VIDEO: Monfilsův prohoz levou rukou v pádu

9. 2. 2014, 14:49
Video dne 17
V už hodně krkolomné pozici byl Gaël Monfils, když mu Jarkko Nieminen vracel volej do protihybu. Přesto si francouzský tenista dokázal v pádu přehodit raketu do levé ruky a finského soupeře překvapil vítězným prohozem. K obratu vývoje druhého setu to Monfilsovi sice nepomohlo, do dnešního finále domácího turnaje v Montpellier ale nakonec postoupil.
Gaël Monfils

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

17
Přidat komentář
Mayo
Gael je najväčší frajer
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš mi řekni, kdo u tebe není :)
Reagovat
Sonja
Djokovič
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Jarko taky dobrý
Reagovat
Mayo
tak našlo by sa ich zopár Lunej
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle mne ten úder, který zahrál, byl forhend.

Jinak k nám na kurty chodívali hrát Francouzi, otec se synem, kteří hráli jen forhend. Když jim míček šel do bekhendu, raketu přehodili do druhé ruky a hráli zase forhend. Bylo by docela zajímavé, kdyby se naše nějaký další "strýček Tony", který by nějakého nadějného juniora učil hrát takto...
Reagovat
J.M.
Ano, byl to forhend. (Tady je výhoda, že hraje bekhend obouruč, což někteří považují taky za "levoruký forhend", tak to v té levé ruce má víc než jednoručáci.)

Taky si myslím, že by se to mělo do budoucna v tenisu víc objevovat, a učit už od mládí. Ano, taky jsem viděl videa hráčů, kteří hrají forhend oběma rukama, ale to jsou vesměs kuriozity (někdy i s kuriózně upravenými raketami), a nebo beznadějní mladí hráči s příšernou technikou. Hlavně si nemyslím, že to má být stavěno takhle - hrát jen forhend, z obou stran. Ale umět i bekhend, minimálně z "hlavní" ruky, a podle potřeby to střídat, protože v různých situacích jsou výhodné různé varianty.

Každopádně takové forhendy z běhu po lajně z levé ruky ? la Nadal, to může být smrtící varianta, a kdo říká, že se to nedá pro profesionální úroveň dostatečně nacvičit (kvůli příilš pomalé předávce z ruky do ruky pro dnešní bleskový top tenis) a že to lze to provozovat jen amatérsky jako ti kluci na YouTube, tak podle mě kecá. Gael je přirozený talent, pochybuju, že to nějak speciálně trénoval. Ale když se to bude trénovat cíleně a léta, tak to půjde.
Reagovat
J.M.
(Tím "forhend oběma rukama" myslím samozřejmě forhend jednoruč z obou stran.)
Reagovat
smazaný uživatel
chapu... prehodit si kord do levacky a zaskocit nepritele, "tajemstvi rodinneho vypadu".. :-)) Na amaterske urovni jsem se dokonce uz vicekrat s takovym forhendovym hranim setkala, znala jsem i jednoho podivinskeho tatinka, ktery sveho syna takto (k udivu a odsouzeni vsech) trenoval. Vlastne ani nevim, jak experiment dopadl, teda zrejme vim, kdyz o klukovi nic nevim.. :-) Asi o moc progresivni herni prvek nepujde, kdyz odborniky nijak nelaka.
Reagovat
J.M.
No, zrovna tímhle bych moc progresivnost neposuzoval. Naopak, právě to, že "odborníky" neláká, bych považoval za známku progresivnosti. "Odborníci" jsou již řadu let velmi často v debatách o tenisu velmi, velmi mimo.

Přesně jak píše Stan_Borowitz - chce to nějakého nového strýčka Toniho. Nebo papá Williamse. Zkrátka někoho, kdo půjde mimo zaběhlý mainstream, mimo to, co dnes "odborníci" považují za správné, a co se dnes všichni učí. Protože tohle je největší katastrofa současného tenisu - to, že se dnes tenisti na celém světě učí údery podle jediné šablony není jen věc estetická, to, že se na tenis dnešních mladých nedá vůbec dívat, ale co si "odborníci" neuvědomují, je, že to, co považují za správné, je přesně to, co je zgruntu špatně. Technika hry, která se dnes masově ordinuje a je považována za "správnou", je zoufale neefektivní, proto ti mladí dnes mají tak mizerné bezzubé forhendy a další údery. V podstatě se dá říct, že "odborníci" zničili celou nastupující generaci tenistů a nápravou může být jedině někdo, kdo začne uvažovat jinak než oni. Klidně i kuriózně, klidně i samorostle. Individualita je klíčová. Však právě Nadal byl tím, který svým unikátním forhendem i dalšími věcmi zase tenis pozvedl na nějakou novou úroveň. Právě proto, že ho strýček odmala tenis učil trochu jinak než doporučují "odborníci". A jsem přesvědčený, že i levoruký forhend praváka je tím, co může v dalších dekádách zase tenis pozvednout na nějaký další level.

Ono se to tedy dnes běžně trénuje - ale čistě jen jako součást tréninku nebo po něm. Kompenzační cvičení, hraní levou rukou, aby se jednostranně zatěžované tělo protáhlo z obou stran. Ale zatím to málokoho napadne brát vážně jako trénink pro použití v praxi.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Kompenzacni cviceni samozrejme znam. Osobne jsem konzerva a vidim zachranu tenisu v kreativite, myslim tim propojeni stylu = unibuseni z bejzu a S-V. Ozivit, prekvapit z nouze jako Gael - proc ne, tak zahraje obcas i MaSha.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A gratulace i k titulu :-)
Reagovat
Sonja
Pěkně, zvládl to:-)
Gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
Gaele do toho!!!
Reagovat
Sonja
Pánes:-D...snad bude i titul:-)
Reagovat
smazaný uživatel
no vcera jsme se se sojkou domluvili, ze Gael prohraje na dva "Johny"...:)
Starnu...ustoupil jsem;) peknemu BH stylu...
Reagovat
smazaný uživatel
...jako Gael si tam hrabl, takze neciste provedeni, ma rozhodne na vic...ale to bylo teprve SF... ve finale doufam ukaze aspon cisty front side 360 double cork...
...jinak by to bylo asi zklamani....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist