Vzpoura nové generace ve Washingtonu. Ze semifinále mladíků postoupili De Minaur a Zverev

5. 8. 2018, 10:43
Aktuality 5
ATP WASHINGTON - Semifinálové zápasy ve Washingtonu nabídli tenis budoucnosti, neboť se střetli čtyři členi NextGenATP. Obhájce titulu Alexander Zverev (21 let) nejprve porazil Řeka Stefanose Tsitsipase (19), Australan Alex De Minaur (19) pak po odvrácení čtyř mečbolů v řadě udolal Rusa Andreje Rubljova (20) a postoupil do svého největšího finále.
Alex De Minaur

V semifinále turnaje ATP 500 ve Washingtonu se potkali tenisté ve věku 21 let a mladší, k čemuž došlo naposledy v Buenos Aires v roce 1995 (Carlos Moya, Felix Mantilla, Alex Corretja, Jiří Novák).

V metropoli Spojených států se do finále dostali jednadvacetiletý Alexander Zverev a devatenáctiletý Alex De Minaur. Mladší tenisté si o titul zahráli naposledy v Indian Wells 2007, kde se střetli tehdy dvacetiletý Rafael Nadal a o rok mladší Novak Djokovič. 

"Tento týden jsem starý mazák. Tím, že jsem nejstarším semifinalistou ukazuje na to, že hráči Next Gen hrají úžasný tenis a všichni jsou na vzestupu. Je to skvělé a doufám, že v budoucnosti se to bude stávat častěji," řekl Zverev.

Australan De Minaur, který ve čtvrtifnále pošetřil síly po odstoupení unaveného Andyho Murrayho, ve Washingtonu vyřadil už tři nasazené soupeře. Po domácím Stevu Johnsonovi a Korejci Hyeon Chungovi si v semifinále poradil po takřka tříhodinové bitvě s o rok starším Rusem Andrejem Rubljovem.

Přitom De Minaur byl jednou nohou z turnaje venku. S Rubljovem prohrál první set 5-7 a v tie-breaku druhé sady prohrával 2-6. Do té chvíle nevyužil žádný ze sedmi brejkbolů a čelil čtyřem mečbolům. Všechny se mu však díky celkem devíti vyhraným výměnám po sobě podařilo zlikvidovat a nakonec po napínavém třetím setu zvítězil 5-7 7-6 6-4.



"Jsem na sebe neskutečně pyšný. Snažil jsem se pouze nebránit a stále jsem se na něj pokoušel tlačit. Tohle je asi moje dosud největší výhra kariéry," radoval se nejmladší hráč v Top 100 De Minaur, který začínal sezonu na 208. místě světa. Nyní už má jistý posun do litní padesátky.

Do finále se De Minaur dostal podruhé v kariéře. To první si zahrál v lednu na domácí půdě v Sydney, kde podlehl Daniilu Medveděvovi. 

Druhý pokus na zisk prvního titulu bude mít De Minaur proti světové trojce Zverevovi, kterého před půl rokem potrápil v pětisetové bitvě v utkání prvního kola Davis Cupu.

Německý obhájce titulu Zverev si v semifinále poradil 6-2 6-4 s řeckým mladíkem Stefanosem Tsitsipasem a do finále postoupil popáté v sezoně. Triumfy slavil na antukách v Mnichově a Madridu, celkově má ve finálových duelech bilanci 8-5.

"Vyhrát tady poprvé byl úžasný pocit, ale když se sem vrátíte jako obhájce titulu, tak va vašich ramenech leží určitý tlak. Mám před sebou ještě jeden těžký zápas, ale pokud ho zvládnu, bude to úžasné," řekl Zverev, který potřebuje získat titul, aby ve světovém žebříčku udržel třetí místo před Juanem Martínem Del Potrem.

Letos Zverev vyhrál jako první 40 zápasů. Druhý je v této statistice Dominic Thiem, o třetí místo se dělí Rafael Nadal, Juan Martín Del potro a Fabio Fognini (35).

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 2.146.815 dolarů
sobotní výsledky (04. 08. 2018)
• Dvouhra - semifinále •
A. Zverev (1-Něm.) - Tsitsipas (10-Řec.) 6-2 6-4
De Minaur (Austr.) - Rubljov (Rus.) 5-7 7-6(6) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Tornes
Po delší době jsem na netu, takže se jdu vrátit k uplynulým turnajům, či přesněji k Wimbledonu.

Velká gratulace Nolemu k Wimbledonu, ukázal, že i on je šampion, kterého nelze nikdy odepsat a dokáže se vždy vrátit. Je mi velmi líto že jsem neviděl obě semifinále, musely to být super zápasy. Dle výsledků zápasů musel být celý Wimbledon strašně zajímavý a o to víc mě mrzí, že jsem ho neměl možnost sledovat. Jen škoda toho finále, ale Anderson ve finále bohužel zatím znamená zcela nezajímavé finále.
Federer ukázal, že věk dokáže vyzrát i na něj. Možná škoda, že hrál v Halle i Štuttgartu, ale co už. Vyhrávat další GS pro něj bude složité, ale šanci u něj ještě vidím.
Nadal svým SF ukázal, že i na trávě stále může bojovat. Uvidíme, jak dlouho dokáže věku a opotřebení odolávat on.
Mrzí mě Shapo, ale on celou trávu ukazoval, že mu to teď prostě nejde. A zatím to ukazuje i nadále. Uvidíme. Neviděl jsem zápasy, ale očekávám, že to byl stále hlavně jeho return, co ho brzdí. Kdo je viděl, mohl by k tomu něco říct?

Teď k Washingtonu - opět mě strašně mrzí, že jsem neviděl žádný zápas, ale jsem moc spokojený s obsazením SF. Na turnaj jako je tento jsem čekal už dlouho, a jen doufám, že se mladíci začnou více prosazovat i na větších akcích. Ale posun oproti době třeba před dvěma lety je obrovský. Jen mne mrzí, že mezi těmi 4 nebyl Shapo a Tsitsi to nedotáhl do finále.
Ve finále bych to přál de Minaurovi, po těch jeho zraněních by to byl skvělý úspěch.
Reagovat
EllNino
Shapo se herně i psychicky vytrápil poslední turnaje ... uvidíme, co v Torontu, kde se uzavře ten kruh toho roku, kdy na sebe nejvíce upozornil :) ...ale momentálně na obhájení semifinále nemá, i když domácí publikum může udělat své ... return bída a stále hrozně nevynucených chyb ... snad se dá trochu dokupy a obhájí aspoň část bodů z US šňůry ... ale bude to těžké
Reagovat
FulnekUltras
Staroši jsou sice čím dál víc opotřebovaní, ale mlaďoši zas příšerně nervózní, takže dokud to udržíme v ruce... ;-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Mladý Aussie, herne napadne pripominajúci mladého Hewitta...
Reagovat
EllNino
Škoda, že místo Saši není ve finále TsiTsi :) Ale Alex mě tam těší, dobrej týpek :)

Spolu se Shapem moji největší oblíbenci z mladých
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist