Všetíček: Karolína našlapuje jako slon. Chceme z ní udělat 'tančící antilopu'

31. 5. 2018, 22:25
Aktuality 15
Uznávaný kondiční trenér Marek Všetíček učí Karolínu Plíškovou s nadsázkou řečeno tančit na kurtu. Světová šestka by se měla začít pohybovat ekonomicky a nenašlapovat jako slon. Už naznačila pokroky, ale proces změny může podle odborníka trvat až rok.
Profily hráčů
Marek Všetíček

Všetíček přišel k Plíškové v březnu před americkými turnaji v Miami a Indian Wells a nemůže v rozjeté sezoně dělat zásadní zásahy do pohybu tenistky. "Naskočil jsem do rozjetýho vlaku. Snažíme se to napasovat. Ona potřebuje hrát a musíme ji držet v jiskře," řekl novinářům na French Open Všetíček, který šestnáct let pomáhal Radku Štěpánkovi a před ním ladil fyzičku světové dvojce Petru Kordovi.

Plíšková podle Všetíčka dělala při pohybu chyby jako většina tenistek. "Jde přes plnou nohu. Nášlapy jsou přes plné chodidlo a nevyužívá kotníku a lýtka. Tím, že kotník nepracoval v režimu, v jakém bychom si představovali, tak dělala krátké kroky," vysvětlil Všetíček a dodal: "Když našlapuješ jako slon, tak se na slonovou nohu i odrážíš. Chceme z ní udělat antilopu, aby byl odraz efektivní a neubližovala si."

Nově se snaží, aby Plíšková postupně měnila zažité zvyky. Místo cupitání by měla dělat dlouhé kroky. "Já jsem to přirovnával k tanci, to není ani běh. Je vysoká, má dlouhé nohy a nepotřebujeme, aby se pohybovala frekvenčně, ale ekonomicky přískoky. Nebude mít svalové újmy po zápase a bude lehčí," vysvětloval Všetíček.

Před antukovou sezonou měl Všetíček krátký prostor na přípravu a Plíšková vstřebávala jeho tréninkové dávky. A první pokroky se objevují. V Madridu porazila na antuce světovou jedničku Simonu Halepovou z Rumunska. "To byl mustr, který bychom chtěli, aby plnila. Pohybovala se ekonomicky, chodila do toho. Je to její budoucnost, kterou bychom chtěli vidět v každém zápase," řekl Všetíček.

Jedním dechem dodal, že je těžké nové věci opakovat a trvá, než si hráčka změní zažité návyky. "Tohle je proces v podstatě na rok. Když do toho chcete hrábnout, tak potřebuje prostor, který doteď nebyl," řekl Všetíček. V tenisovém roce je šance na větší tréninkový blok jen po sezoně, tedy koncem listopadu a v prosinci.

Správný pohyb by měl šestadvacetileté Plíškové vedle lepších výsledků i prodloužit kariéru. "Jeden z mých úkolů je prevence. Nejenom co se týče kariéry. Je to ženská, křehká bytost, a až jednou skončí kariéru, tak nechci, aby si nesla následky do dalšího života. Děláme kompenzační cvičení, co se dost podceňují," uvedl.

Většinou vedl muže, navíc třeba i světovou osmičku Karla Nováčka, ale skoro rok také dvojnásobnou vítězku Wimbledonu Petru Kvitovou. "Principy jsou stejné, jediný rozdíl je ve fyziologii ženského těla. Musím zkoumat somatotyp a udělat dotyčné šaty na míru. O to se budeme snažit nejenom v kondici, ale celkově. Každý z nás ví, že tvoříme celek. Hledáme cestu, abychom co nejméně poškodili jeden druhého," zdůraznil, že na výkonu Plíškové se podílí i kouč Tomáš Krupa.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
Fandina
Sice to s profitenisem ani sportem moc nesouvisí, ale jednou dobou jsem chodila každý den kilometr a půl na nádraží a kolikrát se mi stalo, že to bylo na poslední chvíli a tak jsem se hnala skoro utíkala a pak byla uhnaná. A přečetla jsem si, že když budu dělat delší kroky a přenášet váhu, že jich udělám na stejnou vzádelonost míň a nebudu tak uhnaná. Takže jsem se na to soustředila a skutečně jsem se po čase naučila prodlužovat krok a tím jsem se tak neunavila.
Reagovat
FulnekUltras
Sloupův čapí krok může mít něco do sebe. ;-)
Reagovat
George_Renel
Vašíku, proč děláš tak dlouhé kroky?
Maminka mi koupila nové boty, tak aby mi déle vydržely.. :-D
Reagovat
pumpier
Aby nedopadla jak Koukalová .......
Reagovat
Krisboy
Jj, vzpomínám si, že přesně to samé řešil s Petrou. Našlapovat po špičkách :) Tak ať se to povede!
Reagovat
mendrit
Jeden by řekl, že takové věci se učí už od juniorky a ne poté co je no.1.
Reagovat
bIbec
taky sem býval slon. Ale postupem času sem tak nějak zjistil, že našlapovat celou šlapkou není úplně ideální. A ty měřené časy se pak diametrálně zlepšily až sem to dotáhl při své malé výšce až na školní reprezentaci. Jó, musím se pochlubit, že sem býval antilopou ve stádě slonů. Mím na to krásné vzpomínky. I pár krásných škvárových kérek.
Reagovat
bIbec
Mám
Reagovat
George_Renel
Já bych řekl, že se to daří. Ze slona již je žirafa, což je půl cesty. ;-)
Reagovat
svetova.dvojka
Našlapuje jako slon..., to jo... ale jako slon který sto let nic nejedl, proto je tak vyhublý...
Reagovat
FulnekUltras
Všade nám dnes treba špecialistov... ;-))) Teď ještě ten Jelínek, aby na něco přišel. ;-)))
Reagovat
slacker
sraci
Reagovat
VlS
pendrek rozumím, ale nezní to špatně. Je fajn, že má Kája v týmu takový lidi.
Reagovat
letityfanousek
tak to by pak bylo něco.. si dělám srandu
Reagovat
smazaný uživatel
:)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist