybí mi tam i větší obratnost, je takový dřevěnější. Ono to vychází i z té jeho techniky, kdy se potřebuje k úderu hodně dlouho připravit, ale musí se naučit hrát rychleji, jinak se spoustou hráčů jako Viktor nebude úderově stíhat.
Reagovat
gigin
https://pbs.twimg.com/media/BtEFYMZCQAAczSL.png:large
Reagovat
J.M.
No ale přišel mi docela klidný, ani rozmlácenmou raketu jsem neviděl (pokud mi něco neuniklo). Což mi bylo sympatické, i když možná by ho něco takového dnes nahecovalo...

Tak doufám, že do třetice na antuce, v Rakousku před domácím publikem, už to bude o hodně lepší. Už po Hamburku psal, že není spokojený s údery, že v nich nemá sílu, že na tom bude makat. Chce to ale ještě víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda Viku. Ještě tě čeká dlouhá cesta, ale my to zvládnem!
Reagovat
gigin
Tak, jak pravíš, pravíš fajn.
Reagovat
spaniel
Dominic to pěkně zazdil, ta hlava ještě není. Podávat na set a nechat se brejknout, minibrejk v TB a zas nic.
Reagovat
Davor1
Na druhej strane, odvrátil 3 setbally Troickeho za stavu 4-5 na servise...Herne je to extrémne vyrovnané, očakávam, že sa pôjde do tretieho setu...
Reagovat
EllNino
Achjo Dome, nojo máte s Jirkou před sebou ještě dlouhou cestu, nicméně Viktor byl opravdu po tak dlouhý době strašně namotivovanej ...tak snad příště :)
Reagovat
J.M.
Navíc měl i štěstí v klíčových chvílích. To prasátko v závěru tiebreaku... Ale bylo vidět, že je zkušenější hráč. Dominic ještě v některých pozicích působí naivně, jako by nevěděl, co má hrát, Viktorovi zbytečně nahrával na spoustu prohozů.
Reagovat
EllNino
jojo to se naučí :) časem ..
Reagovat
J.M.
Já bych zase řekl, že hlava zase byla jeho nejsilnější stránka, což bylo vidět v závěru, kdy se do toho snažil šlápnout, zvrátit ty dva brejky, ta vůle tam zase byla veliká. Ale problém byl ve spoustě školáckých tenisových chyb. Ten nesmyslný forhendový drajvvolej, to byla strašná škoda. Ale hlavně spousta chyb z bekhendu, ty vítězné údery po lajně vůbec nešly, v obraně a pod tlakem to byla bída.

Musí na sobě ještě hodně makat. Hlavně působí poněkud těžkopádným, neohrabaným dojmem. S těmi dlouhými nápřahy má problém, když musí trochu improvizovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem neviděl, ale jestli je to takhle, tak bych řek, že to je ok.

Údery se naučí poměrně snadno. Hlavu předělávat by bylo těžší.
Reagovat
J.M.
Tak on ten problém v hlavě, pokud je, tak podle mě hlavně v té zkušenosti. Že prostě často neví, co má hrát. Ale nemyslím si, že by byl zásadní problém v tom, že by to byl nějaký mrhač šancí. On by tomu vývoj zápasu napovídal, ale to byl podle mě spíš tenisový problém, prostě tam jsou ještě výrazné tenisové slabiny, které se v těch klíčových chvílích projevují (i tím, že soupeř jich využívá).
Reagovat
smazaný uživatel
Jasan. Myslel jsem psychiku. A to on se Dom dovede zakousnout, právě narozdíl od Jirky Veselého.
Já se toho právě dost obával v tomhle zápase. Vik je zkušenější a zatím i tenisově lepší. Ale jeho hlava ... No, dobře to dopadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad se Victor něco přiučil u Novaka a Doma by mohl dát. Za 3.6 to není špatné.
Reagovat
smazaný uživatel
A kurz na Vikiho je ted 3.4. To neni dobre znameni.
Reagovat
Cico93
Tyyyy dobreeeeee.
len nezakriknime.......
Reagovat
smazaný uživatel
Bernieeeee!!! Gratulace z Chorvatska.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufal sem, že by ho Kyrgiosův úspěch ve Wimbledonu mohl namotivovat a možná to tak vážně je. Konečně nějaký úspěch po dlouhé době. Doufám, že takhle bude pokračovat a začně konečně hrát to na co má.
Reagovat
kada.tom
... a jsem za to rád, Bernie celej turnaj hrál moc dobře a dneska byl lepší ve všem krom servisu - Karlovič je docela nudnej tenista, protože pořád jen tříská do servisu a zápasy vyhrává jen tím, že dává samý esa a myslí si jak to není zajímavý ... spíš je to trapný, když umí servírovat a pak dlouho nic, neříkám, že nemá jiný údery, ale například dneska mu zcela chyběly - Bernie bere titul naprosto po zásluze, podal konzistentní výkon a to se ještě nechával ve 2. setu ošetřovat (nějaké puchýře nebo tak, nevím přesně) ... každopádně jsem za Bernieho rád :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist