V Hollywoodu natočí dokument o životě tenistky i průkopnice feminismu Navrátilové

17. 5. 2018, 10:01
Aktuality 4
Život tenisové legendy Martiny Navrátilové se stane námětem pro dokumentární film, který bude produkovat společnost Hello Sunshine hollywoodské hvězdy Reese Witherspoonové. Snímek chce zachytit její životní příběh a to, jak hluboce ovlivnila přístup společnosti k vnímání odlišné sexuální orientace.
Profily hráčů
Martina Navrátilová

Jeden z úhlů pohledu nabídne novinář Glenn Greenwald, pro něhož se Navrátilová stala v dětství vzorem a jejíž příklad mu pomohl vyrovnat se s vlastní homosexualitou. Zamýšlet se bude mimo jiné nad tím, jak lidé hledají a vybírají své idoly a co prožívají, když se cítí izolováni, odsuzováni a vyloučeni ze společnosti.

Osmnáctinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře se často vyjadřuje k řadě sociálních a politických témat a patří mezi zastánce rovnosti mezi muži a ženami.

"Jakkoliv ohromující jsou její výsledky na kurtu, blednou ve srovnání s její rolí jako průkopnice feminismu, ženského sportu, rovnosti qayů a leseb na celé planetě, transgender problematiky, práv imigrantů a práv na odlišný názor v politice," prohlásil Greenwald s tím, že její pozoruhodná odvaha inspirovala miliony lidí po celém světě.

"Je důležité vyprávět její příběh novým generacím mladých lidí, kteří možná nevědí, jakou roli sehrála při vytváření očekávání ohledně ženské identity a rovnosti LGBT komunity," uvedla šéfka digitálních médií a programu Hello Sunshine Charlotte Kohová.

Witherspoonová založila Hello Sunshine před dvěma lety s cílem pomáhat prosazení ženských autorek a jejich vyprávění příběhů a dokumentů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Také musím říct, že na tento dokument se těším. Hráčka jako Martina Navrátilová, která svými výkony a přístupem k tenisu (své doby), si ji dokázala podmanit a získat. Ženy, které vyrůstaly, v zemích "východního bloku" a dokázali prorazit, není mnoho, a která je navíc znásobněna, její činností pro společné pohlaví. Asi nelze namítat, že prostředí, v kterém se pohybovala, by mohl mít určitý vliv, pro její pohled na dnešní svět. Snad to nebude mít linii, jako film v podání Billie Jean King, kdy toto téma nemá již čim překvapit.
Reagovat
letityfanousek
světového tenisu. Nesouhlasím se všemi jejími názory, ale prožil jsem s ní celou její tenisovou kariéru, pamatuju jak se nesmělo vůbec vyslovit slovo "navrátilová". Film si zaslouží a jsem zvědav jaký bude
Reagovat
Carloss
jednou jsem jel s Martinou Navrátilovou vlakem ze Smíchova. je mnohem drobnější než se zdá z obrazovky. a chvíli mi trvalo, než mi došlo, že to je ona. cvaklo mi to až ve chvíli kdy vystupovala v Řevnicích.
Reagovat
Fandina
Člověk si to vlastně ani neuvědomuje, že Martina je společensky hodně aktivní. Vidíš tenisovou legendu a ona je vlastně taková globální osobnost. Na film se těším.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist