Veselý v Bukurešti prohrál dramatické finále s Garcíou-Lópezem

26. 4. 2015, 15:46
Aktuality 26
ATP BUKUREŠŤ - Jiří Veselý své druhé finále na turnaji ATP v druhý titul neproměnil. Dnes na antuce v Bukurešti podlehl po více než dvouhodinovém boji Španělu Guillermu Garcíovi-Lópezovi, když v obou sadách nevyužil po dvou setbolech. V závěru českého tenistu nezachránilo ani pět odvrácených mečbolů.
Jiří Veselý a Guillermo García-López

Jiří Veselý v úvodu sezony vybojoval na tvrdém povrchu v Aucklandu svůj první titul. Pak sice utrpěl sedm - většinou těsných - porážek v řadě, ale se začátkem jarní antukové sezony se mu zase začalo dařit. V marocké Casablance si zahrál semifinále a tento týden v Bukurešti došel až do svého druhého finále.

V něm už ale jednadvacetiletý rodák z Příbrami neuspěl. I když odehrál vyrovnanou bitvu s Guillermem-Garcíou Lópezem, ve svém prvním finále na antuce na lednový triumf z Nového Zélandu navázat nedokázal.

Jiří Veselý a Guillermo García-LópezV prvním setu Veselý otočil nepříznivý vývoj z 0-3 na 6-5 a podával na zisk sady. Vedl 40-15, ale ani jeden ze setbolů nevyužil, v tie-breaku pak přišel o vedení 5-3 a úvodní dějství ztratil. 

Ve druhém setu český tenista rychle zlikvidoval manko brejku a neustále předváděl aktivní hru. Za stavu 3-3 a 15-30 průběh utkání narušil na několik minut konflikt s divákem, Veselý ale koncetraci i servis udržel a narušitel byl po gamu ze stadionu ochrankou vyveden. 

V dalších hrách si oba tenisté suverénně drželi své servisy a znovu tak musel rozhodnout tie-break. Veselý měl stejně jako v předchozím dějství dva setboly, ale nejprve ho soupeř přetlačil ve výměně a podruhé ho zachránil přímý bod z podání. Český mladík se rval o prodloužení zápasu a odvrátil pět mečbolů - odvážnými přechody na síť i za pomoci pásky na síti - ale při šestém poslal míček z bekhendu do autu a nakonec po dvou a čtvrt hodinách podlehl 6-7 6-7. 



"Druhý set byl vyrovnaný. V tie-breaku jsem odvrátil pět mečbolů a sám nevyužil dva setboly. Nedokázal jsem při nich zahrát nic mimořádného. Rozhodlo, že on v koncovkách zahrál líp než já," komentoval Veselý. "Jsem na začátku své kariéry a úspěch tady v Bukurešti by pro mě znamenal monehm víc, ale tohle je život. Určitě tu chci hrát i příští rok a doufám, že budu mít více štěstí," dodal český tenista.

Navzdory dnešní porážce se Veselý posune ve světovém žebříčku o jedenáct příček na 35. místo a znovu své dosavadní maximum. O necelých sto bodů předskočí i Lukáše Rosola a poprvé se tak stane českou dvojkou.

Guillermo García-LópezJednatřicetiletý García-López ve svém osmém finále na okruhu ATP získal celkově 5. titul a vůbec poprvé v kariéře dokázal vyhrát dva turnaje během jedné sezony. Před dvěma měsíci už totiž triumfoval také v hale v Záhřebu. 

"Dnes to pro mě bylo složité zápas ukončit. Byl jsem nervózní,  hlavou se mi honily různé myšlenky. Ale nakonec můžu být šťastný, že jsem vyhrál. Tohle je poprvé v mé kariéře, co jsem vyhrál dva tituly během jednoho roku," řekl García-López.

Finále v Bukurešti si některý z českých tenistů zahrál už třetí rok po sobě. Předloni v rumunské metropoli triumfoval Lukáš Rosol, který loni prohrál až v boji o titul s Grigorem Dimitrovem. 

Veselý příští týden startuje v německém Mnichově, kde ho v prvním kole čeká souboj s domácím dvojnásobným šampionem Philippem Kohlschreiberem, s nímž jediný vzájemný souboj na předloňském Roland Garros prohrál.

• ATP 250 BUKUREŠŤ •
Rumunsko, antuka, 494.310 eur
nedělní výsledky (26. 04. 2015)
• Dvouhra - finále •
García-López (5-Šp.) - Veselý (7-ČR) 7-6(5) 7-6(11)
• Čtyřhra - finále •
Copil/Ungur (Rum.) - Monroe/Sitak (USA/N. Zél.) 3-6 7-5 17-15
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
turista
Škoda že Jirka skvělé výkony neproměnil v další titul. Byl od něj pár míčů. Příště to snad vyjde.
Reagovat
janek_da
hm, veselý Garcia. škoda
Reagovat
Fandina
jj příště snad bude veselý Veselý ... úsměv
Reagovat
darek.vrana
Dneska mě Jirka překvapil tvrdou hrou, takhle agresivně jsem ho hrát ještě neviděl. Na konci prvního setu začal přebírat iniciativu, ale zase tradičně zkolaboval a nedoservíroval, stejně tak nezvládl psychicky tiebreak. Druhý set, to už ale byla jiná káva. Hrál výborně i v tom tiebreaku a nebál se ani proti mečbolům, několikrát to odvrátil opravdu fantasticky. Škoda, že mu Španěl nepomohl nějakou chybou. Nicméně vypadalo to, že to nemusí s tou hlavou být až tak zlé...
Reagovat
Stan_Borowitz
Do tří let bude v Top 10 a česká jednička.
Reagovat
darek.vrana
Po včerejšku tomu věřím taky, a možná už dřív. Včera mě poprvé opravdu přesvědčil herním pojetím, fakt hrál pěkně. I když tam je ten stín nezvládnuté koncovky 1. setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Odvážne tvrdenie, veľmi odvážne...

Osobne si myslím, že za tri roky nebude ani českou jedničkou..
Reagovat
VlS
Potenciál jít nahoru tam je, přeju mu úspěch, ale jestli bude česka jednička nwvím, jestli bude v desítce taky ne. Ale zlepšuje se piřád.
Reagovat
vrabejka
Dobré finále rozhodovali maličkosti. Takže Jirka je na 34.místě chce to udělat v Madridě a Římě aspon 2.,3. kolo a nasazení na FO mu snad neunikne.
Reagovat
vrabejka
V Mnichově toho euhraje. má v 1.kole hned Kolju :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zdeněk Kolář dostal WC, ale jak na sviňu ho přilosovali k prvnímu nasazenému Lucas Pouillemu. Sem zvědavý, ja s ním bude držet krok.
Reagovat
PH94
Alespon v jednom setu bych si tipnul, že vzdorovat bude :)
Reagovat
smazaný uživatel
to je tak hrozná přezdívka. Stejná úroveň jako třeba Ferdáček, hned mi to připomene chovance nějakého ústavu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlas, taky nechápu...
Reagovat
a.magerova
Z jiného úhlu..... loni bylo v ČR 12982 mužů s příjmením Veselý.... ale také 608 mužů s příjmením Veselka..... a teď babo raď, jestli jste dnes těch 608 mužů nenaštvali a nebo jejich manželky :-P
Reagovat
Stan_Borowitz
Příjmení vs. přezdívka...
Reagovat
smazaný uživatel
me zas trosku vadi jeho takovy projev na kurtu, je mu jedno jak vypada, jestli tricko ma na pul v kratasech nebo nema, a nejhorsi je ten jeho vyraz, to je horsi jak murray snad, ale to uz je co rict...oba se tvari jak kdyby pred zapasem dobehli maraton
Reagovat
PH94
Každý nějak vypadá, ne? :)
Reagovat
VlS
Hm, nedodržuje ústrojní kázeň? Zastřelit.
Reagovat
Frick
*40:15, pardon, to se musí dávat....

Mečboly v TB 2. setu odvarcel pěkně, škoda, že se nepovedlo ho vyhrát při tom duhym setballu.

Jirkova sezóna je taková houpačková. Titul, finále a semifinále na ATP 250 je fajn, na druhou stranu tam straší ta serie šesti vyřazení v prvních kolech.

Možná trochu Jiřík přiomíná Káju minulý rok. Té se také na velkých turnajích nedařilo, aby pak zářila na WTA 280...
Reagovat
Frick
Resp. tolik nedařilo.
Reagovat
marta
Velká gratulka Jirko,krásný zápas :)
Reagovat
Fandina
Gratulka Jirkovi k finále. Byl to dobrý výkon, ale soupeř byl lepší. Tak držím palce dál Jirko. Pojď!!!
Reagovat
smazaný uživatel
no, musím říct, že sem si finále užil. Dobrý tenis od Veselky. Fakt se na to dalo koukat!
Reagovat
smazaný uživatel
Výkon velmi dobrý. Jen hlava ještě neumí hrát top tenis při big pointech. Dávám Jirkovi ještě letos a příští rok dobu hájení. Pak ale chci, aby, když se láme chleba, soupeře zadupal do země...
Reagovat
PH94
I tak to byl velmi dobrý výkon :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist