Výkon Šafářové ocenila rodina i tenisové legendy. Hrála výborně, shodli se

7. 6. 2015, 06:11
Aktuality 22
Ve svém prvním grandslamovém finále předvedla Lucie Šafářová podle své rodiny i tenisových legend skvělý výkon. S Američankou Serenou Williamsovou dnes sice prohrála v boji o titul na Roland Garros ve třech setech, podle Jana Kodeše či Jany Novotné ale na sebe může být pyšná.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© FFT)

V hráčské lóži na ně v průběhu finálového klání pařilo slunce, ale společně neúnavně fandili Šafářové v jejím prvním grandslamovém finále, v němž nakonec po dvouhodinovém boji prohrála se světovou jedničkou Serenou WIilliamsovou 1-2 na sety.

"Mám radost, že zahrála nádherný zápas. Zároveň to ale bolí, protože nevíte, jestli se taková šance ještě někdy zopakuje. Je to strašně dlouhá pouť," řekl krátce po utkání otec Milan Šafář. "Lucka může být spokojená. Je to krásný úspěch," přidala sestra Veronika.

Podle otce hrála Šafářová nadprůměrně. "I když se ta úroveň trochu vlnila. Ve druhém setu zachránila nemožné a zápas krásně zdramatizovala," ocenil tatínek nové světové sedmičky. "Serena jí toho taky moc nedovolila. Začala úplně neskutečně, až do půlky druhého setu jí nedala šanci. Pak se to otočilo," uvedla sestra Veronika, která do Paříže přiletěla z New Yorku, kde žije a trénuje tenis

Už v pátek a strávila večer a dopoledne se sestrou. "Trošku mě překvapilo, že ráno začala vyndavat myčku," smála se. "Chtěla si zachovat svoji rutinku i před finále. Snažila si z toho udělat den jako každý jiný. Zase snídala ovesnou kaši. Držela jsem s ní basu," řekla.

Rodiče se do Paříže dostali až v pátek hodinu po půlnoci. Byli unavení, ale rádi, že mohli finále sledovat. "Je to zážitek, když vidíte, jak se na ni kouká celý svět. I ti fanoušci na stadionu stáli na straně Lucky," těšilo Šafáře. Navíc se rozhodl, že nepoletí hned domů, ale zůstane i na nedělní finále čtyřhry. "Musíme přebukovat letenky. Na toho deblika se rád podívám. Ani finále čtyřhry není každý den."

Veronika ocenila, že její sestra Lucie na kurtu ukázala, jak skutečně dokáže hrát. "Překonala všechny překážky, se kterými vždycky bojovala v takových zápasech a hrála přesně tak, jak to umí," řekla. Vyzdvihla i to, jak se Lucie chová. "Dokázala, že to jde zvládnout bez arogance, povyšování se a psychologických her, které hodně z hráček používá," uvedla.

Výkon Šafářové ocenili i tenisové legendy
"Klobouk dolů před výkonem Šafářové," řekl dvojnásobný vítěz French Open Kodeš krátce poté, co v hráčské jídelně Šafářovou objal a poblahopřál jí. "Lucka hrála výborně od začátku až do konce. Je to obrovský úspěch. Může být na sebe velice pyšná a my všichni na ni taky," doplnila chválu wimbledonská vítězka Novotná.

"Říkal jsem Lucce, že první finále je fantastická zkušenost a většinou se na grandslamu nevyhrává. Teď už ví, o čem to je a potřebuje se dostat do druhého nebo do třetího a pak už to vyhraje," věří Kodeš. "Teď to ochutnala. Určitě má na to, aby hrála finále i na dalším grandslamu," míní fedcupový kapitán Petr Pála.

Všichni mluvili o tom, že zápas měl vysokou úroveň a přinesl i drama. Šafářová prohrávala už 3-6 a 1-4. " Od toho momentu to byl úplně otevřený zápas," komentoval Kodeš obrat a výhru Šafářové v tie-breaku druhé sady. S Pálou se shodli, že byla škoda, že si na začátku třetí sady neudržela servis na 3-1. "Chtělo to Serenu dostat pod psychický tlak, aby dostala strach. Na takovou hráčku, jako je Williamsová, je 2-0 bohužel málo," řekl Kodeš.

Šafářová zvládla zápas dobře i mentálně. Podle Kodeše měla na začátku možná trochu respekt, ale pak se rozehrála. "Není jednoduché tam vejít proti Sereně, ale po chvilce se Lucka srovnala a hrála dobře," řekl Pála. "Hlavně ten obrat byl velká věc," doplnila Novotná.

Podle Pály, jenž má Šafářovou v národního týmu, který už třikrát za uplynulé čtyři roky vyhrál Fed Cup a letos je znovu ve finále, hráčce pomohla spolupráce s kanadským trenérem Robem Steckleym. "Výborně si sedí a ona mu věří, což je u Lucky hodně důležité. Vždycky uměla hrát agresivně, ale trápily ji jiné věci. Teď už nebyla dlouho zraněná, zapracovala na kondici, věří si a výsledky konečně přicházejí. Za tu tvrdou práci si to Lucka zasloužila," řekl Pála.

Všichni ocenili i výkon Williamsové, již dvacetinásobné grandslamové vítězky. "Je to nejlepší hráčka na světě a možná i všech dob. Hraje se proti ní hodně špatně," řekl Pála. "Je silná v důležitých momentech. Třeba pokazí dva tři míče, ale najednou se otřepe a zápas otočí. Proto má dvacet grandslamů a může mít i víc," konstatovala Novotná.

Předností Williamsové je razance úderů. "Z toho žije," podotkl Kodeš. "Zahraje tvrdý balon na tělo a soupeřka nestihne reagovat. Hraje daleko větší silou než ostatní. Věří si a ví, že je lepší než ostatní, což je obrovská výhoda. Připomenulo mi to Kanaďany teď na hokejovém šampionátu v Praze. Ti vždycky hráli a najednou přidali. To je přesně Serena," přirovnal Kodeš a dodal ještě, že se Williamsová umí nejlépe ze všech soustředit na důležité míče.

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to trochu sporná situace, ale druhá věta jednoznačně navazuje na tu první, tudíž podmětem je rodina a legendy, což je oboje ženského rodu.
Reagovat
slacker
Ale vyslovuje se to stejne
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, ale zajímalo by mě, jestli je tu někdo zběhlý v češtině, jak by to viděl on. Je to totiž češtinářsky docela zajímavá situace.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsou zřejmě možné obě varianty. Ona totiž existuje shoda podle smyslu, která by se na tento případ dala aplikovat.
Reagovat
FulnekUltras
Ten tvar s Y je dán aspoň pro mě dost hrubým novodobým vlivem angličtiny a němčiny, ovšem současný vývoj - stále více takto tolerovaných možností v češtině - tento trend prostě v posledních letech nezadržitelně kopíruje...
Reagovat
FulnekUltras
jinak ovšem Y aspoň jako piktogramu stále celkem fandím... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Zařadí se Lucka mezi hráčky jako Cibulková, Radwanská, (Lisická) či Erraniová, nebo půjde ve stopách Jany Novotné?

Jinak Sabine letos bere Wimbas, bude to parádní jízda :)
Reagovat
blixa
Jestli Sabine vezme Wimblas, sním svůj klobouk ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrou chuť. :D
Reagovat
blixa
Zase takový gurmetský zážitek to nebude, žádnej klobouk nemám :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvyšší čas si nějaký pořídit. ;)
Reagovat
blixa
Maximálně nějakej cukrářskej výrobek :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já se přidám, ale nebudu jíst klobouk, pokud Sabine letos vyhraje Wimbledon v singlu, tak sním rajče :D Jasně, nic moc, ale já rajčata nejím a když jen cítím vůni rajčat, tak zvracím :D Takže zase tak daleko od toho klobouku to není :D
Reagovat
misa
:-))

A co ten starý nick? Přestal fungovat?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ale díky některým nickům tady mě přestalo bavit sledovat tenis, fandit a dokonce ho i hrát. Takže jsem si ho musel smazat. Ale zároveň mi nedošlo, že když si ho smažu, tak uvidím ty hloupé nicky komentovat, tak jsem si musel založit nový, abych je dal do ignoru. Každopádně se snažím se ovládnout a nekomentovat tam, kde nejsou rozumní lidé. Bude to těžké, ale snad tady časem přestanu přispívat úplně. Ale na blixu jsem zareagoval, protože je fajn :)
Reagovat
misa
Ta první věta asi bude nadsázka :)

Mnohaleté nicky se nemažou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, žádná nadsázka. Neuvěřitelně se mi to tady znechutilo a znechutilo mi to i tenis, bylo to sice jen na chvíli, ale dost dlouho na to, abych si smazal nick. Pár dní jsem ho neměl vůbec, ale pak mě štvalo, že čtu některé komenty, tak jsem si ho zase založil, šoupl do ignoru a aspoň navíc vidím, co už jsem četl a co ne.
Reagovat
slacker
Kdyz na takovy nick praskne ze je gay tak je nutne zahladit stopy :-D
Reagovat
FulnekUltras
V tom by neměl mít pan Šafář žádné obavy - už jen proto, že kromě Lucky evidentně skvěle vychoval i druhou dceru Veroniku... ;)
Reagovat
Fandina
Šafi má titul v debluuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!! Gratulkaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Reagovat
Jan
Ano. Serena = Kanaďani v hokeji. To sedí. :)
Reagovat
FulnekUltras
čerta starýho - dřevorubci nic nezobou... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist