V Římě se představí kvarteto Češek v čele s Karolínou Plíškovou

13. 5. 2017, 16:30
Previews 8
Na turnaji série WTA Premier 5 v italském Římě se představí kvarteto českých tenistek. Druhá nasazená Karolína Plíšková bude ve druhém kole čelit Carle Suárezové, nebo Lauren Davisové. Barboru Strýcovou čeká talentovaná Darja Kasatkinová. Kateřina Siniaková na úvod vyzve Shuai Zhang a Lucie Šafářová nastoupí proti Mirjaně Lučičové-Baroniové.
• INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: S. Williamsová (1-USA) - Keysová (USA) 7-6(5) 6-3
Nejvýše nasazené: Angelique Kerberová (2.), Karolína Plíšková (3.), Garbiñe Muguruzaová (4.), Dominika Cibulková (5.), Johanna Kontaová (6.), Simona Halepová (8.), Světlana Kuzněcovová (9.), Jelina Svitolinová (10.)
* osm nejvýše nasazených má v prvním kole volný los
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 3,076.495 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Kerberová (1-Něm.) - Halepová (6-Rum.) | H2H 4-4
Cibulková (4-SR) - Kuzněcovová (7-Rus.) | H2H 6-3
Kontaová (5-Brit.) - Muguruzaová (3-Šp.) | H2H 2-1
Svitolinová (8-Ukr.) - Kar. Plíšková (2-ČR)H2H 0-5
• Česká účast •
Kar. Plíšková (2-ČR) - volný los
Strýcová (14-ČR) - Kasatkinová (Rus.) | H2H 0-0
Šafářová (ČR) - Lučičová-Baroniová (16-Chorv.) | H2H 4-0
Siniaková (ČR) - Shuai Zhang (Čína) | H2H 1-0
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Angelique Kerberová vyhrála v Římě za poslední tři roky pouze jeden zápas. Loni se s turnajem rozloučila stejně jako v letech 2014 a 2015 už ve druhém kole. Semifinalistka ročníku 2012 začne proti kvalifikantce.

Devětadvacetileté Němce, která se v pondělí vrátí na post světové jedničky, zatím antuková část sezony nevychází. Ve Stuttgartu v roli obhájkyně titulu vypadla hned po prvním utkání, v němž nestačila na rozjetou Kristinu Mladenovicovou, a v Madridu skončila po skreči v osmifinále.

Dvojnásobnou grandslamovou šampionku trápí svalové zranění, kvůli kterému původně zvažovala, zda bude v Římu startovat. Její obavy jsou před blížícím se French Open logické.

Ve stejné osmině je také trojnásobná vítězka Maria Šarapovová. Ruska se vrátila po vypršení patnáctiměsíčního dopingového trestu ve Stuttgartu, kde postoupila až do semifinále. V Madridu ve druhém kole prohrála dramatickou bitvu s Eugenií Bouchardovou.

Její start na letošním French Open tak závisí na rozhodnutí pořadatelů, zda dvojnásobné šampionce udělí divokou kartu alespoň do kvalifikace. O tom samém budou rozhodovat také organizátoři Wimbledonu, jestliže Ruska vypadne brzy i v Římě.

Šarapovová začne proti Christině McHaleové, s níž ztratila v předchozích čtyřech vzájemných duelech pouze jeden set.

V hlavním městě Itálie má bývalá světová jednička a aktuálně 258. hráčka světa možnost prodloužit svou neporazitelnost, jelikož před dvěma lety akci série WTA Premier 5 vyhrála a loni se kvůli trestu nezúčastnila.

Šarapovová s trofejí z římské antuky v roce 2015

Ve druhém kole by si mohla zahrát s Lucií Šafářovou. Třicetiletou Češku však na úvod nečeká nic jednoduchého. Rodačka z Brna bude čelit Mirjaně Lučičové-Baroniové.

Chorvatka má letos výborné výsledky. Na Australian Open senzačně došla až do semifinále. Že se nejednalo o žádnou náhodu potvrzovala také na dalších turnajích.

Při svém prvním letošním vystoupení na antuce došla v Charlestonu do semifinále. Poté měla smůlu na los. Ve Stuttgartu podlehla pozdější finalistce Kristině Mladenovicové a v Madridu Marii Šarapovové. Té by mohla ve druhém kole porážku oplatit.

Šafářová má s Lučičovou-Baroniovou fantastickou vzájemnou bilanci. Nicméně na tu nebude brán zřetel. Poslední souboj spolu svedly před čtyřmi lety v Québeku.

Češka navíc v poslední době opět laboruje se zdravím. Po osmifinálové účasti v Charlestonu se snažila obhájit loňský triumf v pražské Stromovce, ovšem z jediného podniku WTA na českém území musela před zápasem druhého kola odstoupit a stoprocentně fit nebyla ani v Madridu proti Barboře Strýcové.

Šafářová v Římě přešla přes druhé kolo pouze jednou v roce 2010, kdy skončila ve čtvrtfinále. Lučičová-Baroniová slavila v hlavní soutěži postup naposledy v roce 1998 (semifinále).

Nic jednoduchého nečeká ani šestou nasazenou Simonu Halepovou. Rumunka zatím na oblíbené antuce letos válí. Ve Stuttgartu skončila v semifinále a na právě probíhající akci v Madridu si dnes zahraje o trofej.

V Římě je jejím maximem semifinále z let 2013 a 2015. Už ve druhém kole může potkat Lauru Siegemundovou. Právě Němka ve Stuttgartu rumunskou tenistku vyřadila a posléze domácí halový podnik ovládla. Rumunka se bude případně snažit o vůbec první výhru.

Jistě atraktivní podívanou nabídne utkání prvního kola mezi Anastasií Pavljučenkovovou a Samanthou Stosurovou (h2h 3-3). Loňská semifinalistka Irina Beguová začne proti ve výborné formě hrající Anastasiji Sevastovové.

Tip na čtvrtfinále: Šarapovová (Rus.) - Halepová (6-Rum.) | H2H 6-0
Proč Šarapovová? Patnáctiměsíční pauza je sice na Rusce trochu znát, nicméně vzhledem k nepříliš dobré formě a zdravotnímu stavu Kerberové je pro nás jasnou favoritkou.
Proč Halepová? Rumunka je rozjetá. Na antuce se jí tradičně daří a případný dnešní titul z Madridu by ji měl pořádně nakopnout. Navíc patří k největším favoritkám letošního French Open, oprávněně.


Druhá čtvrtina
Dominice Cibulkové se v posledních měsících herně nedaří. Aktuálně světová pětka si sice letos zahrála dvakrát semifinále, nicméně to poslední zaznamenala v polovině února v Dauhá.

Do antukové části sezony vstoupila tento týden v Madridu vydřeným vítězstvím nad bývalou světovou jedničkou Jelenou Jankovičovou a poté porážkou s Océane Dodinovou z Francie.

V Římě čeká čtvrtfinalistku ročníku 2012 (její maximum) Jekatěrina Makarovová, nebo Roberta Vinciová. Obzvláště velký pozor by si měla slovenská jednička dávat na Italku, která v Madridu málem vyřadila finalistku Simonu Halepovovou.

Po trápení z úvodu letošní sezony se do solidní formy na svém oblíbeném povrchu vrátila Kiki Bertensová. Semifinalistka loňského French Open nikdy v Římě neprošla dále než do druhého kola.

Letos k tomu bude mít výbornou příležitost. Jako nasazená patnáctka bude proti Monice Niculescuové, jež má na kontě čtyři prohry v řadě, i vítězce zápasu Misaki Doiová - kvalifikantka jasnou favoritkou.

Úspěšný návrat na kurty neprožívá loňská finalistka Madison Keysová. Američanka zahájila letošní sezonu kvůli zranění až v Indian Wells. Letošní bilanci má zatím 3-4, přičemž na antuce obě utkání prohrála.

Na oranžové drti se trápí také Caroline Garciaová a první soupeřka Kateřiny Siniakové - Shuai Zhang. Číňanka z pěti posledních duelů vyhrála jediný a proti Siniakové uhrála loni v Tokiu pouze tři gamy.

Naopak jednadvacetiletá Češka na antuce ožívá. Po lednovém triumfu v Shenzhenu, kde vybojovala premiérový titul na okruhu WTA, se do solidní formy vrátila v pražské Stromovce (čtvrtfinále) a ve druhém kole v Madridu měla blízko ke skalpu světové dvojky Angelique Kerberové.

Pokud Siniaková uspěje, utká se potřetí v kariéře se Světlanou Kuzněcovovou. Dvojnásobná finalistka římského turnaje ve Stuttgartu v osmifinále nestačila na Lauru Siegemundovou a v Madridu vypadla včera v semifinále s Kristinou Mladenovicovou.

Tip na čtvrtfinále: Bertensová (15-Niz.) - Kuzněcovová (7-Rus.) | H2H 2-2
Proč Bertensová? Nizozemka na antuce stejně jako loni ožívá a dalšího úspěchu dosáhne také v italské metropoli. Cibulková je z formy.
Proč Kuzněcovová? Ruska je ve své části pavouka jasnou favoritkou, tedy pokud nebude Keysová předvádět výkony z loňska.


Třetí čtvrtina
Johanna Kontaová na antuce nikdy velkých úspěchů nedosahovala. Její letošní bilance 1-2 hovoří za vše. Nicméně britská jednička měla relativně těžké soupeřky - ve Stuttgartu Anastasiji Sevastovovou a v Madridu Lauru Siegemundovou.

Ve druhém kole vyzve Julii Putincevovou, nebo Monicu Puigovou. S oběma hráčkami nikdy neprohrála. Kazašku porazila jednou, loňskou vítězku olympijských her dvakrát.

Ve čtvrtfinále by si mohla zahrát s vítězkou ročníku 1999 Venus Williamsovou. Šestatřicetiletá finalistka letošního Australian Open svedla na začátku dubna v Charlestonu bitvu s Laurou Siegemundovou.

Od té doby nehrála a na kurty se tak po více než měsíční pauze vrací. Své první letošní vystoupení na oranžové drti absolvuje proti Jaroslavě Švedovové, kterou porazila loni ve Wimbledonu.

Jednou z favoritek na celkové prvenství je Kristina Mladenovicová. Francouzka si dnes zahraje o titul v Madridu a teprvé poté zamíří do Říma, kde v prvním kole narazí na Julii Görgesovou.

Mladenovicová je letos na antuce takřka k neporažení. Ve Stuttgartu jen těsně nedosáhla na druhý kariérní triumf, když v tie-breaku rozhodující sady podlehla domácí Lauře Siegemundové, a životní úspěch může zaznamenat dnes v Madridu. Na antuce zatím vyhrála devět z deseti zápasů.

Její postup mezi nejlepších osm by neměla ohrozit ani loňská vítězka French Open Garbiñe Muguruzaová. Španělka má letos na kontě čtvrtfinále Australian Open a v Indian Wells a semifinále v Brisbane.

Na antuce letos prohrála obě utkání. Ve Stuttgartu ztratila dobře rozehraný duel s kvalifikantkou Anett Kontaveitovou a v Madridu uhrála pouhé čtyři gamy proti Timee Bacsinszké. V Římě bude obhajovat loňské semifinále.

Tip na čtvrtfinále: V. Williamsová (9-USA) - Mladenovicová (13-Fr.) | H2H 0-1
Proč V. Williamsová? Kontaová a Williamsová by se měly v osmifinále střetnout. Britka zatím Američanku vždy porazila, na antuce ale bude mít mírnou výhodu Williamsová.
Proč Mladenovicová? Je třeba vůbec něco dodávat? Francouzka hraje v posledních týdnech fantasticky a neexistuje důvod, proč by tomu mělo být v Římě jinak.


Čtvrtá čtvrtina
Jelina Svitolinová zahájila letošní antukovou sezonu tím nejlepším možným způsobem - ziskem titulu v Istanbulu. Poté však přišla nečekaná porážka. Ukrajinka, která letos ovládla už tři turnaje a momentálně uzavírá elitní desítku, vypadla v Madridu již v prvním kole se Saisai Zheng.

Do Říma tak přijede odpočatá a nic by jí nemělo stát v cestě do čtvrtfinále. Finalistka ročníku 2008 Alizé Cornetová je z formy a Sara Erraniová nemá tak dobrou formu, aby Svitolinovou porazila.

Jelena Vesninová rovněž na antuce nezáří (bilance 1-3) a Shuai Peng má za sebou na oranžové drti jediný zápas. Ovšem velice zajímavý, jelikož v něm měla v Madridu blízko k vyřazení Carly Suárezové.

Stejně jako v Madridu se mohou v osmifinále potkat Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. Obě české zástupkyně ale hned v prvním utkání nastoupí proti velmi těžkým soupeřkám.

Strýcová vyzve vítězku akce WTA Premier v Charlestonu Darju Kasatkinovou. Ruska nicméně na svůj premiérový triumf zatím úspěšně nenavazuje. Ve Stuttgartu i v Madridu vypadla v prvním kole a na další výhru tedy déle než měsíc čeká.

Česká tenistka dosáhla největšího úspěchu na domácí půdě v Praze, kde skončila v semifinále. V Římě navíc bude pod tlakem. Loni si zahrála čtvrtfinále a obhajuje velkou porci bodů. Druhé kolo by pro rodačku z Plzně nebylo o nic jednodušší. Čelila by Timee Babosové, nebo Timee Bacsinszké.

Plíšková má v Římě bilanci 0-2. Výhry se nedočkala loni ani před dvěma lety. Na antuce se letos extrémně trápí. Ve Stuttgartu ještě hrála solidně, neměla daleko k výhře nad pozdější šampionkou Laurou Siegemundovou, ovšem v Praze vypadla jako nasazená jednička hned v prvním kole a v Madridu skončila v kole druhém.

Její první soupeřkou bude s největší pravděpodobností Carla Suárezová. Proti finalistce ročníku 2015 to nebude mít vůbec lehké. Suárezová je na antuce zatím konzistentní, se shodnou bilancí 2-1 odjížděla ze Stuttgartu i Madridu. Navíc ve vzájemné bilanci vede 3-2. Na antuce se obě hráčky střetnou poprvé.

Tip na čtvrtfinále: Svitolinová (8-Ukr.) - Suárezová (Šp.) | H2H 2-2
Proč Svitolinová? Vše bylo řečeno v popisu čtvrté čtvtiny. Ukrajinka by si zkrátka se svým losem měla poradit.
Proč Suárezová? Plíškové antuka všeobecně nesvědčí. V Římě na první výhru čeká. Suárezová je na oranžové drti mnohem více doma a z posledních osmi hráček turnajového pavouka má nejlepší formu.

A koho tipujete na postup do závěrečných kol vy?

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

8
Přidat komentář
Frick
https://www.instagram.com/p/BUCn_TRF_Ar/

Nedávno jsi dobrala ATB a teď se takto zachladíš? :-O
Reagovat
tommr
která ve finále porazí Mladenovicovou a oplatí jí tak porážku ze Stuttgartu ...
Od našich čekám podobně slabý výkony jako v Madridu a nevěřím tomu, že by některá z nich mohla přežít druhý kolo ...
Reagovat
Torn
Karolína už v 2. kole je! :D
Reagovat
tommr
a tam taky nejspíš skončí at už bude hrát proti CSN nebo Davisový ...
Reagovat
janek_da
Ještěže jí rodiče nepojmenovali Cup
Reagovat
kada.tom
Sharapova dojde max. do QF, kde jí zatne tipec Halep
Reagovat
kada.tom
i když ten její los vypadá tak, že ani do toho QF nedojde
Reagovat
Fandina
Týna to také mohla zkusit, vím, že je napsaná na příští týden do Strasbourgu, ale i když v Praze titul nezískala, tak zase tak marná na antuce není.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist