Troicki slaví v Šanghaji první výhru nad Nadalem

12. 10. 2016, 13:48
Aktuality 63
ATP ŠANGHAJ - Až na šestý pokus slaví Srb Viktor Troicki vítězství nad Rafaelem Nadalem. Podařilo se mu to ve druhém kole turnaje Masters v Šanghaji, ve kterém si Srb poradil s turnajovou čtyřkou 6-3 7-6. V boji o čtvrtfinále vyzve dalšího Španěla Roberta Bautistu.
Viktor Troicki (© Apia Intl.)

Rafaelu Nadalovi se od srpnového návratu na kurty příliš nedaří. Zahrál si sice o bronz na letošních olympijských hrách, jeho další výsledky ale rozhodně nejsou adekvátní jeho žebříčkovému postavení.

Viktorovi Troickému se také dařilo spíše na začátku sezony, nicméně na turnaj v Šanghaji si načasoval skvělou formu. V prvním kole jasně přehrál kvalifikanta Lukáše Rosola a set neztratil ani dnes proti Nadalovi.

Srb byl od začátku lepším hráčem a nebál se proti houževnatému Nadalovi útočit. V prvním setu ztratil Troicki po svém podání jen čtyři body a dvakrát dokázal Španěla brejknout.

Druhá sada byla o poznání vyrovnanější. Oba hráči si bez problémů drželi servis, lehké zaváhání opět ze strany Španěla přišlo v desátém gamu, kdy musel odvracet mečbol Troického. A Nadal měl opravdu namále, agresivní úder Srba jen taktak dokázal vrátit do kurtu.

O tom, zda bude duel pokračovat musela rozhodnout zkrácená hra. V ní sice Nadal ihned získal minibrejk, ale zbytek tie-breaku byl v jasné režii Srba, který už si nenechal druhou šanci na ukončení zápasu sebrat.

Nadal tak neobhájí loňské semifinále. Troicki slaví nad světovou pětkou první výhru v kariéře. V předchozích pěti utkáních totiž nenašel na hru Španěla recept a vždy odešel jako poražený.

Srb má příznivý los i pro boj o čtvrtfinále. V osmifinále narazí na dalšího Španěla Roberta Bautistu, se kterým ale letos oba vzájemné duely prohrál.

Dvojka turnaje Andy Murray na úvod ztratil se Stevem Johnsonem jen pět gamů a po výhře 6-3 6-2 postoupil do osmifinále. V něm Brit vyzve Lucase Pouilleho (h2h 1-0).

• ATP MASTERS ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 7,655.640 dolarů
středeční výsledky (12. 10. 2016)
Dvouhra - 2. kolo
Troicki (Srb.) - Nadal (4-Šp.) 6-3 7-6(3)
Bautista (15-Šp.) - Fritz (USA) 6-4 6-4
Murray (2-Brit.) - Johnson (USA) 6-3 6-2

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

63
Přidat komentář
smazaný uživatel
buduci rok-Novak na vrchole,Rafa+Roger za normalnych okolnosti labutia(neviem ako maju osetrenych sponzorov),potom potopa
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím, že Novak má už svůj vrchol za sebou.
Reagovat
Krisboy
Taky si myslím.
Reagovat
smazaný uživatel
ja dufam ze nie,tym by mohol byt rekord top 1,teda ak sa mu bude chciet a nebude mat depresie z dalsich nevier,mozno aj Jeleninich:)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nevěry by ho měly naopak povzbuzovat, nesmí se ale nechat chytit...
Reagovat
spaniel
Dnes samé dobré zápasy, nejvíc se těším na Pouille - Murray. Doufám že Luca zabojuje.
Reagovat
peggy
Rafa pomalu upada,zapomina,ze to co hraje uz nestaci.Je liny behat dobihat.Rafo probud se,mas na to!!!
Reagovat
Krisboy
Jojo, pomalu se s panem Berdychem chystají na veterán tour.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidel som, ale túto do počtu časť tenisovej sezóny Rafa bojkotoval skoro vzdy, nic ine sa ani nedalo cakat. Uz sa v podstate len dohráva a vsetci cakajú na januar, prípadne Vianočné sviatky este predtým...
Reagovat
Kozoroh
Všichni nečekají na leden. Pět kvalifikovaných tenistů očekává TM a další hráči o něj bojují. Snad nechceš mít Rafu za pouhopouhého náhradníka :))
Reagovat
tito
Kéž bys měl pravdu..
Reagovat
janek_da
Proto hrál loni na podzim ve finále Basileje, Pekingu, SF v Šanghaji. Proto hrál předloni i se slepákem. Dobrý bojkot podzimu.
Ale jinak dobré pohádky pro nadalovce.
Reagovat
smazaný uživatel
Mas pravdu, tá jedna sezóna z 11 na tom fakt vela
mení...

Pobavils :)
Reagovat
Stan_Borowitz
V poslední době toho Rafa bojkotuje nějak hodně. Asi by se ATP měla hluboce zamyslet.
Reagovat
tito
Hraje tužku, ale s tím podzimem má Forehand pravdu. V rámci celé jeho kariéry to bylo vždy nejhorší období. V hale obzvlášť.
Reagovat
Tornes
Ovšem že to je jeho nejhorší období neznamená, že ho bojkotuje. Nebo snad Roger celou dobu bojkotuje antuku?

Znamená to jednoduše to, že mu hala příliš nesedí (a Rogerovi nesedí antuka).
Reagovat
Stan_Borowitz
Roger byl roky druhým nejlepším hráčem na antuce, který prohrával většinou až ve finále s Rafou, takže bych neřekl, že mu antuka nějak mimořádně nesedí...

Navíc tady se hraje venku, přesto Rafa Šanghaj nikdy nevyhrál. A po ní snad taky ne, ale to už se hraje v hale.
Reagovat
dappe
Jenže dost často také z důvodu únavy. On to napsal, jak kdyby letos povyhrával kde co, a teď to nechává jiným :) Přitom nebýt zranění Federera, tak s Thiemem bojuje vůbec o to, aby se dostal na TM...
Reagovat
tito
A ejhle. Evidentně se mu tam dle nového článku ani nechce. Takže ta motivace opravdu není.
Reagovat
smazaný uživatel
vínimkový hráč
Reagovat
Mayo
Rafa je uz dlho za zenitom. Avšak aj taký je šport. Vamos El Matador!
Reagovat
brixner
Ale Rafa už nikdy nebude tím, co dřív...To srbský dřevo ho porazilo de facto jen údržbou, nic extra výkon! Budeme se s tím muset začít smiřovat, že tahle velká éra se pomalu chýlí ke konci, tak to prostě je. Jen si říkám, zda by nebylo lepší skončit na vrcholu(u Rafy a Rogera tedy na "skoro vrcholu"), jako to udělal Sampras, ten si hezky v klidu vyhrál US Open a zbohem, těšilo mě. Ne, přibývající porážky fandům Rafy a Rogera asi příliš vadit nebudou, už proto, že budou / budeme rádi, že tu pořád ještě jsou, vždyť je milujeme...Jen se nabízí otázka, zda je to důstojné, aby začali dostávat klády od kdejakých dřev...Vidím to jako zapeklitou situaci.
Reagovat
Tornes
Já zas moc nechápu, jak všichni tvrdí, že Pete odešel na vrcholu. Ano, odešel po vyhraném GS. Ale to za prvé může klidně odejít i Rafa nebo Roger a za druhé je to do jisté míry záležitost náhody (například u Peta docela přívětivý los v semi + finále). Kdyby Rafa teď vyhrál GS, tak odejde mnohem víc na vrcholu než Sampras. Vždyť Sampras v roce 2002 postoupil alespoň do QF celkem na 3 turnajích z 15, které hrál (srovnání - Rafa má 2 tituly, 3 F, 8 SF a 10 QF z 16). Naopak na 5 z nich vypadl hned v prvním zápase.

Jak Rafa, tak Roger jsou ve skutečnosti mnohem víc "na vrcholu", než byl v té době Sampras. Do US Open nastupoval jako 17. hráč světa. Roger je i po půlce sezony, kterou nehraje, 7. Jedno poslední vzepětí z takovéhle sezony neudělá vrchol ani náhodou. Ne u hráče Petova kalibru.
Reagovat
Krisboy
Pete že měl na US Open 2002 přívětivý los? Rusedski, Haas, Roddick, ve finále Agassi (kterej ještě další tři roky byl v absolutní špičce a trápil i Federera) - to je snadný los?
Reagovat
Tornes
V semi a finále - ano, měl přívětivý los. Semi snad řešit nemusím, finále - dostal na svém domácím turnaji svého oblíbeného soupeře. Nad Agassim tam vedl v tu dobu 3:0, což je spolu s Volkovem nejlepší bilance, jakou měl.

Ve své podstatě je to docela srovnatelné s Federerovým Wimbledonem 2009.

Sampras ve finále měl současného hráče č. 6, který v současnosti byl ve formě, ale se kterým na daném turnaji velmi uměl hrát a již třikrát ho porazil. Konečná celková bilance na US Sampras-Agassi je 4:0 (1 x 5 setů, 2 x 4 sety, 1 x 3 sety).
Roger měl ve finále současného hráče č. 6, který v současnosti byl ve formě, ale se kterým (nejen) na daném turnaji velmi uměl hrát a již třikrát ho porazil. Konečná celková bilance na US Federer-Roddick je 4:0 (1 x 5 setů, 1 x 4 sety, 2x 3 sety).

Takže za mě měl na finále přívětivý los jak Sampras, tak Federer. Naopak v QF a R16 měl o dost těžší los Sampras. Ale co se týká finále a SF, tak měli oba na daném turnaji los přívětivý.
Reagovat
Krisboy
No nevím. Podle by např. Roddickův výkon ze QF stačil na kohokoliv z té doby. Kohokoliv kromě Peta.
https://www.youtube.com/watch?v=EI_ddyn787s
Reagovat
brixner
Ať už to je a bylo jakkoli, sledovat Petovu hru byl velký zážitek!
V jakémsi žebříčku "estetiky" stylu hraní ho řadím do své svaté trojice - Federer, Stich, Sampras!
Reagovat
Krisboy
Pete The GOAT!!!!!
Reagovat
panzer.dragon
líbilo se mi jak hrál troický, pěkně agresivně
Reagovat
Stan_Borowitz
a jak se Roger propadá žebříčkem, Rafa jde za ním. Příští týden by měli zase být vedle sebe, jestli se nepletu.
Reagovat
Kozoroh
Ještě před dvěma lety by to bylo obrovské překvapení, dnešní porážka s Vikem je potvrzením klesající křivky Rafovy kariéry.
Reagovat
babolat.cz
Troicki nepředvedl nic úžasného, snažil se Rafu unavit a to se mu povedlo. Rafa bohužel už nenabídl žádný extra úder, nenabídl skoro nic.
Reagovat
Krisboy
Na Rafu stačí málo.
Reagovat
babolat.cz
teď už bohužel ano.Ale aspoň bojuje...ten debl mu třeba přinese jiné mety
Reagovat
Lunej..
Mohl by jeste prohrat Andy a Djok a velka Big by byla v haji
Tomas se zase nemusi tak trapit,ze vyletel:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nacek Andyho nedá
Reagovat
Kozoroh
Koho tím náckem myslíš??
Reagovat
Krisboy
Taky jsem se chtěl zeptat. Dneska hrál s Johnsonem, příští kolo Puille...kdo z nich je nácek netuším. Radši nevědět :)
Reagovat
Fandina
asi myslel jeho knírek
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, kdyby ho s tím knírem oblékli do němeké uniformi, byl by z něj povedený dustojník SS pro Hollywood..:-)
Reagovat
Krisboy
a kdo teda dopr...e?
Reagovat
smazaný uživatel
Johnson
Reagovat
Krisboy
Díky. Dlouho jsem ho neviděl, tak nevím.
Reagovat
Fandina
Objevil se s tlímhle knírkem minulý týden v Pekingu a jeho zápas s Grigorem tam a tenhle týden s Andym byl live na Nova Sportu. Takže je to čerstvá věc.
Reagovat
horska.kraslice
S tím knírkem vypadá spíš jako "padouch" ze zfilmovaných Mayovek :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Příští rok čekám další probad Nadala, Ferrera, Federera, Berdycha

V roce 2019 to stejné u Djokovice a Murrayoho a mezítím někde i propad Wawrose

Kdo pak nasoupí za ně, to je otázka
Reagovat
Kozoroh
Já si třeba u Zvereva dokážu představit, že v budoucnu vyhraje 4-5 majorů. Takovou superhvězdou jako No1e nebo Fedex však bude jen velmi velmi těžko.
Reagovat
Krisboy
Proč ne, u Gyrose si to představit taky dovedu. Ale to by musel chtít a to už si tak snadno nepředstavím.
Reagovat
smazaný uživatel
U Federera ťažko, keďže bude pripisovať skoro celú sezonu 2017
Reagovat
Vojtiik
Eazy 2-0 suché triko, jak špatně na tom rafíto musí být, když ho vyklepe i Tragicki :D
Reagovat
Nola
Troicki nie je o nic horsim hracom ako Seppi, Querrey... nechce sa mi menovat dalej, roky a pocet odohranych zapasov nezastavis....
Reagovat
tito
Ach jo. Nového kouče prosím. Třeba by to bylo k ničemu, ale měl bych aspoň pocit, že pro změnu něco dělá. Toto je i pro mne, velkého optimistu, silné kafe.
Reagovat
Fandina
Já Rafu tak nesleduji, ale dneska se mi zdálo, že nějak moc nebojuje. Troi hrál dobře, ale u Rafy mi oproti jindy chyběl drajv.
Reagovat
Kozoroh
Asi za neochotou vyměnit kouče stojí uspokojení, pod Tonim vyhrál 14 majorů, byl světovou jedničkou, vyhrál 69 turnajů, skoro všeho v tenise dosáhl... S Tonim je srostlý jak siamská dvojče. A oddělit siamská dvojčata jednoduché není.
Reagovat
tito
Kdyby byl uspokojen, tak se vykašle na trmácení po turnajích a ukončí kariéru.
Reagovat
kada.tom
Hmm ... už s Grigorem v Beijingu to nebylo ono. Teď to Rafa jen potvrdil ..
Reagovat
insanezy_
Jedinej flat forehand snad nezahrál, při tom spiny na Troickiho vůbec neplatili
Reagovat
spaniel
To by ho musel umět.
Reagovat
insanezy_
Na tréninkách ho hraje furt
Reagovat
spaniel
Jistě.
Reagovat
smazaný uživatel
Cesta do tenisového důchodu započata, mpžná by se měl více věnovat 4 hře
Reagovat
spaniel
Hasta la vista.
Reagovat
Krisboy
,baby!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist