Wawrinka dohrál v prvním kole, Turnaj mistrů si v Tokiu nezajistí

30. 9. 2014, 10:54
Aktuality 17
Den po turnajové dvojce Davidu Ferrerovi se s podnikem v Tokiu loučí i jeho největší favorit Stanislas Wawrinka. Čtvrtý hráč světa v úvodním kole prohrál s domácím Item 5-7 2-6 a na jistotu účasti na Turnaji mistrů si tak bude muset počkat.
Tacuma Ito a Stanislas Wawrinka (© Hiroshi Sato)

Švýcarský tenista Stanislas Wawrinka si v Tokiu mohl zajistit vstupenku do Londýna postupem do finále, ale klopýtl hned na první překážce. První nasazený hráč podlehl k radosti domácích diváků Tacumu Itovi, který se tak odvděčil pořadatelům turnaje za divokou kartu.

Do problémů se favorit dostal už ve třetí hře, kdy mu japonský tenista sebral poprvé podání. Wawrinka ještě srovnal na 4-4, těsně před tie-breakem ale přišel o servis znovu a tentokrát už Ito svůj náskok udržel.

Druhou sadu odstartoval outsider dalším brejkem, po němž už se Wawrinka nedokázal do zápasu vrátit. Za stavu 2-4 naopak ještě jednou přišel o podání a v další hře Ito završil své nejcennější vítězství v kariéře.

"Dneska jsem neměl dobrý den," konstatoval Wawrinka. "První kola nejsou nikdy jednoduchá. (Ito) hrál dobře, hlavně na konci prvního setu, kdy byl hodně agresivní."

Švýcar, jemuž v letošním pořadí ATP patří čtvrté místo, naposledy nestačil na hráče mimo elitní stovku žebříčku v červnu loňského roku. Na turnaji v Hertogenboshi tehdy podlehl Nicolási Mahutovi, který v té době figuroval na 240. příčce.

O postup do čtvrtfinále si Ito zahraje s Benjaminem Beckerem, kterému práci usnadnila skreč Jarkka Nieminena. Německý tenista nebyl jediný, komu dnes v Tokiu soupeř vzdal utkání: šestý nasazený Roberto Bautista skrečoval ve třetím setu duelu s Gillesem Simonem a Jürgen Melzer prošel do druhého kola díky odstoupení Edouarda Rogera-Vasselina.

Skreče se mohli diváci v Tokiu obávat i v duelu mezi Jo-Wilfriedem Tsongou a Polákem Michalem Przysieznym. Pátý nasazený hráč totiž po vyhraném prvním setu ten druhý ztratil a za stavu 0-3 v rozhodující sadě si nechal ošetřovat pravé zápěstí. Zdejší vítěz z roku 2009 se po krátké pauze vzpamatoval, srovnal a ve zkrácené hře se dostal do vedení 5-1 a poté ještě 6-4, ovšem ani to mu nestačilo k výhře. Tsonga neproměnil tři mečboly, tie-break prohrál 9-11 a stal se dalším z nasazených tenistů, kteří nepřešli přes úvodní kolo.

Výsledky - Tokio (tvrdý povrch, dotace 1.373.420 dolarů:
Dvouhra - 1. kolo:
Ito (Jap.) - Wawrinka (1-Švýc.) 7:5, 6:2
Raonic (3-Kan.) - Tomic (Austr.) 7:6 (7:3), 6:3
Przysiezny (Pol.) - Tsonga (5-Fr.) 4:6, 7:5, 7:6 (11:9)
Simon (Fr.) - Bautista (6-Šp.) 4:6, 7:6 (9:7), 2:1 skreč
J. Melzer (Rak.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7:5, 4:1 skreč
Becker (Něm.) - Nieminen (Fin.) 7:5, 4:1 skreč
Young (USA) - Soeda (Jap.) 6:4, 6:2
Chardy (Fr.) - Ram (USA) 7:5, 5:7, 6:4
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
Kozoroh
Ze dvou důvodů - už 2x po sobě v Tokiu prohrál finále a že ho chci v Londýně ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
já teda nevím, ale na Milouše se moc dívat nedá, aspoň pro mě ne :D Já chci v Londýně kromě Big3 Wawrinku, Andyho, Nišikoriho, Dimitrova a buď Čiliče nebo Berdycha :)
Reagovat
smazaný uživatel
za mna-Djokovic,Nadal,Federer,Wawrinka(Dimitrov ),Cilic,Nishikori,Raonic,Murray
Reagovat
kada.tom
já doufám, že v Londýně bude Stan, Grigor, Tomáš a Marin :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Cilic to už má viac menej isté, má pohodlný 500b. náskok..Na to aby tam nebol by musel napríklad Dimitrov, ci Berdych alebo hráči za ním vyhrat alebo byt aspon vo finále Atp1000..Nereálne..Rovnako Nishi je safe, náskok 400b. je v tejto fáze sezóny dostačujúci..

Takže Nole, Rafa, Roger, Stan, Marin, Nishi...Istota..

A dva fleky bojuje pätica tenistov...Feru, Berdych, Raonic, Andy, Dimitrov..Prajem si tam Davida a Andyho, tipujem vsak Andyho a Raonica..
Reagovat
smazaný uživatel
To je zas čistka, jsem říkala, že trofej čeká na Nišikoriho doma, finále nevidím jinak než jako v roce 2012 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Raonic má set a 5-2 ve druhém, při pohledu na pavouka už mu fakt stojí v cestě do finále jen vlastní hlava.
Reagovat
smazaný uživatel
A z druhé půlky Nishi. I když ten tam má pár servismanů.
Reagovat
Davor1
V Tokyu padajú favoriti ako hrušky, po Ferrerovi dnes Stan aj Tsonga...
Raonič to tiež nebude mať s Tomičom ľahké a bojím sa, aby zajtra nevytiekol s Dodigom Nishi...
Reagovat
tommr
vypad i Bautista Agut a Raonic jako jedinej zbývající nasazenej hráč v dolní půlce pavouka ted má cestu do finále dokořán otevřenou. Pochybuju, že by ho moh Tomic nějak ohrozit ...
Reagovat
smazaný uživatel
Za Tokio jsou stejné body jako za Peking? Pokud to Raonic ustojí, tak má TM asi v kapse (ale zatím se Tomic drží a kdyby třeba urval set v TB, bude to ještě zajímavý). Naopak Ferrer by v tom případě byl prakticky ze hry, pokud nezkolabují i jeho další konkurenti. Murray má taky docela našlápnuto ven, zápas začal bez servisu, obrat s Janowiczem by nebyl úplně snadný.
Reagovat
tommr
v Tokiu jsou stejný body ale poloviční prize money a tomu odpovídá i slabší konkurence ... :)
Reagovat
pockerface
Stan by měl trošku zabrat.Aby finále DC neleželo jen na Rogerovi.Nějak se poslední dobou Stanovi vytrácí forma.
Reagovat
a.magerova
Tak tak, to je úkol největší z největších !!!
Reagovat
a.magerova
No....já se Stanem počítám v Londýně na stopro, nevím co se tu řeší.... podle livka už je tam dávno :-))
http://live-tennis.eu/race
Reagovat
gigin
A hlavně magu! Staníka porazil T.Ito.. chápeš..
Reagovat
a.magerova
Jo chápu..... Honšú lobby ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist