Zemřel Australan Doohan, Beckerův senzační přemožitel z Wimbledonu 1987

22. 7. 2017, 14:49
Aktuality 13
Bývalý australský tenista Peter Doohan, který se postaral o jednu z největších senzací v historii Wimbledonu, v 56 letech zemřel. V pátek podlehl nevyléčitelnému neurodegenerativnímu onemocnění ALS. Lékaři mu jej zjistili teprve před devíti týdny.
Boris Becker a Peter Doohan

Doohan dokázal před 30 lety ve Wimbledonu zdolat tehdy dvojnásobného šampiona Borise Beckera. Německý tenista přitom vstupoval do slavného turnaje jako jasný favorit a světová jednička, ve druhém kole ale s Doohanem prohrál ve čtyřech setech.

Ve světovém žebříčku to australský hrdina dotáhl nejvýše na 43. místo ve dvouhře a patnácté v deblu. Po skončení kariéry pracoval jako trenér.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Mayo
Kto to bol?
Reagovat
Stan_Borowitz
To není úplně povedený vtip.
Reagovat
slacker
motocyklovy zavodnik
Reagovat
brixner
Ty asi nejspíš budeš vědět, oč jde: Album "The Division Bell" od Pink Floyd a skladba "Keep Talking" - zde je počítačový příkaz pana Stephena Hawkinga převeden na řeč, jenž se prolíná celou skladbou. Pan Hawking má svalstvo totálně ochablé, i hlasivky, takže komunikuje pomocí speciálního software, který poměrně spolehlivě fungoval už v roce 1993, kdy album vznikalo! Na nějaké(snad) charitativní akci se s panem Hawkingem seznámil v té době ještě žijící Richard Wright, posléze i David Gilmour a oba pány profesor Hawking doslova ohromil, takže vznikla ona skladba, mimochodem mě se na albu líbící nejvíce(snad ani ne kvůli tomu hlasu, spíš pro skvělý pulsující rytmus a "akordové neshody" basy s doprovodem, kde basa prostě tu muziku nutně netvrdí) A ke skladbě se ještě váže tajenmý odkaz na Enigmu, který nikdo nikdy neodhalil...
A onen zápas Beckera s Doohanem pamatuji, tenkrát to byl opravdu velký šok, škoda jen, že toho nevyužil Lendl...
Reagovat
Jabadu
Mne nemusíš učit (ve školství jsem pracoval 20 let).
A rád. Já učil děti číst, psát a počítat.
Takže jsem viděl nějaké výsledky (9x jsem učil prvňáky).
K věci:
May i Gilmour jsou hudební géniové. Nejsou to řemeslníci (což je většina muzikantů).
Oni tvořili techniku hry na elektrickou kytaru.
Řeknu ti to takto:
Pokud chceš umět hrát (dobře) medová sóla jako May nebo Gilmour, ... ech ...budeš muset cvičit pět a více let!
A to budeš muset být hodně hudebně nadaný člověk.
:-)
Reagovat
brixner
Svale Svale...proboha-nepřehnal jsi to včera krapet s jednoručkama??:-) Copak já tě něco učím??? Mé řádky jsem adresoval tobě proto, že vím, že jsi muzikant a ctíš právě to období směrem ke Queen a třeba i Pink Floyd! Záležitost mezi panem Hawkingem a Pink Floyd možná jako hudebník/historik nejspíš znáš a může to být bráno i jako malá zajímavost pro ty, kteří tohle nevědí, třeba si to přečtou...Pan Hawking jistě dosáhl mnoho zajímavých met ve svém oboru, spojitost s Pink Floyd jsem zmínil asi proto, že jsem jejich fanoušek už 35 let a jejich spojitost s panem Hawkingem je, přinejmenším, originální a zajímavá!
O hře na kytaru mě fakt "poučovat" nemusíš, já kytaru miluji, ale jsem na ní úplné dřevo a nikdy jsem se na ní hrát nenaučil! Jsem klávesák a např. téměř všechny klávesové party od Pink Floyd už z období "A Saucerful of Secrets", zahraji s přehledem! Někdy v září poletím do Královského muzea v Londýně, kde je výstava na počest 50 let založení Pink Floyd a pokud tam zase nebude nějaký pomatenec šermovat nožem či nezvládat řízení dodávky, kdo ví...třeba si i sáhnu na Rickovy Farfisy...
Reagovat
Kozoroh
ALS má nejslavnější žijící vědec Stephen Hawking, u kterého se však průběh nemoci nevysvětlitelně zastavil a proto je stále mezi námi. Je na vozíčku a komunikuje pomocí počítače.

Když se v roce 2014 polívali lidi na celém světě studenou vodou (včetně No1eho, Rogera, Rafy a dalších tenistů), bylo to právě na podporu postižených ALS.
Reagovat
Jabadu
Z nějakých nepochopitelných důvodů zdravému člověku přestane mozek vysílat správné informace svalům a nervům.
Já nechci spekulovat, ale ta "nemoc" je známa teprve několik let.
Reagovat
turista
ALS bohužel onemocněl kdysi výborný francouzský profesionální tenista Jerome Golmard. Nevím zda ještě žije.
Reagovat
freeteepek
To je hustý. Vůbec netuším, co to ALS je, ale zabít člověka za 2 měsíce? Zajímalo by mě, jak dlouho s tím žil, než na to lékaři přišli...?
Reagovat
Jabadu
Na ALS zemřel i Stanislav Gross.
Vůbec nikdo netuší, z čeho to je, jestli je to virus nebo jenom nějaká mutace genů ... prostě nic!
Jisté je jedno:
Člověk umírá na celkovou atrofii svalstva ... v konečné fázi i na atrofii dýchcích svalů.
Takže ...
Spekuluje se o uměle vytvořeném viru, který je dopraven do těla vybraným osobám.
Reagovat
Stan_Borowitz
proboha jen sem netahejme šílené konspirativní teorie paranoidních pablbů, kterým éra internetu umožnila šířit jejich choromyslné bláboly do světa...
Reagovat
Padme
Amyotrofická laterální skleróza... http://www.wikiskripta.eu/index.php/Amyotrofická_laterální_skleróza
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist