Z kvarteta Čechů ve finále uspěl jen Jaloviec

26. 3. 2017, 15:10
Aktuality 0
Českým tenistům se v tomto týdnu na menších turnajích ITF a Futures náramně dařilo. Hned čtyři se probojovali do finále. Marek Jaloviec slaví na podniku Futures v řeckém Irakliu první letošní a celkově šestý titul z turnajů kategorie Futures. Miriam Kolodziejová, Marek Gengel ani Barbora Krejčíková titul nevybojovali.
Marek Jaloviec (© tenisovysvet.cz)

Marek Jaloviec dal o sobě poprvé vědět loni, kdy ovládl pět akcí série Futures. První letošní titul dnes vybojoval na tvrdém povrchu v řeckém Irakliu, kde se v posledních dvou týdnech dostal do skvělé formy.

Minulý týden si zahrál semifinále, v němž podlehl pozdějšímu vítězi Yaraslauovi Shylovi a tento týden si v hlavním městě řeckého ostrova Kréta dokráčel beze ztráty setu k celkově šestému kariérnímu triumfu.

Třiadvacetiletý Čech byl v průběhu celého turnaje suverénní. Potíže neměl ani s jedním z pěti soupeřů. Vcelku jednoznačně přehrál Anastasiose Pavlise, Maxima Tybara, Alexandera Lazova, krajana Jaroslava Pospíšila a v dnešním finále Marcela Tomase Barriose Veru.

O téměř čtyři roky mladšímu chilskému tenistovi nedal Jaloviec v prvním setu sebemenší šanci. Přestože si jednou svůj servis prohrál, třikrát svého posledního protivníka brejknul.

Ve druhé sadě si naopak oba borci bez problémů drželi servis. Čech nečelil jedinému brejkbolu a v samotné koncovce zaútočil, když v posledních dvou gamech Chilanovi povolil jen dva fiftýny.

Jaloviec má ve finálových bojích naprosto fantastickou bilanci. Šestkrát uspěl a pouze jednou přebíral trofej pro finalistu. Díky dnešnímu vítězství se v žebříčku posune na 288. místo a vylepší tak své žebříčkové maximum.

• FUTURES IRAKLIO •
Řecko, tv. povrch, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (26. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Jaloviec (2-ČR) - Barrios Vera (Chile) 6-2 7-5


Na souběžně hrané akci ITF 15k se prala o celkové prvenství Miriam Kolodziejová. Devatenáctiletá talentovaná Češka zahájila letošní sezonu v lednu v Stammheimu, kde sice prošla kvalifikací, nicméně v hlavní soutěži uhrála pouhé tři hry a loučila se hned v prvním kole.

Poté si dala dvouměsíční pauzu a vrátila se na řecké antuce. A vypadalo to, že přestávka 506. hráčce světa hodně pomohla, jelikož všechny soupeřky jednoznačně přehrávala.

Během cesty do finále ztratila jen 15 gamů: Despina Papamichailová (3), Angelique Svinosová (6), Carol Zhaová (3), Michaela Boevová (3). Svůj nejcennější titul ale nakonec nevybojovala. Ve finále prohrála za hodinu a půl s turnajovou jedničkou Olgou Jančukovou.

Kolodziejové se nedařilo zejména na podání. Procento získaných bodů po prvním a druhém servisu nedosahovalo ani poloviční úspěšnosti. Ukrajinku dokázala dvakrát brejknout, sama však o podání šestkrát přišla.

Své žebříčkové maximum, na němž se momentálně nachází, tak nevylepší a na premiérový průnik do první pětistovky si ještě musí počkat. Kolodziejové tedy stále zůstává jediný titul, který vybojovala loni v září na domácí půdě v Brně. V dalších pěti finále neuhrála set.

• ITF 15k IRAKLIO •
Řecko, antuka, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (26. 3. 2017)
Dvouhra - finále
O. Jančuková (1-Ukr.) - Kolodziejová (4-ČR) 6-3 6-2


Posledním českým zástupcem v bojích o titul byl Marek Gengel. Jedenadvacetiletý český tenista se nemohl letos na akcích Futures dlouho prosadit, tento týden však prožil v egyptském Šarm aš-Šajchu životní turnaj.

Poprvé v kariéře si zahrál finále, když zvládl tříkolovou kvalifikaci a v hlavní soutěži postupně vyřadil Maximeho Moru, Vladyslava Manafova, Francesca Vilarda a Johana Niklese.

Přemožitele našel až ve finále. Premiérový titul mu nedovolila získat domácí nasazená jednička Karim-Mohamed Maamoun. Egypťan měl od začátku do konce utkání jasně navrch a během měsíce získal již druhou trofej a neprohrál posledních deset zápasů v řadě.

Maamoun ani jednou neztratil podání, všechny tři brejkboly Gengela zlikvidoval a tři z devíti šancí na brejk využil. Navíc excelentně servíroval. Úspěšnost trefených prvních podání měl 80%.

Gengel díky premiérovému finále v žebříčku poskočí o 118 příček na 740. místo. Rovněž Egypťan své maximum vylepší, zítra bude figurovat na 286. pozici.

• FUTURES ŠARM AŠ-ŠAJCH •
Egypt, tv. povrch, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (26. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Maamoun (1-Egy.) - Gengel (ČR) 6-4 6-2


V australském Morningtonu usilovala o svůj celkově devátý triumf na okruhu ITF Barbora Krejčíková. Česká tenistka ale na první titul od července 2015 nedosáhla. Ve finále nestačila na domácí Destanee Aiavaovou.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist