Zemřela Jana Novotná. Wimbledonská vítězka podlehla ve věku 49 let těžké nemoci

20. 11. 2017, 09:59
Aktuality 71
Ve věku 49 let zemřela v neděli po těžké nemoci wimbledonská vítězka z roku 1998 Jana Novotná. O úmrtí bývalé světové dvojky ve dvouhře a jedničky čtyřhry ČTK informovali zástupci rodiny.
Profily hráčů
Jana Novotná

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, s kterou byly druhé i v Soulu 1988.

"Jana byla inspirací pro každého, kdo se s ní znal, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude v historii WTA navždy zářit," řekl šéf ženského okruhu Steve Simon.

Kariéru jedna z posledních hráček vyznávajících útočný styl servis - volej s výtečným čopem ukončila v roce 1999. O šest let později byla uvedena do tenisové Síně slávy. Dlouho žila na Floridě, odkud se před sedmi lety vrátila do Brna.

Krátce trénovala Francouzku Marion Bartoliovou a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou hráčkou Barborou Krejčíkovou. Předloni ve Wimbledonu říkala, jak hluboce tenis milovala. "Tenis mi dává úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje," vyznala se v Londýně.

Když Novotná v roce 1993 prohrála wimbledonské finále se Steffi Grafovou a přebírala trofej pro poraženou finalistku, poplakala si na rameni vévodkyně z Kentu. A ta jí předpověděla: "Vím, že jednou vyhraješ, neboj!" Po pěti letech se její predikce vyplnila.

•  Vizitka Jany Novotné
(*2. 10. 1968 - † 19. 11. 2017)

Největší úspěchy:
- dvouhra: vítězka Wimbledonu 1998 a Turnaje mistryň 1997; OH 1996 (Atlanta) - bronz; vítězka 24 turnajů WTA

- čtyřhra: vítězka 76 turnajů WTA včetně 12 grandslamů; OH 1988 (Soul) a 1996 (Atlanta) - stříbro

- ostatní: vítězka Fed Cupu 1988; vítězka čtyř grandslamů ve smíšené čtyřhře

Ocenění:
4x vítězka domácí ankety Zlatý kanár (1994-96, 1998), členka Mezinárodní tenisové síně slávy (od 2005)
Ostatní:
jedna z nejlepších českých tenistek všech dob, vyznavačka stylu servis-volej; s tenisem začala jako osmiletá, v roce 1982 se stala mistryní republiky v kategorii mladších žákyň; o tři roky později už hrála se svou budoucí deblovou partnerkou Helenou Sukovou o seniorský titul, do světa profesionálního tenisu vstoupila v roce 1987; již během následujícího roku se probojovala mezi absolutní světovou špičku, kromě olympijského stříbra ve čtyřhře slavila i premiérový turnajový triumf ve dvouhře; v singlovém žebříčku byla nejvýš druhá v létě 1997, ve čtyřhře se jedenáctkrát dostala až na vrchol; v roce 1998 na třetí pokus uspěla ve finále Wimbledonu, o rok později ukončila kariéru, během které si na odměnách vydělala přes 11 milionů dolarů; poté se často účastnila různých hráčských exhibic, komentovala tenis pro domácí i zahraniční média a věnovala se rovněž trénování; mezi její svěřenkyně patřily Francouzka Marion Bartoliová či Barbora Krejčíková; žila střídavě v Brně a na Floridě.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

71
Přidat komentář
Frick
http://isport.blesk.cz/clanek/vip-sport/319211/nahla-smrt-novotne-49-blizci-jsou-v-soku-rakovina-ji-napadla-zenske-organy.html
Reagovat
George_Renel
Skoro by se chtělo říci, už to stačí, vše je tam řečeno.
https://sport.idnes.cz/jana-novotna-umrti-0ai-/tenis.aspx?c=A171120_223132_tenis_ten
Reagovat
Frick
Nevím no, přiznám se, že bych docela rád věděl o druhu nemoci. Pudžejová-Suková mozek, Bally játra atp.
Reagovat
blixa
Vzkutku čistokrevný magor ....
Reagovat
blixa
Kurnik ... "vskutku"
Reagovat
VlS
Přiznám se, že. by mě fakt zajímala tvoje psychiatrická diagnóza.
Reagovat
EllNino
Fricku, všechny ty tvoje příspěvky tady prostě smrdí ... v kontextu toho, cos už tady všechno napsal, to nejde brát úplně upřímně ..
Reagovat
Jabadu
Ticho tady bude!
Držíme smutek.
Reagovat
EllNino
smutek se drží trchu jinak ...
Reagovat
smazaný uživatel
+1 ...
Reagovat
Nola
velmi smutna sprava
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mě ta smutná zpráva nepříjemně zaskočila. Asi jako skoro všichni jsem netušil, že je vážně nemocná...

Jestli můžu trochu zavzpomínat, tak její vítězné finále Wimbledonu 1998 byl asi úplně první tenisový zápas, který jsem viděl v televizi. Sice si z toho pamatuju akorát mečbol a reklamy na Raiffeisenbank (ty byly snad při každé pauze), ale vím určitě, že jsem se na ten zápas díval s tátou... Vzhledem k tomu, že rok poté ukončila kariéru, tak jsem ji jako hráčku moc nezažil. Daleko víc si ji pamatuju jako trenérku, hlavně Báry Krejčíkové. V roce 2014 na Spartě jsem stál kousek od ní, když Bára s Katkou Siniakovou hrály debla (Haitik si určitě taky vzpomene, byli jsme tam spolu). Novotná mi přišla jako strašně pozitivní člověk, seděla tam s Danem Filjem a pořád holky povzbuzovala. Tehdy by mě vůbec nenapadlo, že už tady bude jenom tak krátce. Je to velká škoda, že odešla tak brzy...
Reagovat
Soptik
to co dnes pociŤuji jsem zažil víc při úrmtí mé milované maminky, Janu sem sledoval celou dobu, fandil jí, byla mým nejmilejším sportov cem a tohle je pro mě rána z čistého nebe. Budu na Tebe Jano vzpomínat, odpočívej vpokoji :-(
Reagovat
Jabadu
Strašná zpráva!
Ještě nedávno v pořadu ČT o návratu Petry o ní tak hezky a zasvěceně mluvila a nikoho asi ani nenapadlo, že je vážně nemocná. Nebylo nic poznat.
Budu se rouhat, ale musí to ze mě ven. Žádný Bůh a spravedlnost není!
Náboženství vzniklo tehdy, když první podvodník potkal prvního hlupáka - Mark Twain.
(pardon)
Reagovat
Frick
Tak trochu bylo - měla krátké nenabrvené vlasy. To předtím nenosila.

V tu dobu by to asi nikoho nenapadla (i vzhledem k tomu, že to nebyla nikdy žádná manekýna), ale nyní vše nasvědčuje tomu, že nějaký čas předtím byla na chemu.
Reagovat
VlS
Fricku, máš žně? Zalez někam a dej pokoj, v týhle situaci tvůj frňák ve všem pěkně štve.
Reagovat
Frick
Jabadu napsal, že nebylo nic poznat, já jsem korektně kontroval, že do jisté míry ano.

Jde i o mne, cítíl se tak trochu provinile, že když jsem jí viděl v květnu v 90' ČT24, tak jsem si (asi ne nečekaně) řekl, že rezignovala na jakoukoliv ženskost. Přitom to mělo tak vážné konsekvence.
Reagovat
Kozoroh
Jdi s těmi ateistickými výblitky do prdele!
Reagovat
Jabadu
Sem se předem omluvil, ne ?
Reagovat
Kozoroh
Víš co - přečti si Joba a pak sem něco napiš o Bohu.
Reagovat
Jabadu
Uznávám, uznávám.
Já si bibli opravdu přečetl (ale ne tu pro děti). Je tam mnoho moudrosti ... ale ta by fungovala na nebi mezi anděly. Ne tady.
Reagovat
blixa
A nebo je bohů mnoho a hrají s námi hodně ošklivé hry ....
Reagovat
spaniel
Ale ale.
Reagovat
Frick
Lepší, než kdyby to byl nějakej ultrakatolík a řekl by, že jí stihl boží trest za....

(asi si domyslíte)
Reagovat
Jabadu
Máš u mě bezvýznamné plus, bratře v trysku.
Fakt jsem to ještě nevydejchal a jsem z toho zdrcen. Hrozný!
Reagovat
smazaný uživatel
Som nevedel, že sa tu chodí do kostola :)
Reagovat
EllNino
:'(
Reagovat
smazaný uživatel
Pro český tenis dnes bohužel špatná zpráva. Vykonala pro něj hodně dobrého, nejpamátnější však bude její wimbledonská pout.

Alespon v krátkém sestřihu :

https://www.stream.cz/sportovni-okamziky/10004211-o-horkych-slzach-jany-novotne-1993
Reagovat
Lina
Hodně šokující a smutná zpráva.
Reagovat
Kozoroh
https://sport.idnes.cz/jana-novotna-umrti-tenis-jan-kodes-jan-kukal-vzpominky-rozhovor-pxr-/tenis.aspx?c=A171120_124808_tenis_mt2
Reagovat
Frick
Opravdu asi je třeba ocenit mlčenlivost všech, kdo věděli. Přecijen se zdá, že se tahle informace byla známá možná desítkám lidí. I přesto se nikdo nepodřekl.
Reagovat
Frick
Reagovat
tommr
stejně jako všichni co znám jsem neměl ani potuchu, že Janě něco je. Čest její památce ...
Reagovat
Frick
Což je dobrý důkaz toho, že ten úzký okruh lidí, kterým sdělila toto své zlé tajemství, mohla důvěřovat.
Reagovat
Frick
http://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/217411058130526/

Možná naposledy, co se objevila v médiích - nic novějšího jsem nevygůgloval.

Bohužel si musím nyní nasypat popel na hlavu, kdy jsem se na margo vzhledu jejího nezvyklého účesu nehezky otřel a nazval jí "Janem Novotným". Ale jak jsem to mohl tehdy vědět. I kdyby ano, za napsaní "Neprodělala chemo?" bych nebyl hezky očastován.

Dost možná právě skutečnost, že neplatila za vzor "sportující krásky" jí umožnilo se pokojně ukázat na veřejnosti s krátkými šedými vlasy, aniž by to budilo otazníky o možném podstupování cytostattické léčby.

Snažil jsem se najít nějaké zprávy o Janě z druhé poloviny roku 2016 a nenašel. Zřejmě tehdy podstupovala bez vědomí veřejnosti nesnadnou léčbu.
Reagovat
smazaný uživatel
Její wimbledonská finále pro mě zůstanou nezapomenutelná. To první považuji za nejemotivnější.
S Helenou Sukovou se na kurtu výborně doplňovaly.
Pěkný (dvoj)rozhovor: https://sport.idnes.cz/novotna-sukova-po-11-letech-spolu-doo-/tenis.aspx?c=A070708_184827_tenis_ot
Reagovat
raduz
Ta zlá zpráva mě strašně překvapila.Stále vidím ten památný zápas se S.Grafovou.Tam se od Jany štěstí odvrátilo.Moc smutný to je.......
Reagovat
Kozoroh
Martina Navrátilová - Nemám slov. Jsem nesmírně smutná. Jana byla opravdová přítelkyně a skvělá žena.

Petra Kvitová - Dnes jsme bohužel ztratili báječnou osobu. Hráčku, která mě inspirovala a podporovala. Vzpomínám si na naše objetí a slzy štěstí ve Wimbledonu. Děkuji, ti, Jani. Budeš nám chybět.

Helena Suková - Je to hrůza. Škoda mladého života. Věděla jsem, že ta nemoc tam je. Netušila jsem však, že je to tak vážné. Věřila jsem, že léčba zabrala. O té smutné zprávě jsem se dozvěděla od jedné tenistky.
Je to moc smutné, protože byla mladým člověkem. Nejvíce budu vzpomínat na ty naše tituly, které jsme spolu vyhrály - dvě stříbrné medaile z olympiády a grandslamové triumfy.
Sedly si naše dva styly. Velice dobře jsme se doplňovaly a věděly jsme, kde která jsme na dvorci, takže to dobře fungovalo. Pamatuju si ji v juniorce na US Open, kdy jsem ji viděla poprvé hrát. Už tam hrála čtyřhru slušně, pak s Hanou Mandlíkovou začala hrát lepší i dvouhry. Mimo kurt bývala v začátcích otevřenější, potom už byla spíš víc v soukromí.

Hana Mandlíková - Bude nám všem moc chybět, a teď myslím nejen její přátele, ale všechny, kteří se pohybují v českém a světovém tenisu. Nikdy na ni nezapomeneme. Velmi těžko se mi hledají slova, je to strašně čerstvé. Jana byla fajn holka, jsem moc ráda, že jí to v tom Wimbledonu nakonec vyšlo a vyhrála. Je to moc smutné, když zemře takhle mladý člověk.

Radek Štěpanek -Jana byla ikonou našeho i světového tenisu, velkou osobností a zároveň velmi skromným člověkem. Je mi moc líto, že na Janu a její tenis mohu už jen vzpomínat.

Lucie Šafářová -Stále jsem z té hrozné zprávy v šoku. Navždy zůstaneš v mé paměti jako úžasná legenda.

Karolína Plíšková - Moc smutná zpráva o Janě Novotné. Vždy pro mě byla velkou inspirací. Odpočívej v pokoji.
Reagovat
Kozoroh
Jsem zarmoucen jejím odchodem. Vyslovuji svou upřímnou soustrast pozůstalým.
Do dějin tenisu se zapsala nejen jako skvělá singlista, ale i excelentní deblistka. Patří do skupiny deseti tenistek, které na okruhu WTA vyhrály 100 a víc turnajů (Novotná konkrétně 24 singlových, 76 deblových a 4 mixové tituly).
Reagovat
turista
Moc smutné. Neměl jsem ponětí, že Jana bojuje se zákeřnou rakovinou.
Reagovat
Frick
Věděl to jen úzký okruh lidí. Do médií se ta informace vůbec nedostala.
Reagovat
Kozoroh
To nevěděl nikdo krom nejbližších. Utajit vážnou nemoc v dnešní době u slavných není snadné.
Reagovat
Frick
Prý to byl několikaletý utajený boj (zprvu mne napadla i možnost nějaké ultra agresivní formy s rychlým průběhem)

http://isport.blesk.cz/clanek/vip-sport/300603/posledni-rozhovor-s-legendou-novotnou-49-o-triumfu-i-slavne-prohre-ve-finale.html

Asi tady (je to z letošního dubna) jí začaly znovu růst vlasy po chemu.

Tady to nějak na sebe pozoruju, jakoby nemoci slavných byly nějakou "věcí veřejnou". Když jsem to viděl poprvé, tak jsem si jako první věc hned řekl "Jak to, že jsem to nevěděl?" (proto mne napadla ta možnost krátkého času mezi diagnozou a umrtím). Člověk asi nějak v dnešní době zapomíná, že boj s nemocí má být soukromou věcí a ne tématou bulváru i nebulváru. Samozřejmě, tahle svinská nemoc se ze svého charakteru (a charaketu léčby) tají nedobře. :-(

Zrova jsem si nedávno četl články o nemocech Josefa Augusty a Věry Čáslavské (obě slivnivka, oba bojovali něco přes rok).

Je to zkur....

Věra Suková zemřela v 50, Jana Novotná v 50, i Martina Navrátilová měla tuhle nemoc v podobném věku, ta ale (snad!!!) měla více štěstí.
Reagovat
Frick
Resp. Jana se ani té 50tky nedožila :-(
Reagovat
Carloss
to je moc smutná zpráva. viděl jsem všechna její wimbledonská finále. byla to velká bojovnice.
Reagovat
peggy
Jano,dekuji za to co jsi pro tenis udela.Zustenes sampionkou.
Reagovat
VlS
den, kdy mám v očích slzy.
Reagovat
raron
.....i já...........jsem moc smutnej...
Reagovat
smazaný uživatel
R.I.P.
Reagovat
Krisboy
Dopr...tak to je šok. Vůbec jsem netušil, že je nějak nemocná...Odpočívej v pokoji, šampionko!!! Nikdy nezapomeneme. Na Wimbledon, na TM a na všechno ostatní...
Reagovat
dadaft
Reagovat
slacker
to je hodne spatna a smutna zprava, malokdo to tusil
Reagovat
Meceon
Šokující zpráva a velmi smutný den...
Reagovat
Davor1
LEGENDO
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi smutné a nečekané :( někdo se holt nenarodí pod šťastnou hvězdou...
Reagovat
smazaný uživatel
R.I.P. Jani.....
Reagovat
George_Renel
Na její nejsmutnější a nejradostnější okamžiky ve Wimbledonu nikdy nezapomenu. Ať již pláč před královským majestátem nebo mazlení se s trofejí, oboje bude nesmrtelné.
Děkuji za všechno, odpočívej v pokoji.
Reagovat
Lunej..
Velmi smutná a nečekaná zpráva, její památeční finále se Stefi jsem viděla... Ach jo..
Reagovat
Fandina
Čest její památce.
Reagovat
kranyz
Strašný, jsem z toho úplně v šoku, vůbec jsem netušil že je na tom takhle...Byl jsem její velký fanoušek, pamatuji nejen její Wimbledonské příběhy ať už s Graff nebo Tauziat, ale i třeba prohru s Rubin ze stavu 5-0 40-0 ve 3.setu na FO. Moc mě to mrzí, čest její památce..
Reagovat
kada.tom
To je vždycky šílené, když odejde takhle mladý člověk :-(
Tak ať je jí v tenisovém nebi líp a ať jí dělají české tenistky radost ..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten život je někdy strašně nespravedlivý.
Reagovat
Hector21
kurwa drát :(
Reagovat
Paseka
Jsem naprosto v šoku !!!
Reagovat
darek.vrana
To je šok... hrozné.
Reagovat
brixner
Lidi, normálně řvu...
Reagovat
letityfanousek
To bolí. Takhle mladá!!
Reagovat
letityfanousek
její komentování tenisu bylo taky úžasné
Reagovat
janek_da
https://twitter.com/Wimbledon/status/782674900930617344

:(
Reagovat
Andrew89
tohle není dobrý začátek týden:/ ani jsem nevěděl, že je nemocná:/ upřímnou soustrast rodině.
Reagovat
Gulbis
Nevím o nikom, kdo by to věděl... :((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist