Ve finále v Moskvě se utkají sedmnáctileté naděje Potapovová a Danilovičová

28. 7. 2018, 15:01
Aktuality 17
WTA MOSKVA - Anastasia Potapovová a Olga Danilovičová na novém antukovém turnaji v Moskvě jako první hráčky narozené v roce 2001 postoupily do čtvrtfinále podniku WTA a obě dokonce došly až ve finále. Sedmnáctiletá Ruska startuje díky divoké kartě, o dva roky starší Srbka dostala v ruské metropoli druhou šanci jako lucky loser a v hlavní soutěži debutuje.
Anastasia Potapovová

Bývalá nejlepší juniorka světa a vítězka dívčího Wimbledonu z roku 2016 Anastasia Potapovová startuje v hlavní soutěži turnaje WTA díky divoké kartě teprve potřetí v kariéře a před domácími fanoušky prožívá svůj životní týden mezi ženami.

Sedmnáctiletá Ruska, jež svůj dosud jediný titul získala na turnaji ITF 25k, v Moskvě smetla Bulharku Tomovovou, zaskočila Češku Kristýnu Plíškovou, ve svém prvním čtvrtfinále otočila souboj s krajankou Ivachněkovou a v dnešním semifinále předvedla další úspěšný obrat proti Tamaře Zidanšekové

Potapovová vedla nad dvacetiletou Slovinkou, která hrála v semifinále rovněž poprvé v kariéře a nastoupila do něj navzdory nemoci, 3-6 6-4 5-2 ve chvíli, kdy jí soupeřka vzdala. Ruska tak částečně přišla o bezprostřední radost z postupu do finále.

"Vždycky je lepší vyhrát po proměněném mečbolu. Je to trochu škoda, ale radost z postupu do finále mi to nezkazí. Ubojovala jsem si to sama a jsem tak strašně moc šťastná, že si o první titul zahraju právě před domácím publikem. Je to jako sen," radovala se Potapovová, která nastřílela 26 vítězných úderů a udělala 29 nevynucených chyb.

Potapovová má navíc šanci postoupit i do finále čtyřhry, ve které hraje se zkušenou krajankou Věrou Zvonarevovou. Jejich semifinálový duel ale po čtyřech gamech přerušil déšť a dohrávat se bude až zítra, kdy by tak mladičká Ruska mohla hrát až tři zápasy.



Olga Danilovičová jako juniorka vyhrála tři grandslamy ve čtyřhře a mezi ženami získala čtyři singlové tituly z turnajů ITF. Ten poslední a nejcennější slavila před dvěma týdny na podniku s dotací 60.000 dolarů v německém Versmoldu. 

V Moskvě sice neprošla kvalifikací, ale pak se na ni usmálo štěstí a srbská naděje se jako lucky loser dostala poprvé do hlavní soutěže turnaje WTA.

A v té překvapila už čtyři zkušené a většinou favorizované soupeřky - Slovenku Karolínu Schmiedlovou, Estonku Kaiu Kanepivou, nasazenou jedničku a světovou desítku Julii Görgesovou a v dnešním semifinále udolala 6-2 5-7 7-5 pátou nasazenou Bělorusku Aliaksandru Sasnovičovou.

Danilovičová dnes sice ve druhém setu přišla o vedení 2-0 a ve třetím dokonce prohospodařila náskok 5-2 s dvěma brejky v zádech, ovšem na závěr se dokázala znovu zkoncentrovat a vybojovat postup do finále.

Potapovová a levou rukou hrající Danilovičová se na profesionálním okruhu utkají poprvé. Mezi juniorkami vyhrála Ruska oba vzájemné duely 2-0 na sety.

204. hráčka světa Potapovová má už nyní jistý posun na 134. místo žebříčku WTA, v případě nedělního triumfu by si polepšila ještě o dalších osmnáct příček. Danilovičovou, které patří aktuálně 187. místo, by titul vyhoupl na 112. příčku.

V Moskvě se letos poprvé konají dva turnaje WTA. Tradiční halový Kremlin Cup je na programu na konci sezony v polovině října.

• WTA INTERNATIONAL MOSKVA •
Rusko, antuka, 750.000 dolarů
sobotní výsledky (28. 07. 2018)
• Dvouhra - semifinále •
Danilovičová (Srb.) - Sasnovičová (5-Běl.) 6-2 5-7 7-5
Potapovová (Rus.) - Zidanšeková (Slovin.) 3-6 6-4 5-2 skreč Z.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
horska.kraslice
Proč "o dva roky starší Srbka", když je oběma sedmnáct?.....
Reagovat
skott
Nastě byla dohrávka čtyřhry přesunuta kvůli dešti na zítřek, což je dobře, že jí nenutili dál čekat a bude tak mít více času na regeneraci. V neděli to může být hodně náročný den.
Reagovat
EllNino
Super, prohrála ve finále kvaldy, ale nakonec je ve finále :) ... holkám je dohromady 34 let, tedy méně než Sereně, nebo Venus :D

Pěkné, že i mladé holky se dokážou na Internationalech prosadit, svěží vítr :)
Reagovat
EllNino
Tak nějak mi ten zítřejší souboj připomene souboje Sharapova - Ivanovic :) Třeba se budou potkávat častěji :)
Reagovat
skott
však se potkávají dlouhé roky, už od 12 let a tohle bude jejich šestý souboj. Olga zatím vždy Nastě asistovala u jejích velkých triumfů, nesebrala jí ještě set. Tak doufám, že to zůstane stejně i zítra. Nestává se často, aby hráčka měla příležitost vyhrát turnaj na kurtech, kde trénuje a vlastně vyrostla. Bylo by to naprosto speciální!
Třeba ale říct, že Danilovic hraje zápas od zápasu lépe v hlavní soutěži (ač je lucky loser), Nasťa měla několikrát namále.
Reagovat
skott
jinak mladé hráčky se prosazují i mimo internationaly, viz. letos Amanda Anisimova nebo Marta Kostyuk, obě jsou ještě mladší než Nasťa s Olgou..
Reagovat
EllNino
Jistě :) Obecně Ukrajina má po Elině další skvělé hráčky, Martu a Dashu Lopatetskayu, kterou jsem zaregistroval nedávno
Reagovat
skott
při Fed Cupu? mají užasnou základnu v posledních ročnících, uřčitě ještě nějakých 6 až 7 dalších s potenciálem na WTA.
Reagovat
EllNino
Martu už minulý rok na AO, a Dashu letos, na ITF má bilanci 11/0
Reagovat
skott
Marta už mi chybí, škoda že tak musí šetřit starty.
Reagovat
smazaný uživatel
Šikovná levačka :-)
Nervy pracovaly, ale zvládla to.
Haide, Olga!
Reagovat
smazaný uživatel
1. set jasně lepší, agresivnější. W/UE 13:7 x 4:11.
Jakmile ve 2. setu ztratila brejk a musela dotahovat vedení, víc chybovala.
Snad najde ještě síly bojovat ve 3. setu. Haide!
Reagovat
com
no ale vzteka se u toho jak mala jaruna
Reagovat
EllNino
vřdyť je malá
Reagovat
smazaný uživatel
Podle wiki by měla mít 182 cm. Otec basketbalista.
Spíš je mladá :-) Zbytečně se nervovala, když nezvládala dopodávat, ale třetí šanci už nepustila.
Reagovat
EllNino
Olga a Nasťa, to by bylo super, ale teď Saša zabrala ...takže uvidíme, jak se s tím Olga vyrovná ...
Reagovat
dadaft
velmi příjemné překvapení moskevského turnaje.
na to, že jí je 17 hraje vážně dobře, osobně se mi z těch mlaďošek, co došly daleko, líbí nejvíc.
uvidíme, jestli za pár let dokáže hrát se špičkou,,,,,,,,,,,,,,,,

nicméně Saša by měla zabrat, přece titul nenechá mladým kavkám............ ale zatím se spíš tak tak drží ve hře...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist