VIDEO: Když nohy po zápase neslouží

31. 1. 2012, 05:00
Video dne 8
Svedli bitvu trvající 5 hodin a 53 minut. Bylo to nejdelší grandslamové finále v historii. Novak Djokovič a Rafael Nadal si na Australian Open sáhli na dno fyzických i psychických sil a po samotném 'aktu' se při slavnostním ceremoniálu sotva udrželi na nohou: Španěl se opíral o síť, Srb se neustále protahoval. Pořadatelé brzy pochopili a nejlepší tenisty světa posadili na židle. Ani jeden z hráčů se neostýchal a místo s povděkem přijali.
Nadal s Djokovičem si rádi sedli



5 hodin a 53 minut bojovali o titul. Novak Djokovič zdolal Rafaela Nadala 5-7 6-4 6-2 6-7 7-5 a společně zlomili rekord Australian Open i grandslamových finále.

Související články:

Nejdelší finále a zápas AO: Djokovič udolal Nadala a vyhrál třetí grandslam v řadě!

VIDEO: Nejdelší grandslamové finále Djokovič - Nadal

Sáhli si na dno. Přesto jsme si nejtěžší zápas užili, shodují se Djokovič s Nadalem

"Rafa mě dostal na pokraj vyčerpání. Myslím, že každému, kdo ten zápas viděl, bylo zřejmé, že nás duel vycucal do poslední kapky. Je to neuvěřitelné úsilí," řekl Djokovič. "Fyzicky to byl nejtěžší zápas, který jsem kdy hrál. Jsem unavený," přitakal Nadal.

Vůbec nejdelší zápas v tenisové historii odehráli na předloňském Wimbledonu John Isner a Nicolas Mahut. Na kurtu strávili celkem 11 hodin a 5 minut, odehráli 183 her a zápas byl kvůli tmě dvakrát přerušen. Isner vyhrál 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68, přičemž pátý set trval 8 hodin a 15 minut.

Na French Open odehráli nejdelší zápas v roce 2004 dva domácí tenisté. Fabrice Santoro tehdy udolal svého krajana Arnauda Clémenta za 6 hodin a 33 minut 6-4 6-3 6-7 3-6 16-14. Také utkání na pařížské antuce bylo kvůli tmě jednou přerušeno.

Pouze na US Open se v případném pátém setu hraje tie-break. I tak ale nejdelší zápas ve Flushing Meadows trval přes pět hodin: Stefan Edberg a Michael Chang před 20 lety předvedli semifinálovou bitvu trvající 5 hodin a 26 minut. Švéd vyhrál 6-7 7-5 7-6 5-7 6-4 a nakonec  obhájil titul.

V Davis Cupu drží první příčku v pořadí nejdelších zápasů duel Johna McEnroea a Matse Wilandera ze čtvrtfinále USA - Švédsko v roce 1982. Bouřlivák McEnroe jej vyhrál poměrem 8-7 6-2 15-17 3-6 8-6 za 6 hodin a 22 minut.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Možná že se mýlím, ale nebylo nejdelší grand slamové finále finále Wimbledonu z roku 2008 mezi Nadalem a Federerem?
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak, to trvalo "jen" 4:48.
Reagovat
a.magerova
Ono to vypadolo jakože déle, protože 2x bylo přerušeno pro déšť -tak nějak si na to vzpomínám, že v pauzách mě bralo spaní :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No dojemné to je, ale mně teda nepřijde normální, aby se o 55 gamů tahali skoro 6 hodin. Vždyť finále Federer-Roddick ve Wimbledonu 09 mělo ještě o 22 gamů víc (to je jakoby o další dva sety navíc) a těch 77 gamů stihli odehrát za 4 hodiny a 18 minut. Pravda, na trávě to tam sype rychleji, ale ten herní styl Rafy i Djokera je neskutečně náročný. Se pak nemůžou divit, že v září melou z posledního a brečí, že je sezóna dlouhá...

Si vzpomínám taky na lońské semifinále v Monte Carlu, kde Nadal porazil Murrayho 6:4 2:6 6:1 - tedy tři jednoznačné sety a oni se o ně tahali přes tři hodiny! Tohle pinkání musí strašně vysilovat. Chci, nebo spíše nechci, vidět Rafu ve 30 - ten bude s takovou na vozíku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebude.
Reagovat
Vojtaakk
Chudáci, na tyhle obecný kecy o tom jak to byl supr fajn turnaj a komu všechno děkujou bych byl tak zvědavej po 6ti hodinách na kurtu. A eště ve stoje...
Reagovat
smazaný uživatel
Až mě to dojalo, jak se ti dva dojebali.
Reagovat
gambon
famozné mač
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist