Venus zastavila Vandewegheovou. Po osmi letech zaútočí na grandslamový vavřín!

26. 1. 2017, 04:00
Aktuality 95
AUSTRALIAN OPEN - Venus Williamsová je po osmi letech ve finále grandslamového turnaje. Šestatřicetiletá Američanka udolala v americkém derby 6-7 6-2 6-3 senzaci turnaje Coco Vandewegheovou. Ve finále se poprvé od Wimbledonu 2009 střetne s mladší sestrou Serenou, jež smetla Mirjanu Lučičovou-Baroniovou.
Profily hráčů
Venus Williamsová

Venus Williamsová na Australian Open zatím dominuje. V průběhu turnaje neztratila až do dnešního dne jediný set a po výhře nad Anastasií Pavljučenkovovou postoupila v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech do semifinále. O své celkově druhé finále na úvodním podniku velké čtyřky, který nikdy nevyhrála, bojovala proti krajance a senzaci letošního ročníku Coco Vandewegheové.

Pětadvacetiletá Američanka se nadřela hlavně v úvodních třech kolech, poté nedala šanci obhájkyni titulu a světové jedničce Angelique Kerberové ani Garbiñe Muguruzaové a poprvé tak na grandslamu postoupila mezi nejlepší čtyři.

Proti Williamsové ji si tedy odbyla velkou premiéru. S o jedenáct let starší krajankou se nicméně už jednou utkala. Bylo to loni na antuce v Římě, kde suverénně zvítězila sedminásobná grandslamová šampionka.

Hned na začátku utkání byla překvapivě nervóznější hráčkou zkušená Williamsová. Soupeřce nabídla v úvodním gamu čtyři brejkboly a ta čtvrtou šanci na vedení využila. Williamsová ale ve druhé hře vydřela svůj první brejkbol, na nějž Vandewegheová zahrála dvojchybu, a bylo srovnáno.

Statistiky zápasu
Vandewegheová - Williamsová
55% 1. servis do kurtu 57%
10 esa 11
11 dvojchyby 5
27 vítězné míče 19
40 nevynucené chyby 30
1/13 brejkboly 5/9
9/13 hra na síti 11/15
čas 2:25

Mladší z obou Američanek měla velký problém správně číst servis Williamsové. Ta podávala především do těla a občas do bekhendu soupeřky a pohodlně si servis držela. Na podání nezaváhala ani Vandewegheová, přestože působila po ztrátě brejku nervózně a kupila zbytečné chyby. Často nezvládala ukočírovat zejména slabší bekhend.

Vandewegheovou však držel ve hře výborný servis a forhend a o osudu prvního setu, v němž diváci od stavu 1-1 neviděli jediný brejkbol, musel rozhodnout tie-break. Ve zkrácené hře nemohly hráčky dlouho uhrát bod na podání. Jako první se to povedlo Vandewegheové, jež následně fantastickým způsobem přetlačovala Williamsovou a úvodní dějství získala.

Další brejk a vůbec první brejkboly přišly ve třetím gamu druhé sady. Williamsová si po chybách soupeřky vypracovala vedení 40-0 na returnu a hned první možnost využila. I nasazená třináctka čelila brejkbolům, nicméně obě šance soupeřky odvážně zlikvidovala a brejk potvrdila.

Vandewegheová se dostala dalšími chybami a dvěma dvojchybami do obrovských problémů. Williamsová vedla už 4-1 a měla dva brejky k dobru. Ani stav 0-40 bývalou světovou jedničku nerozhodil. Williamsová odvrátila všechny tři brejkboly i ten čtvrtý, náskok zvýšila a set v osmé hře úspěšně doservírovala.

Chyb z rakety Vandewegheové neubývalo a Williamsová šla hned na začátku rozhodujícího dějství do výhody brejku. A právě tento brejk se ukázal jako klíčový. Williamsová si i přes zlepšený výkon soupeřky střežila podání a v závěrečném gamu využila na returnu čtvrtý mečbol.

Ostřílenou Američanku je třeba pochválit za fenomenální zvládání kritických momentů. Nasazená třináctka čelila celkem 13 brejkbolům, jeden jediný nedokázala odvrátit. Sama naopak využila hned pět brejkbolů z devíti nabídnutých.

Po dlouhých osmi letech a v Melbourne teprve podruhé v kariéře uvidí tenisový svět Venus Williamsovou ve finále grandslamu. Naposledy vyhrála na podniku velké čtyřky šest zápasů v řadě před osmi lety ve Wimbledonu, kde ve finále podlehla sestře Sereně.

Reakce starší ze sester Williamsových po vítězství byla hodně dojemná. Američanka neskrývala slzy štěstí ani obrovskou radost. Nutno podotknout, že si další úspěch jedna z hrajících tenisových legend po předvedených výkonech zasloužila. Teprve jako druhá tenistka starší 36 let se v otevřené éře probojovala do finále grandslamu.

"Tohle pro mě tak moc znamená. Hlavně protože Coco hrála moc dobře. A jsem ráda za to, co na turnaji Američanky předvedly," radovala se Williamsová. "Hrát grandslamy byl vždy můj sen," dodala.

"V posledním gamu jsem si říkala: 'Pane bože, Venus, pojď, tohle jsou mečboly, takže musíš vyhrát.' Ani si nepamatuju, co se stalo při posledním mečbolu. Pak přišel jen ten nádherný pocit vítězství."

Právě Sereně bude moci majitelka sedmi grandslamových vavřínů v sobotu v 28. vzájemném zápase porážku oplatit, jelikož mladší z obou sester zvládla duel s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, které povolila jen tři gamy.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 50,000.000 dolarů
čtvrteční výsledky (26. 1. 2017)
Dvouhra - semifinále
V. Williamsová (13-USA) - Vandewegheová (USA) 6-7(3) 6-2 6-3
S. Williamsová (2-USA) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6-2 6-1
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

95
Přidat komentář
PetaM
Strašně moc se mi líbí radost Venus :) Úplně jako malá holka :D Jako by postoupila poprvé do finále GS :D ... Ne jak radost takové Bouchard ve Wimbledonu ...
Reagovat
FulnekUltras
Je mi zároveň Venus strašně líto. Kdyby se tak chtěla ve finále vzbouřit... ;)
Reagovat
PetaM
Mohla by vyhrát :)
Reagovat
FulnekUltras
Třeba se ten třetí set režii zvrhne... ;)
Reagovat
brixner
Nemám zájem.
Šau.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
blixa
Sojko ! :-)
Reagovat
Fandina
Viléme! Mácho!
Reagovat
blixa
Jarmilo ! :-)
Reagovat
Fandina
Hynku!
Reagovat
smazaný uživatel
vy jste blbiii.. :-))) Nemam cas, tak jsem tu jen nechala brazdu.. :-)
Reagovat
VlS
No brázdu, a sázet bude Krakonoš?
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem neviděl.

Gratulace sestrám k 9 společnému finále a 30 titulu.
Reagovat
FulnekUltras
;)
Reagovat
dadaft
dobrý zápas

nejvíc mě překvapila vysoká úroveň obrany a pohybu na kurtu u Venus.
Reagovat
Haitik
Jooo Venus!!!!!! :D Tak to tam vyhraj celé!! :-)
Reagovat
bIbec
Venus to přeju.. určitě víc jak Coco. Ale už teď celkem s jistotou říkám, že se o moc víc těším na mužské finále. Což je konkrétně u mě dost neobvyklý.
Reagovat
EllNino
jestli vyhraje Serena, tak to neobvykle můžu říct i já :)
Reagovat
VlS
Těš se na chlapy, Fedex - Rafa - tohle retro bude taky hit
Reagovat
kada.tom
v mém případě se na mužské finále podívám rád v případě, že v něm bude hrát Wawrinka a bude jedno s kým (dívat se na něj budu ale tak jako tak, jen se na něj nebudu těšit)

na ženské finále se těším už teď, pokud tam dokáže postoupit i Serena, tak budu šťastnej jako blecha a budu se těšit naprosto maximálně! :-)
Reagovat
EllNino
ty žiješ sám viď ? :)
Reagovat
kada.tom
ne :-) proč?
Reagovat
dunphy
Určitě žije se svýma slovenskýma kámošema :)
Reagovat
MarcelPersch
Čekal jsem, že prioritu dostane Rafa teda :O
Reagovat
kada.tom
tak Rafa nebo Grigor jsou samozřejmě pro mě tahák, takže kvůli nim se dívat právě budu :-D to jestli rád už bude záležet na to, jestli tam bude Wawrinka jakožto menší zlo nebo Federer ..
Reagovat
bIbec
z mého pohledu je jakékoliv možné finálové složení u mužů velmi atraktivní. Ať už semifinálové zápasy dopadnou jakkoliv, bude to pecka.
Reagovat
smazaný uživatel
Venus to preji, ale zenskemu tenisu jsem pral prave tu inspirativni CoCo...ktera vymazala z kurtu dve GS vitezky, a gdy jedne dala skoleni z tenisove taktiky a vyprovodila ji na letiste kanarem...
...pro tenis spis velka skoda...;/
Ale jasne, trochu jsem zaujaty, styl CoCo proste mam proste rad;) Zadna agresivni placana bez taktiky...a jeste borka, ktera si se sakem tyka...
Za mne skoda...
...Ale zase pan Roddick bude mit z finale radost;)
Reagovat
janek_da
Nebuď cimprlich. Prakticky vyřadila 3 GS vítězky. Evženku do seznamu vítězek taky počítej.
Reagovat
Mayo
Absolutne fenomenálna tenistka. Nech to vyhra cele.
Reagovat
VlS
Mayko, tvoje " nech to vyhrá celé" začíná mít punc polibku smrti. Vee, Mayko tě právě začaroval, běž klidně balit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak po finale se bali tak jako tak:)
Reagovat
smazaný uživatel
Spis, ze si uz nemusi pripravovat saty na vecirek sampionu:)
Reagovat
EllNino
Gratulace ! :) Nakonec zvítězily opět zkušenosti, CoCo i tak dobrý turnaj, bohužel není grarance toho, že tyhle výkony někdy zopakuje :) ...ale snad se mýlím

... teď budu tlačit Mirjanu, to by byl mazec :)
Reagovat
vrabejka
Miriam je pravděpodobne poslední naděje Angie na udržení no.1 Pojď Miriam!!!
Reagovat
EllNino
Mirjana
Reagovat
bIbec
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Za to co Angie letos předvádí si no.1 v žádném případě nezaslouží
Reagovat
EllNino
žebříček se pořítá za rok, ne za 1 měsíc pizdo
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem pizda jsem kuchařka jak Halina
Reagovat
smazaný uživatel
Popravdě tohle je s největší pravděpodobností poslední šance na Williams final, Vee i Serena už věkově přesluhují a navíc ten los nemusí už nikdy takhle vyjít, příště se můžou vylosovat už na Osmifinále
Reagovat
vrabejka
Miriam prosím zachraň cest WTA jinak to bude nejhorší finále. za 10 let.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo 70. hráčka světa ve 34 letech ve finále GS opravdo zachrání čest. Finále Venus vs Lučič to by nebyla dobrá vizitka WTA
Reagovat
vrabejka
Víme jak Venus zápasy řada své sestře odevzdává to by byla ostuda. Finále Kongu fakt ne
Reagovat
smazaný uživatel
no v finále AO v Hong Kongu fakt ne to máš pravdu
Reagovat
EllNino
byla by to krásná pohádka, a rozhodně by to pomohlo WTA víc než další WW finále ... lidi mají rádi štastný konce :)
Reagovat
Herbert_Hoover
v čem by jako pomohla víc? není dost inspirativní, že je na grandslamu tenistka po 20 letech ve finále od své první účasti? i přes tu nekonečnou šnůru zranění? :) že i v brzkých 37 letech dokáže porážet mladší top hráčky? že vlastně smýšlí jako dvacetiletá? celý okruh se má co učit od Venus
Reagovat
EllNino
Já chtěl finále Lucic - Venus :)
Reagovat
slacker
ja chtel finale Karolina - Katerina
Reagovat
kada.tom
to víš že jo, rovnou za 50 let, ne? :-)
Reagovat
vrabejka
Nevím projížděl jsem to jen do roku 2020
Reagovat
vrabejka
2010
Reagovat
kada.tom
takže snad za 7 let, ne? ... když si ani těch 10 let neprojel
Reagovat
EllNino
za 100 ...
Reagovat
kada.tom
:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Williams final to by byla totální bomba, věřím v něho. Finále Nadal-Federer a Williams-Williams to by byla oslava tenisu
Reagovat
Krisboy
Takovej malej flackback :)
Reagovat
kada.tom
Noo, tak Venus se vyjádřila jasně - věří, že ve finále se potká se Serenou. Já tomu věřím taky! Bylo by to úžasné :-)
Reagovat
smazaný uživatel
opičí finále.
Reagovat
PetaM
Podle jisté teorie jsme z opice všichni :)

Takže se rýsuje i mužské opičí finále. Bude na programu i opičí finále deblu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tam finále!!! Mám neskutečnou radost, já skoro brečím. Nevěřila jsem to Venus ještě někdy dokáže, jsem strašně ráda že jsem se mýlila. Williams final je na spadnutí, nakonec i bez Petry to může být pro mne krásný GS
Reagovat
kada.tom
Joooooooooooooooooooooooooooooooo!!!
Venus z toho má neskutečnou radost :-))))))))))

Já taky :-)
Reagovat
kada.tom
Nezlobil bych se za ukončení zápasu na returnu ..
Reagovat
smazaný uživatel
5-3 tak je to už jen jeden gem
Reagovat
kada.tom
noo, Venus dvakrát za sebou nevyužila stav 0-30 na returnu ... aby jí to ještě nemrzelo
Reagovat
smazaný uživatel
No teď se s tím nedalo vůbec nic dělat
Reagovat
kada.tom
teď ne, teď se z toho Vandeweghe dostala sama
Reagovat
Krisboy
První GS finále Venus - US Open 1997. Wow. Jestli to dneska dá, to bude teda pecka.
Reagovat
Krisboy
Tím by o rok překonala Navrátilovou.
Reagovat
smazaný uživatel
A hned brejk, Vee nepovoluj JEDEM
Reagovat
kada.tom
Come on! Tak a zkus držet servis co to půjde, ideálně do konce zápasu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Vee chladnou hlavu, teď projev své zkušenosti!!!
Reagovat
kada.tom
Přiznávám, viděl jem pouze druhý set od stavu 2-1 pro Venus. Ale teda probuzenej jsem hodně rychle, obě dvě to teda neskutečně pálí. Vandeweghe je docela marná na breakballech, byť Venus jí párkrát nedala vůbec šanci fenomenálním servisem.

Přál bych si, aby Venus nepolevila v koncentraci a stejný výkon jako ve 2. setu předvedla i v setu rozhodujícím :-) ... hlavně držet servis, šance přijde
Reagovat
kada.tom
to nejskutečná palba od obou :-D
Reagovat
Mayo
Vamos Venus
Reagovat
dadaft
Venus je stará páka, ví jak se to hraje do posledního detailu, věděla, že je třeba být absolutně soustředěná od prvního míčku druhého setu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a zaslouženě vede
Reagovat
FulnekUltras
mají obě soupeřky tradičně na vysoké úrovni - ale stačí jen malá nejistota Vee a CoCo trestá přes SS - setbol dala dokonce vlastním

tak snad tu farmářku ještě přetlačíme...comooooon Veeeee !!!!!!!!!
Reagovat
EllNino
Hm Venus si vybrala slabší chvilku na servisu a CoCo trestala ... hraje dobře, spadla z ní nervozita, ten volej na 4:2 v tie-breaku byl vymazlenej :)) Jsem zvědav, jestli to Venu ještě otočí :))
Reagovat
Pavlis
Ale jo, musím CoCo pochválit :) Vypadá to slibně.
Reagovat
FulnekUltras
ušačka bez nervů
Reagovat
dadaft
myslím, že to co posunulo Coco až do semifinále GS je práce nohou, kterou přidala ke svým tradičním zbraním.
Reagovat
dadaft
zlepšená (práce nohou) mělo být. ))
Reagovat
EllNino
chtělo by to ještě tak 3 4 kilča dolů a běhala by jako čamrda, síla by zůstala, stejně má údery založený hlavně na švihu
Reagovat
Lunej..
Tak Coco se konecne chytla i na returnu, snad:)
Reagovat
Lunej..
Joo, tak 1. set urvala, ale intergalakticky zapas to moc neni.
Reagovat
Pavlis
V prvních dvou gamech to Coco ještě pálila slušně, ale pak se její obraz hry celkově změnil.
Reagovat
dadaft
nehraje špatně, Venus je dobrá, ale potřebovala by pořádné returny....
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Vee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§ KAMAN
Reagovat
Pavlis
CoCo je dneska absolutně marná :(
Reagovat
dadaft
ale jo, Venus čaruje, atmosféra je už u druhého gemu vynikající,,,,,,,,,,,,,,, to pude. ))))))))
čekám skvělý zápas.
Reagovat
Lunej..
Ja fandim Coco:)
Reagovat
dadaft
já oběma. ))
Reagovat
Lunej..
Ovsem ten FH cross od Vee je lahudka. Coco je asi nervni, ale snad to z ni spadne.
Reagovat
brixner
Bylo by dobrý, kdyby se vodčarovala do éra a hybaj domů :-)
Reagovat
dadaft
brejk pro Coco hned v první hře zápasu -- returnuje vždy v kurtu, druhým servisům dokonce vybíhá naproti...
Reagovat
dadaft
těžko říct, co čekat, obzvlášť u CoCo se může výkon pohybovat od božského po propadák, protože tlak na ni bude gigantický.....................
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist