Vondroušová si v Birminghamu zahraje hlavní soutěž. Strýcová je už ve druhém kole

19. 6. 2017, 14:04
Aktuality 74
WTA BIRMINGHAM - Český souboj o pozici v hlavní soutěži podniku WTA Premier v Birminghamu zvládla nakonec lépe Markéta Vondroušová, která po obratu porazila 4-6 7-5 6-3 Terezu Smitkovou, přestože Smitková ve druhém setu podávala na vítězství. Barbora Strýcová na oblíbeném turnaji začala hladkou výhrou dvakrát 6-3 nad Julií Putincevovou. Ve druhém kole si loňská finalistka zahraje buď právě s Markétou Vondroušovou, nebo Ashleigh Bartyovou.
Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová prožívá životní sezonu. Sedmnáctiletá Češka od května minulého roku laborovala se zraněním lokte a na kurty se vrátila letos. Na turnajích ITF hned svá první dvě vystoupení proměnila v titul. V polovině dubna ve švýcarském Bielu premiérově prošla kvalifikací turnaje WTA a nakonec získala trofej pro vítězku.

Díky fantastickým letošním výkonům se poprvé v kariéře probojovala do první stovky žebříčku a dostala důvěru kapitána fedcupového týmu pro semifinálové utkání proti Spojeným státům. I když Češky prohrály, Vondroušová se zasloužila o jeden bod.

Další úspěch přišel na prestižní akci ITF v Trnavě, kde v pěti zápasech neztratila jediný set a letos již počtvrté triumfovala. Poté si odbyla premiéru na grandslamu mezi ženami. Kvalifikací doslova prolétla, když ztratila jen sedm gamů, vzápětí suverénně zvládla i premiéru v hlavní soutěži a nakonec skončila ve druhém kole.

První letošní vystoupení na trávě se rozhodla absolvovat na právě probíhajícím podniku WTA Premier v Birminghamu. První dvě utkání proti Šuko Aojamaové a Alexandrině Najdenovové zvládla relativně snadno. Dnes však měla v boji o pozici v hlavní soutěži proti krajance Tereze Smitkové namále.

Český souboj v rámci závěrečného kola kvalifikace měla až do stavu 6-4 4-2 jasně pod kontrolou Smitková. O pět let starší Češka do té doby nečelila jedinému brejkbolu, servis si hájila suverénně a Vondroušovou v obou setech jednou brejkla.

Poté ale přišel zlom. Vondroušové se podařilo smazat náskok brejku krajanky, vzápětí ovšem znovu přišla o servis, přestože zpočátku dokázala zlikvidovat tři brejkboly Smitkové v řadě.

Smitková tak měla šanci zápas dopodávat. To se ovšem dvaadvacetileté rodačce z Hradce Králové nepovedlo, ačkoli stejně jako Vondroušová dokázala smazat stav 0-40.

Otěže utkání následně převzala mladší z obou Češek. Vondroušová vyhrála šest her v řadě. Brejk sice v sedmém gamu rozhodujícího dějství ztratila, nicméně čistou hrou si dokázala vypracovat další výhodu brejku a tu pak na podání proměnila ve vítězství.

Vondroušová dnes odehrála již 61. duel letošní sezony. Svou již tak obdivuhodnou letošní bilanci po dnešní výhře vylepšila na 54-7. Počtvrté v kariéře si zahraje hlavní soutěž turnaje WTA a vůbec poprvé na trávě.

Při své premiéře v hlavní soutěži akce WTA Premier narazí na svou žebříčkovou sousedku Ashleigh Bartyovou. Su-Wei Hsieh vyzve devátou nasazenou Darju Gavrilovovou, Jelizavetu Kuličkovovou čeká Garbiñe Muguruzaová a Camila Giorgiová začne proti Natalii Vichljancevové.

Do hlavní soutěže se nakonec dostala i Tereza Smitková. Jako šťastná poražená z kvalifikace svede souboj s další krajankou - dvojnásobnou wimbledonskou vítězkou Petrou Kvitovou.


Strýcová začala hladkou výhrou
Barbora Strýcová na právě probíhající akci WTA Premier v Birminghamu potvrdila, že letos první kola neprohrává. Jediné zaváhání zaznamenala v Dubaji. Na všech dvanácti předchozích turnajích vyhrála minimálně jeden zápas.

Na dvě výhry v řadě však čeká už přes měsíc. Naposledy se dočkala na domácí půdě v pražské Stromovce, kde poprvé v kariéře postoupila do semifinále. Další z těch lepších letošních výsledků by mohla přidat právě na oblíbené trávě v Birminghamu.

Statistiky zápasu
Strýcová - Putincevová
6 esa 0
1 dvojchyby 0
69% 1. podání do kurtu 69%
80% úsp. po 1. podání 68%
56% úsp. po 2. podání 39%
21 vítězné míče 5
26 nevynucené chyby 18
3/6 brejkboly 0/3
čas 1:23

V britské metropoli se totiž jednatřicetileté Češce v posledních letech náramně dařilo. Za poslední tři roky byla dvakrát ve finále (2014 a 2016). Naopak její dnešní soupeřka Julia Putincevová nepřešla přes první kolo ani na třetí pokus.

Strýcová dnes fantasticky servírovala. Jediné komplikace připustila ve čtvrtém gamu, kdy potvrzovala brejk. Stav 0-40 ale otočila a poté už nemusela na podání ani jednou přes shodu. Putincevová nicméně osmé nasazené hodně pomohla svým poměrem winnerů a nevynucených chyb.

Úvodní dějství nakonec ukončila již na returnu, přestože to vypadalo, že si bude muset vedení 1-0 na sety vybojovat na servisu. Putincevová však neudržela náskok 40-0 a Strýcová tak měla výhodu, že mohla ve druhé sadě začít na podání.

Ve druhém dějství česká tenistka ještě vyšperkovala svou již tak kvalitní hru na servisu zlepšenou úspěšností trefených prvních podání (78%), tentokrát nepovolila Kazašce jediný brejkbol a díky brejku ze čtvrté hry si po 83 minutách dokráčela pro postup do druhého kola.

"Bylo horko, ale je to příjemná změna oproti minulému roku, kdy jsme hráli deblové finále v hale," zavzpomínala Strýcová. Loni ve čtyřhře turnaj v Birminghamu po boku Karolíny Plíškové vyhrála, ale v singlovém finále stejně jako v roce 2014 neuspěla.

"Nepředvedla jsem úplně nejlepší výkon, ale nejdůležitější je výhra, protože musím tento týden obhajovat hodně bodů a potřebuju potrénovat na trávě," dodala zkušená Češka.

V dalším zápase dvojnásobnou finalistku nečeká nic snadného. Strýcová se utká buď s krajankou Markétou Vondroušovou, která dnes do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace, nebo nebezpečnou Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

• WTA PREMIER BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 885.040 dolarů
pondělní výsledky (19. 6. 2017)
• Dvouhra - závěrečné kolo kvalifikace •
Vondroušová (1-ČR) - Smitková (6-ČR) 4-6 7-5 6-3
Giorgiová (2-It.) - Fettová (8-Chorv.) 6-3 6-4
Su-Wei Hsieh (3-Tchaj-wan) - Soyluová (7-Tur.) 6-3 6-3
Kuličkovová (5-Rus.) - Vickeryová (4-USA) 6-0 6-2
• Rozlosování kvalifikantek / lucky loserů •
Su-Wei Hsieh (Q-Tchaj-wan) - Gavrilovová (9-Austr.)
Smitková (LL-ČR) - Kvitová (7-ČR)
Kuličkovová (Q-Rus.) - Muguruzaová (6-Šp.)
Vondroušová (Q-ČR) - Bartyová (Austr.)
Giorgiová (Q-It.) - Vichljancevová (Rus.)
• Dvouhra - 1. kolo •
Strýcová (8-ČR) - Putincevová (Kaz.) 6-3 6-3
Svitolinová (2-Ukr.) - Watsonová (Brit.) 6:2, 5:7, 6:3
N. Ósakaová (Jap.) - Davisová (USA) 6-1 2-6 7-6(4)
Broadyová (Brit.) - Cornetová (Fr.) 7:6 (7:3), 6:0
• Čtyřhra - 1. kolo •
Bartyová/DellAcquaová (4-Austr.) - Gavrilovová/Siniaková (Austr./ČR) 7-5 6-1
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

74
Přidat komentář
Frick
https://www.facebook.com/safarovalucie/posts/1559886897409455

Je vidět, že v AJ si přeci jen není tak moc jistá. Min. v psanym projevu - v AJ verzi textu byla o poznání stručnější.
Reagovat
misa
Nekritizuj zase.
Reagovat
EllNino
psychicky rozložila Alize, celkem atypický tenis no, v podstatě bez bekhendu :) ...ale servis píše hodně, bude too pro Petru (Terku) ve 2. kole nepříjemná soupeřka :)

Jinak zítra Petra s Terkou první na centru, ve stejnou dobu Katka s Hibino na jedničce, pak jako druhé na dvojce Maky s Ash a jako třetí na centru Lucka s Domi ...
Reagovat
tommr
zítra to bude hodně zajímavý. Program je pěkně seřazenej podle důležitosti: nejdřív Petra, pak Markéta a nakonec Lucka ... :)
Reagovat
EllNino
a co Katka ? :D
Reagovat
tommr
tu holt budu muset oželet. Navíc v poslední době stejně hraje tužku a na nějakej dobrej výsledek ted nemá. Dneska jsem jí viděl v deblu a hrála příšerně ...
Reagovat
Frick
Víte vůbec, že je v Černoškově žoldu?
Reagovat
Nancy_z
Jo už od začátku je to jasný. Kryje se to i se zprávami od Karla Tejkala. Takže nic novýho podl sluncem :-)
Reagovat
EllNino
víme, proto ho nečteš :D
Reagovat
Frick
Ale neni to prostě ideální, nezávislý medium by bylo lepší.

Je to asi jako kdyby Deník Sport řídil Křetínský.

Jo, ono to vlastně tak je. Deník Spart. Jarda by taky měl něco koupit jako...
Reagovat
VlS
Tak to nezávislý médium založ a provozuj, místo blbýho prndání. My tady pak budem psát, že je to hrozný, že je to závislý na Frickovi.
Reagovat
com
Muze mi nekdo vysvetlit, jak je to s tim bodovanim? Treba tedkom Svitolina, uz postoupila do druhyho kola, tudiz se ji live wta race pricetlo 55 bodu, ale v live wta ranking ma stale 4765 bodu, a pokud vyhraje i priste opet se ji tam nic nepricte.. nechapu
Reagovat
bIbec
započítává se nej 16 výsledků.. teda né tak úplně, je to malinko složitější, páč se hraje 8 povinných turnajů, které se započítavají vždy + vysoko postavené hráčky toho mají myslím povinného ještě víc.. úplně se v tom nevyznám, ale to je fuk.
Každopádně Svitolina má odehraných víc jak 16 turnajů v roce, takže se prostě musí dostat na určitou hranici, kdy se jí to bude započítávat.
Reagovat
bIbec
dejme tomu, že její 16. výsledek je sto bodů ve skutečnosti nevím kolik, jenom dávám příklad).. tak se prostě potřebuje dostat za tu hranici sto bodů, aby se jí to započetlo.
Reagovat
bIbec
před "ve skutečnosti" mi chybí závorka, soráč.
Reagovat
tommr
Svitolina má nejhorší započítávanej výsledek 185 bodů takže by v Birminghamu musela dojít až do finále, aby se jí něco přičetlo ...
Reagovat
com
aha, tak to diky za vysvetleni, uz mi to lezelo v hlave delsi dobu.. a existuje teda i nejaka stranka kde jsou ty vysledky od kolika se jim to zapocitava online?
Reagovat
tommr
v aktuálním žebříčku, kterej WTA zveřejnuje každý pondělí pro danej týden je uvedenej i 16. a 17. nejlepší výsledek každý hráčky:
http://wtafiles.wtatennis.com/pdf/rankings/Singles_Numeric.pdf
Reagovat
VlS
No, na WTA najdeš odkaz na WTA rules, tam je to všechno popsaný. Pokud se ti nechce studovat desítky stránek, pochopitelně v AJ, tak si s tím nelámej hlavu a ber jako fakt vydání rankingu WTA každý pondělí. On se totiž ten výsledek může po čase (a vypadnutí jiného třeba z loňska) zase najednou aktivovat. Pak dochází k paradoxu ( zřídka), že hráčka nehraje ( prohrává v 1. kolech) a přibudou jí body. Je to složitý, jednou přečíst to nestačí.
Reagovat
bIbec
tuhle stránku si můžeš nastudovat, spoustu zajímavých věcí včetně live žebříčku + ty turnaje, co mají započtené tam taky najdeš.

http://coric.top/en/
Reagovat
Frick
No, jen o Bornovi tyto stránky nejsou :-D
Reagovat
Frick
https://www.tipsport.cz/clanek/7521-prohoz-dva-auty-a-280-tisic-je-v-trapu
Reagovat
misa
Ať jí dají šmejdi pokoj.
Reagovat
rusedski
Možná i něco výživnějšího...

http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/3177--nechutne-doufam-ze-te-nekdo-zastreli-napsal-nastvany-sazkar-hogenkampove
Reagovat
gigin
https://twitter.com/WTA_insider/status/876808824803385344
Reagovat
horska.kraslice
Mně spíš vrtá hlavou ten zápas Petry s Terkou. Je sice pravda, že Petra obvykle drtí všechny Češky, navíc tráva je její oblíbený povrch, tudíž by měla být jasnoou favoritkou, ale jak je na tom teď po návratu, to je stále ne zcela odhaleno.
Reagovat
tommr
stejnou nejistotu bychom ale měli i kdyby proti Petře nastoupila kterákoli jiná hráčka. Dokud Petra prostě neodehraje větší počet zápasů tak budou její výkony předem neodhadnutelný ... :)
Reagovat
PetaM
Promiň, ale kdy její výkony byly předem odhadnutelné? :D :D
Reagovat
tommr
no to je taky pravda. Ted se to jenom přesunulo z kategorie "těžko odhadnutelné" do kategorie "naprosto neodhadnutelné" ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pobavilo :-D
Reagovat
Torn
Neviděl bych to tak tragicky, že by si Markét připsala jen kvaldu...Barty je určitě porazitelná a Báru už Markéta taky porazila, takže jako postup do čtvrfinále, nevidím to jako vyloženě nereálné :). Pak (v případě, že Svitolina potvrdí nasazení) už to bude asi pro Markéta konečná, ale budu jí fandit!
Reagovat
sprchon
Proč tak přehnaný očekávání? Podle mě ani Maky ani Elina nedají první kolo. ;)
Reagovat
Torn
Venku je hezky, dobrá náladu..možná proto? :D Jako je možná že vyletí obě, ale tak doufat můžu ne? :D
Reagovat
sprchon
Jo, doufat můžeme. :D
Reagovat
horska.kraslice
s přehledem dala Putincevě dvakrát 6:3. Gratulace.
Reagovat
horska.kraslice
Markéta dnes opět prokázala psychickou odolnost, na 17letou dívku nezvyklou. Tak a teď dál pěkně v klídku a hlavně zdraví ať drží.
Reagovat
Torn
Si myslím, že tohle bude Markéta jedna velká přednost, psychika...což je příjemné oživení, proti těm našim labilkám..:D
Reagovat
tedi
nezapominej na karolinu.
Reagovat
Mac
moc bych na to nespolehal, kvitka i berdych take meli za mlada ten tzv "killer instinct", a jak se to u nich krasne vytratilo...
Reagovat
Pavlis
Petra má přijatelnou soupeřku. Dobře nalosované. Bude další český derby, nepředpokládám, že by jej prohrála. Ale bude to nejspíše slušně vyhecované.
Reagovat
EllNino
tak zrovna mezi Terkou a Petrou myslím ne :) to spíš zápas Báry s Petrou by byl vyhecovaný :D
Reagovat
aligo
A lucky s Petrou taky :DD
Reagovat
George_Renel
Tak už to víme.
Markéta proti Ashley, Smitková coby LL proti Petře. :-)
Reagovat
sprchon
Pro Maky možná nejlepší los. Petra to bude mít těžký, ale se svými zkušenostmi a s ohledem na Terčiny koncovky to asi může vyhrát. ;)
Reagovat
EllNino
tak Terka má good luck teda :D
Reagovat
tommr
Markéta to s Bartyovou nebude mít lehký, ale to by neměla ani se žádnou jinou z možných soupeřek a hlavní je, že nebude hrát už v prvním kole s Petrou ... :)
Co se týče Terezy tak ta musí být hlavně ráda, že se do MD vůbec dostala a abych byl úplně upřímnej budu doufat, že Petru nebude tak trápit jako Markétu a prohraje hladce ve dvou setech ... :)
Reagovat
Torn
Jako Barty bych se docela bál...ona je to taková korpulentní kuchařka...aby nedala Markétě tečku za ty její kraťasy. :D
Reagovat
tommr
jj Bartyová je sice malá, ale má pořádnou ránu. Uvidíme jak si s tím Markéta poradí. Ještě jsem jí na trávě hrát neviděl takže jsem na její zápas s Bartyovou hodně zvědavej. Doufám, že už bude k vidění v televizi nebo aspoň na streamu ... :)
Reagovat
Dobry-den
Prohrát se slabou Smitkovou, která navíc na trávě hrát neumí, by bylo na pováženou. Naštěstí se Markéta včas probudila, a tak ji konečně opět uvidím hrát v hlavní soutěži. :-)
Reagovat
Krisboy
Smitková na trávě ve Wimblu dosáhla svého nejlepšího GS výsledku...
Reagovat
Dobry-den
To byl úlet, na který nikdy nenavázala. Podívej se na její bilanci na trávě. Mimo ten Wimbledon prakticky nevyhrála zápas...
Reagovat
smazaný uživatel
Naomi Osaka přerušila sérii pěti porážek v řadě a zároveň si připsala první výhru v hlavní soutěži travnatého turnaje WTA v kariéře. :)
Reagovat
sprchon
Pecka! :) Trochu jsem čekal, že dneska Maky narazí, ale zvládla to (nebo možná Terka opět nezvládla). :)
Prošla kvaldou a zahraje si poprvé MD na travnatém WTA turnaji. Snad nebude nalosována k Petře. Ale koukám, že proti všem kvalifikantkám půjdou v prvním kole dobrý travařky. S další výhrou od Maky tenhle tejden nepočítám...
Reagovat
tommr
to nakonec zvládla, ale dneska měla opravdu namále. Až do stavu 4:6 3:4 byl zápas zcela v režii Terezy a Markéta si při jejím podání nedokázala vypracovat ani jeden brejkbol. V závěru druhýho setu se ale přece jen projevila větší psychická labilita Terezy a Markéta dokázala hrozící porážku na poslední chvíli odvrátit. Třetí set už pak měla Markéta až na jedno drobný klopýtnutí pevně v rukou ... :)
Ted se budu modlit, aby Markéta nevyfasovala do prvního kola Petru. Ostatní potenciální soupeřky (Gavrilova, Muguruza, Barty, Vikhlyantseva) by mi už tak nevadily ...
Markéta si dneska připsala 54.výhru v sezóně. Její letošní zápasová bilance je už 54:7 ...
Za postup z kvalifikace si připíše 25 bodů a opět se posune o 1-2 místa směrem nahoru ...
Reagovat
Hector21
o prsa čínské gymnastky, ale jede se dál Maky....
Reagovat
janek_da
Tak nemůže pořád vyhrávat o tohle
http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/130/590x/secondary/Elizabeth-Anne-496544.jpg
Reagovat
freeteepek
Poslední dva zápasy jsou nějaký zvláštní. Už jsem teda myslel, že to nedá. Skoro bych řek, že Markétu zase bolí ruka. A nebo že by na ni najednou padla nervozita?
Reagovat
EllNino
a nebo třeba je na druhý straně i soupeřka ? ... trochu dehonestace ne ?
Reagovat
freeteepek
Tak se podívej, co letos Tereza vyhrála a co Markéta! Ten kurs před zápasem byl jasně vypovídající...
Reagovat
EllNino
a co ? :) Tereza i přes tu bídu umí hrát na trávě skvěle, Markéta si zvyká na novou roli ... herně, pokud je Tereza v ráži, je schopná hrát rychle a víme, jaký má Markéta problém proti ranařkám i na antuce (Vandeweghe, Konjuh), natož na trávě ...
Reagovat
freeteepek
Ale jo, asi to bude tou trávou. Já jsem Markétu na trávě hrát ještě neviděl, ale prakticky by měla těžit ze svého leváckého servisu ještě víc. Asi to bude nedostatkem zkušeností s tímto povrchem.
Reagovat
EllNino
Markéty servis je největší slabina její hry, nemá ho moc silný, je to v podstatě uvedení míče do hry, moc levácky ani nepodává
Reagovat
tommr
dneska ovšem nasázela 12 es zatímco tebou vychvalovaná Tereza jen 5 ... :)
Reagovat
EllNino
nikoho nevychvaluju, jen mi přijde neslušný přezírat kvality Terky
Reagovat
sprchon
Přesně... A zrovna na trávě, kde má nejvíc zbraní.
Reagovat
sprchon
Co je na tom zvláštního? :D Nejde pořád vyhrávat 6:1, 6:2. Navíc Maky má třeba na servisu hodně co pilovat, což je na trávě důležitý. Jak tam narazí na hráčku s lepším servisem, nejspíš prohraje.
Reagovat
freeteepek
No jo, je to i otázka taktiky. Asi má málo zkušeností.
Reagovat
EllNino
stejně nevím, proč ty a ostatní kritici hodotíte 3 zápasy bez obrazu sledované na číslech ... vždyť nikdo pořádně neví, jak vlastně hrála
Reagovat
tommr
z těch čísel se ale dá při troše zkušeností vydedukovat poměrně dost ...
Reagovat
EllNino
ale nikdy ti to nenahradí pohled na hru ...
Reagovat
smazaný uživatel
alias Frickovy dedukce :-D
Reagovat
sprchon
Když fandíš číslům, můžeš koukat, jak se točí ruleta (ani nemusíš sázet) a vyjde to nastejno. ;)
Reagovat
George_Renel
Snad ji nepřilosují k Petře....
Ale i body za vítězství v Q tam nejsou k zahození.
Reagovat
freeteepek
Já myslím, že jí k té Petře vylosují. To už je skoro jistý. Když mohla Ostapenková vyhrát FO, je možný prakticky všechno. To prasátko na brejkbol ve třetím setu z míče, který letěl mimo kurt, to byl teda vrchol. A díky téhle haluzi to Simona projela...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist