V Madridu chybí z Top 10 pouze Federer. Berdych začne proti kvalifikantovi

6. 5. 2017, 21:58
Previews 27
Tenisová špička se sjela na turnaj série ATP World Tour Masters 1000 do španělského Madridu, kde bude od zítra bojovat o nádherné finanční odměny a důležité body do žebříčku ATP. Kromě světové čtyřky Rogera Federera se představí všichni členové elitní desítky. Českého zástupce máme v pavouku jen jednoho - českou jedničku Tomáše Berdycha, jenž začne proti kvalifikantovi.
• MUTUA MADRID OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (4-Brit.) 6-2 3-6 6-3
Nejvýše nasazení: A. Murray (1.), Djokovič (2.), Wawrinka (3.), Nadal (5.), Raonic (6.), Nišikori (7.), Čilič (8.), Thiem (9.)
* osm nejvýše nasazených má v prvním kole volný los
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 6,408.230 eur
• Možná čtvrtfinále •
A. Murray (1-Brit.) - Thiem (8-Rak.) | H2H 2-1
Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) | H2H 11-2
Raonic (5-Kan.) - Nadal (4-Šp.) | H2H 2-7
Nišikori (6-Jap.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 2-11
• Česká účast •
Berdych (11-ČR) - kvalifikant
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Výsledky Andyho Murrayho v průběhu letošní sezony rozhodně nepůsobí jako výsledky světové jedničky. Britský tenista má sice na kontě titul z Dubaje a finálovou účast z Dauhá, nicméně na Australian Open překvapivě vypadl už v osmifinále a v Indian Wells nezvládl hned první zápas.

V poslední době laboroval se zraněním lokte, které ho nepustilo do Miami. Na kurty se tak vrátil až v Monte Carlu, kde zahájil antukovou část letošní sezony. Z Monackého knížectví odjížděl s bilancí 1-1, o něco lépe si vedl v Barceloně. Ve španělské metropoli uhrál semifinále, v němž nestačil na Dominika Thiema.

Právě ve čtvrtfinále by mohl loňský finalista na Rakušana znovu narazit. Nejprve se ovšem bude muset vypořádat s divokou kartou a poté nejspíše vítězem francouzského derby mezi Richardem Gasquetem a Lucasem Pouillem.

Hlavně na druhého jmenovaného by si měl dát dvojnásobný šampion Murray velký pozor. Přestože jednoznačně vyhrál všechna čtyři předchozí vzájemná měření sil, Pouille má v posledních týdnech výbornou formu. V Monte Carlu došel až do semifinále, a v Budapešti dokonce triumfoval.

Hodně zajímavé utkání čeká diváky už v prvním kole. Grigor Dimitrov nastoupí proti Philippovi Kohlschreiberovi. Bulhar se momentálně po fantastickém vstupu do letošní sezony hodně trápí.

Kohlschreiber však na antuce, až na finále v Marrákeši, také nezáří. Dimitrov má tak šanci přerušit sérii čtyř porážek a vylepšit svůj loňský výsledek, kdy skončil v prvním kole.

Velmi dobré výsledky má v posledních letech na domácí půdě Roberto Bautista a také letos podává na antuce solidní výkony. Když už zaznamenal prohru, bylo to vždy těsným rozdílem a s kvalitními soupeři.

Tip na čtvrtfinále: A. Murray (1-Brit.) - Thiem (8-Rak.) | H2H 2-1
Proč A. Murray? Světová jednička má nejvyšší čas letos poprvé postoupit do závěrečných kol velkého turnaje, což se mu v Melbourne ani Indian Wells nepovedlo. V Madridu nikdy neskončil před branami osmifinále, loni si zahrál finále a před dvěma roky nenašel přemožitele. S Pouillem i Gasquetem má výbornou vzájemnou bilanci.
Proč Thiem? Rakušan na antuce hrát umí, což potvrdil v Rio de Janeiru, kde si beze ztráty setu došel pro trofej. Rovněž v Monte Carlu (těsná prohra s pozdějším semifinalistou Goffinem) a v Barceloně (finálové porážka od Rafaela Nadala) předváděl skvělý tenis.


Druhá čtvrtina
Nic jednoduchého nečeká v prvním zápase Stana Wawrinku. Třetí nasazený jen jednou v kariéře pokořil v Madridu brány osmifinále, když před čtyřmi lety skončil až ve finále.

Na antuce, na níž v roce 2015 na French Open vybojoval titul, se dvaatřicetiletému Švýcarovi letos zatím nedaří. Na jediném antukovém turnaji v Monte Carlu, kterého se zúčastnil, vypadl překvapivě už v osmifinále.

Přestože má s Pablem Carreñem aktivní bilanci 3-0, bude mít v případném utkání druhého kola plné ruce práce. Španěl má totiž letos na oranžové drti skvělou formu a navíc bude mít plnou podporu domácího publika.

Carreño v Monte Carlu vyřadil Fabia Fogniniho a v osmifinále značně potrápil Novaka Djokoviče. Na právě probíhající akci v Estorilu je po třech výhrách nad třemi krajany beze ztráty setu ve finále.

Po téměř měsíční pauze se na kurty vrací Jack Sock. S Američanem by se Wawrinka mohl utkat v osmifinále. Letos výborně hrající Sock má za sebou zatím jen jeden antukový podnik. V Houstonu neudržel v semifinále vedení proti krajanovi a pozdějšímu vítězi Stevovi Johnsonovi.

Rovněž Američan ovšem bude muset zabrat hned od prvního duelu, ve kterém bude čelit Nicolasovi Mahutovi a poté by mohl vyzvat vynikajícího antukáře Pabla Cuevase.

Za posledních šest let se minimálně do čtvrtfinále probojoval Tomáš Berdych, jediný český zástupce, jenž se letošního ročníku madridského turnaje zúčastní.

Na úvod ho letos již poněkolikáté čeká kvalifikant. Od jednatřicetiletého Čecha se očekává povinné vítězství. Ve druhém kole by premiérově narazil na Daniela Evanse, nebo se pokusil oplatit porážku z Dubaje Robinovi Haasemu.

V osmifinále by se letos podruhé na antuce mohl potkat s Marinem Čiličem, s nímž má vyrovnanou bilanci. Právě Chorvat byl jeho přemožitelem na jediné antukové akci v Monte Carlu, kterou Berdych letos odehrál.

O tři roky mladšímu Čiličovi však los příliš nepřál. Nicméně na antuce se vítěz US Open 2014 po mizerném úvodu letošní sezony dostal do parádní formy. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a na právě probíhající podniku v Istanbulu si zítra zahraje o titul.

Podobné výsledky má za sebou i jeho možný soupeř pro druhé kolo - Alexander Zverev. Loňský semifinalista je na domácí půdě v Mnichově ve finále a do Madridu se také přesune nejdříve až zítra. Odepisovat nelze ani domácího Fernanda Verdaska, s nímž se Zverev střetne v prvním kole.

Tip na čtvrtfinále: Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) | H2H 11-2
Proč Wawrinka? Z možných adeptů zvládá letošní velké akce asi nejlépe a dáme mu přednost před Sockem, který skoro měsíc soutěžní zápas neodehrál.
Proč Čilič? Chorvat má teď výbornou formu. V pěti antukových zápasech neprohrál jediný set, porážku mu připravil jen rozjetý Albert Ramos. Navíc by měl mít více sil než Zverev, jenž sice v Mnichově zítra bude bojovat o titul, nicméně jeho souboje jsou fyzicky mnohem náročnější. Samozřejmě může uspět i Berdych, kterému se v Madridu v posledních letech náramně dařilo. Tento tip je sázka do loterie.


Třetí čtvrtina
Milos Raonic byl déle než měsíc mimo tenisové dění. Světovou šestku trápil zadní stehenní sval, který mu znemožnil bojovat o titul v Delray Beach, odehrát zápas třetího kola v Miami a startovat v Monte Carlu.

Antukovou sezonu tak zahájil až tento týden v Istanbulu a je už ve finále. Výbornou formu má i jeho potenciální soupeř pro druhé kolo - Gilles Müller. Ten si zítra zahraje finále v Estorilu a navíc má s Kanaďanem aktivní bilanci. V Madridu však nikdy nevyhrál utkání v hlavní soutěži.

Fantasticky odstartoval své letošní působení na oranžové drti David Goffin. Belgičan se v Monte Carlu probojoval do semifinále a po cestě vyřadil například Dominika Thiema a Novaka Djokoviče.

V Barceloně už se 10. hráči světa tolik nedařilo. Vypadl v osmifinále, když nestačil na Karena Chačanova, s nímž se právě v prvním kole letošního ročníku madridského turnaje utká.

Po měsíční pauze se na kurty vrací Nick Kyrgios. Dvaadvacetiletý Australan má od konce února vynikající formu. V hlavním městě Španělska se australské jedničce daří. Loni vyřadil třeba Stana Wawrinku a prošel až do čtvrtfinále, předloni sice skončil už v osmifinále, nicméně porazil Rogera Federera.

Ve druhém kole by si mohl zahrát se svým krajanem Bernardem Tomicem a v osmifinále s na antuce letos ještě neporaženým Rafaelem Nadalem. S letošním antukovým králem má vyrovnanou bilanci.

Nadal letos na antuce vyhrál všech deset duelů, v nichž ztratil jediný set. Ovládl tak akci Masters v Monte Carlu i domácí podnik v Barceloně. Na obou turnajích slavil jubilejní 10. triumf a je vůbec největším favoritem na zisk letošní trofeje.

Jeho letošní antukovou neporazitelnost se pokusí ve druhém kole s největší pravděpodobností přerušit Fabio Fognini. Nadal ovládl poslední tři vzájemná měření sil, ale na nevyzpytatelného Itala si musí dávat velký pozor, jelikož Fognini Nadala na antuce již dvakrát porazil.

Tip na čtvrtfinále: Raonic (5-Kan.) - Nadal (4-Šp.) | H2H 2-7
Proč Raonic? I ve třetí čtvrtině volíme nejvýše nasazené. Raonic se zápas od zápasu zlepšuje a v Madridu během posledních dvou ročníků ve čtvrtfinále nechyběl. V osmifinále by si měl počtvrté poradit s Davidem Goffinem.
Proč Nadal? Je třeba vůbec něco dodávat? Nadal letos antuce kraluje a nepochybujeme o tom, že i v Madridu dojde čtyřnásobný šampion a loňský semifinalista daleko.


Čtvrtá čtvrtina
Kei Nišikori letos v závěrečných kolech až na výpadek v Rio de Janeiru nechyběl. Už ve druhém kole nicméně bude muset podat další ze svých lepších výkonů, protože ho čeká vítěz souboje antukových specialistů mezi Diegem Schwartzmanem a Albertem Ramosem.

Oba tenisté letos na antuce předvádějí skvělý tenis a to zejména Ramos, který se v Monte Carlu, kde vyřadil skvělé hráče jako Andyho Murrayho, Marina Čiliče a Lucase Pouilleho, probojoval až do finále. V Barceloně nevyužil ve čtvrtfinále nadějné vedení a Murray mu týden starou porážku nakonec oplatil.

Schwartzman většinou prohrává až s opravdu kvalitními hráči. Občas ale zaznamená i na oblíbené antuce nějaký výpadek. Nišikori je však stále favoritem, s oběma si dokázal na antuce v minulosti poradit a jeho výsledky v Madridu v poslední třech letech jsou famózní (2014 - finále, 2015 a 2016 - semifinále).

Otázkou je, jak moc do dění promluví Jo-Wilfried Tsonga. Francouz v únoru ovládl dva halové turnaje v Rotterdamu a Marseille. Od té doby zaznamenal dvě porážky v řadě. Na vině ale mohou být jiné - příjemné starosti, jelikož aktuálně světové jedenáctce na konci března přítelkyně porodila syna.

Zas tak obtížný los nemá obhájce titulu Novak Djokovič. Srb nedávno rozpustil svůj trenérský tým a v Madridu bude obhajovat loňské prvenství hlavně před zraky své rodiny.

Jeho potenciální soupeři Nicolas Almagro, Tommy Robredo, Feliciano López, Gilles Simon a Gaël Monfils nemají v posledních týdnech žádné extra výsledky. Největší nebezpečí hrozí ze strany prvně jménovaného. Almagro je na antuce vždy nebezpečný a navíc ho poženou domácí fanoušci.

Monfils se na kurty vrátil po téměř dvouměsíční pauze, během níž léčil zraněnou levou nohu. Návrat to nebyl úspěšný. Francouz hned v prvním kole v Mnichově snadno podlehl talentovanému Hyeonovi Chungovi. Čtvrtfinále si v Madridu naposledy zahrál v roce 2010. Navíc na Djokoviče neumí, všech čtrnáct duelů s ním prohrál.

Dobré vzpomínky nemá dvanáctinásobný grandslamový šampion Djokovič na Gillese Simona. Houževnatého Francouze naposledy potkal v úvodním zápase na Masters v Monte Carlu a přetlačil ho až poměrem 7-5 v rozhodující sadě. Srb se stejně jako světová jednička Murray letos výrazně výsledkově i herně trápí.

Tip na čtvrtfinále: Nišikori (6-Jap.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 2-11
Proč Nišikori? Ani v poslední čtvrtině překvapení neočekáváme. Zároveň nepochybujeme o tom, že se alespoň jeden z osmi nejvýše nasazených hráčů do čtvrtfinále nepodívá. Nišikori by to ale být nemusel. V Melbourne narazil v osmifinále na pozdějšího vítěze Rogera Federera, jinak v Indian Wells i Miami mezi nejlepší osmičkou nechyběl.
Proč Djokovič? Djokovič se herně od triumfu v Dauhá hodně trápí. S ohledem na los však Srb prostě tentokrát zaváhat už nesmí, jinak se mu tenisový trůn ještě více vzdálí.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
a.magerova
Podle Opaváků to tam nyní vypadá žalostně, takže proč ne.... ;-)

https://www.novinky.cz/domaci/437115-tenista-berdych-chce-zbourat-zdevastovane-lazne-ktere-koupil.html
Reagovat
Stan_Borowitz
to vypadá na dalšího sportovce, který se nechává obklopovat podivnými existencemi, které ho o sportem vydělané miliony nakonec oškubou...
Reagovat
blixa
No spíš si asi trochu naběhl. Přes památkáře vlak nejede a bude muset 20 let počkat než to celé spadne.
Reagovat
George_Renel
Ale taky může přijít dřevomorka, může tam zatéct a shnije to nebo to může vyhořet....
Reagovat
a.magerova
Jj ten oheň v letních měsících při mírném větříku, to je hned... a ještě i pojišťovna by následně vypomohla.... ;-)

Jsem proto, aby se zbouralo chátrající a na místě vzniklo cokoli nového, né že se chátrající nechá chátrat a nové s staví na zelené louce...
Reagovat
George_Renel
Já jsem taky proto aby věci sloužily.
Doma taky co doslouží nebo se delší dobu nepoužívá se rozdá nebo prodá přes bazar.
Reagovat
VlS
Památkáře by patřilo dát do muzea. Chtěli by chránit všechno a nakonec pořádně nechrání nic. Určitě je lepší baráky starý cca 200 let, (jakejch je tahle republika plná, nejsme Amerika, kde 100 let starej barák je historie) zbořit a pistavit nový. Kdo by asi tak rekonstrukci takovejch baráků vystavil energetickej štítek? A ty dotace, ty zaplatí kdo? Chce tady někdo Berďovi přispívat na jeho podnikatelskej projekt?
Reagovat
Stan_Borowitz
Už mu přispíváme ažaž na účast ve fotovoltaické loupeži století...
Reagovat
VlS
Asi tak
Reagovat
janek_da
už to prakticky spadlo
Reagovat
smazaný uživatel
QF prognóza najvyššie 8 nasadených..:)...To je fakt, taká pocitovka...

Cilicovi, Raonicovi a Nishimu na QF neverím z roznych príčin....

Rafa mimochodom ťahá sériu 9 zápasov s výsledkom 2:0...Rekord má 13...Aby ho vyrovnal musí porazit Fogniniho, Kyrgiosa, Goffina, Djokovica...Milé....

Budem vďačný za akýkolvek postup, budú to velké skúšky, každý protivník je z úplne iného herného súdka...Skvelá previerka...Nole má taktiež ťažký žreb, kludne može vypadnút už s Almagrom..
Reagovat
Stan_Borowitz
To by byla už fakt velká krize, kdyby vypadl s Almagrem...
Reagovat
a.magerova
Né pro Almagra... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa v sezóne 2014, kedy vyhral RG práve s Almagrom na antuke prehral.

No a najkurióznejšie na tom všetkom je to, že to bolo v ročníku, kedy Almagro na antuke zaknihoval najmenej víťazstiev (13) v kariére, počnúc rokom 2002 končiac 2016. Pritom štartoval na 9 antukových turnajoch. Nolemu nedá nič zadarmo, rád si ten zápas pozriem..
Reagovat
Stan_Borowitz
Almagro je výborný tenista, ale dost psycho. Pamatuju ho naživo ve finále DC, tam se pod tíhou odpovědnosti naprosto sesypal. To byl tuším světová šestka.
Reagovat
smazaný uživatel
To áno, je to trochu "baba". Urcite jeden z najhorších v koncovkách a v TB. Pozícia outsidera by mu vsak mohla celkom vyhovovat, tam nemá čo pokazit...
Reagovat
Herbert_Hoover
Nico byl nejvýše myslím devítkou, ale ano, psychická stránka je u něj dost vrtkavá. Madrid je pro něj takovým zvláštním turnajem..člověk by si i řekl, že by mu mohl sedět vzhledem k dobrému servisu a "powerful" úderům, ale zaznamenal spoustu nulových výsledků á la první kolo apod..no ale taky tu trápil Rafu v jeho lepší formě a tuším aj Murrayho "nedávno"..ale pro první zápas určitě nevyzpytatelný soupeř.
Reagovat
Stan_Borowitz
Asi ano, 6 a 9 se snadno spletou ;-) Ale dohledal jsem si to, ve skutečnosti byl při finále DC až 11.

Já jsem tehdy seděl nad španělskou lavičkou a když se šlo myslím ve druhém setu do tiebreaku, Almagrovi mohli rovnou zavolat erzetu. Byl i přes snědou pleť bledý jako stěna a ruka se mu klepala tak, že se ani nemohl pořádně napít. V životě bych neřekl, že může být špičkový hráč tak rozklepaný.
Reagovat
Stan_Borowitz
v Madridu bývá antuka tradičně nejrychlejší, takže to bude otevřenější, favoritů je víc, Rafa má dost těžkej los a Madrid mu sedí ze všech antukových turnajů zdaleka nejmíň. Bude to zajímavé.
Reagovat
Herbert_Hoover
Antuka jako taková asi zas tak rychlá nebude...viz.

https://i2.wp.com/www.tennisabstract.com/blog/wp-content/uploads/2016/11/cpi2.jpg

Ale míček tam letí rychleji, díky větší nadmořské výšce..což vyhovuje plochým úderům a neváhal bych říct, že i tradičním ranařům. Vybavuju si, jak Kvéry vyřadil loni Pouilleho. Kyrgios tam taky hrál dobře, Isner taky zajímavý výsledek. Pro Berdycha vedle Miami možná nej Masters..historicky :) Murray v jednom rozhovoru říkal, že je lehčí podávat než na "tradiční" antuce.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, máš pravdu, špatně jsem se vyjádřil, jsou tam prostě podmínky, které z Madridu dělají nejrychlejší antukový Masters.
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak tak. Doufám, že dojde ke střetu Rafy s Nickem..to by byla slušná prověrka na této antuce. :)
Reagovat
Kytka
Ať koukám jak chci, Tomáš je tam naším jediným tenistou. Sám voják v poli. Dřív býval ještě aspoň Štěpánek, Rosol. To jsou ti mladí takoví srabi, že si netroufnou ani na kvaldu? Adam Pavlásek obhajuje loňský challenger a Jirka
Veselý zřejmě půjde obhajovat obdobné úžasné body.
Reagovat
Torn
Jirka by musel asi do kvaldy a to se mu asi nechtělo. Každopádně Tomáš by mohl teoreticky dojít i docela daleko, když nebude úplně dřevo. :D
Reagovat
Kytka
Teoreticky. Ale ve třetím kole může narazit na Čiliče a proti tomu se mu poslední dva zápasy nedařilo.
Reagovat
Fandina
Veselka a Adam oba hrají na challengeru v Římě. Tak jsem zvědavá, jak dopadnou. Na challengeru má hrát i Šatry. A Jirka bude hrát další týden velký Rome, kvaldu.
http://www.protennislive.com/posting/2017/2151/mds.pdf
Reagovat
Kytka
No tak aspoň na jednu kvaldu si troufne. Challangery ho leda tak tak udrží na tom asi 55 místě..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist