Třetí porážka v řadě. Veselý v Rio de Janeiru skrečoval utkání prvního kola

20. 2. 2018, 23:42
Aktuality 12
ATP RIO DE JANEIRO - Jiří Veselý končí i na druhém jihoamerickém antukovém podniku v prvním kole. Čtyřiadvacetiletý český tenista ve druhé sadě vzdal kvůli závratím svůj úvodní zápas na akci ATP 500 v Rio de Janeiru proti Argentincovi Federicovi Delbonisovi a zaznamenal třetí porážku v řadě.
Jiří Veselý

Jiří Veselý zatím rozhodně nemůže hodnotit letošní sezonu pozitivně. Čtyřiadvacetiletý Čech prohrál úvodní zápas v Puné, poté sice došel do čtvrtfinále v Aucklandu a na Australian Open poprvé vyhrál utkání v hlavní soutěži, nicméně ani na oblíbené antuce se nemůže dostat do optimální formy.

Po výprasku z minulého týdne v Buenos Aires, kde uhrál pouhé tři gamy proti pozdějšímu finalistovi Bedenemu, skončil v prvním kole také na právě probíhající akci ATP 500 v Rio de Janeiru, když za stavu 2-6 2-3 vzdal Argentincovi Federicovi Delbonisovi.

Veselý si na úvod bez problémů podržel podání, ovšem v dalším gamu nevyužil celkem sedm brejkbolů a začal se svým argentinským soupeřem jasně prohrávat. V dalším průběhu úvodní sady uhrál jen jednu hru. V pátém gamu druhého setu přišel o servis znovu a kvůli nevolnostem a závratím se rozhodl duel skrečovat.

Pokud se dá Veselý zdravotně do pořádku, měl by se představit ještě ve čtyřhře po boku Chilana Nicolase Jarryho. V prvním kole je čekají světové jedničky Polák Lukasz Kubot a domácí Marcelo Melo.

Delbonis si proti Veselému připsal jubilejní 100. výhru na okruhu ATP. "Moc to pro mě znamená. Vyhrát 100 zápasů, to je velká výzva a jsem za to moc rád," řekl Delbonis.
Ve druhém kole ho čeká Diego Schwartzman, se kterým se i pošesté utká na antuce. Poslední dva souboje s o dva roky mladším krajanem prohrál. Schwartzman do druhého kola rovněž postoupil po skreči svého protivníka - devatenáctiletý Nor Casper Ruud nedohrál kvůli zranění pravého kotníku.

Šampion z roku 2016 Pablo Cuevas v Riu de Janeiro málem vypadl druhý rok po sobě hned v prvním kole. Letos však sedmý nasazený Uruguayec přežil v souboji s domácím Thiagem Monteirou tři mečboly a zvítězil 6-7 7-6 6-3. O čtvrtfinále se utká s portugalským lucky loserem Gastaem Eliasem (h2h 2-1).

Dominic Thiem na antuce vyhrál i sedmý letošní zápas bez ztráty setu. V Brazílii druhý nasazený Rakušan vykročil za obhajobou titulu vítězstvím 6-2 7-5 nad Srbem Dušanem Lajovičem . "Hlavní je, že jsem dnes vyhrál," hodnotil Thiem, jenž se může chystat na souboj se Španělem Pablem Andújarem. Toho v jediném střetnutí předloni právě v Riu bez potíží porazil.

Dvaatřicetiletý Andújar, bývalý 32. hráč světa, v prvním kole porazil 7-5 6-2 Rakušana Geralda Melzera a připsal si první na okruhu ATP výhru od ledna 2016. O loňskou sezonu přišel kvůli zranění loktu.

Nejvýše nasazený Chorvat Marin Čilič zvládl zápas prvního kola už v pondělí a v úterý se pouze dozvěděl, že si o čtvrtfinále zahraje s Gaëlem Monfilsem. Francouzem, s nímž prohrál oba vzájemné duely, naposledy před dvěma lety na olympiádě právě v Riu. Monfils v Riu odstartoval vydřenou výhrou 7-5 3-6 7-5 nad Argentincem Horaciem Zeballosem, který ve třetím setu nevyužil mečbol při svém podání.

"Byl to pro mě těžký zápas. Ale nikdyjsem nepřestal věřit a obrovsky mi pomohla podpora publika. Lidi dnes byli úžasní," komentoval Monfils, který vyhrál svůj úvodní zápas i na pátém letošním turnaji.

"Zítra musím každopádně hrát lépe, pokud chci mít šanci vyhrát. Doufám, že úroveň své hry trochu zvednu," uvedl k nadcházejícímu souboji s Čiličem Monfils, jenž v úvodu sezony triumfoval v Dauhá. A pokud by letos dokázal vyhrát ještě jeden turnaj, bylo by to poprvé, co získá alespoň dva tituly během jednoho roku.

První letošní výhru na antuce si na třetí pokus připsal jedenáctý hráč světa Pablo Carreño-Busta, který si v Riu poradil 6-4 6-1 s Italem Marcem Cecchinatem. O čtvrtfinále si třetí nasazený Španěl obhajující loňské finále zahraje s čerstvým finalistou z Buenos Aires Slovincem Aljažem Bedenem (h2h 1-2).

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1,842.475 dolarů
úterní výsledky (20. 2. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Delbonis (Arg.) - Veselý (ČR) 6-2 3-2 / skreč V.
Thiem (2-Rak.) - Lajovič (Srb.) 6-2 7-5
Carreňo (3-Šp.) - Cecchinato (It.) 6-4 6-1
Schwartzman (6-Arg.) - Ruud (Nor.) 4-1 / skreč R.
Cuevas (7-Urug.) - Monteiro (Braz.) 6-7(5) 7-6(10) 6-3
Andujar (Šp.) - G. Melzer (Rak.) 7-5 6-2
Kicker (Arg.) - Estrella (Dom. rep.) 6-3 6-3
Bedene (Slovin.) - Haider-Maurer (Rak.) 7-5 6-0
Monfils (Fr.) - Zeballos (Arg.) 7-5 3-6 7-5
• Čtyřhra - 1. kolo •
Jebavý/Mayer (ČR/Arg.) - García-López/Ramos (Šp.) 6-2 6-7(5) 10-7
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
Kozoroh
8. místo - Ivan Lendl
http://www.tennis.com/pro-game/2018/02/50-greatest-players-open-era-m-no-8-ivan-lendl/72260/

Až do přelomového triumfu na RG 1984 byl nazýván velkým hráčem malých turnajů a malým hráčem velkých turnajů. Zatímco na ostatních turnajích měl k červnu 1984 cca 40 titulů, na GS své první čtyři finále prohrál. I v pátém finále to vypadalo, že neuspěje, ale velkolepou otočkou dosáhl cenného vítězství a navrch McEnroovi uštědřil nejhorší porážku kariéry. Po dalším vítězství nad Big Macem ve finále US Open 1985 nastartoval svou nadvládu nad ATP okruhem.
Reagovat
FulnekUltras
Jirka Veselý je přes všechny výsledkové kolapsy většině českých fanoušků asi tak 1000x sympatičtější.
Reagovat
EllNino
aha ....
Reagovat
George_Renel
Nech politrukování.
Reagovat
Mac
asi tak daleko pejsek nemuze, tak mu bylo smutno, no....
Reagovat
Torn
Docela jsem překvapený s jakým tenisem se dokáže udržet ve 100.
Reagovat
smazaný uživatel
To se také divím a takový to byl velký talent. Můj tenisový kamarád ho dobře zná a předpovídali mu, když měl okolo dvaceti, že by mohl časem atakovat světovou desítku. Ale myslím si, že asi má zenit své výkonnosti za sebou a bude rád když se udrží ve stovce. Ale porazil Djokoviče. Už i kvůli DC a po odchodu Radka a vzdání se reprezentace Tomáše, mu přeji, aby zbytek své kariéry ještě zabral a pokusil se s tím jeho tenisem něco udělat. Pokud to bude mastit pořád ze základní čáry, tak tudy cesta nevede. Musí něco změnit!!! Např. chodit více na síť, měnit rytmus hry a údery, něco jako Radek.
Reagovat
Fandin
"Delbonis si proti Veselému připsal jubilejní 1000. výhru na okruhu ATP. "Moc to pro mě znamená. Vyhrát 100 zápasů, to je velká výzva a jsem za to moc rád," řekl Delbonis."

No to bys měl, Féďo. Vyhrát sto zápasů a přitom si připsat skoro tolik výher jako ten slavnější Féďa, to je fakt velká výzva pro každého hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
řekl bych, že Luboš Zabloudil opět zabloudil :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Áááále Jyrka zase nevyhrál, to je náhoda. :D
Reagovat
EllNino
že do tý Jižní Ameriky jezdil, před pár lety to také zkoušel tyhle turnaje, bez jediné výhry ... to mohl zůstat v Evropě a dopadlo by to stejně
Reagovat
smazaný uživatel
on je takovej zmetek tenisovej, naprosto nechápu, že hráč, kterej má skoro 2 metry zakládá sezónu na antuce prakticky... úplně mimo míso je i jeho styl - má skoro 2 metry a průměrný podání, je levej na saku a k tomu všemu neumí vyprodukovat razanci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist