Veselý: Být v Top 50 není špatné, ale uhrát první kola mi nestačí

4. 9. 2015, 15:49
Aktuality 31
Vzestup Jiřího Veselého se v poslední době zastavil a mladý český tenista nešetřil sebekritikou. Na US Open ale naznačuje, že by se mohl ve své kariéře posunout dál. Ve 2. kole se nenechal rozhodit 'kanonádou' Chorvata Iva Karloviče, trpělivě čekal na svoji příležitost, dokázal zápas otočit a poprvé na newyorském grandslamu postoupil do 3. kola. Teď by chtěl ještě výš.
Profily hráčů
Jiří Veselý

"Doufám, že si dokážu z toho výsledku vzít to pozitivní. Že na něj dokážu navázat," burcoval se aktuálně 48. hráč světa. "Není špatné být v Top 50, ale očekávám od sebe víc. Rád bych do toho šlápnul," řekl dvaadvacetiletý levoruký tenista, který přitom ještě po Wimbledonu marně hledal sebedůvěru

S Karlovičem prohrával 1-2 na sety, ale 211 centimetrů vysokého obra položil na lopatky po výsledku 7-6 3-6 3-6 6-2 7-6. "Cítím velkou úlevu. Takový zápas není snadné zvládnout. Žádné výměny, žádný rytmus, často jenom přecházíte ze strany na stranu, ale věděl jsem, že se musím soustředit, a vyšlo to," jásal. 

Nenechal se rozhodit ani množstvím es soupeře. Hned čtyřiatřicetkrát nedokázal na returnu míč trefit. "S ním nevíte, jestli dostanete dvacet nebo padesát es. To je nepříjemné, ale počítal jsem s nějakou takovou porcí," řekl Veselý. 

Pevnou mysl ukázal v tie-breaku rozhodujícího pátého setu. Rychle vedl 5:1 a pořád si v hlavě opakoval, že nesmí ubrat. K mečbolu se pak dostal trochu se štěstím. "Zareturnoval mi haluz kousek za síť. Naštěstí jsem na ni dokázal zareagovat. Pak jsem ještě vrátil jeho nalitý volej. Tenhle míč definitivně rozhodl utkání," řekl. 

Při mečbolu se projevily nervy. Proto přerušil přípravy na servis, odstoupil si a začal znovu. "Vařilo se to ve mně," prozradil. Začal si přehrávat svou rutinu. "Hledal jsem pevný bod. Ať už na plachtě za kurtem, nebo v poli, kam bych chtěl míček zahrát. Snažil jsem se to v hlavě odlehčit. Hlavně dát míček do kurtu," opakoval si a zvládl to. Trefil první servis do kurtu a Karlovič nedokázal jeho ránu zreturnovat. 

Uhrát 1. kolo mi nestačí
Po nevyrovnané sezoně, v které vyhrál turnaj v Aucklandu, challenger v Prostějově či hrál finále v Bukurešti, ale měl i série porážek v prvních kolech, se na US Open pořádně připravil. "Nechtěl jsem se jenom zúčastnit. Chtěl jsem něco uhrát. Nestačí mi uhrát kolo. Šel jsem na kurt s tím, že ho chci porazit. Možná je to svazující, ale nutilo mě to pořád bojovat," řekl Veselý. 

Ještě v lepším světle se bude muset předvést v dalším utkání. Stát proti němu bude další ranař - John Isner z USA. "Možná nesází tolik es, ale podává neskutečně. A zezadu má lepší hru, líp se pohybuje než Karlovič," řekl Veselý a těšil se, že by si mohl s třináctým nasazeným zahrát na velkém kurtu. "Je to zážitek. Nebudu v roli favorita. Budu bojovat, urvat ho pro sebe, ale nebudu na sebe nakládat tlak."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
EllNino
http://i.imgur.com/wgnS0OR.png

:DD
Reagovat
Fandina
OT ... co to drží Jirka za míček?
Reagovat
smazaný uživatel
Baseballový?
Reagovat
Fandina
Je to možné ... úsměv
Ale zajímá mě celkově, proč ho Jirka tak ukazuje a čeho se týká.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že byl na zápase baseballového týmu a chytil míček, který vyletěl pryč z hřiště :D
Reagovat
marta
https://instagram.com/p/6jFYNzqDxP/
Reagovat
nouma
Omlouvám se za tento dotaz ale jaktože se hrál v 5 setu TB? Nějaká změna pravidel, která se ke mě nedostala? Já měl za to že hrajeme 5 set bez TB. Díky za upřesnění.
Reagovat
Fandina
USO je jediný GS, kde se hraje TB i v pátém setu.
Reagovat
marta
Dnes Jirka na Eurosportu2 bude čelit Isnerovi.Jirko ať se daří... Jirko pojď !!!
Reagovat
Frick
Líbí se vám to Jirkovo vzevření piráta? Lepší jak nějakej metroušek.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas o to, kdo Tomovi odstřelí z cesty Federera.
Reagovat
Fandina
Karlovic dal 43 es, ne jak se píše v článku, že Jirka čtyřiatřicetkrát nedokázal na returnu zareagovat.
Reagovat
EllNino
to je snad totéž ne ? :)
Reagovat
Fandina
totéž by bylo třiačtyřicetkrát
Reagovat
EllNino
jo :D vidiš to .)
Reagovat
Chrenda
LOL
Reagovat
Jabadu
Máš skoro stejnou výšku, ale figuru a pohyb máš úplně někde jinde. Tak to zkus využít. Z mladých pušek jsi fyzicky nejzdatnější. Pracky a sílu v nich máš jak bejk a v pohybu na tebe nemá ani Berdych!
Zaber, jdi do toho po hlavě a zaber. Makej ... Oóléééé ... :-)
Reagovat
dappe
Postavu na tenis moc dobrou nemá, na druhou stranu se na svou výšku opravdu dobře pohybuje.
Reagovat
gigin
Nevím no, Kokki má o dva cenťáky míň a přijde mi daleko pohyblivější.
Reagovat
Davor1
Ono všetci tí mladí sú vysokí, ale perfektne pohybliví, Kokki, Rublev, Zverev...
Kokki má výborný pohyb, ale zároveň je razantný a agresívny, toto Veselému chýba a to je chyba :-))
Reagovat
gigin
Přitom oni sú takové chrastítka, Veselka naopak je takový urostlý.
Reagovat
Jabadu
To by měla být časem jeho výhoda. Zdá se, že má dobře stavěné kosti (podobně jako Berdych) a z těch mladých je jednoznačně nejurostlejší. Jenom tu sílu golema využít.
Reagovat
Chrenda
No jestli vůbec nějakou sílu Goléma má. To, že je rozložitý, ještě neznamená, že je silný. Tenisté zhusta na sílu vůbec netrénují. tenis je o švihu a ne o brutální síle, že jako zvedneš na benči 150 kg nebo něco podobného. Svého času se z toho vymykal Nadal, který zobal a rád posiloval. Tak vypadal trochu nepatřičně s těmi svaly...
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je v tomhle dost specifický, protože na ty své brutální (i když v poslední době už ne tak dobré) topspiny docela sílu potřebuje.
Reagovat
Jabadu
Všiml sis někdy jeho dlaní?
Má pracky jak medvěd a prsty jak já palce u nohou.
O posilování toho vím dost, sám cvičím spoustu let a v benči umím 110 kg.
A švih?
Svatý grál všech tenistů? Pár jich je, kteří to nervou zápěstím nebo loktem, ale momentálně je jen jeden učebnicový švih ve špičce, kterému to umožňuje neuvěřitelný rozsah ramenních kloubů.
Ten švih patří Petře Kvitové.
Reagovat
EllNino
tak tak :)
Reagovat
Jabadu
Jen tak pro pořádek:

http://img.blesk.cz/img/2/i_article/2311270-img-sport-tenis-jiri-vesely.jpg
Reagovat
gigin
Každopádně Kokki je lepší Veselky. A nej mladý je Domi. Největší parchant je Rubl.
Reagovat
Kozoroh
" Největší parchant je Rubl."
Já myslel, že Gyros...
Reagovat
gigin
Tomu začínám fandit zase právě :DDD
Reagovat
darek.vrana
Zajímavé, že k téhle figuře patří taková dost chatrná psychika...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist