Trápení pokračuje. Djokovič se v Barceloně po porážce s Kližanem loučí hned na úvod

25. 4. 2018, 14:48
Aktuality 166
ATP BARCELONA - Novak Djokovič se i nadále herně trápí. Na třetím z pěti letošních odehraných turnajů končí hned po prvním zápase. Na antukové akci ATP 500 ve španělské Barceloně ve druhém kole ve třech setech nestačil na Martina Kližana. Dalším soupeřem slovenského kvalifikanta bude domácí Feliciano López.

Novak Djokovič loni skrečoval čtvrtfinálové utkání ve Wimbledonu a kvůli bolestem v pravém lokti zmeškal zbytek sezony. Na kurty se vrátil až na letošním Australian Open, kde prohrál v osmifinále. Konzervativní léčba ho bolestí však nezbavila, a proto se podrobil menšímu operačnímu zákroku.

Ten sice bývalému prvnímu hráči světa pomohl od bolestí, nicméně Djokovič začal strádat herně a krize pro něj stále pokračuje. Na oblíbených březnových podnicích Masters v Indian Wells i v Miami ztroskotal na prvním soupeři.

Poté propustil svého trenéra Radka Štěpánka i superkouče Andreho Agassiho a vrátil se k Mariánovi Vajdovi, s nímž loni ukončil jedenáctiletou spolupráci. Pod vedením slovenského trenéra přerušil na Masters v Monte Carlu sérii tří porážek. Na monacké antuce nakonec skončil v osmifinále.

Jenže na vcelku úspěšný vstup do antukové sezony dnes nenavázal, když hned v prvním zápase na akci ATP 500 ve španělské Barceloně prohrál 2-6 6-1 3-6 se slovenským kvalifikantem Martinem Kližanem, na kterého v pátém vzájemném duelu nestačil vůbec poprvé.

Djokovič v úvodním dějství dvakrát přišel o servis a jediný brejkbol nevyužil. Ve druhé sadě naopak na kurtu dominoval. Soupeři povolil jediný game a na podání prohrál jen dvě výměny.

V rozhodujícím setu se však vrátil k o hodně horšímu výkonu z úvodní sady. Na returnu se nedostal ani k brejkbolu a v osmé hře přišel o servis. Kližan poté utkání bez problémů dopodával.

"Mám pocit, že jsem nesplnil vaše očekávání, ale ani moje. Je těžké se vyrovnat s těmihle typy zápasů a porážek. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, možná jen v druhém setu. Budu prostě pokračovat a uvidíme, kam mě to dovede," řekl Djokovič.

Kližana v osmifinále čeká souboj s Felicianem Lópezem. Na domácího hráče letos nestačil v Rotterdamu.

Další favorité naopak nezaváhali. První krok k zisku jedenáctého titulu zvládl Rafael Nadal bez větších zaváhání. Jednatřicetiletý rodák z Mallorcy sice s krajanem Robertem Carballésem ztratil hned první servis a prohrával 0-2, nakonec ale soupeře porazil 6-4 6-4 a vítěznou antukovou sérii protáhl na 37 setů.

Nadal se v dalším kole utká s krajanem Guillermem Garcíou-Lópezem, jenž vyřadil Japonce Keie Nišikoriho. Po prohraném prvním setu 3-6 čtrnáctý nasazený Japonec zápas vzdal kvůli bolesti v pravém zápěstí a přišel tak o možnost oplatit Nadalovi nedělní porážku z finále v Monte Carlu.

"Nechtěl jsem nic riskovat," uvedl Nišikori, jenž kvůli zranění stejného zápěstí přišel o loňské US Open a letošní Australian Open.

Grigor Dimitrov zahájil své působení na španělské antuce hladkým vítězstvím 6-2 6-1 nad Gillesem Simonem. V osmifinále se utká s Malekem Jazírím, se kterým letos prohrál v Dubaji.

Dominic Thiem zdolal 7-6(8) 6-1 domácí divokou kartu Jaimeho Munara. V osmifinále narazí loňský finalista na slovenského lucky losera Jozefa Kovalíka, jenž porazil 6-3 6-3 Guida Pellu z Argentiny. Obě dosavadní vzájemná měření sil vyhrál Rakušan.

• ATP 500 BARCELONA •
Španělsko, antuka, 2,510.900 eur
středeční výsledky (25. 4. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nadal (1-Šp.) - Carballés (Šp.) 6-4 6-4
Dimitrov (2-Bulh.) - Simon (Fr.) 6-2 6-1
Thiem (3-Rak.) - Munar (Šp.) 7-6(8) 6-1
Carreňo (5-Šp.) - Paire (Fr.) 6-3 6-3
Kližan (SR) - Djokovič (6-Srb.) 6-2 1-6 6-3
Tsitsipas (Řec.) - Schwartzman (7-Arg.) 6-2 6-1
Ramos (10-Šp.) - Dutra Silva (Braz.) 3-6 6-3 6-4
García-López (Šp.) - Nišikori (14-Jap.) 6-3 / skreč N.
Chačanov (16-Rus.) - Mayer (Arg.) 6-4 6-3
Kovalík (SR) - Pella (Arg.) 6-3 6-3
Andújar (Šp.) - Fratangelo (USA) 6-4 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

166
Přidat komentář
Kozoroh
Zápas jsem neviděl, takže nemám k tomu co říct. Návrat alespoň do TOP 10 bude stát spoustu dřiny, snad na to má Djoker odpovídající motivaci...
Reagovat
turista
Je to doba temna pro Djokoland.
Reagovat
peRFect
Buďme fér,ano...
Federer AO > Nadal
Federer USO > Nadal
Federer Wimb > Nadal
Federer RG < Nadal
Federer WTFs > Nadal
OH Federer stříbro < Nadal zlato
Indian Wells - Federer
Miami - Federer
Monte Carlo - Nadal
Řím - Nadal
Madrid/Hamburg - Federer
Canada - Nadal
Cincy - Federer
Shanghai - Federer
Paris - Federer

Sumasumárům 12:5. O nr1 nemluvě.

Co máš ty,vyjma nepodstatných h2h a zranění?
Reagovat
Franky
nesportovu postavu a ziadnych kamaratov...a zenu ktora je s nim pre peniaze
Reagovat
ttopi
Všechno pro tenis podstatné parametry...
Reagovat
smazaný uživatel
Podmnozinky.

Ak Nadal vyhrá 20RG a po jednom ostatnom GS, na troch GS bude lepsi Federer, ale celkovo stále Nadal, to neokecas..
Reagovat
ttopi
Ty ale udáváš nereálný příklad. 20 RG určitě NADAL nevyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale principiálne rozumies, nie?
Reagovat
Amputace
Já se samozřejmě nechci hádat, že je Nadal lepší než Federer (minimálně pokud má Federer více GS, není o čem), ale tenhle příklad podle mě nic nedokazuje. Nejvíc Masters turnajů je na hardu, navíc jsou na něm také 2GS. Důležité je, že když vezmeš Federerovy nejsilnější turnaje, Rafovy nejslabší turnaje a naopak, není ten propad Nadala vůči Federerovi ani zdaleka takový, jako naopak. To - myslím - je Forehandův argument. Například. Federer byl z Masters nejúspěšnější v Cincinati. Má tam 7 titulů a Rafa pouze jeden titul, ale Federara tam například dokázal porazit. Když to vezmeš naopak. Nadal nejlepší Masters Monte Carlo. Neuvěřitelných 11 titulů, přičemž Federera tam vymazal snad pětkrát a nikdy mu nedal šanci ten titul vyhrát. Řím to samé. Dále Wimbledon. Federer 8 titulů, Nadal 2. Nicméně Nadal tam Federera porazil. RG. Nadal 10 titulů, Federer 1. Nadala tam nikdy neporazil, naopak s ním mnohokrát prohrál. Je na první pohled jasné, že Nadal je dominantnější na antuce než Federer na trávě. Což je logické - na trávě od doby Federerova prvního Wimbledonského titulu dokázali hned tři další hráči vyhrát alespoň dvakrát (Nadalovi se to dokonce podařilo v období Federerovy dominantní éry, kdy získal Wimbledon 5x v řadě), na RG se to nikdy nikomu nepodařilo, nikomu se tam nikdy (od r. 2005) nepodařilo vítězství ani obhajovat, natož obhájit, protože pokaždé stál v cestě Nadal... Já bych to prostě řekl asi tak, že Nadal je nejlepším hráčem posledních 15ti let na svém povrchu (resp. nikdo za tu dobu nebyl tak dobrý na svém povrchu jako Nadal na antuce), zatímco Federer je nejkomplexnějším tenistou posledních 15ti let.
Reagovat
Roger_Federer
Tohle ale dokazuje pouze to, ze Nadal je urcite na antuce dominatni, tak jako nikdo jinde za poslenich 15let..
Dale a to je neodiskutovatelne, je Nadal pro Federera nejtezsi souper, nesedimu, nesedelmu od zacatku a ano, I mimo antuku.
Porad radi zapominate, ze pokud by nebyl Nadal mel by Federer min.4 tituly z RG a dalsi kotel antukových masters..
To ze Rafa ma svoji karieru a 85% uspechu postavenych na antuce je proste fakt, na ostatnich povrsich nikdy nedominoval a nedominoval by tam ani kdyby neexistoval Federer.
.
Reagovat
Amputace
Ano, přesně to, co píšeš v první větě, to dokazuje. O tom, kdo z těch dvou je úspěšnější, potažmo talentovanější, přece nemůže být diskuze. Tím, jak oba stárnou, to začíná být stále jasnější a jasnější. Když bylo Rafovi 24 a získal kariérní GS, myslel jsem si, že by mohl Federera překonat a stát se historicky nejlepším (tehdy jím ještě nebyl ani Federer, já vím), dnes už si to vážně nemyslím. A já si na rozdíl od Forehanda nemyslím ani to, že kdyby Rafa vyhrál 20 RG a jeden další GS, mohl by být vnímat jako lepší tenista...
Reagovat
mats23
+1
Reagovat
Fandin
Je dobře, že jsme si vysvětlili, jak to je s konkurencí na jednotlivých površích a v tenisu obecně. Ač jsem velký fanda Rafy, po zohlednění všech uvedených argumentů mně z toho plyne jednoznačně toto historické pořadí stávajících velikánů:

1. Novak Djokovič
2. Roger Federer
3. Rafael Nadal

Novak musí být první, protože jako jediný se po celou svou kariéru musel utkávat se špičkovou konkurencí na všech površích, a v této konkurenci získal 47 velkých titulů (GS, WTF a M1000). Roger Federer jich sice získal o něco víc (52), ale zpočátku své kariéry skutečně asi nemusel čelit takové konkurenci jako Novak. Rafa má těchto titulů 45, což je nejméně, a navíc pro něj na antuce, kde získal většinu titulů, platí totéž, co pro Rogera v začátku kariéry.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty čísla jsou už dneska nepatrně odlišná, viz. tabulka po Monte Carlo -
Tzn. že u Novaka a Rafy je avg stejné.

http://www.atpworldtour.com/en/news/nadal-big-titles-april-2018
Reagovat
smazaný uživatel
Já osobně bych tu špičkovou konkurenci upravil na porážel "zvučnější" jména. Dnešní Novak určitě není špičkový, Rafa 2-3 roky zpátky taktéž nebyl špičkový, i Roger měl slabší chvilky. Ono někdy hráč, který nemá velké úspěchy, je někdy ve finále daleko lepší, než ten zvučnější hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Lol
Reagovat
Amputace
V letech 2015 a 2016, kdy získal skoro polovinu svých GS titulů, se musel Djokovič potýkat se špičkovou konkurencí? Děláš si legraci? To je jako napsat, že špičkovou konkurenci měl loni Nadal na US Open... Doufám, že zase Kozoroh přijde vyrukovat s tím, jak skvělá konkurence byl Wawrinka či Andy "labil" Murray. Vy máte vážně tak mizernou paměť? Aby hrál Djokovič finále RG a zkompletoval tak kariérní GS ve finále s Murrayem, který za celou kariéru na antuce vyhrál jediný titul proti tak dvaceti procentnímu Nadalovi, to má být jako nějaká úroveň a známka špičkové konkurence? Murray, ten obrovský konkurent těch let, měl jediné štěstí v tom, že mu prakticky odpadl Nadal, se kterým do roku 2014 snad 7x prohrál v semifinále GS a najednou měl tu cestu volnou, takže to na oko vypadalo, že má dobré výsledky a dostává se daleko.
Reagovat
turista
Jak Djokovič tak Murray měli velkou kvalitu a vyhráli toho dost i v konkurenci Federera, Wawrinky a jak píšeš 20% Nadala (blíž skutečnosti je 80% Nadala). To, že se jim momentálně nedaří za to nemohou. Stejně tak nezpochybňujeme úspěšnost Nadala 10x na RG, 2x ve Wimbledonu, 1x v Austrálii a 3x v USA (2017 mu v USA odpadli rovnocenní soupeři stejně jako momentálně v BC). Rafa Nadal má GS což nedokázali Borg, Connors,Vilas,Lendl,Sampras takže je nutné uznat, že je výborný na všech površích.
Reagovat
Amputace
Lol. 80% Nadala. Tak tady je diskuze zbytečná.
Reagovat
Davor1
No ale tých 20 je tiež pekná hovadina.
Reagovat
Amputace
Ok. Tak byl na polovině své výkonnosti, pokud chceš být perfekcionista. Nebo mi chceš říct, že Nadal na 80ti % prohrává na RG 3:0 na sety? Či ve třetím kole GS s Foginim či v prvním s Verdascem? Vždyť celý svět viděl, jak se Nadal trápí a je úplně mimo nějakou svoji tradiční konkurenceschopnost. Hrál na úrovni druhé či třetí desítky. Procentuálně si to převeď sám, jak uznáš za vhodné.
Reagovat
turista
Byla to obdoba toho jak se momentálně trápí Djoker, Gasquet, Ferrer, Wawrinka, Raonic a dlouhodobě i Nišikori. S jediným rozdílem, že tady na TP až na pár příznivců z Djokolandu lidi Djokerovi ten zmar přejí.
Reagovat
Amputace
A Nadalovi jej nepřáli? Prosím tě, nebuď takový uplakánek... Vždyť je to všechno prašť, jak uhoď.
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa má víc fanoušků než Djoker, takže to mohlo vypadat, že mu to méně lidí přeje, ale nakonec bylo i dost těch, kteří mu to přáli nebo jim to minimálně nějak zvlášt nevadilo.
Reagovat
turista
No je pravda, že tady kdysi lidi zatracovali i Federera a Nadala. Tomu pak pomohly přežít nejhorší a získat ztracené sebevědomí výhra na antuce v BA a na trávě ve Stuttgartu. Djoker má ale poměrně málo příznivců, sir Andy taky.
Reagovat
turista
Asi ano.
Reagovat
Fandin
Zajímavé, jak se málokdo umí v diskusi držet tématu. Můj příspěvek byl o tom, že dnes mezi špičkovými hráči chybí antukoví specialisté, protože většina hráčů se soustředí na majoritní povrch, což je bezpochyby hard, a diskuse se vede o tom, kdy získal Rafa kariérní grandslam nebo jestli jsou pro něj důležité turnaje v Miami a Šanghaji a jestli se Rafa někdy někoho někde bál.
Tenis se ale nehraje na strach ze soupeřů, ale na výsledky a na body. A těch má Rafa z antuky několikanásobně víc než z jiných povrchů. Otázka tedy zní, zda byla primární sázka na antuku, kde dlouhodobě postupně klesá konkurence, od strýčka Toniho promyšlenou strategií, jak obejít silnou konkurenci na hardech a dostat se na vrchol "zadními vrátky", nebo je to jen náhodná souhra okolností.
Reagovat
smazaný uživatel
Bože, to su zase kecy :)

Aká silná konkurencia na harde?...Cilic, Wawrinka, Anderson, finalisti :)

Este stále si prides seriozny?

Nadal z 10RG musel v drvivej vacsine porazat Federera a Djokovica. Federer pri kolkých triumfoch na harde musel porazat jedneho z tych dvoch?..

Alebo sa ideme bavit o konkurencii na tráve?..Opat Cilic, Phillipousis, a ini exoti?..Kde je travnata spicka, ked Federov najvacsi konkurent bol spanielsky antukovy tínedžer?
Reagovat
Patik
Pokiaľ viem Federer vyhral niekoľkokrát GS finále proti Djokovicovi Nadalovi Murraymu Roddickovi..
Reagovat
smazaný uživatel
Schválne. Kolkokrát proti Nadalovi a Nolemu.

Ten Roddick. To si tam uz rovno zarataj aj Baghdatisa, Cilica. Roddick bol na harde trocha vylepšena verzia Berdycha, na trave nemal ani vysledky Nadala, Murrayho.
Reagovat
Fandin
Co to je za podivnou obsesi s těmi finále? Pokud uvedení hráči na turnaji startovali a do finále se nedostali, je to jen jejich problém, ne problém toho, kdo ten turnaj vyhrál. Jeho úspěch to nijak nesnižuje, konkurence byla pořád stejná.
Reagovat
Fandin
Co třeba Federer, Djokovič, Murray - tři hráči z tzv. Big4 jsou především hardoví specialisté, pořád ti to připadá jako slabá konkurence? Pro každého z nich je antuka zdaleka nejslabší povrch. Čili na hardu je neoddiskutovatelně výrazně větší konkurence než na antuce, oni se na hardu museli o tituly rvát mezi sebou (a s jinými skvělými hráči, mimo jiné i s Rafou), na antuce žádná taková konkurence posledních 10-15 let nebyla. Sám jsi opakovaně označil Federera za průměrného antukáře, čili Djokovič se zhruba stejnými výsledky musí být na antuce také průměrný a Murray podprůměrný. Takže kde je ta konkurence? Alberto Ramos-Vinolas? Kei Nishikori? Dominic Thiem? Kdo z nich někdy něco pořádného vyhrál?

Pokud se uvedení špičkoví hardoví hráči (Federer, Djokovič, ve druhém sledu Murray, Nadal, Wawrinka, delPotro, Čilič) turnajů na hardu zúčastnili a vypadli s někým jiným (což je jen dalším důkazem vysoké konkurence na hardech), nijak to nesnižuje úspěch toho z nich (nebo kohokoli jiného), kdo turnaj nakonec vyhrál. Kolik hardových turnajů za poslední roky se odehrálo bez účasti alespoň jednoho ze shora uvedených? Ano, Rafa i v této konkurenci získal tři nebo čtyři GS tituly na hardu, všechna čest, ale to je zhruba na úrovni Wawrinky, ve srovnání s Federerem nebo Djokovičem je to paběrkování.

Co má s tématem (hard vs. antuka) společného tráva, nechápu. Vlastně chápu, nic, je to opět jen snaha odvádět pozornost od tématu. Ani tam by Rafa ale nedopadl nijak extra slavně, takže bych to téma na tvém místě neotvíral.

Moc sem nepřispívám, spíše to tady sleduji, a jedna z věcí, kterou můžu říct s naprostou jistotou je to, že jeden z posledních, kdo by se mohli odvolávat na serióznost a pronášet výroky jako "Bože, to su zase kecy", jsi tady ty. Ale to je na jinou debatu, do které se nechci pouštět. To každý nezaujatý pozorovatel vidí, není o tom potřeba diskutovat.
Reagovat
smazaný uživatel
To už je skoro pravěk, ti pánové se více jak rok spolu neutkali. Ale máš pravdu, na antuce je konkurence víc proměnlivá a každý rok "zazáří" někdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Co třeba Federer, Djokovič, Murray - tři hráči z tzv. Big4 jsou především hardoví specialisté, pořád ti to připadá jako slabá konkurence? Pro každého z nich je antuka zdaleka nejslabší povrch.

A preco to je najslabsi povrch. Tak snad nie sme simpanzy a vieme rozmyslat trosku sofistikovane. Odrataj si Nadala z tejto planety a zrazu ma Federer 4RG, Djokovic 4RG. Este stále si myslis, ze to je pre nich slaby povrch. Djokovicov najslabsi povrch je jednoznacne tráva. A ze ak vypadne niekto z hardu s niekym inym, nez z top hracom, je to znak vysokej konkurencie :)..Takze ak vypadne Murray s Ferrerom, Feder s Gulbisom alebo Wawrinka s Ramosom, RG je konkurencieschopnejsie?..Tvoje argumenty stoja na vode..

Inak som rád, ze mi niekto nahral na smeč s konkurenciou. Nepytaj sa, co to ma spoločné, lebo to su spoločné nádoby a tie témy sa prelínajú.

Roddick, Hewitt, Gonzales, Davydenko, Safin, pubertáci Nadal s Djokovicom. Tejto particke kraloval Federer 250 tyzdnov, vyhral 11GS. To je neoddiskutovatelne, presne ako pises, neoddiskutovatelne slabsie hracie pole ako Nadal, Djokovic, Murray. Ziadny z tych hracov nedosahoval ani kvalit Murrayho. Ziadny z tychto hracov nebol konkurencieschopnejsi na trave, nez AM, ND, RN. To su proste fakty, to neokecas. Na harde?...Mooozno Safin, ale ten hral v kariere tak 5-6 SF GS, right?..

Dakujem za nazor, som rad ze to tu citas, ale skus prist s niecim inym ako totálne nepodlozene dojmy vycucané z prsta. Lebo Nadal 10RG=Nulova konkurencia. Skus sa na to pozriet, keby Rafa nebol. Keby nebol Feder na trave, vitazi sa striedaju, to je znak slabej konkurencie.
Reagovat
Fandin
Sorry, ale na "co by, kdyby" já nehraju. Seriózní debata se vede o tom, co se stalo, ne co se mohlo stát, kdyby bylo všechno jinak. Až se budeš chtít bavit o realitě a ne o jejích smyšlených variantách, a přestaneš popírat své vlastní výroky, tak se ozvi. Podle tebe samotného Rafa přece vyhrával tituly na antuce proti průměrnému antukáři Federerovi (dá se dohledat), tedy logicky i průměrnému antukáři Djokovičovi (jeho výsledky na antuce jsou plus mínus stejné jako u Federera), a ostatním, kdo nutně museli být podprůměrní.

Já jsem velký fanda Rafy a oceňuji jeho chytrost v tom, že se zaměřil na antuku, když se všichni ostatní soustředili na hardy, a vytěžil z toho maximum, ale nejsem fanatik, abych si nasazoval nějaké růžové brýle, jako tady dělají někteří jeho fandové (ale i Federerovi a Djokovičovi, abych byl spravedlivý). Mimo antuku, kde je větší konkurence, patří historicky mezi širší špičku, ale na nějaké extra vyskakování to teda není. To si je dobré poctivě přiznat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak by měl 4 Wimbledony, možná už by to nebyl "jenom" antukový specialista.
Reagovat
Fandin
Ještě dodám, že naprosto souhlasím s tím, že podobně využil Federer období před příchodem zejména Djokoviče a Murraye, kdy byla konkurence na hardu o něco slabší. Ale jemu tam důstojní konkurenti nakonec vyrostli, Rafovi na antuce bohužel ne. Ale není to samozřejmě Rafova vina, je to vina všeobecného příklonu k hardům, které nakonec antuku i trávu zcela vytlačí. Je to ostatně logické, tráva se udržuje jen díky tomu, že je to historický povrch, takže z nostalgie především Britů, antuka jako její náhražka pro chudé v období, kdy ještě nebyly technologie na takové úrovni jako dnes a hlavně zítra.
Reagovat
Herbert_Hoover
Djokovic neni pro Rafu dustojnym souperem na antuce? Jako vazne? :)
Reagovat
Fandin
Vycházím z opakovaných tvrzení pana Forehanda, která se dají dohledat. A to je odborník největší, minimálně na Rafu a antuku, že. Ten to sice tvrdil hlavně o Federerovi, dokonce ho označil za průměrného antukáře, ale vzhledem k tomu, že výsledky Federera a Djokoviče na antuce jsou obdobné, musí totéž platit i pro něj.

Ale i bez pana Forehanda je Djokovič především hardový hráč, antuka není jeho nejsilnější povrch a nebyla by ani bez Rafy. Stejně tak Federer, Murray.
Reagovat
Herbert_Hoover
Nejsi už dost velký na to, aby sis vytvořil vlastní názor a ten prezentoval a neházel tu žádné kličky? :)

Fedex i Novak jsou samozřejmě velice slušní, nadprůměrní antukáři, ale v porovnání s tím, jak je geniální na hlíně Rafa a v porovnání s tím, jak jsou skvělí na středněrychlém hardu (Djoker), potažmo trávě (Fedex), tak se může zdát, že jsou rezervní antukáři. Jenže u Djokera jde hlavně o match-up..prostě to na Rafu umí, kdežto Fedex s ním ztrácel po dlouhé roky už z principu jejich herních stylů. Suma sumárum, Djoker je pro Rafu na antuce velmi důstojný soupeř..
Reagovat
turista
Djoker v plné formě je na antuce Nadalovi naprosto rovnocenný soupeř. Z toho bahna se ale ještě bohužel nevyhrabal. Je to ale asi o pádu jeho sebevědomí pomalu do Mariánského příkopu a ne o jeho hře jako takové. Jak jinak si vysvětlit mizerný 1.set s Kližanem, pak výborný 2.set a pak zase odevzdaný 3.set.
Reagovat
Herbert_Hoover
No ale nutno podotknout, že i Rafa musel mít lehce přiskřípnuté sebevědomí, aby prohrál tolikrát s Nolem..zejména onoho roku 2011..pak už ty další zápasy byly výsledkem dobře položeného základu právě v oné sezoně. Bohužel-bohudík je tenis komplexní sport co do faktorů..mnoho hraje roli a není to černobílé. Jak je teď dole Nole, byl dole Rafa 2014-2016 s vrcholem r. 2015. Zpočátku to bylo taky čistě zdravotní otázkou, pak to ale vyústilo v mentální paběrkování.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Roger_Federer
A to jako nekdo kdo ma 3 tituly ze 3povrchu, ve finale porazil Nadala a Djokovice, neni konkurence schopny na jakem koliv granslemu??
Ty totiz asi vubec nevis co slovo konkurence znamena, nezohlednujes dalsi faktory, jako treba ze Wawrinka dokaze byt na granslem spickove pripraven..narodil od Berdycha treba.
V podstate neuznavas za poslednich 15 let zadne jine tituly nez kde ve finale stali proti sobe Nadal, Djokovic, Federer a z odrenyma usima Skotak..
Neuveritelne dehonestujes uspechy vsech tenistu, nejenom Federera.
Takovy Andeson dosahl loni zivotniho turnaje, stejne jako kdysy, Baghdatis, Gonzales, Cilic(2 finale)...
Reagovat
Davor1
Panebože, akí antukoví špecialisti? To si myslíš, že keby dnes hrali Bruguera, Muster, Kuerten, Moya či Ferrero, tak by to mal Nadal diametrálne ťažšie ako s Thiemom? Dnes už neexistujú antukoví špecialisti, a ak áno, tak možno na nejakých pralesných juhoamerických challengeroch. Doba sa zmenila, dnes je hra na všetkých povrchoch výrazne podobnejšia, ako v minulosti, kedy boli hardy rýchlejšie, tráva a antuka ako nebo a zem a hráči viac špecializovaní. Tá Nadalova dominancia na antuke je predovšetkým o samotnom Nadalovi, tí ostatní hráči nie sú slabší ako v minulosti, akurát nikdy predtým nebol podobný hegemón, ktorý by ostatným proste nedal čuchnúť. To, ako to Nadal dosahuje je už na inú diskusiu.
Reagovat
Fandin
Mluvím o tom, že jen pro jednoho špičkového hráče je antuka jeho preferovaný, nejlepší povrch. Dá se totéž říct o hardech? Takže kde je větší konkurence? Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď.
Reagovat
Amputace
Ale to je totálně nesmyslná logika. Zaprvé rozdíly mezi třeba rychlou antukou v Madridu a pomalým hardem v Austrálii dnes už prakticky téměř není v rychlosti, ale spíše v rozdílném pohybu na obou površích. Zadruhé cosi jako hardový specialista dnes v podstatě už neexistuje, právě proto, že se hard výrazně zpomalil. Nebo si myslíš, že takový Djokovič je hardový specialista? Že se cíleně specializuje na hard (třeba v rámci tréninku, strategie atd.)? Výsledky tomu možná nasvědčují (taky hardových turnajů je zdaleka nejvíc), ale jeho hra je stejně platná na hardu jako na antuce. Jenže hard nemá svého Nadala, hráče, který by se právě na hard specializoval (tak jako Nadal na antuku), plně tomu povrchu přizpůsobil své fyzické dispozice atd. To dnes už nikdo nedělá, hráči jsou víc a víc komplexní. Vezmi si Wawrinku. Řekneš si bijec, silný, útočný hráč s dobrým podáním, v podstatě hardový specialista. Přitom vyhrál US Open, ale i RG, kde smetl i běhavého Djokoviče s jeho antukovými skluzy. I takový Murray by byl na antuce dobrý, jenže se na ní neumí moc dobře pohybovat a jde na něm hodně vidět, jak ho ten povrch frustruje - horko, slunce, hlína v botách, písek v očích, nekonečné výměny... Prostě nic moc zábavného.
Reagovat
smazaný uživatel
A koho řadíš do silné konkurence na hardech, letos? Del Potro, Isner, letos vyhráli první Masters. V zásadě tam je Federer a dlouho nikdo. Konkurence, která byla v minulých letech v podstatě neexistuje. To, že mnozí tady v ČR, považují antuku za podřadný povrch, ještě neznamená, že jeho více než stoletá tradice, má své místo v tenisovém kalendáři. Dokonce si myslím, že daleko spravedlivější by bylo, kdyby se některé ročníky turnaje mistrů hráli na antuce v hale. Roger, jako druhý nejlepší hráč na RG se opět vyhnul antuce, aby se soustředil pouze na jeho oblíbené povrchy. Tradiční konkurenceschopní hráči na antuce, jsou bud zranění, a nebo z formy, takže si musíme počkat na novou éru antukářů. Sezona na antuce teprve začala, takže je brzo odhadovat, jak kdo, se na ni připravil.
Reagovat
Fandin
Nikdo nemluví o podřadném povrchu, ale o realitě. Totiž že hardy jsou dnes převažující povrch, hrají se na nich 2 GS, 6 Masters 1000 a WTF. Čili dvojnásobek oproti antuce a ještě víc než na trávě, kde se Masters 1000 nehraje ani jeden. Je to prostě povrch současnosti a budoucnosti. Špičkoví hráči se přirozeně učí hrát především na hardech, všechno ostatní je jen bonus navíc. Kromě Rafy, ten si vybral antuku.

Já to nekritizuju, podle mne je to nejchytřejší rozhodnutí, jaké mohl udělat. A vytěžil z toho maximum. Kde pořád máte všichni problém?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hraje se převážně Amerika, Austrálie a Asie. Evropa má antuku a trávu. Rafa byl v minulosti, taky daleko víc konkurenceschopnější na hardech, než mu koleno vystavilo omezení, tam také dostávají daleko víc zabrat, než na antuce. Proto je antuka pro něho daleko víc prioritou.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je komplexny, ak by nebol zranený, odohrá komplet program ako mal naplánovaný. To, ze sa sustredi na nejaké zadné vrátka je epický nezmysel. To skor Feder, ktory sa vylozene sustredi na travu..

Na antuke sa hrá okolo 35% vsetkych turnajov atp, na harde to bude okolo 45-50%, zvysok trava a hala. Opat, aké zadné vrátka. Antuka je s hardom vysoko majoritny povrch, zvysne do poctu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hala na podzim je celkem jasná, to jsou cca 2 měsíce. Ale líbí se mi Stuttgart, který se nebojí jít s antukou do haly.
Reagovat
Fandin
Antuka v hale je pro mne nepochopitelný úlet postrádající logiku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve WTA takový turnaj mají a každý rok se tam hrají skvělé zápasy, to platné i v DC. Ty zápasy jsou daleko vyrovnanější, a zajímavější, než na spoustě hardových turnajích, kde to odservírují a je po zápase.
Reagovat
Davor1
Na outdoor harde v tejto sezóne 22 turnajov, rovnako aj na antuke 22. V hale 16 (vrátane TM a NG), na tráve 8. To znamená, že mimo outdoor hardu a antuky sa hrá cca 35% ATP turnajov, čo je viac ako jedna tretina. S tými číslami nie si veľmi kamarát no...
Reagovat
Fandin
Já bych se soustředil na GS a Masters 1000 + WTF, to jsou turnaje, na kterých hrají top hráči. Samozřejmě, že u nás na vsi vyhrává antuka, ale těžko na ni někdy přijede hrát někdo z Top10. A čísla jsou naprosto jasná. 2 GS vs 1 GS vs. 1 GS, 6 M1000 vs. 3 M1000 vs. 0 M1000, 1 WTF vs. 0 WTF vs. 0 WTF. O čem se tady dá vést polemika?
Reagovat
Fandin
Omyl, vysoce majoritní povrch je hard, dělení na halu a nehalu je samozřejmě nesmysl. Ale i bez haly se na něm hraje se na něm více významných turnajů než na antuce a trávě dohromady.
Reagovat
safi1313
Ja nevím proč se furt snižují výkony na antuce... prave naopak bych řekl, ze antuka ukazuje tenisovou výkonnost , schopnosti a dovednosti hrace daleko víc než rychlý hard... podle me se ?tenisovost? dá nejlépe poznat na antuce... ( na betonu stačí umět špičkový servis - viz.Karlovic - a nějaký ne úspěch je zaručen ... na antuce musí hráč skutečně ovládat údery, mít fyzičku a další schopnosti a dovednosti které rozhodují ... takový je můj názor na to, ze tu neustále čtu hejty jako ze Rafa vyhrává na antuce a to se vlastně nepočítá
Reagovat
Fandin
Kdo snižuje výkony na antuce? Ukaž mi ho a já si to s ním vyřídím.
Reagovat
Fandin
Jinak ale mám pocit, že jsi se na zápasy na hardu díval tak někdy před dvaceti lety, ne? Dnes se na nich hraje dost podobně jako na antuce, zkus se někdy podívat na nějaký turnaj, který se hraje na hardu, uvidíš sám. Dnešní hard jen mírně zvýhodňuje aktivní hráče před vraceči a čekači na chybu soupeře. Co je větší ukázka tenisovosti je samozřejmě diskutabilní a do značné míry subjektivní. Tvořiví, aktivní lidé budou dávat asi přednost tvořivé a aktivní hře, čekači na příspěvky a dotace pak asi hře, kde se trpělivě čeká na chybu soupeře.

Co se týká toho Karloviče, jaký velký turnaj kdy vyhrál? Kdy se prosadil v konkurenci Federera, Djokoviče, Rafy, Murraye? Nějak si nemůžu vzpomenout, připomeň mi to, prosím.
Reagovat
Amputace
Tak vidíš - sám říkáš, že mezi antukou a hardem už dnes není vlastně ani takový rozdíl, a přitom mluvíš o jakýchsi "specialistech". Jediným tím specialistou je možná právě Rafa, ale i ten se přizpůsobil i dalším povrchům. Dnes se prostě hraje všude - stále přibývá baselinerů typu Djokoviče, kterým je v podstatě jedno, na jakém hrají povrchu (kromě trávy). Až Nadal skončí s tenisem, buď si jistý, že výsledky na antuce se velice vyrovnají (jednou vyhraje RG Zverev, jednou Thiem, možná Nishikori, možná se vynoří i někdo další) a najednou ti bude připadat, že je tam konkurence veliká. Ale tak co má kdo dělat, když 95% všeho na antuce vyhraje Nadal, který je tam prostě nehratelný? To není otázka nějaké specializovanosti. Specializace většiny nových hráčů je být schopen hrát od základní čáry a být dobře fyzicky vybaven.
Reagovat
turista
Specialisté už dnes prakticky nejsou. Rafa Nadal je komplexní hráč špičkový na všech površích což dokazuje zisk GS. Na antuce má nejlepší výsledky, které ho pasovaly na antukového krále, což nijak nesnižuje jeho komplexnost. Ani na antuce však není nehratelný pokud tam má rovnocenné soupeře. Ale ti se jaksi v letech 2017-2018 úplně všichni vypařili. Buď nehrají pro zranění nebo se jim momentálně nedaří.
Reagovat
Mayo
Bayern 1-1 Real Madrid
Reagovat
ipko
zbytočný gól od Marcela.. dúfam, že v druhom Lewandovski zaúraduje
Reagovat
Davor1
Zaúradoval Rafinha no...
Reagovat
steve79
Drobne zlepseni oproti Miami tam videt je, ale novak musi pridat. Jako hlavni problem vidim nacasovani uderu a return. Na returnu je sotva polovicni nez v dobach sve nejvetsi slavy.
Reagovat
Mayo
Len sa obávam, že sa Rafa vystaví k FO. Mohol by vynechať nejakú tisícku.
Reagovat
smazaný uživatel
Antukovú 500ku by možno vynechal, ale na jeho smolu sa hrá práve v španielskej Barcelone. Ešte štyri zápasy, prvé dva veľmi teoreticky s ľahšími protivníkmi, ako mal mať na papieri.

Potom dvojička Masters a na RG sa hrá obdeň, to je veľmi veľká výhoda.
Reagovat
Fandin
Dnes prostě chybí špičkoví antukoví specialisté. S tím, jak antuka začala vyklízet pozice ve prospěch hardu, začali se špičkoví hráči specializovat na hardové povrchy a antuku berou jen jako takové nutné jarní zlo. Důkazem je mimo jiné i to, že druhý sled (za Nadalem) představují na antuce typičtí hardoví hráči (Federer, Djokovič, Wawrinka). Jedinou výjimkou je Nadal, který přes nesporné úspěchy, kterých dosáhl mimo antuku, zůstal antukovým specialistou. Žádný jiný špičkový hráč historie nebyl ve svých statistikách tak závislý na jediném povrchu.
Reagovat
Krisboy
Wawrinka určitě není typický hardový hráč. Antuku má hodně rád a umí na ní.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal vyhral kariérny GS v 24 rokoch. A na žiadnom inom povrchu sa mimo antuky nikoho nikdy nebál, aj historicky.

To len tak, čo sa závislosti na jednom povrchu týka.
Reagovat
peRFect
A cože od té doby má jen 7GS?
Reagovat
Davor1
Ale no, ani toho Davydenka sa na harde nebál? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Davydenko?..

A to je kto?..:)
Reagovat
Herbert_Hoover
postrach všech stávkových :)
Reagovat
Davor1
Ále, to je len taký menší plešatý týpek s raketou v ruke, ktorý to má s Nadalom na harde 6-1. Ináč úplny no name. Možno trochu známy v stávkarských kruhoch :D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze tam bolo jedno finále 1000ky. A okrem toho?..

Prilis malo, aby tie stats bral clovek vazne..
Reagovat
Herbert_Hoover
Dvě finále Masters a zrovna ty nejbolestivější..Miami, Šanghaj..kdyby nebylo Kolji, tak už třeba Rafovi chybí jen Paříž :)
Reagovat
smazaný uživatel
CO ja viem, ci sa to da takto brat...

Keby nebolo Djokovica, Federera, mal by Sangaj aj s Miami, aj s Davydenkom..
Reagovat
Herbert_Hoover
To nebylo poselství..
Djoker i Fed jsou samozřejmě braní jako jeho velcí rivalové, ale někteří menší-větší rivalové jsou skrytí a jedním z nich byl i Kolja, protože jak vidno, porazil ho na dvou pro něj klíčových Masters..samozřejmě v té době ještě nevěděl, že Miami nikdy nevyhraje :) ale minimálně po F 2005 a následujících brzkých vyřazením musel být Rafa sakra hladový po úspěchu. :) Jinak pak už nikdy ve finále Miami nebyl favoritem..takže tohle bylo tak nějak blíž, i když zároveň pořád relativně daleko, páč se z Kolji pak fakticky vyprofilovala velká výzva mimo antuku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslim si, ze Miami a Sangaj su pre Rafu klucove Masters.

Do zberatelskej kolekcie mozno, ale tam to konci.

Dolezite su pre Rafu Grandslamy, potom dlho dlho nic a potom trebars 1000ky, ale isto sa Nadal viac sustredi na Mc, nez na Sangaj, myslim si..

Davydenko to ma s Rafom 5:6, exhibicie v Abu Dhabi neratam, ako mi raz Fff vysvetlitli. To neni taký strasiak, 5 prehier z hardu taktiez, vacsina tych prehier prisla pre Rafu v nestastnom case kariery vseobecne. A hlavne: ziadna Grandslamova.
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jasně, že GS jsou nejdůležitější, ale neumím si představit, že by Rafa mávl rukou nad tím, že nemá Miami..dal tam o sobě prakticky úplně poprvé pořádně vědět, když nepočítám antuku a nějaké náznaky porážkou Moyi nebo Costy.. i tam začala jeho rivalita s Fedem..kdepak, Rafa musí mít k Miami zvláštní vztah. Davyděnko porazil Rafu mimo antuku šestkrát, exhibici hráli jednu a tu vyhrál Rafa. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda.

Kazdopádne, Nadal prehral s Davydenkom dva zápasy na Masters, kde o niečo šlo. Okrem toho vyhral 31 ďalsich Masters.

Proste si myslim, ze toto je skor statisticka kuriozita, nieco na sposob Dominika Hrbateho, ktory tusim nema zapornu H2H ani s Federerom, ani Nadalom.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jako jasné, nedá se to srovnat s úhlavními dlouholetými rivaly, s nimiž má odehráno přes 50 vzájemných utkání a nespočet grandslamových finále/semifinále..proto je pro mě Kolja spíše takový stínový rival, ale pořád je to pro mě celkem zajímavé a jsem celkem rád, že to tu Davor zmínil. S Hrbatým odehráli oba tak 1-2 duely ne? Dvanáct je přeci jen zásadně víc :D Každopádně mimo Fedexe s Nolem nevím jestli někdo porazil více než jedenkrát Rafu ve finále Masters, řekl bych že ne :)
Reagovat
smazaný uživatel
Domino to ma s Rafom 3:0 na harde, myslim ze odohral aj nejake to finále..

Myslim, ze Andy Murray ma tiez viacnasobne skalpy Rafu z finale Masters, ci?..

Samozrejme, Andy je inde..
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jsem se pro zajimavost podival a s Andym to ma ve finale Masters 1:1..paradoxne vyhral na betone a prohral na antuce..perlicka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda. Nepozeral som to. Az teraz. Dve kruté prehry z AtP500 ale.

To, ze spolu nikdy nehrali finále GS je raritou porovnatelnou absenciou duelu RN vs RF v Ny.

Ale tak nejako tusim, ze aspon jedno z toho este nastane.
Reagovat
turista
Myslím si, že o aspoň jeden titul z Key Biscayne Rafu Nadala připravila smůla.
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jistě, úplně první finále s Fedem bylo velmi těsné, myslím ten rozhodující třetí set..pak ještě s Nolem r. 2011. Bohužel 2012 nenastoupil k semifinále s Andym a 2013 vynechal..obzvlášť v tom roce byla otázka, jestli by to nedopadlo, měl solidně našlápnuto, ale po zranění si nechtěl naložit příliš před klíčovou antukovou sezonou. A jsme u těch zraněních, jen namátkou dva Masters, které musel buď vynechat nebo z nich odstoupit v průběhu kvůli zdraví/fyzické kondici.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslim si, ze Miami a Sangaj su pre Rafu klucove Masters.

Do zberatelskej kolekcie mozno, ale tam to konci.

Dolezite su pre Rafu Grandslamy, potom dlho dlho nic a potom trebars 1000ky, ale isto sa Nadal viac sustredi na Mc, nez na Sangaj, myslim si..

Davydenko to ma s Rafom 5:6, exhibicie v Abu Dhabi neratam, ako mi raz Fff vysvetlitli. To neni taký strasiak, 5 prehier z hardu taktiez, vacsina tych prehier prisla pre Rafu v nestastnom case kariery vseobecne. A hlavne: ziadna Grandslamova.
Reagovat
Davor1
Čo to zase meleš? :D Aké 5-6? Práve tú exhibíciu vyhral Nadal a práve tú si mu zarátal. Nadal ho porazil 4x na antuke, 1x na harde hneď v ich prvom zápase na TM. Potom už vyhral len tú exhibíciu. Davydenko ho porazil 6x na harde či v hale.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, 6krat.

A ten zvyšok, čo?..:)
Reagovat
Fandin
Davyděnko je zajímavý a poučný případ. Ukázka toho, že jinak daleko úspěšnější hráč může mít vzájemnou bilanci s jiným hráčem negativní, a to díky tomu, že je soupeř na určitém povrchu lepší a na ostatních se nepotkávali dostatečně často.
Reagovat
Davor1
Ja len píšem o tom, že pre Nadala mohol na harde určitého strašiaka predstavovať :)
Reagovat
Roger_Federer
To ze vyhral karierni granslem, vubec nevylucuje, to co se pise v tom komentari..
A hlavne vyhral ho protoze, mu k tomu napomohlo obrovske mnozstvi faktoru.. o kterych se jinym hracum, specializujici se na antuku na
V 90 letech a prelomu tisicileni, mohlo jenom zdat.
Reagovat
Davor1
Jasné, nie je lepší príklad typického hardara (ktorý antuku berie ako nutné zlo), ako juniorský aj seniorský víťaz RG a hráč, ktorý na antuke vyhral takmer polovicu svojich titulov, má na nej najviac odohratých zápasov aj najlepšiu percentuálnu úspešnosť.
Reagovat
Ma3ek
Už ma normálne vytačate že závislý iba na antuke antuka je povrch č.1 pre tenis to vedia všetci to že sa hra na harde je vydobytok moderenej doby marketingu biznisu a penazi travi je historický unikát..
Rafa vyhral 3 x Us raz prehral vo finale , 2x vyhral Wimbledon 2 x bol vo finale , 1 x Australian Open 3x bol vo finale vyhral Olympiadu na harde bol vo finale turnaja majstrov v hale, ma 31 masters titulov z toho dost na harde viac nemám čo dodat ku komplexnosti.
Reagovat
Tornes
Ok, tráva je historie (a tradice), hard je současnost (a dle všeho i budoucnost)...

Co že je ta antuka? Nikdy nedominantní, pořád druhý povrch... Jo, to vlastně k Nadalovi docela sedí.
Reagovat
Amputace
Prý druhý povrch. Lol. První, co si normální člověk spojí s pojmem "tenis", je buď zelená tráva nebo antuka. Rozhodně ne nějaký hard. Co to je? To, že na antuce posledních 13 let naprosto bezprecedentně dominuje jeden hráč, a že to jak jeho protihráče, tak asi i fanoušky (neřku-li antifanoušky tohoto hráče) irituje a nebaví, je věc druhá. Až Nadal skončí, tak věř, že antuka začne lidi zase velmi zajímat, protože tam bude moct vyhrávat prakticky kdokoli.
Reagovat
Fandin
Opět bych se odvolal na pana Forehanda, který tvrdí, že prohraná finále je statistika poražených, jakási omluva neúspěchu. Takže zůstaňme u těch velkých titulů. Kolik jich je celkem? Na širší historickou špičku dost, ale jak říkám, jsem velký Rafův fanda a uznávám jej jednoznačně jako krále antuky, ale nejsem fanatik a vím, že mimo antuku to už zdaleka není taková sláva. I když samozřejmě pořád hodně dobrý, co by za to většina hráčů, ze současných kromě Federera a Djokoviče vlastně všichni, dala.
Reagovat
Amputace
Rafa má šest mimo antukových GS, což ho s přehledem řadí do top 20 hráčů všech dob, pokud jde o počet GS mimo antuku (před takového Lendla či Borga). Takže za mě spokojenost.
Reagovat
Amputace
Wawrinka typický hardový hráč, ale nejlepší výsledky má na antuce :D Panebože, kdo ty jsi zase zač? Že nejsi manžel Fandiny?...
Reagovat
Davor1
Djokova dnešná prehra ma až tak neprekvapuje, Kližan keď je vo forme a motivovaný, tak je obzvlášť na antuke extrémne nebezpečný. A tieto zápasy proti veľkým hráčom on miluje. Djokovič nehral horšie ako v MC, ale on by sa potreboval postupne zlepšovať a dnes tam nebol ani náznak.

Ináč Kližan sa začína konečne dávať do kľudu, vyzerá, akoby sa tá jeho prázdna hlava trochu spamätala, tak uvidíme, dokedy mu to vydrží. Hrbatý zatiaľ v jeho prípade odvádza neskutočnú robotu.
Reagovat
Nola
nevidela som, ale tak nejak som predpokladala ako to moze dopadnut, videla som ho v kvalde, normalne som tusila, ze ho Novak vyfasuje :D Martin je nebezpecny super, ak ma svoj den, formu, uz mal na lopate Stana, Murrayho, ale vtedy to neustal, dnes stretol Novaka, na ktoreho si naviac hraci zacinaju verit, snad Martin nerupne v dalsom kole, mal by zostat motivovany
Reagovat
Davor1
No na harde už porazil aj Nadala a na RG mu zobral set. Myslím, že cez Lopeza by mal prejsť, akurát u neho je trochu problém, že často po veľkom výsledku tak trochu "zabudne hrať tenis". Tak snáď sa bude tento raz držať pri zemi :-)
Reagovat
Nola
uspokoji sa, resp. si zacne namyslat, ze ak porazil favorita, tak to uz pojde vsetko samo, rada by som videla jeho zapas s Rafom, dvaja lavaci, kde FH nie je az takou vyhodou
Reagovat
Davor1
Ak Kližo porazí zajtra Lopeza, tak jeho zápas s Nadalom bude v piatok realitou. Ak teda Nadal nerupne s Garcia-Lopezom no :D
Reagovat
Nola
na Klizanov tenis sa velmi dobre pozera, len ta hlava
Reagovat
Davor1
Mne niekedy prišiel trochu podobný Stan, hral krásny tenis, ale na najväčšie tituly nemal hlavu. Až sa jedného dňa dal dokopy s Normanom...
Reagovat
Patik
Kližana je škoda..jeho tenis nieje zlý..len ten jeho prístup a správanie..Djokovič dnes čakal som o čosi lepší výkon..Kližan hral dobre niektoré tie dropshoty..klobúk dole...Nadal dnes čelil dobrému výkonu dobre to zvládol..Nishikori Djokovič vonku..vyzerá že Barcelonu si Nadal bez problémov obháji.
Reagovat
Pe3k
Mě se Kližkuv tenis líbí hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
2hod, 2x 6:4..

Vyhrat dva tituly za dva tyzdne je proste pre hraca nad 30r problem, vzdy a vsade. To je proste fakt minimálne od konca 90r. Najblizsie ma k tomu Rafa na antuke, ale je to drina priatelia.
Reagovat
Pe3k
Pláčeme ikdyz vyhráváme? Just klaunHand.
Reagovat
peRFect
Neboli tvojí řečí: výhrává,protože konkurence nehraje,či je slabá.Nebo jsi svůj slovník změnil (opět) ?
Reagovat
Tornes
Mno pozor, Rafa právě hraje nejvyrovnanější zápas od loňského Říma... Že by mu docházel dech? Ztratit 7 gemů (a to ještě není konec!), to není jen tak :D
Reagovat
smazaný uživatel
Áno.

Moze to indikovat, ze vrcholnu vykonnost moze vzhladom na vek predvadzat pomerne krátkodobo.

Jeho súper hrá pomerne dobre.

Prichádza po zranení, a proste kazdy zapas je iny.

Kazdopadne, ak vyhra 2x 6:4, co to znamena?..Vo finále uplne nic. V 2017 vyhraval aj tazsie.
Reagovat
Tornes
Však hej, to byla ironie.
Reagovat
smazaný uživatel
Ako raz pravil R_F.

Utraťte to zvíře, vždyť sa jenom trápi.

Kozička, have a nice day :)
Reagovat
Mayo
Kks Kližko ponižuje Nadala s Djokovicom. Na neandertálca slušne.
Reagovat
Herbert_Hoover
Pro změnu ponižuje někoho jiného než sebe, alespoň dvakrát do roka :))
Reagovat
Krisboy
Pozitivní je, že No18e jel do Barcelony a tím dokázal, že se Rafy nebojí.
Reagovat
Herbert_Hoover
Kdyby věděl, že se má bát i Kližana, tak by si to třeba rozmyslel a hrál s Pepem na playstationu Virtua Tennis. :)
Reagovat
smazaný uživatel
A celý apartmán by vyvoněli vonnými tyčinkami s příchuti guavy místo tréninku. Ten totiž nepotřebuješ, když jsi vyvolený. Stačí jenom salát a bezlepkový chleba.
Reagovat
peRFect
:-)))))))
Reagovat
a.magerova
Tady je dnes veselo... ;-)
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale Rafu by určitě porazil, o tom není pochyb :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aby Rafa dneska nevypadl. CB celkem bojuje :D

To bych se už asi pos*al. Hledáme tady hráče, který může Rafovi na antuce zatopit a vyřadil by ho 77my de facto no name hráč :D
Reagovat
smazaný uživatel
To snad není pravda !!!

Říkám si, že si vsadím na Kližana, že dá alespoň set ! Nakonec své rozhodnutí změním a zkusím totéž na Simona !

A dopadlo to přesně naopak. Bože můůůj

Jinak Nole evidentně pořád není ready. Fyzicky možná ano, ale ta psychická újma se zdá být mnohem větší, než jsem předpokládal. Nepamatuji se, že by někdo z TOP 10 dostával po návratu pravidelně naloženo v prvním, nebo druhém kole. To je na AO Chung - dejme tomu, ale pak Daniel, Paire, dneska Kližan. Prohru s Thiemem nepočítám, to je dost kvalitní antukář, ale ti ostatní jsou velmi podprůměrní hráči a je škoda, že takový šampión, jako je Nole dostává takové ponižující porážky.

A každý turnaj to bude horší a horší. Bojím se, že Nole tu svou vítěznou motivaci už nenajde.
Reagovat
Roger_Federer
https://www.tennis-arena.cz/konecne-me-nic-neboli-oddechl-si-djokovic-pomaha-i-baseball-19743cz/
Reagovat
smazaný uživatel
Říkám, že je psychicky mimo. Já několikrát psal (i zde), že po vyhraném FO je konec konců. Cíl byl dosažen, motivace odešla a teď je to jenom plácání a pokusy o návraty.

Vše může být dočasné, ale já osobně nevěřím, že by se Nole zvednul. On se vyhecuje na 3-4 zápasy, ale pak zase opakovaně vyhoří, protože ho to prostě vnitřně nebaví a sám to několikrát řekl. "Tenis není mou životní prioritou" atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som tusil, ze Djokovic moze mat s Klizanom problem. Nevedel som, kde svoj postreh ulozit, kedze redakcia spi.

Ale ze ho porazí. Prijemne prekvapenie. Stále cakam na kozickine vyjadrenie.

Napriek vsetkemu. Do RG mesiac. Cokolvek sa moze stat. Djokovic a zranenie su stále najvacsimi sancami, ako Rafovi zobrat titul z RG18.
Reagovat
Roger_Federer
Ze ty sis tajne myslem na 1%?:)
Reagovat
Marduch
Úkol zněl jasně. Ochránit 26:24.
Reagovat
a.magerova
Dobrá zpráva pro trávu... souhlasím s taktikou... ;-)
Reagovat
kada.tom
Novak mě zklamal, čekal bych, že s Kližanem si poradí :-(

Alespoň Dom a Grigor se netrápili a soupeře sfoukli :-)
Reagovat
Mayo
Prehrať s Čobolakom vostuda
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborne, zachvilku sme naspat v stovke! :)
Reagovat
Pavol
A prehra s ním musí bolieť.
Reagovat
Franky
A Nadal v tejto temnej antukovej dobe moze zas zmykat maximum...uplne bez konkurencie hracov...
Reagovat
smazaný uživatel
No mě nenapadá nikdo, kdo by ho zastavil i kdyby byl žebříček bez zranění, nebo vynechání sezóny.

100% připravený Djokovič s Federerem by něco asi uhráli, ale jinak té konkurence na antuce Nadal moc nemá.

Snad se alespoň Thiem vyhecuje.
Reagovat
Marduch
Fabio Phoniny číhá v závětří.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to musím souhlasit. Kdyby se dobře vyspal a zrovna se mu chtělo hrát tenis, tak má šanci.
Reagovat
Herbert_Hoover
Ani Fabio ve formě a při 100% chtění by Rafu ve formě neporazil. Se podívej, jak dopadl Almagro a to byl stejně tak geniální antukář, když měl den. Nebo Gulbis :) Byly to perfektní mače, ale Rafa v nich nakonec vyšel vítězně.
Reagovat
Franky
Fabiov styl Rafovi velmi nesedi to je jasne ale teraz je niekde uplne inde ako pred 2-3rokmi kde ho vedel porazit...takisto je to velmi psychicky labilny jedinec co je v tenise na takej urovni rozhodujuce...Gulbis ma skor len reci okrem toho ze nachvilu zahviezdil tak aj odpadol, a Almagro nikdy nic vacsie neuhral
Reagovat
smazaný uživatel
Gulbis má obrovský talent. Bohužel ho nechal ve striptérkách, kokainu a Jacku Danielsovi.
Reagovat
Franky
To mozme povedat aj o Gasquetovi ci Dolgopolovi alebo nejakom inom cloveku ktory robi niekde s krompacom ze mohol byt....ale neni a to je rozhodujuce. Uznavam ze potencial tam je u vsetkych...ale su ako Fenixktory nevzlietol nikdy
Reagovat
Franky
Obaja v ich prime maju na NAdala sancu na antuke ale okrem nich takisto Wawrinka (aspon na 2vitazne teda) Murray ci Nishi....ale Fedex a antuka je uz pase, Wawra a Murray dlhodobo zraneny, teraz sa pridal Nishi a Novak niekde beha so samanom v druhej dimenzii...cize to ma vyzametane krasne....
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, jenom mě napadá, že Federer by možná uhrál alespoň ten set, nebo by prohrál set nějak důstojně. Třeba 7:5. Ty výhry Nadala 6:2, 6:1 jsou do očí bijící.
Reagovat
Marduch
pro FFF, bych řekl, až do očí blijící:)
Reagovat
Franky
ved to ze kazdy sa smeje ze Fedex je slaby antukar blabla lenze on hral celkom vyrovnane partie s Nadalom (hlavne finale RG11 nezvladol psychicky) ale tito dostavaju od 32r Nadala naklady na nulu...taky Thiem je nielenze mizerny na harde ale aj nestaly na antuke..cize fakt nema kto...na harde/trave tam su aspon bombarderi ktori vedia Fedexovi zatopit ale tu nevidim jedno vacsie meno
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle jsou vzájemné zápasy Federera a Nadala na antuce z pohledu Nadala.

Řím: 6-1 6-3
French Open: 7-5 7-6(3) 5-7 6-1
Madrid: 5-7 6-1 6-3
Madrid: 6-4 7-6(5)
Madrid: 4-6 4-6
French Open: 6-1 6-3 6-0
Hamburg: 7-5 6-7(3) 6-3
Monte Carlo: 7-5 7-5
French Open: 6-3 4-6 6-3 6-4
Hamburg: 6-2 2-6 0-6
Monte Carlo: 6-4 6-4
French Open: 1-6 6-1 6-4 7-6(4)
Řím: 6-7(0) 7-6(5) 6-4 2-6 7-6(5)
Monte Carlo: 6-2 6-7(2) 6-3 7-6(5)
French Open: 6-3 4-6 6-4 6-3

Což znamená že Federer vzal Nadalovi na antuce 13 setů v 15ti vzájemných zápasech.

Kdo tohle teďka dokáže?

Takže zde se přikláním k názoru, že Federer byl Nadalovi velmi vyrovnaným soupeřem a hodně proher bylo zapříčiněno komplexem Federera a ne herní dominanci Nadala na antuce.
Roger porazil Rafu 2x poprvé 6:4,6:4 a podruhé 2:6,6:2,6:0.

Takže ty partie byly celkem vyrovnané a taky by mě zajímalo, kdo naposledy kromě Federera dal Nadalovi na antuce kanára. Tož asi tak. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem 13 z 15 ti duelů bylo odehráno ve finále a 2 v semifinále.

Takže kdo říká, že je Federer špatný antukář, tak je blázen.
Reagovat
Franky
uplny suhlas...ma trochu smolu ze hraje v dobe Nadala ale inak ako jeden z minima neantukarov je schopny hrat tak velke zapasy na antuke a este vacsie mimo nej ....btw +1 za stats
Reagovat
Tornes
Federer je špatný antukář.

Aspoň když to porovnáváš s tím, jaký je trávař a hardař. Já vím, to je pak sice špatný antukář každý až na Rafu a Borga... Ale holt když si stanovíš vysoká měřítka, máš smůlu :D Jinak v porovnání s průměrným tenistou je samozřejmě takřka dokonalý antukář. A v porovnání s průměrným ATG je řekl bych takový průměr, možná mírný nadprůměr.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď už asi ano, ale své éry, kdy cihlu hrával pravidelně byl ve většině případů jasným runner uperem, protože ho ve finále sejmul Nadal.

Samozřejmě neporovnávám trávu, nebo hardy, to je jiná liga. Bavíme se čistě o antuce.

A pokud špatný antukář vyhraje na antuce Granslam a dalších 10 titulů, tak bych rád zjistil, na jaké adrese se můžu tím špatným antukářem naučit.
Reagovat
Tornes
Dočetl jsi o celý? Vzhledem ke svým standardům je špatný antukář. Vzhledem ke standardům kohokoli jiného není.
Reagovat
Herbert_Hoover
Vždyť to nikdy nikdo vážně myslet nemohl a myslím si, že už je celkem klišé, když Roger prohlásí, že s antukou nikdy problém neměl, že ho měl s Rafou.
Jen jedna výhra nad Rafou v Hamburku..to zní skoro neuvěřitelně, vždycky jsem měl pocit, že se potkali víckrát, protože o Hamburku se toho tolik napsalo a ještě i zpětně píše. Tam Rogerovi seděly podmínky, zejména poměrně nízký odskok na antuku. Jinak mám dojem, že to tam bylo často poměrně pomalé, snad i pomalejší než Monte Carlo. Stejně to ale záleželo na tom, jak Rafa k tomu zápasu přistoupí, pokud se nechal zatlačit, tak měl jednoduše problémy. Zkrátka a dobře, na antuce může Rafa prohrát, pokud to dovolí. Má to tam ve svých rukou..na trávě a betonu to platí opačně. Jinak ten Řím 2006 byl spektakulární počin od obou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano. Dostáváme se k finiši a to je ten, že zápasy mezi Nadalem a Federerem na antuce byly koukatelné a mnohdy velmi vyrovnané bitvy.

Takže i na to, že měl Fedex z Nadala komplex, tak ho dokázal velmi solidně potrápit a téměř nikdy ze všech těch zápasů nedostal naloženo tak, jak teďka Nadal nakládá všem ostatním konkurentům.
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak ještě aby šampion vzal Rafovi méně setů než nějací Fognini nebo Almagro :)) Pořád ale platí, že jediný, kdo ho může na antuce porážet je Djoker, který je 100% výkonnostně, zdravotně i mentálně fit.
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. Nadal na antuce je takřka nehratelný. Pokud nechce, tak ten zápas neprohraje.

Na základě dnešních zkušeností se domnívám, že 100% Novak již dávno odešel do toho svého Matrixu z kterého není cesty zpět.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimo jiné děkuji všem za rozumnou diskuzi na úrovni a přeji příjemný den.

Tento topic vypínám, protože za 2 hodiny zde bude 100 komentářů z táboru RN fans a Djokolandu, které číst už nemusím.
Reagovat
Tornes
To ti klidně prozradím. Byl to Coria ve finále Monte Carla 2005 (Coria vyhrál jediný set, ale ten kanárem). A jediným dalším, kdo kdy dal Rafovi na antuce kanára, byl Gaudio v témže roce. Takže od roku 2005 je Roger jediný, kdo dal Rafovi na antuce kanára.

Je také hráčem, který Rafovi uštědřil nejvíce kanárů (3) a jediným hráčem, který mu uštědřil kanára alespoň na dvou površích (on konkrétně na třech - tráva (W 2006), antuka (zmiňovaný Hamburg 2007), hard (WTF 2011).
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za upřesnění, nechtělo se mi to hledat, takže +1, že jsi to udělal za mě. :D

Nechci se tady dostat do diskuze s jinými fanatiky, ale pouze jsem chtěl ukázat na to, že Federer rozhodně není, nebo nebyl špatný antukář. Má 11 titulů z cihly, Djokovič 13.

Jsou horší antukáři. A nebýt Rafy, tak má z cihly minimálně o 13-15 titulů více.

Toť vše, než dorazí banda Rafanů a začnou vytahovat průměrný spin úderů Rafy a další konspirační teorie.
Reagovat
Tornes
Když víš hledat, tak je to otázka půl minuty. Stránky jako http://tennisabstract.com nebo http://www.ultimatetennisstatistics.com/ jsou v tomhle k nezaplacení.
Reagovat
smazaný uživatel
Pacia sa mi tieto diskusie. Ze Federer dokaze zobrat Nadalovi aspon set :)
Reagovat
smazaný uživatel
No vidis sedlák :)

Konecne si v tejto temnej antukovej sezone, zacnes vazit 05-17..:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist