VIDEO: Dimitrovova 'zadovka'

12. 3. 2014, 07:30
Video dne 35
Skoro začínáme mít pocit, že až se po skončení sezony bude hlasovat o nejlepší letošní výměně, na výběr nebude nikdo jiný než Grigor Dimitrov. Další parádičku, která navíc vedla k zisku fiftýnu, včera předvedl proti Lotyši Gulbisovi. Nakonec vyhrál i první set, zápas ale do vítězného konce nedotáhl.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Haha, takhle pánes využívá své šance. S průměrem to stačilo na set. Abychom se ještě nedivili a Andy nešel daleko i s tímhle.
Reagovat
Fandina
nádherná výměna, škoda těch dvou posledních game Gríšo, tam to chtělo víc zabrat, víc vůle, chybělo mi to tam. Tak příště Grigore. Go go go!!!
Reagovat
J.M.
Nevím jestli vůle, nebo spíš odvaha. Hrál ve druhých dvou setech strašně zbaběle, stáhl se do obrany, v podstatě jen nahrával Gulbisovi na jeho vítězné údery. Musí zase začít hrát sebevědomě a agresivně, jinak to nepůjde. I když s tím jeho bekhendem je to těžké nějak diktovat tempo, to je pořád strašlivá slabina.
Reagovat
Fandina
Podle mě to rozhodly až ty poslední dva game. Ty byly rozhodující a tam měl zabrat. To se bohužel nestalo. I když na to podle mě herně měl, ale zaspal v té koncovce.
Reagovat
Sonja
babyMonfils?
Reagovat
smazaný uživatel
a jsem rada, ze jeste ziji hraci, kteri to lidem pripomenou.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Obecne prvni set byl uplne nadherny... az jsem se zasnil... a ta jeho rybicka na saku... tu by tady take mohli dat;)
Reagovat
gigin
Tak jak pak můžete fandit Zlatoručce, to nechápu ;))
Reagovat
smazaný uživatel
No to, ze to nechapes... to jeste neznamena, ze delame neco spatne nebo zleho.... Kazdy hrac muze a podle mne ma mit sve podporovatele...
Za sojku ted hovorit nebudu...ta at si to rovna podle sebe..

Jestli jde o mne....
Ja mam Johna opravdu nejradeji ze vsech hracu, co ted hraji... ma u mne hodne plusovych bodu... za charakter, (protivaha k Erenestum musi byt)... za half a volej, za tu jednoduchost, kdy z minima vytriska absolutni maximum...ja mam proste radost... ze jsou hraci, kteri uzivaji half a volej jako nastroj k vitezstvi... a hru posouva porad dal v zkracenych prohozech ;-O... pro mne je to nejmilejsi postava vubec... a seru na to, co kdo na to ma, vcetne Tebe;))) To teda promin... obecne behem poslednich 5 letech jsem mel celkem ATP na haku....
Jako rad se kouknu na ty vsechny skvele techniky, behace a tak...ve volne chvilce....

....zapominas, ze tenis byl vzdy otevreny na jakykoliv styl... to jen posledni dobou si vsichni serete do hlavy BL a ze to bez toho nejde... na to ja kaslu;)
.... jen proto, ze trava je vybehana na zadni lajne???? Davam tomu finger...

Uz jen z toho duvodu, dokud Izzy bude, budu ho tlacit, i kdyby nevim co... Musi byt i ve fanzone nejaka protivaha...Krom toho, diky nemu pred 2 lety jsem se dokazal nejak na ten okruh ATP "vratit"... jinak by mne to fakt nezajimalo... ovsem celkove se hodne za posledni 2 roky zmenilo... a ty zmeny jsou ku prospechu veci... to jen naivkove si mysli, ze Nole a Rafa nejednou hraji blbe.... ale nepripousti si, ze dosel behacsky dech... neubirajic jim technickou kvalitu uderu...
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je krasna a kreativni hra... a o volnosti kamarade...

A musim rict, ze mne to prestava bavit... porad dokola cist, jaka je Isner stvura a blbecek (nemyslim jen Tebe...ty to sice nenapises, kvuli nam, ale stejne si to myslis)... mam toho uz plne zuby... uz se mne to ani nechce cist....ani na to reagovat...

Uz mne to unavilo, i ty hloupe kecy o nejake Top krizi... je videt, jak se stal ATP tenis sterilni... uz ani fans si nedokazi pripustit, ze nekdo jiny se muze zlepsovat, nebo take hrat pekne...kaslu na to....
Reagovat
gigin
Ježiš, co divočíš?? V klidu. Normální šťouchanec, odlehčení. Ale tak, jestli uvažuješ takhle, ok.. Hezký den.
Reagovat
smazaný uživatel
jednoho znameho vyskolila docela malinka cizi holcicka - videl ji, jak se v krasnych satickach a botickach a culickach cachta ve spinave louzi a vyska pri tom radosti. Napomenul ji, ze bude spinava, co tomu rekne maminka... Holcicka zvaznela, dala si ruce v bok a jasnym hlaskem pravila: A co je tobe do toho! ;-)))
Reagovat
gigin
No to je aspoň odpověď! :))
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) Vlcek ma ale pravdu, je to opravdu o volnosti a svobode, ve hre i v nas samotnych.. jen se vsimni, kolik je tu vazalu.. ;-)
Reagovat
gigin
Hele, já si nemyslím, že je Isner stvůra, ale přijde mi prostě neohrabaný. Ano, má svou výšku, a tím ho omlouváte. Ok, tečka. Tady se rozcházíme, jako ostatně ve většině případů. Je to o volnosti, svobodě, samozřejmě. Být upjatý je na houby. Taky jsem se ve svém fans porozhlédl a dal šanci i druhým ;)) A že není Izzy můj šálek kávy, sorry...
Reagovat
smazaný uživatel
ale my prece Johna nikomu nenutime, kdo ho sem zavlekl? ;-)
Reagovat
gigin
Vlček.
Reagovat
smazaný uživatel
tak do vlakna tezko a o Johna jsem se tady hadala se spanielem jeste v dobach, kdyz Vlcek smele brazdil hvozdy iDnesu, nerozumim... ale kaslem na to, venku je nadherne, je nadherne, je nadherne! :-)))
Reagovat
gigin
Samozřejmě, že jsem ho zmínil já. Prostě jsem si jen rýpl a on to nevydýchal, čímž se mu tímto hluboce omlouvám, omlouvám, omlouvám...
Jo, je. Už hrajeme aj venku, jukni do vzkazů :))
Reagovat
smazaný uživatel
a my jeste neee.. :-(
Reagovat
gigin
Tak ale ty za haly nemusíš platit :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
tak ale zase ... koleno a rameno nezaplati nikdo mne.. :-(
Reagovat
gigin
To mne samozřejmě moc mrzí, ale tak v životě je vždycky něco za něco... Ale co ti budu.. zrovna tobě ;)
Reagovat
gigin
Reagovat
J.M.
No když si vyfiltruji ty věci okolo, tak pro mě je stěžejní ta myšlenka, že top běhačům dochází dech. Že krize současných top hráčů není jejich osobní krizí, jako spíš krizí stylu jako takového. Není to poprvé, co v poslední době tohle čtu. A myslím, že na tom něco je. Ty výkony, které podávali Djokovič, Murray a Nadal, nejdou provozovat donekonečna, a už je to vlastně docela dávno, co tenhle styl předváděli v plné parádě a v plné formě. Už delší dobu to vypadá, že jsou jak hráči, tak styl za zenitem. Djokovič je viditelně unavenější už nějaké dva roky. Murray místo toho, aby se po zranění zlepšoval, hraje čím dál hůř. Nadal hraje jen zkušenostmi už od loňského podzimu. Nějaký šílený zápas typu finále AO 2012 už jsme hodně dlouho neviděli, zdá se, že ta éra je už buď pryč, nebo brzy bude. A skutečně se některým začíná zdát, že tenhle styl, který se považoval za stav věcí, stav, ke kterému tenis dospěl, a bude tomu tak už navždy, už začíná být vyčerpaný, ne-li překonaný. A že v budoucnu ho nahradí spíše agresivnější, silovější hráči. Protože co se týče agresivity a síly, jsou ještě rezervy. Dá se hrát silněji, i kdyby třeba díky novým raketám, výpletům, ale i větším a silnějším hráčům. Zato co se týče běhačských, vracečských schopností, tam už není moc dál kam jít, lidské možnosti, rychlost běhu, mají nějaký limit, za který už to nejde. Takže je možná otázkou času, kdy síla úderů bude taková, že převáží nad limity běhačů.
Reagovat
smazaný uživatel
Aby sme mohli konštatovať, že TOP hráčom a ich štýlu dochádza dych potrebujeme zrejme dlhšie časové obdobie, ktoré by tento pocit aj fakticky dokumentovali. Vynímajúc Wawrinku, tak všetky štyri GS sezóny 2013 vyhrávali len Nadal, Murray, Djokovic, finále GS bolo tiež len v okruhu týchto hráčov. (Ferrer je výnimka, všetci vieme ako to bolo).

Djokovic je v útlme, ale odohral príliš málo zápasov, ktoré v kontexte podobných vyhlásení asi nie sú smerodajné. Celú jeseň 2013 hral fantasticky, dominantne, unavene pôsobili skôr jeho protihráči. Nadal odohral dva jesenné severoamerické Masters snáď v životnej forme, na USO to bolo tiež viac, než obstojné. Andyho úpadok je jediný, ktorý sa dá relevantne podložiť aj výsledkami, avšak sám uznal stratu motivácie.

AO2014 bol zápas hraný na 5 setov, jeho dĺžka bola spôsobená skôr hernou vyrovnanosťou, než štýlom, ktorý vtedy prevládal a dnes už nie. Myslím, že v tenise bude ešte niekoľko rokov a možno aj desaťročí dominovať podobný štýl, dokonca sa domnievam, že je ešte iba na začiatku. Ten pomyselný prelom prišiel odchodom Samprasa, chvíľku sa profiloval a dnes, kedy je fyzická príprava tenistu alfou a omegou je už v ustálenej dominantnej podobe..
Reagovat
J.M.
Djokovič pokud v posledních dvou letech byl ve formě, tak zejména na hardu díky nové, agresivnější hře. Proto se mu v posledních dvou letech tak daří na podzim v Asii, na rychlejších kurtech, kde předvádí výrazně jiný tenis než s jakým je spojován z minulosti. Rychlejší, agresivnější, místo toho, aby se bránil, tak sám dominuje výměnám. Možná i proto se mu už přestalo tolik dařit na pomalejších hardech, jeho dřívější výsostné půdě. Murray taky má lepší výsledky na rychlejších kurtech, lépe hraje, když sám tvoří a tlačí. Nadal už na svoje běhací schopnosti taky spoléhá čím dál méně. Už je taky hodně opotřebovaný.

A co se týče budoucnosti, něco naznačuje už to, kdo z mladých hráčů se nějak prosazuje. Skoro nikdo, protože ten generický šablonovitý plácací defenzivní styl prostě nefunguje, pokud není povýšen do naprostého, téměř nadlidského extrému, do jakého ho na několik málo let dovedl Djokovic a Murray. To je spíš slepá ulička, a omyl trenérů, kteří dnes masově k tomuto mladé hráče vedou. Vznikají tak armády průměrných ničím se nelišících hráčů bez budoucnosti. Pokud se někdo z mladých aspoň trochu prosazuje, tak kreativci jako Dimitrov nebo Tomic, případně obdíř ranaři jako Janowicz nebo Raonic, a z nejmladší generace na ATP se nejnadějněji jeví agresivní hráč klasického stylu staré školy Thiem a ofenzivní nebojácný kanonýr Kyrgios.
Reagovat
J.M.
(oprava: obří ranaři)
Reagovat
Pe3k
Tvoje komentáře jsou asi to nejlepší co je zde poslední dobou ke čtení, ale musím s tebou nesouhlasit. Možná mají současní elitní (obranáři) menší krizi, ale nejedná se o krizi stylu, ale o krizi konkrétních hráčů.

Nadal po loňské sezoně ztrácí formu, ale to je naprosto normální po všem co loni uběhal a vyhrál, taková výkonnost se nedá držet dlouhodobě, prakticky jediný kdo to kdy dokázal byl Federer.
Djokovic od roku 2011 stále lehce upadá a vypadá to, že už takovou sezonu nikdy nezopakuje, ale kdo to taky kdy dokázal? Zase jako jediný Federer. Murray po operaci hraje tragicky, ale on třeba potřebuje delší rozjezd a nebo novou motivaci, na rozdíl třeba od Nadala, který se vrátil po delší pauze a vyhrával co se dalo.

Tak jak tak Nadal, Djokovic, Murray a Ferrer jsou top hráči už dlouhodobě a tento fakt rozhodně jen tak neskončí. Mladí se sice derou dopředu, ale ne zase tak, aby dokázali narušit tuto obranářskou elitu. Jediný kdo to dokázal narušit je Wawrinka, který (nevím proč, se tenisově probudil až letos, nebo loni).

Jistě, že tento obranářský styl je velice fyzicky náročný, ale tito hráči byli předurčeni k tomu, aby takový styl hráli a současné pomalé kurty tomu velice napomáhají. Že je většina špičky obranářská je prostě dáno faktem, že tito hráči jsou ve své hře mnohem více fyzicky a psychicky nadanější než současní ofenzivněji ladění hráči (s výjimkou Federera). Navíc bránit je v současných podmínkách jednodušší než útočit. Stačí se podívat na po zápasové statistiky. V naprosté většině převažují chyby nad vítěznými údery.

Styl servis síť se už nevrátí, alespoň v blízké budoucnosti nikoliv. Wawrinka je stejně jako Rafa,Nole,Můra,Ferrer base line player, ale na rozdíl od nich je útočník.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze nikdo nevola po nejakem uplnem navratu. Ale hraci casto nedokazi vyuzit dvorec, na kolik by ho asi mohli vyuzit. Pokud hraji u site, vetsinou jsou k tomu prinuceni. Jde spis asi jen o tohle...

A prave Wawrinka je ten pripad, kdy se snazi jit i k te siti sam, vic nakrocit hloubeji do kurtu... takova uplna Isnerovina je pochopitelne dana vice okolnostmi moznosti hrace... ale proc ne...

Ten muj prispevek byl jen takove si ostre stouchnuti do Gulbisovce... ktere jsem trochu pretahl, trochu i cilene...nebot nemam moc rad, takove ty streotypni povidacky dokola....

.... pokud to uklidnim... tak pochopitelne hra na BL musi mit hrac zmaknutou. Jestli jde o zlepsovani atletickych parametru, tak je to neoddiskutovatelne, a nic nenamitam, ale tohle proste neudrzis konzistentne, stejne jako atlet proste ma svuj vrchol, ktery se neda udrzovat prehnane dlouho, ma to sve limity... tenis je dost narocny na to, aby tohle i chlapi vydrzeli hrat neustale... po celou vetsi dobu kariery.... u holek je to mnohem viditelnejsi...
Krom toho vyuziti celoplosneho dvorcoveho pojeti tolik limity nema, a neni tolik narocny, a muze byt i ucinny...

Take si myslim, ze tenis se zacne prosazovat v jinem stylu... vic agresivne, hloubeji jit do kurtu, ne nutne na sit...ale doufam, ze se vic odstoupi od propracovaneho atleticko-defens stylu.

Makacka na BL ztraci svuj lesk... a neverim, ze se na takove urovni udrzi dlouho... ale jen nazor...

Dalsi vec, ze na tenhle styl musis mit hrace, noveho Nadala, nebo Djoka... ale evidentne Djoker (i vymena trenera) to proste uz asi nechce tolik davat... Rafa, porad vic a vic ruzne problemy se zdravim...jako ten jeho FH v pohybu, extremalni topspin...sice unikatni, sice mu to asi zapesti usetri, ale neusetri to jeho telo...

Nechme se prekvapit, ale spis verim popisu J.M.
Reagovat
J.M.
Ale vždyť my přece nejsme ve při (pozor na tu mezeru). Tou krizí stylu, ne hráčů jsem myslel v podstatě přesně to, co ty - že hráči tohoto stylu tohle nemůžou vydržet předvádět třeba 10 let v kuse, ale prostě jim už po pár letech začne docházet dech. A skutečně dochází. Třeba dočasně, třeba se ještě zvednou, ale už to asi tak dlouhodobá masáž jako dřív nebude. Je to příliš vyčerpávající a nevím, jak dobře by se takto superatletický styl dal provozovat třeba ve dvaatřiceti (zejména po všech těch letech, co to tělo muselo snášet). Tohle nemá velkou budoucnost.

Však i oni sami dnes skloňují slovo "agresivita" ve všech pádech. Snažím se hrát agresivně, musím výt agresivní atd. (snad jen Murray se tomu slovu trochu vyhýbá). I tak hrají. Djokovič už rozhodně není nějaký ukázkový obranář. Je to čím dál víc agresivní, celodvorcový hráč. I komentátoři a další lidé od tenisu pořád mluví o agresivitě jako nutnosti pro moderní tenis - tak jako dřív byla v kurzu perfektní obrana, což byl takový bonus, který dělil nejlepší od dobrých, dnes už je atletická příprava a výborná defenziva v podstatě samozřejmost, kterou je nebo má být vybavený skoro každý. Ale to samo o sobě už není ta hlavní věc - čím dál víc se mluví o tom, i v praxi ukazuje, že je potřeba přidat na důrazu, hrát celodvorcově, tvořivě, připravovat si i zakončení na síti, zkracovat hru atd. A i ti běhavci a pinkálisté tohle čím dál víc do svého repertoáru zařazují. Budoucnost myslím celkem určitě nepatří defenzivnímu tenisu jako hlavnímu rysu. Bude to spíš syntéza dobré defenzivy a tvrdého, agresivního pojetí.

Pojmem "agresivní tenis" rozhodně nemyslím styl servis-volej, to je nesmyslné černobílé odezdikezdistické škatulkování. Buď totální defenziva, nebo servis-volej, nic mezi tím. Stejně tak rozhodně netvrdím, že když budoucnost patří agresivitě, že už nebude základem fyzická příprava, běhání i obrana. Bude, ale jenom základem, nad kterým toho bude muset být hodně navíc, pokud to má být úspěšné.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal aj Djokovic sú hráči, ktorí sa vyvíjajú ako každý iný..27ročný hráč nikdy nebude behať tak ako 22ročný a mladík nikdy nebude hrať tak agresívne ako 27ročný..Vek hrá v tomto významnú úlohu, najlepšie to vidíme na Nadalovi, ktorý mal pred 5-6rokmi výrazne odlišné pojatie..

Djokovic je trošku iný prípad, ten od roku 2010 vďaka bezlepkovej diéte výrazne zlepšil pohyb, dnes má (stále len) 26 a mozno hrá agresívnejsie a naberá na sile..Podla mna je to prirodzené..

Svetová špička teda postupne starne a behá menej, ale čo sa dlhodobých prognóz týka, ci budú prevládať podobní baselinery ako doteraz s prelomovou defenzívou (samozrejme aj s potrebnou agresivitou, bez toho by nikdy nevyhrávali, to je jasné), siloví hráči, alebo technickí?..To vždy bude záležať na individuálnych schopnostiach jedinca..
Reagovat
smazaný uživatel
Asi by to bylo dobre rozdelovat na utocne pojeti (vic si hrac chodi do pole kurtu), a agresivni pojeti...ve smyslu uder...nebot utocne muze hrac zahrat i volej...
...to jen tak...
Reagovat
smazaný uživatel
ne rozdelovat...spise rozlisovat...;) abych to upresnil;) nebot da se hrat, jasne i agresivne utocne...
Reagovat
smazaný uživatel
Už ho nějaký čas sleduji a ten kluk bude do 3 let mezi TOP 5
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist