Veselý premiéru ve třetím kole French Open nezvládl. Proti Bautistovi neuhrál ani set

2. 6. 2017, 13:22
Aktuality 19
FRENCH OPEN - Na letošním French Open končí poslední český zástupce mezi muži Jiří Veselý. Český tenista ve třetím kole nestačil na favorizovaného Roberta Bautistu, s nímž prohrál i třetí vzájemný duel. Sedmnáctému nasazenému při své premiéře ve třetím kole pařížského grandslamu podlehl 3-6 4-6 3-6. Španěla čeká v osmifinále derby s největším favoritem Rafaelem Nadalem.
Jiří Veselý; © Twitter ČT Sport

Jiří Veselý byl posledním českým zástupcem mezi muži na letošním French Open. Došel dokonce dále než dlouhodobě nejlepší český tenista Tomáš Berdych, který včera vypadl ve druhém kole.

Třiadvacetiletý rodák z Příbrami zahájil antukové jaro skvěle. V Marrákeši poprvé v letošní sezoně vyhrál tři zápasy v řadě a postoupil do semifinále.

Na dalších akcích se aktuálně 57. hráči světa příliš nedařilo. Z Monte Carla, Budapešti, Istanbulu, římského challengeru i římského Masters odjížděl s bilancí 1-1.

Vše si však vynahradil v Paříži, kde v prvním kole překvapivě beze ztráty setu porazil Jacka Socka a přerušil tak s Američanem sérii čtyř porážek. Poté si poradil s ve velmi slušné formě hrajícím Aljažem Bedenem a na pařížské antuce poprvé postoupil do 3. kola.

Statistiky zápasu
Veselý - Bautista
5 esa 4
6 dvojchyby 4
54% 1. podání do kurtu 61%
63% úsp. po 1. podání 65%
43% úsp. po 2. podání 63%
64% úspěšnost na síti 63%
29 vítězné míče 21
40 nevynucené chyby 20
2/4 brejkboly 6/15
čas 2:02

Dnes čelil Robertovi Bautistovi. S loňským osmifinalistou prohrál v minulém roce oba vzájemné duely, ale pokaždé se hrálo na tvrdém povrchu.

Rovněž Bautista má na kontě jedno antukové semifinále. To zaznamenal v Mnichově, kde prohrál s pozdějším šampionem Alexanderem Zverevem. Dva zápasy už poté vyhrál pouze v Římě a na letošním French Open.

Devětadvacetiletý Španěl potřeboval v obou soubojích čtyři sety. Roli favorita proti Johnovi Millmanovi a Michajlovi Kukuškinovi nakonec potvrdil, postoupil do třetího kola a splnil tak úlohu nasazené sedmnáctky.

"Je to atypický Španěl. Nehraje přelifty, ale spíš placky. Je to velmi inteligentní hráč. Budu muset být trpělivý, super podávat a v každém případě něco změnit proti minulým zápasům," řekl před utkáním Veselý.

Taktiku měl český tenista jasnou. V dnešním zápase mu však nechodil servis (54%), nevynucených chyb, hlavně z forhendu, bylo příliš (40) a ani o osm více trefených winnerů třiadvacetiletému Čechovi k úspěchu nestačilo.

Veselý se také občas snažil měnit rytmus hry pomocí dropšotů a náběhů k síti, dnes v klíčových momentech neúspěšně. Ve všech třech setech tahal od začátku do konce za kratší konec.

Bautistovi naopak stačilo držet míč ve hře. V průběhu utkání udělal o polovinu chyb méně než Veselý, zvládal lépe klíčové momenty a i přes nijak oslnivý výkon si i díky chybám českého hráče po dvou hodinách a dvou minutách došel pro postup.

Veselý dnes na Bautistu neměl; © Twitter ČT Sport

Začátek dnešního souboje Bautistovi doslova daroval. Osmi chybami z forhendu poslal Španěla do rychlého vedení. Do úvodní sady se ale nakonec díky zlepšené hře vrátil a ztracený servis si vzal zpět.

Jenže v šestém gamu přišly další chyby v podání českého tenisty a Bautista znovu utekl o dvě hry. Tentokrát už třiadvacetiletý rodák z Příbrami manko brejku dohnat nedokázal.

Zatímco v první polovině druhého dějství si oba hráči drželi podání, v té druhé byly k vidění hned tři brejky. Veselému se v osmém gamu povedl rebrejk, servis však ztratil znovu, Bautista tentokrát nezaváhal, brejk potvrdil a ujal se vedení 2-0 na sety.

Také ve třetím setu šel do výhody brejku jako první Španěl. Na servisu poté ani jednou nezaváhal a pro vítězství si došel už na returnu, když v deváté hře využil v pořadí třetí mečbol.

"Určitě šlo jít i dál, ale bohužel chyběla herní jistota. Bylo to takové nemastné neslané. Spousta chyb," dodal k prohře. "Hraje nepříjemně - placky, moc to neskáče, mění tempo a někdy to jen hodí. Bylo těžké ho tlačit. Pořád to máte nízko, pomalé a musíte do toho dávat veškerou energii," řekl Veselý.

Levou rukou hrající Veselý si zavolal po páté hře druhé sady fyzioterapeuta. "Začala mi téct krev z nosu. Nic dramatického, jen jsem potřeboval zastavit krvácení," řekl hráč, který se v Paříži potýká s virózou. "Nejsem stoprocentně v pohodě, ale to na výkonu nebylo znát. Nemusel jsem lapat po dechu," ujistil Veselý.

Přišel tak o šanci zahrát si proti antukovému králi Rafaelovi Nadalovi. "Byl by to krásný, neříkám, že konec, ale určitě by bylo mimořádné se s ním utkat na grandslamu a zvlášť tady v Paříži," řekl Veselý a dodal: "Ale bylo to daleko. Bylo třeba přejít přes Bautistu a od toho jsem byl strašně daleko."

Pro Veselého letošní French Open ještě nekončí. Se svým deblovým partnerem Romanem Jebavým se včera probojoval do osmifinále. Pokud bude české duo postupovat i nadále, bude muset Veselý vynechat prostějovský challenger, kde měl v příštím týdnu startovat.

"Na jednu stranu bych tam hrál velice rád, ale jsme pořád v soutěži ve čtyřhře. Je to grandslam, půjdeme do debla. Uvidíme, jak to dopadne," řekl.

Bautista tak vyrovnal loňský výsledek. Cestu do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále nebude mít jednoduchou. V dalším kole svede španělské derby s Rafaelem Nadalem. S krajanem se utkal jen jednou, před třemi lety v Madridu mu podlehl.

Nadal i nadále potvrzuje roli největšího favorita letošního French Open. Španěl ve třetím kole smetl 6-0 6-1 6-0 Nikoloze Basilašviliho a poprvé v kariéře ztratil na grandslamu ve třech setech jediný game.

"Nevím, jestli to bylo dokonalé. Šel jsem do toho s tím, že to bude těžký zápas. Nakonec myslím, že jsem odehrál jedno ze svých nejlepších utkání za poslední dobu," řekl Nadal.

Bautista zatím turnajem postupuje s přehledem

Úvodní duely třetího kola mužské dvouhry poznamenaly hned dvě skreče. Milos Raonic odehrál jen osm gamů, když mu zápas pro zranění vzdal Guillermo García-López.

"Říkal mi, že s tím měl problémy už v předchozích kolech. Byl rád, že vůbec zvládl první dva zápasy, ale dál už to nešlo," popsal Raonic konverzaci se soupeřem krátce po jeho skreči.

Kanaďan, jemuž v žebříčku patří šestá pozice, si v osmifinále zahraje s Pablem Carreñem, kterého v předchozích třech vzájemných měřeních sil vždy porazil. Oba hráči však proti sobě poprvé nastoupí na Španělově oblíbené antuce.

Carreño ve třetím kole vyřadil turnajovou jedenáctku Grigora Dimitrova a poprvé v kariéře postoupil do grandslamového osmifinále.

Druhá skreč se dotkla jednoho z největších favoritů. Ve třetím kole letošního ročníku French Open skončil David Goffin. Belgičan při dobíhání jednoho z míčků v utkání s Horaciem Zeballosem upadl a poranil si kotník.

Argentince čeká premiérové grandslamové osmifinále. V něm vyzve Dominika Thiema. Rakušan ani ve třetím zápase neztratil set, když suverénně přehrál Steva Johnsona. I nadále tak naplňuje roli jednoho z největších favoritů na titul.

• FRENCH OPEN MUŽI •
Francie, antuka, 36,000.000 eur
páteční výsledky mužů (2. 6. 2017)
• Dvouhra - 3. kolo •
Bautista (17-Šp.) - Veselý (ČR) 6-3 6-4 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Schwartzman (Arg.) 5-7 6-3 3-6 6-1 6-1
Nadal (4-Šp.) - Basilašvili (Gruz.) 6-0 6-1 6-0
Raonic (5-Kan.) - García-López (Šp.) 6-1 1-0 / skreč G.
Thiem (6-Rak.) - Johnson (25-USA) 6-1 7-6(4) 6-3
Zeballos (Arg.) - Goffin (10-Belg.) 4-5 / skreč G.
Carreño (20-Šp.) - Dimitrov (11-Bulh.) 7-5 6-3 6-4
Ramos (19-Šp.) - Pouille (16-Fr.) 6-2 3-6 5-7 6-2 6-1
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Veselý Autista :D
Reagovat
fialka
Nemalo by to byť vo farbe trička. Modré mal v 2006 a 2011 a vyhral. Možno si povedal, do tretice všetko dobré. V 2015 mal bledomodré tričko. :-)

https://pbs.twimg.com/media/DAvdwJdWsAE6jBv.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
A kedy mal tú šmolkovskú otrasnú kombináciu?...All blue...

To ani nemohlo inak dopadnut ten ročnik. Ale myslim, ze práve 2015...
Reagovat
fialka
hej, šmolkovskú mal v 2015

https://www.youtube.com/watch?v=XvrIHPrBQHg

Teraz má kráľovskú modrú.
Význam farby. Modrá je farbou vyváženosti a pohody. Reprezentuje dôveru, pokoj, oslobodenú myseľ a celkovú umiernenosť v konaní. Spája sa s oblohou, vodou a objavuje sa v spojení s náboženstvom. Obľubujú ju ľudia romantickí, introvertní a duchovne založení, s rozhľadom za horizont. Mierni temperament a nepokoj. Pomáha pri zápaloch a zvýšenej teplote. Tmavomodrá vplýva na citové vnímanie a racionálne myslenie. Je farbou piatej čakry.

https://pbs.twimg.com/media/DBKoPibWsAMFOaQ.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Je skvele zistit, pre mna ako rekreačného hráča, ze ak by som sa na antuke postavil proti Rafovi, uhral by som len o jeden gem menej ako profesionálny hrac v tretom kole RG.

Skoda, ze som sa nedal na tenis.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kdyby navíc věděl, jak velký jeho fanda jsi, tak by ti ten gem možná nechal taky a mohl bys na Basilašviliho dělat dlouhý nos...
Reagovat
smazaný uživatel
To by asi Rafa musel spravit 4 dvojchyby. Neviem si predstaviť, že by som v tej tréme na centrálnom kurte vrátil akýkolvek úder. Ja som skor hráč na veďľajšie kurty :)
Reagovat
peggy
Dnes si Rafa dal trenik a jeho souper mel tu cest si zahrat na centr kurtu.Rafu ceka zitra hra spanel na spanela,bude muset makat.Jinak vyhra bude nejlepsi darek k narozkam,tak Rafo makej a jinak zdravi,stesti lasku.
Reagovat
turista
Basilašvili měl dnes z Nadala takový strach, že sotva udržel raketu v ruce.
Reagovat
letityfanousek
On má nějaké arabské předky? Nebo je to tam ještě lepší než v MC? Jenom mě to zajímá. Dočetl jsem se, že zvláštní místo mezi modlitbami zaujímá páteční polední modlitba. To by přesně odpovídal jeho způsobu hry.
Reagovat
Stan_Borowitz
Emiráty jsou momentálně z hlediska asset protection nejlepší volbou. Všechno, co je v EU, je pasé, včetně MC.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jojojo - Busta jede! Věřil jsem ti, Pablo, a dej i Miloša! :)
Reagovat
cheeky
Na idnes je přímý přenost tiskovky Petry Kvitové

http://sport.idnes.cz/roland-garros-2017-kvitova-tiskova-konference-fmi-/tenis.aspx?c=A170602_110555_tenis_bem
Reagovat
Empe
Díky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa ma uz zacina stvat,ponahlam sa domov a on uz rozdava autogramy
Reagovat
Nola
Rafa dnes vrazdenie neviniatok....
Reagovat
Padme
módní policie na Basilashviliho?:-o
Reagovat
Nola
sparingovi pre Rafu to celkom pristane, tusim nosi rovnaky ohoz ako Fogna
Reagovat
smazaný uživatel
Podľa mňa je feši :-), stál by za hriech :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist