Verdasco si v dubajském finále zahraje proti Murraymu o první skalp světové jedničky

3. 3. 2017, 22:28
Aktuality 7
ATP DUBAJ - Fernando Verdasco v Dubaji zdolal Nizozemce Robina Haaseho a po více než sedmi měsících postoupil do finále. V něm vyzve Andyho Murrayho, proti kterému si může připsat první skalp světové jedničky. Předchozích jedenáct Španělových pokusů bylo neúspěšných.
Fernando Verdasco

Fernando Verdasco začal sezonu velmi dobrými výkony v Dauhá, kde vyřadil Pospisila, Goffina a Karloviče a prohrál až v semifinálové bitvě po nevyužití pěti mečbolů proti pozdějšímu šampionovi Novaku Djokovičovi. Na dalších třech turnajích sice vyhrál jediný zápas proti outsiderovi, po dvou měsících se však vrátil na pobřeží Perského zálivu a opět předvádí skvělé výkony. 

V Dubaji třiatřicetiletý Španěl vyřadil už dva nasazeného soupeře Roberta Bautistu a Gaëla Monfilse a v dnešním semifinále si poradil s Berdychovým přemožitelem Robinem Haasem. Nizozemského soka, který hrál v semifinále turnaje ATP 500 poprvé v kariéře, zdolal 7-6 5-7 6-1 a ve vzájemné bilanci se po sedmém střetnutí poprvé ujal vedení.

"Po ztraceném druhé setu jsem nepřestával bojovat a zůstal jsem psychicky silný. Přidal jsem na razanci a snažil se hrát agresivněji. Mnohem více jsem se tlačil do kurtu," komentoval Verdasco rozhodující set.

"Byl to hodně těžký zápas, ale ke konci jsem hrál neuvěřitelně. Jsem teď šťastný, že jsem postoupil do finále. Budu se snažit zregenerovat a maximálně se připravit na zítřek," uvedl Verdasco po postupu do svého 22. finále.

V něm je poprvé od loňského července a usilovat bude o celkově osmý titul, z toho druhý z podniku ATP 500. Svou dosud nejcennější trofej získal před sedmi lety na antuce v Barceloně. Mimo antuku může triumfovat potřetí. 

Jenže v sobotu narazí na Andyho Murrayho, s nímž vyhrál pouze dva ze čtrnácti vzájemných soubojů; poprvé už v roce 2003, kdy bylo soupeři 16 let, a podruhé v pětisetové bitvě na Australian Open 2009. Světovou jedničku ještě nikdy neporazil - čtyřikrát prohrál s Federerem, čtyřikrát s Nadalem a třikrát s Djokovičem. Murray se má ale na pozoru.

"On měl docela dobrý vstup do sezony. V Austrálii pak měl těžký los (prohrál v 1. kole s Djokovičem), ale v Dauhá hrál velmi dobře. Proti Novakovi měl mečboly. Nedokázal to dorazit, ale myslím, že tam hrál opravdu velmi dobře," řekl Murray.

"I tento týden zaznamenal několik cenných výher. Míčky jsou tu docela těžké a kurty rychlé, on tak může mít údery pod kontrolou. A když diktuje výměny, je jedním z nejlepších na světě," dodal devětadvacetiletý Skot. 

Murray po včerejším tříhodinovém maratónu s Kohlschreiberem, proti kterému přežil sedm mečbolů, zvládl dnešní semifinále s Lucasem Pouillem mnohem snadněji. I když v úvodu zápasu ztratil vedení 3-0 a za stavu 3-4 byl brejk dole, zvítězil 7-5 6-1. I čtvrtý vzájemný duel tak vyhrál ve dvou setech.

"Bylo to těžké. Nemyslím, že to dnes byl nejlepší zápas, ale bylo tam pár dobrých věcí. Hlavně uprostřed a na konci prvního setu. Dnes jsem trochu doplatil na únavu ze včerejšího zápasu, nohy mi nefungovaly ideálně, ale postupem času to bylo dobré," komentoval Murray, který postoupil na sedmém z posledních osmi turnajů do finále.

Brit útočí na svůj první letošní titul. Poprvé může triumfovat i právě v Dubaji, kde je jeho maximem finále z roku 2012.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.858.530 dolarů
páteční výsledky (03. 03. 2017)
• Dvouhra - semifinále •
Murray (1-Brit.) - Pouille (7-Fr.) 7-5 6-1
Verdasco (Šp.) - Haase (Niz.) 7-6(5) 5-7 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Krisboy
Dvanáctka je šťastný číslo, tak pojď Nando, máš na to, dáš ho!!!!!!
Reagovat
a.magerova
http://www.dobrydarek.sk/images/katalog/1/31031_3.jpg
Reagovat
Nola
komentator na Digi dnes zhodnotil Nanda velmi trefne : ak by v dolezitych momentoch dokazal udrzat chladnu hlavu, bol by clenom TOP5 a uz by mal na konte nejaky ten GS
Reagovat
Krisboy
True. Ale proto ho přece máme rádi, že není stroj, ale normální člověk, ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
aj obcas nieco vyhrat je ludske:)
Reagovat
Davor1
Takyto popis ale sedi na pomaly kazdeho tretieho hraca z prvej stovky. Aj Klizan ma zapasy, kde vyzera, ze keby tak hral stale, tak je top10 hrac a GS vitaz. Ale vsetci vieme,ze to je cista utopia. Jediny hrac, ktory sa za poslednych x rokov dokazal vymamit z toho popisu a naozaj trvalo posunut na top uroven bol Wawrinka. Hracov ako Verdasco je proste vela.
Reagovat
kada.tom
Hurá, článek.

No, Andy dneska začal proti svému oblíbenému soupeři dobře, vedl 3-0, ale pak začal dělat chyby a dokonce dovolil Lucasovi otočit na 4-3, přičemž Francouz měl několik šancí utéct na 5-3. Naštěstí ale Andy dlouhou hru zvládl a otočil ten set, dobře, že to stihl ještě před TB, který byl včera hodně na vážkách v zápase s Kohlschreiberem. Druhý set už sebral vítr z Lucasových plachet a na kurtu byl prakticky jeden hráč, který určoval vývoj dění :-)

Ve finále Andyho čeká Verdasco, což se samozřejmě nečekalo, ale favoritům se vyjma Andyho nedařilo. No, H2H hovoří jasně (12-2 pro Andyho), naposledy Verdasco porazil Andyho na AO před 8 lety. Ale třeba na konci loňského roku v Paříži sebral Verdasco Andymu set, takže by si měl zítra dát velikej pozor. Andymu trofej z Dubaje schází a bylo by určitě záhodno tuto trofej získat :-)

I tak si ale Andy v tomto týdnu polepšil co se týče postu světové jedničky, už nahnal nějaké body na Novaka, kterého čeká v následujících týdnech obhajoba plné dardy 2000 bodů za loňský "sunshine double".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist