Velká změna! Wimbledon od příštího roku zavede za stavu 12-12 v rozhodujícím setu tie-break

19. 10. 2018, 13:07
Aktuality 25
Nejslavnější tenisový turnaj čeká od příštího roku velká změna. Pokud skóre v rozhodujícím setu dojde do stavu 12-12, bude rozhodovat klasický tie-break. Nové pravidlo platí pro všechny zápasy dvouhry, čtyřhry, juniorky a také mixu včetně kvalifikačních soubojů.

"Na základě podnětů od rozhodčích i samotných hráčů jsme se rozhodli v rozhodujícím setu zavést tie-break. Zanalyzovali jsme posledních dvacet ročníků našeho turnaje a zvážili jsme i další faktory, které ovlivňují plánování zápasů a zážitek diváků," uvedl v prohlášení předseda All England Clubu Philip Brook.

Nové pravidlo má zabránit "nekonečnému" průběhu rozhodujícího dějství. V roce 2010 v památném zápase, který se musel hrát nakonec tři dny, zvítězil John Isner nad Nicolasem Mahutem až poměrem 70-68. Američan byl i u dalšího maratonu, loni prohrál 24-26 semifinále s Kevinem Andersonem.

"Z našeho pohledu už bylo třeba tie-break zavést, protože u některých zápasů nedošlo k přirozenému konci. Přestože tyto zápasy nejsou příliš časté, rozhodli jsme se, že za stavu 12-12 v rozhodující sadě bude od příštího roku rozhodovat klasický tie-break. Oba hráči budou mít stejné šance utkání ukončit a nebudeme se muset zároveň obávat, že by se utkání o několik hodin či dní protáhlo," řekl Brook.

Wimbledon se tak stal druhým grandslamem s tie-breakem v rozhodujícím dějství. Na US Open se již léta hraje tie-break v rozhodujícím setu už za stavu 6-6.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dámi a páni,

Privítajte zdravý rozum..

Presne o to islo, nech neni TB za stavu 6:6, ale do stavu 12:12 maju uz obaja borci na returne dostatok prilezitosti na break.

U mna, výborné.
Reagovat
marsden
Jeste at zavedou viza pro zbytek sveta, aby ten hrebik brexitu byl jeste hlubsi. Hlavne ze se kralovska rodina rozrusta a kralovna je zajimava jen vyberem barvy klobouku. Jinak hlavne o nicem moc nerozhodovat a nevyjadrovat - my nic, my jen velicenstvo:))
Jinak Wimbledon zije ze slavy a tradice, ale z GS mam daleko radeji AO i US, nejvic pak Premier 5 a Mandatory - hezci kurty, koucink na lavicce, max 3 sety u chlapu, jak jste na tom? Ja teda radeji Madrid, Dauha nebo Miami.
Reagovat
Aussie
Britský pas mám od narození, takže mne se to netýká. A brexit, tady v Austrálii? Také moc ne.
Zdraví hráčů je ale myslím důležitější.
Reagovat
Aussie
... tak jsou to Angličené. Tenis přece vynalezli!
A tucet? Ten vynalezli nejspíš také oni.
Reagovat
Kozoroh
Doufal jsem, že na tuto změnu nedojde. Ultramaratonské zápasy Kevin-John jsou vyjímkou, nikoliv častým jevem.
Reagovat
Patik
Je to zlatá stredná cesta..ani klasický tiebreak ani dlhý maratón..niečo ako také predĺženie vo futbale..ak sa nerozhodne idú penalty teda tiebreak..dobre vymyslené..pre diváka možno zle..ale pre tenistu určite dobre.
Reagovat
Dobry-den
Už žádné rekordně dlouhé několikadenní bitvy. Zase tolik jich nebylo...

Ale asi to tak bude lepší pro hráče, diváky, pořadatele, samotný turnaj...
Reagovat
Patik
Pre hráčov predovšetkým.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozumné.
Reagovat
kada.tom
Rozumná volba. Zápas nebude uťat hned klasickým TB, ale nechá možnost hráčům rozhodnout zápas normální cestou o něco déle :-)
Reagovat
Mayo
Čo je to za chujov1na že 12:12 :/
Veľký tučný palec dole!
Reagovat
lars
Veľký tučný palce dole pro tvuj koment :)
Reagovat
blixa
Pěknej nesmysl. Buď to měli nechat, nebo normální TB. Vymejšlet výjimky je ryzí pitomost.
Reagovat
dadaft
jsou to Angláni, vždycky to musejí mít po svojemu a extra.
Reagovat
tommr
ale proč až za stavu 12:12? Místo toho, aby se pravidla zjednodušovala a sjednocovala tak se zavádí další nesmyslný odchylky ...
Reagovat
Tornes
Protože rozhodující set je něco zcela jiného než obycejny set, a to hlavně u 5. setu. Pravidla sice mají být jednoduchá, ale zejména mají udělat sport co nejzajímavější a nejspravedlivější. Přesně tohle tato změna udělá.

V pátém setu bez tb častěji vyhraje hráč,ktery má větší šanci postoupit dále (tj. lepší hráč), což je jen správně. TB je loterie. Tohle je solidní kompromis.
Reagovat
ta-dah
Tak mozna je to proto, ze v anglictine se porad bezne pouziva tucet (dozen, tj. 12) jako jednotka mnozstvi. Desitkova soustava je pro ne novum, deset pro vetsinu z tech 20 a vic nema zadnou logiku stejne jako centimetr, metr ap.
Reagovat
George_Renel
Logiku to samozřejmě má.
Set je podruhé doveden do tiebreakového stavu.
Reagovat
ta-dah
Ma to logiku zalozenou na anglicke realite, to jsem chtela rict. Jinak jsme si zrejme nerozumeli, podotkla jsem jen, ze desitkova soustava pro ne postrada logiku, proto zustavaji u svych acres, inches, feet, yards, ounces a pints, dozens a half-dozens. Tommr se totiz ptal, proc prave 12...
Reagovat
Aussie
Desítková sestava byla uměle vytvořena. Naproti tomu, tzv. imperiální měřící jednotky jsou prastarého původu. Většinou mají nějaký poměr k člověku a proporcím jeho těla, ke vzdálenostem, které dokáže ujít za určitý čas, atp. Inch, coul neboli palec, asi 25 mm, je šířka palce položeného na rovinu. Loket je také jasný. Yard jsou tři lokte, atp. Sám jsem vyrostl v desítkové soustavě, když jsem se ale vrátil do Anglie, kde jsem se narodil, skoro okamžitě jsem se orientoval v tamějším systému, který jsem doposud neznal. Je to tak nějak přirozené. A když nedlouho nato přešla libra jako platidlo na desítkovou soustavu (předtím měla 20 šilinků a šilink měl 12 pencí), tak mi to docela vadilo. Těm Britům, kteří trvají na starém systému, se proto nedivím.
Reagovat
slacker
tak hlavne at se nejakym inzenyrum diky obskurnim prepoctum nepodari na nic zapomenout :-D
Reagovat
dadaft
1+
Reagovat
Tornes
Rozumný kompromis.
Reagovat
Pe3k
Být to od 2008 tak má Ro žér 10 Wimbledonu ;(
Reagovat
Malda
Za mě určitě rozumný! Přesně tohle řešení jsem tu navrhoval v diskuzi, po maratonu Kevin - Jonh.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist