Tři magické týdny Petry Kvitové. Tenis si chce užívat i nadále

20. 2. 2018, 13:25
Aktuality 6
Petra Kvitová má za sebou jednu z nejlepších etap své tenisové kariéry. Česká tenistka v posledních třech týdnech ovládla dva turnaje WTA a vyhrála všech 13 zápasů. Tři týdny to byly pro sedmadvacetiletou Češku po mizerném úvodu sezony fantastické až magické, ale také velmi náročné. O tom, jak její senzační jízda probíhala, se rozpovídala pro stránky WTA.
Profily hráčů
© Tenis Dunyasi Magazine

Ještě před rokem se pořádně ani nevědělo, zda Petra Kvitová bude znovu hrát tenis. Sedmadvacetiletá Češka se však na kurty vrátila po ošklivém zranění levé ruky po prosincovém přepadení už na French Open. Loňský rok, během něhož triumfovala na trávě v Birminghamu, považovala za testovací.

Do letošní "ostré" sezony ale nevstoupila vůbec dobře. Kvůli nemoci zmeškala turnaj v Brisbane, v Sydney vypadla ve druhém kole, a na Australian Open dokonce nestačila hned na svou první soupeřku. Hodně nepovedené australské léto. Jinak ani Kvitová lednový měsíc hodnotit nemohla.

V únoru se však naprosto nečekaně rozjela k neuvěřitelným výkonům. V posledních třech týdnech totiž vyhrála všech třináct zápasů, což jí vyneslo tituly z Petrohradu, Dauhá a posun zpět do Top 10, kterou momentálně uzavírá. V aktuální 13zápasové neporazitelnosti se skrývají i dvě fedcupová vítězství.

Kvitová tak vylepšila svou letošní bilanci na 14-2 a prožívá jednu z nejlepších etap své kariéry. Obzvláště cesta za celkově už 22. trofejí byla velmi obtížná. V Dauhá bojovala dvojnásobná wimbledonská šampionka nejen s únavou, ale také s těžkými soupeřkami. V katarské metropoli musela překonat mimo jiné tehdejší světovou trojku Svitolinovou, desítku Görgesovou, jedničku Wozniackou a čtyřku Muguruzaovou.

Svou již tak fantastickou bilanci ve finálových bojích upravila na 22-7, poprvé od roku 2011 vyhrála dva turnaje v řadě a v pondělí se po téměř dvou letech vrátila do elitní desítky žebříčku WTA.

Po minulém týdnu má letos s hráčkami Top 10 fenomenální úspěšnost 6-0. Kromě posunu do Top 10 žebříčku se vyhoupla na čtvrtou pozici v letošním hodnocení. To nejsou vůbec špatné statistiky pro tenistku, jež do letošní sezony vstoupila až z 29. příčky.

Tři týdny jsi neprohrála. Na co jsi nejvíce hrdá?
Slyšet všechny tyhle statistiky je pro mě neuvěřitelné. Po dlouhých sedmi letech vyhrát dva turnaje v řadě a postoupit ve Fed Cupu do semifinále, to je skvělé. S odstupem času to vypadá, že se mi vyplatilo přijmout divokou kartu do Petrohradu.

Jsem pyšná na všechno, co jsem během těch tří týdnů dokázala. Takhle rychle si zvyknout z haly na venkovní podmínky není jednoduché, je to totiž úplně jiný tenis. Když jsem s Agou prohrála první set, myslela jsem si, že na turnaji končím. Nemohla jsem se pomalu už ani hýbat. Nevím jak, ale povedlo se mi zápas otočit. Možná právě tahle zkušenost, že jsem zvládla utkání otočit, mi dodala sílu porazit i Caroline a Garbiñe. Odehrála jsem tu skvělé zápasy.

Utekly ti ty tři týdny rychle, nebo ti připadaly dlouhé?
Spíš dlouhé, ale na druhou stranu jsem nemusela tolik trénovat (smích). Pro trenéra to asi není dobré, ale on je rád, když mě může podporovat při zápasech. Hodně těžké bylo to cestování. Doma jsem vůbec nebyla. Stýská se mi. I během Fed Cupu jsem byla s týmem na hotelu. Celkově to bylo všechno skvělé. Jsem ráda, že jsme ve Fed Cupu postoupili. Se Švýcarkami to nebylo vůbec jednoduché, cítila jsem se v zápasech vyčerpaná.

Někdy je fajn, když se věci dějí takhle rychle, den za dnem, takže nemáte čas nad vším přemýšlet. Možná proto jsem do zápasů šla méně nervózní než obvykle. Ve finále jsem třeba nezačala vůbec dobře. Za stavu 0-5 jsem si říkala "snad to nebude tak rychlé".

A najednou jsem našla nějakou vnitřní sílu. Myslela jsem si, že finále nevyhraju. Ne před zápasem, ale během něho, hlavně v prvním setu. Říkala jsem si, že si asi trochu zhorším statistiky ve finálových bojích. To nevadí, ujišťovala jsem se. Také jsem myslela na to, že se asi v pondělí nevrátím do Top 10. I s tím jsem se smířila. Takhle jsem se postupně uklidňovala a vše se otočilo. Nervy potom přišly až úplně na konci.

Jsi jedna z těch hráček, které rády hrají týden před grandslamem. Je pro tebe tedy lepší hrát turnaj, držet se rutiny, než jen trénovat a být doma?
Sama nevím. Možná se to s přibývajícím věkem změní. Nemůžu odhadnout, jak bude moje tělo reagovat. Snad mě nečekají žádná zranění. Někdy jsou pro mě tréninky unavující. Hlavně protože máte dost času přemýšlet o tom, co při nich děláte špatně. V zápasech přemýšlíte úplně jinak. Snažíte se prostě hrát co nejlépe. Na druhou stranu, pokud nehrajete před grandslamem dobře, tak to také není dobré. Je těžké najít rovnováhu a zvolit tu nejlepší možnost.

Dost často si tu zmiňovala zápas s Radwaňskou. Celkem třikrát si v Dauhá dokázala zápas po prohraném prvním setu otočit. Proč byl pro tebe ten zápas tak významný? Vypadá to, jako kdyby právě ten zápas úplně změnil tvé psychické rozpoložení tady v Dauhá. A zase jsme viděli P3tru (pozn. označení pro Kvitovou, když hraje třísetové zápasy).
Myslím si, že se mému týmu přezdívka "P3tra" moc nezamlouvá. Prohrála jsem první set, to je unavující pro mě i pro kouče (smích). Nakonec vše skončilo dobře, tak snad je tým spokojený.

Těžko říct, proč byl ten zápas tolik významný. Ve Fed Cupu jsem taky hrála na tři sety. S Golubicovou jsem prohrála druhou sadu, ale zvládla jsem to. Proti Radwaňský jsem ovšem prohrála první set a měla jsem pocit, že jsem v něm byla lepší. Nebylo snadné utkání otočit.

A právě to mi asi potom pomohlo do dalších zápasů. Rozhodně jsem nehrála skvěle, ale našla jsem sebevědomí to otočit. To je někdy hrozně důležité, když dokážete zápas zvrátit na svou stranu, přestože nejste se svým tenisem úplně spokojení. Tohle jsem měla v posledních zápasech tady v Kataru na paměti.

Jak dobře si myslíš, že teď hraješ? Pokud bychom řekli, že seš ve své nejlepší formě, hádám, že bys řekla, že ne.
Přesně tak. Je těžké hrát svůj nejlepší tenis v takových podmínkách, jaké v Dauhá panovaly. Zhodnotila bych to tak, že jsem vždy našla způsob, jak vyhrát. Nevím sice jak, ale stalo se. Netlačila jsem se tolik na síť, jak bych asi měla. Možná by to bylo jiné, kdybychom hrály v hale. Pohyb byl dobrý. Řekla bych, že jsem v těch dlouhých zápasech ani neudělala tolik zbytečných chyb. Ale odpověď je rozhodně ne. Snad můj nejlepší tenis ještě ukážu.

V letošním žebříčku pro Turnaj mistryň jsi čtvrtá. Vypadá to, že tě takový skok příjemně překvapil.
Určitě. Ani jsem o tom nevěděla. Věděla jsem, že se vrátím do Top 10. Být čtvrtá v letošním žebříčku je super. Sezona je hodně dlouhá, takže o Turnaji mistryň zatím nepřemýšlím. Bylo by skvělé se do Singapuru dostat, ale nebudu na sebe vyvíjet zbytečný tlak. Budu si i nadále užívat tenis, jako jsem to dělala doteď a uvidíme, kam se dostanu.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

6
Přidat komentář
Fandina
si ve finále myslela, že prohraje a pak to přišlo. Tak to se mi líbí. Taková překvápka. Ale kdyby nebyla tak dobrá, tak by nic nepřišlo a konec zápasu byl boj. Ostatně to tam sama říká.
Jinak pěkný rozhovor a pohled do Péti duše.
Takže držím palce Peti do juesej. Pojď!!!
Reagovat
FulnekUltras
v ušákově bude opět hodně záležet na počasí
Reagovat
Fandina
To bezpochyby. Petře nejlíp vyhovuje přijatelná teplota a vlhkost. Proto se jí nejvíc daří v halovém prostředí.
Reagovat
FulnekUltras
i teď v Dauhá ji to meteorologicky a časově dost klapalo - v Dubaji už bude víkend odpoledne teplotně a vlhkostně pro tenis asi tak na hraně - kdy letíte?
Reagovat
Fandina
zítra
Reagovat
FulnekUltras
tak užívejte co to dá... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist