Vítězné návraty v Indian Wells! Serena Williamsová i Azarenková prošly do druhého kola

9. 3. 2018, 07:48
Aktuality 17
WTA INDIAN WELLS - Na akci WTA Premier Mandatory v Indian Wells dnes proběhly dva úspěšné a ostře sledované návraty. Serena Williamsová odehrála první turnajový zápas od loňského triumfu na Australian Open, v němž přehrála Zarinu Dijasovou. Poprvé od loňského Wimbledonu se představila další maminka a bývalá světová jednička Viktoria Azarenková, která si poradila se svou oblíbenou soupeřkou Heather Watsonovou.
Profily hráčů

Serena Williamsová loni už v jiném stavu ovládla Australian Open a získala rekordní 23. grandslamový vavřín. V září porodila dceru Alexis Olympiu, v listopadu se vdala za svého snoubence a otce dítěte Alexise Ohaniana a pečlivě se připravovala na návrat na kurty.

Americká tenisová legenda na konci loňského roku odehrála exhibiční utkání. Titul v Melbourne se však rozhodla neobhajovat, jelikož se necítila dostatečně připravená. V polovině února se představila v nepříliš dobré formě ve čtyřhře ve Fed Cupu.

Na ostrý návrat k turnajům ale dokázala formu vyladit velice slušně. Na úvod podniku WTA Premier Mandatory v Indian Wells, kde triumfovala v letech 1999 a 2001, přehrála 7-5 6-3 Zarinu Dijasovou, s níž si poradila i ve třetím vzájemném duelu.

Williamsovou dělily dva míčky od ztráty prvního setu. Šestatřicetiletá Američanka ovšem složitou situaci zvládla, nakonec nečelila brejkbolu, poté využila v pořadí šestý brejkbol a úvodní dějství posléze úspěšně dopodávala.

Ve druhé sadě dvakrát nepotvrdila brejk a Dijasová pokaždé skóre srovnala. Od stavu 3-3 však Williamsová předvedla sérii tří vyhraných her a po hodině a půl mohla oslavovat vítězný návrat na kurty.

"Bylo to neuvěřitelné. Hrála jsem po více než roce a jednom dítěti. Teď za ní musím domů, už se na ni těším," uvedla Williamsová, která v zápase zahrála 34 vítězných míčů, ale dopustila se i 27 nevynucených chyb. "Rozhodně to nebylo jednoduché, ale dobrý. Trochu jsem zchátrala, ale nevadí. Jsem na cestě a snažím se, co to jde," dodala.

Williamsová momentálně nemá ve světovém hodnocení žádné body a v Indian Wells startuje na chráněný žebříček. Proto už ve druhém kole potká nasazenou hráčku.

Bude jí Kiki Bertensová, s níž vyhrála oba předchozí souboje. Již ve třetím kole může dojít na bitvu sester Williamsových, pokud Serena uspěje a Venus porazí Rumunku Cirsteaovou.

Úspěšný návrat slaví další maminka, bývalá světová jednička a dvojnásobná šampionka Viktoria Azarenková. Vítězka BNP Paribas Open z let 2012 a 2016 po porodu syna odehrála loni jen dva turnaje a dnes se kvůli soudnímu sporu o péči o syna představila poprvé od loňského Wimbledonu.

A comeback to byl stejně jako v podání její kamarádky Sereny Williamsové vítězný. Azarenková v prvním kole porazila 6-4 6-2 svou oblíbenou soupeřku Heather Watsonovou a zvýšila své vedení ve vzájemné bilanci na 7-0.

Azarenková v obou setech vedla 3-0, pokaždé si ovšem situaci zkomplikovala. V úvodním dějství dokonce málem promarnila náskok 5-1. Watsonová totiž uhrála tři gamy v řadě, ale skóre srovnat nedokázala, když potřetí v sadě přišla o servis.

Ve druhém setu Azarenková zlikvidovala všech osm brejkbolů a po maratonské sedmé hře využila na returnu třetí mečbol. I přes jasné skóre se na kurtu zdržela skoro dvě hodiny.

"Že tady můžu být a hrát pro mě znamená strašně moc. Při příchodu na kurt jsem se málem rozbrečela," radovala se Azarenková. "Rozhodně mám na čem pracovat, ale jsem ráda, že jsem to dnes zvládla. V některých momentech jsem ztratila koncentraci. Je znát, že jsem dlouho nehrála," zhodnotila svůj dnešní výkon.

Azarenková v kalifornské poušti vyhrála už posedmé v řadě. Po triumfu v roce 2016 totiž loni na jednom z nejprestižnějších turnajů světa nestartovala. Letos se BNP Paribas Open účastní na divokou kartu, protože v žebříčku WTA figuruje až na 204. pozici.

Svou vítěznou šňůru se pokusí protáhnout v duelu grandslamových šampionek se Sloane Stephensovou. S vítězkou posledního US Open ve třech předchozích soubojích neztratila set. Poprvé se obě hráčky potkají jinde než na Australian Open.

Lesja Curenková minulý týden obhájila titul v Acapulku, ale v Indian Wells končí už v prvním kole. Ukrajinka v něm prohrála 6-3 3-6 4-6 s kvalifikantkou Larou Arruabarrenaovou, jež v kalifornské poušti v kvalifikaci přerušila sérii šesti porážek a Curenkovou vůbec poprvé porazila. Ve druhém kole bude premiérově čelit světové dvojce Caroline Wozniacké.

Sofya Žuková si připsala první výhru v hlavní soutěži na okruhu WTA a zároveň nejcennější vítězství své kariéry. Osmnáctiletá Ruska přehrála 7-5 6-4 Alizé Cornetovou, které v žebříčku patří 39. příčka. O další překvapení se vítězka wimbledonské juniorky pokusí proti slovenské jedničce Magdaleně Rybarikové.

Kvalifikantka a zároveň bývalá šampionka Věra Zvonarevová v Indian Wells potřetí v řadě skončila v prvním kole. Třiatřicetiletá Ruska v něm letos nestačila 3-6 2-6 na svou o 12 let mladší krajanku Natalii Vichljancevovou. Ta ve druhém kole vyzve nasazenou dvanáctku Julii Görgesovou, s níž loni prohrála semifinále v Moskvě.

• WTA PREMIER MANDATORY INDIAN WELLS •
USA, tv. povrch, 8,648.508 dolarů
čtvrteční výsledky (8. 3. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
S. Williamsová (USA) - Dijasová (Kaz.) 7-5 6-3
Azarenková (Běl.) - Watsonová (Brit.) 6-4 6-2
Siniaková (ČR) - McHaleová (USA) 3-6 6-2 7-6(6)
Puigová (Portor.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6-3 7-6(3)
Collinsová (USA) - Townsendová (USA) 2-6 6-4 6-3
Cirsteaová (Rum.) - Niculescuová (Rum.) 6-2 6-3
Wickmayerová (Belg.) - Dayová (USA) 6-3 6-2
Sasnovičová (Běl.) - Linetteová (Pol.) 5-7 7-6(2) 7-6(4)
Makarovová (Rus.) - Flipkensová (Belg.) 6-2 6-4
Barthelová (Něm.) - Cepedeová (Par.) 6-2 6-1
Vichljancevová (Rus.) - Zvonarevová (Rus.) 6-3 6-2
Bellisová (USA) - Sorribesová (Šp.) 6-0 6-3
Žuková (Rus.) - Cornetová (Fr.) 7-5 6-4
Arruabarrenaová (Šp.) - Curenková (Ukr.) 3-6 6-3 6-4
Bradyová (USA) - Buzarnescuová (Rum.) 3-6 6-4 6-2
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Witthöftová (Něm.) 5-4 / skreč W.
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
Haitik
Vika hodlá hrát v i Miami.. :-)) Ale co bude pak, tak to prý zatím netuší! Ale jednou chce napsat knížku! :D
http://www.bbc.com/sport/tennis/43341636
Reagovat
janek_da
bojim, bojim
Reagovat
smazaný uživatel
Hele ja to vidim po nasimu...ta Serena, to je takova abstraktni hracka...
...podivej, ja ti to nezakazuji, aby ses bal, ale na druhou stranu ti to zase nemohu povolit... abstraktniho mame kolem sebe kam se podivame, ...a jeste to budem vetrat v tenise...?
Reagovat
smazaný uživatel
Vždycky tak do půlky obou setů to byla pohoda, pak to začalo být drama. Víc teda v 1. setu, ale ten sedmý gem 2. setu trval skoro 17 minut... Celkově se ale Vika jevila dobře. Uvidíme proti těžším soupeřkám, ale jsem rád, že je konečně zpátky. Doufám, že večer bude k vidění její čtyřhra s Arynou, to bych se výjimečně podíval i na debla... :)
Reagovat
EllNino
Gratulace Sereně a Vice, tak nějak na mě dýchla minulost, když jsem viděl konec zápasu Viky s Heather, hodně zhubla a moc jí to slušelo, tak jse zvědav, jak se nakonec turnaj pro ni vyvine ... Serena naopak přibrala, což po dítěti není nic překvaujícího, ale tak ona se do toho dostane, myslím, že Kiki Bertens porazí a pak si zřejmě zahraje se sestrou, což by mělo trochu trpký nádech, protože by to bylo poprvé od roku 2001, kdy by se tu spolu měly utkat, a tehdy víme, jak to dopadlo, jak dlouho v poušti nehrály atd....

Největším překvapením je asi prohra vítězky z Acapulka Lesie Tsurenko s Larou Arruabarrenou, to jsem nějak nečekal a docela mě to zaskočilo :) ...
Ukázaly se mladé nadějné hráčky jako například Sofia Zhuk, už se v těch maldých slovankách začínám ztrácet, každá hraje v Nike, každá do toho buší vší silou a navíc jsou většinou všechny blond (Anisimova - jasně Američanka, ale...., Kenin, Kostyuk, Zhuk, Rybakina, Potapova, ... :D)

Saša Sasnovich zvládla maraton s Magdou Linette, stejně tak Katka Siniaková proti Chris Mchale ;) ...souboj ruské generace pro mladší Natuu Vikhlyantsevu, Bepa už je bohužel za zenitem a bude mít co dělat, aby se dostala aspoň do stovky ...

Dneska tedy 2. kolo a 5 českých zápasů našich holek, budou k vidění zajímavé duely, ale neuvidím ani míček :D ... tak snad nějaké záznamy
Reagovat
blixa
No jo, Vika nemá baťůžek, safra. Z čeho já si budu dělat srandu ? :D
Reagovat
kada.tom
Neviděl jsem ani míček (protože práce), ale obě maminy mě potěšily výsledkem, ve dvě dvousetová vítězství jsem ani nedoufal :-)

A Serena i Vika mají do 2. kola také docela hratelné soupeřky, tak snad se bude dařit i nadále :-)
Reagovat
dunphy
Jezdíš s tramvají i po nocích, jo?
Reagovat
kada.tom
tak konkrétně tramvaje v Plzni jezděj od cca 3:45 do cca 0:45 ...
Reagovat
blixa
Těžká práce politologa ;-)
Reagovat
tommr
aspoň se živí poctivě což se o většině politologů rozhodně říct nedá ...
Reagovat
blixa
No, já myslím, že i politologové se většinou živí poctivě. Nebo myslíš že snad kradou či loupí ?
Reagovat
tommr
většina z nich lže jako když tiskne aby se zavděčili vládnoucí vrchnosti. A kdo lže ten ...
Reagovat
Fandina
Ale jsou i tací, kteří právě proti vrchnosti mluví.
Reagovat
tommr
jmenuj jednoho, kterej se někdy odvážil něco říct proti Bruselu a jeho posluhovačům ...
Reagovat
George_Renel
Většina ne, všichni. Nejzbytecnejsi profese co znám.
Reagovat
smazaný uživatel
AHOJTE, mám možnost získat za poloviční cenu vstupenky na French Open. Je úplně jedno jaké kolo. Stačí si říct a můžete jet i třeba na finále. Byl jsem tam již 3krát a pojedu tam po čtvrté, protože vidět nejlepší hráče v Paříži na grandslamu je úctihodný zážitek. Pokud nevěříte mohu poslat video jak přichází Djokovič na stadion a nebo pár selfie ,které jsem pořídil. Dále Vám mohu poradit s dopravou do Paříže a s dopravou v Paříži. Není problém. Pište mi do zpráv a jakmile si to přečtu odpovím. Ptejte se na cokoliv ohledně grandslamu. Budu se těšit.Prosím žádné komentáře např.(urážky,spam atd.) prostě napiš a dozvíš se víc. Hezký den.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist