Veselý na finále nedosáhl, zastavil ho Karlovič

23. 5. 2014, 17:21
Aktuality 4
Jiří Veselý ve svém prvním semifinále na okruhu ATP neuspěl. Dvacetiletý český hráč měl sice v dnešním duelu o finále v Düsseldorfu se sedmým nasazeným Ivem Karlovičem v obou sadách setboly, ale ani v jednom případě neuspěl a prohrál dvakrát 6-7.
Jiří Veselý

V utkání s o 15 let starším Ivem Karlovičem hrál Jiří Veselý od začátku aktivně, dobře podával a bodoval i na síti. V obou setech ale doplatil na to, že nedokázal proměnit své šance v klíčových okamžicích zápasu.

Už ve čtvrté hře si český tenista vypracoval při podání obávaného servismana čtyři brejkboly, ale Karlovič všechny odvrátil. Za stavu 5-4 pak měl dokonce dva setboly, jenže Chorvat znovu oba smazal. Sada tak dospěla do tie-breaku, v němž měl Veselý za stavu 6-4 další velkou šanci získat set pro sebe. Další čtyři výměny ale ztratil a tím i úvodní dějství.

Prolomené podání neviděli diváci v Düsseldorfu ani ve druhém setu, přestože Veselý měl za stavu 3-3 tři brejkboly v řadě, a tak se i druhá sada musela rozhodnout ve zkrácené hře. V ní český mladík vedl dokonce 4-0 a poté 6-4, Karlovič ale nejprve znovu prokázal pevné nervy a při svém podání Veselý poslal míč z bekhendu do autu. Příbramský rodák si vypracoval ještě jednu příležitost, ale Karloviče nedokázal přesně prohodit, a Chorvat ho za to vytrestal. Při Veselého náběhu na síť sám uspěl a vyrovnané utkání ukončil svým devátým esem.

"Měl jsem hodně šancí, počasí mi nahrávalo, hodně se hrálo, takže to je velká škoda," litoval Veselý. "Tři setboly jsem měl na své podání, a to je největší škoda, že jsem ani jednu příležitost nevyužil, ale nedá se nic dělat," dodal.

"Je to neuvěřitelné, nečekal jsem to. Jsem moc rád, že se mi na antuce takhle daří. Dnes jsem v obou tie-breacích prohrával, ale soustředil jsem se na svůj servis a čekal na chyby," řekl Karlovič.

Přes prohru má Veselý za sebou povedenou generálku na Roland Garros. Poprvé na okruhu ATP vyhrál tři zápasy po sobě, mimo jiné porazil bývalou světovou trojku Nikolaje Davyděnka z Ruska, a zahrál si premiérově v semifinále.

"Spokojný být můžu, první semifinále je výborné, ale zklamání je teď po zápase pochopitelně obrovské. Když už jsem se dostal tak daleko, chtěl jsem samozřejmě dál. Měl jsem obrovskou šanci, a o to víc mě porážka mrzí," řekl Veselý.

Za postup do semifinále si Veselý připíše na konto 90 bodů a v žebříčku ATP se ze současného 104. místa vrátí do elitní stovky.

Karloviče čeká jubilejní 10. finále, v němž bude usilovat o svůj 6. titul. ten premiérový získal před sedmi lety nečekaně na antuce v Houstonu. Na tradiční evropské antuce je ve finále poprvé.

V sobotu se v něm utká s domácí turnajovou jedničkou Philippem Kohlschreiberem, který dnes zvládl dohrávku s Chorvatem Matem Deličem i semifinálový souboj s neoblíbeným soupeřem Denisem Istominem. Německý tenista Uzbeka, který hrál semifinále na antuce poprvé v kariéře a dosud nevyhrál žádný turnaj, zdolal 6-2 4-6 6-4 a až v pátém vzájemném střetnutí se dočkal své první výhry.

Třicetiletý Kohlschreiber postoupil do finále pojedenácté v kariéře, z toho už posedmé na domácí půdě. Svou poslední čtvrtou trofej získal předloni na antuce v Mnichově. S Karlovičem má bilanci jedné výhry a dvou porážek, když šest z osmi setů rozhodval tie-break. Na antuce se utkají poprvé.

Výsledky - Düsseldorf (antuka, dotace 485.760 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kohlschreiber (1-Něm.) - Delič (Chorv.) 7-5 4-6 6-1
Dvouhra - semifinále:
Karlovič (7-Chorv.) - Veselý (ČR) 7-6(6) 7-6(7)
Kohlschreiber (1-Něm.) - IStomin (Uzb.) 6-2 4-6 6-4
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
toho hnupa veselého většinou o vítězství zklame hlava-nemá zkušenosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, dnes evidentně rozhodly zkušenosti I.K., v tie breacích se nesesypal. Ale i tak Jirka má velmi dobrou fazónu
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž bych to neviděl..
Reagovat
Cico93
Ivo na tikete Kurz 3,5 sa musel hrať, ale len vďaka Veselemu mi to vyšlo;))) pekne posral tote tb.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist