Wimbledonský šampion Federer má jistý Turnaj mistrů

17. 7. 2017, 12:22
Aktuality 37
Roger Federer, který včera ve Wimbledonu získal rekordní osmou trofej, se do Londýna v listopadu ještě vrátí, aby se zúčastnil letošního ročníku Turnaje mistrů. Pětatřicetiletý Švýcar se jako druhý v pořadí kvalifikoval na akci pro osm nejlepších tenistů letošní sezony, která se koná od 12. do 19. listopadu v londýnské O2 Aréně. Start na závěrečném turnaji sezony si před pár týdny po triumfu na French Open zajistil Rafael Nadal.
Profily hráčů
Roger Federer

Federer v minulosti ovládl Turnaj mistrů celkem šestkrát a je neúspěšnějším hráčem v historii závěrečného podniku sezony. Akci pro nejlepších osm tenistů roku si zahraje už popátnácté. Pětatřicetiletý rodák z Basileje se kvalifikoval jako druhý v pořadí. Již před pár týdny si jistotu startu vybojoval triumfem na French Open Rafael Nadal.

"Na návrat do Londýna se těším," řekl Federer. "Mrzelo mě, že jsem se loni nemohl zúčastnit. Turnaj mistrů miluju a od roku 2002 jsem ho nehrál jen loni," připomněl Švýcar zranění kolene, kvůli němuž loni po Wimbledonu přišel o zbytek sezony.

Na kurty se vrátil letos na Australian Open a svůj návrat korunoval ziskem 18. grandslamového vavřínu. Poté vyhrál i tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami. Před rekordní osmou trofejí z Wimbledonu podeváté triumfoval v Halle.

Federer se závěrečného vrcholu sezony zúčastnil v letech 2002 - 2015 každým rokem a má fantastickou zápasovou bilanci 52-12. Turnaj mistrů ovládl v letech 2003 - 2004, 2006 - 2007 a 2010 - 2011. V roce 2005 si zahrál finále, ve kterém podlehl Nalbandianovi, v letech 2012 a 2014 - 2015 byl jeho přemožitelem Djokovič.

Majitel 19 grandslamových vavřínů také útočí na post světové jedničky. Na prvního Murrayho v tuto chvíli ztrácí jen 1205 bodů a ve zbytku letošní sezony kvůli loňské pauze žádné body neobhajuje.

Pokud by se kvalifikace na Turnaj mistrů uzavírala nyní, vedle Federera a Nadala by si v londýnské O2 Aréně, kde se bude prestižní akce od 12. do 19. listopadu konat, zahráli Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Marin Čilič, Alexander Zverev, Novak Djokovič a Andy Murray.

Jako první si jistotu startu ve čtyhře vybojovali Lukasz Kubot s Marcelem Melem. Polsko-brazilský pár letos na trávě vyhrál všech 14 duelů, ovládl turnaje v Hertogenboschi a Halle a také slavný Wimbledon.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

37
Přidat komentář
Stan_Borowitz
vidět TO na vlastní oči na centrkurtu je nepopsatelný zážitek. A ani trochu mi nevadilo, že to bylo tak krátké. Totální demolice...
Reagovat
Marduch
Federer na stará tenisová kolena vylepšil dva prvky, ve kterých s největšími konkurenty občas ztrácel. Neskutečně pohotový a spolehlivý BH, ze kterého dokáže udeřit z pozic, kdy to soupeř absolutně neočekává (definitivní sžití se s novou raketou s větším sweetspotem?). A pak psychika v momentech, kdy se zápas láme - což může být efektem té první pauzy, během které možná získal nadhled. Uvědomění si toho, že ten okolní normální a rodinný život, který je takto slavnými sportovci očekáván s většími či menšími obavami, je taky hodně fajn i přesto, že postrádá nová a nová sportovní vitězství, frenetický řev fanoušků či mediální "goat" pozornost..
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlas. Nejednou mne v poslední době napadlo, kolikrát mohl WB a hardové GS vyhrát, kdyby s tou větší raketou hrál odjakživa. RG možná taky ještě jeden, ten v roce 2011.
Reagovat
Marduch
jj u mě to samé:) Ale to je spíš ona věčná filosofická otázka - kterým směrem by šly věci, kdy by býval člověk v minulosti změnil nějaké malý střípek z mozaiky. Třebe lépe, třeba hůře..
Každopdáně FH měl Roger vždy naprosto goatovský, a když teď vytunil i BH s tím, jak rychle hraje oba údery po odskoku, nedá se proti tomu v podstatě hrát.
Reagovat
spaniel
Na novou raketu uz je zvykly delsi dobu. Rozdil je, ze do nej jde naplno a hraje ho driv po odskoku. X krat se k tomu vyjadroval.../
Reagovat
Franky
takiso este doplnim return je lepsi..istejsi uz nehra len liftovane lopticky z BH
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslíš čopované asi.
Reagovat
Franky
jj cop...
Reagovat
Marduch
ano
Reagovat
a.magerova
Tak To Ti přeju, být u TOHO osobně... ale i u nás doma v obýváku TO bylo moc fajn... :-))

Roger má momentálně víc titulů z Wimbledonu než:

William Renshaw (7)
Pete Sampras (7)
Rafa Nadal (2) + Novak Djokovič (3) + Andy Murray (2)
Reagovat
gigin
Vitaj a nalej!
Reagovat
Stan_Borowitz
Z Londýna jsem letěl do Polska a teprve tam jsem se z rádia dozvěděl, že William a Kate tam letěli taky. Seděl jsem celkem nedaleko od nich, kdyby něco kvákli, mohli jsme letět spolu.

Prostě jak se říká - líná huba, hotové neštěstí.
Reagovat
annah
Blednu závistí! Musel to být velký zážitek, i když jak správně podotkla a.magerova, v obýváku u televize to taky "šlo". Blaho nejvyšší jakosti!
Ten člověk je fakt jediný svého druhu. Těším se na Laver Cup - tentokrát už přímo v hledišti. :-)
Reagovat
janek_da
Nemusíš ventilovat jaké TO bylo. Už tak má a.magerova honičku.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já se tam chystal několik let a vždycky mi do toho něco vlezlo. Asi to bylo nějak napsané ve hvězdách, že pojedu až na tu osmičku.
Reagovat
janek_da
teď by bylo stylové aby sehrály zápas legendy 1111x1111
Reagovat
Ondra979
Reagovat
a.magerova
Reagovat
pockerface
Garbině to moc slušelo. V těch šatech mi přišla nádherně štíhlá. Podle toho v čem hraje na kurtu mi až tak štíhlá nepřijšla. Hm. Ale Vesninu s Makarovovou jsem nejdřív nepoznal. Tam bych řekl, že v těch šatech co měly vypadaly, tak o 10 let starší. Ale je to jen můj názor :-). Takže, vítězové nejlepe oblečení a Mirka měla taky pěkné šaty.
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/DE5mMVvXkAAWKXD.jpg:large
Reagovat
a.magerova
http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Roger+Federer+Champion+Dinner+Championships+OHytAGpiGHOl.jpg

http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Roger+Federer+Champion+Dinner+Championships+s1OGcwosdOjl.jpg
Reagovat
janek_da
Škoda, že Rafa i Roger budou asi v jiných skupinách. Jestli vůbec Rafa bude hrát.
Reagovat
Marduch
Vzhledem k dosavadním letošním výsledkům drtivé většiny turnajů by se měl počet zápasů na TM omezit na finále.
Reagovat
a.magerova
A jak v hokeji... na čtyři vítězné zápasy... ;-)
Reagovat
Mayo
To by nebol dobrý nápad (:
Reagovat
a.magerova
Prečo?
Reagovat
spaniel
Jen kdo by tam s Rogerem byl...hm
Reagovat
a.magerova
Já mám teda jasno... potřebujeme upravit H2H, prostě BUĎ A NEBO... ;-)
Reagovat
Marduch
V tom případě určitě více než na čtyři vítězné:D
Reagovat
a.magerova
Šak nemusíme stihnout vše letos.... :-P

Opravdu klobouk dolů před oběma:

https://twitter.com/darren_cahill/status/886605391240470528
Reagovat
taffer
ale dřív (ca. 3 roky kdy jsem to četl) stačilo, když tenista vyhrál nějaký GS, a automaticky byl účastníkem Turnaje mistrů (i kdyby se teoreticky nevešel do 8. místa). Tak to měli dřív podmínkách - myslím ale, že to platí stále, čili Feďa měl TM jistý již od konce AO, podle mě.
Reagovat
a.magerova
Právěže neměl... při nějaké složité konstelaci hvězd/bodů mu AO stačit nemuselo... pokud by se nedostal do sedmičky přímo a byl by asi do 15. nebo 20. místa, ale před ním třeba o jedno místo byl vítěz USO, tak by dostal přednost před Rogerem... nebo tak nějak.... ale jak je to s náhradníky nevím.
Reagovat
blixa
Platí stále to, že na osmé místo se kvalifikuje tenista s vyhraným GS, který se neumístil na 1-7 místě, ale zároveň se musí umístit do 20 místa. Pokud je takových víc, rozhoduje o postupujícím pořadí. V každém případě takto postoupí je jeden tenista, takže rozhodně neplatí, že každý vítěz GS postupuje.
Reagovat
brixner
To není možný todlencto!
Za co, proboha?
Na Turnaj Mistrů snad jezdí jen ti nejlepší, né?
:-)))
Reagovat
a.magerova
No šak joooo.... koukni Rafovi stačilo vyhrát jen FO a je tam, Roger musel vyhrát AO i Wimbledon, aby se TAM prodral... taková nespravedlnost... :-P
Reagovat
brixner
No qurva todlencto...Jak to ti strejcové v ATP počítaj? Roger si jen tak mimochodem vyhraje Wimbledon a má jistej Masters? A co takovej Rafa, jemu se zvedají náklady na vyprání fuseklí vod tý hnusný antuky, do Španěl to je dál než do Švajcu, takže cesta, vojetí gum, benzín...No já nevím, nevím, Roger by měl eště aspoň vyhrát US OPEN, pak by ta shovívavost snad byla na místě...
:-))
Reagovat
blixa
Taky tam jedeme hrát my dva, ne ?! Lepší prostě nejsou ! ;-) :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist