Deprese a nadávky na internetu. Marinová kvůli nim skončila s tenisem

21. 2. 2013, 15:54
Aktuality 26
Někdejší naděje kanadského tenisu Rebecca Marinová ukončila ve 22 letech kariéru. Bývalá 38. hráčka světa trpěla léta depresemi a byla častým terčem urážek na internetu. "Nechci už obětovat své štěstí a další oblasti života tenisu," vysvětlila své rozhodnutí rodačka z Toronta.
Profily hráčů
Rebecca Marinová

Svého žebříčkového maxima dosáhla Marinová před dvěma lety, v roce 2011 si také zahrála v Memphisu své jediné finále na okruhu WTA. Pak se však začala na žebříčku propadat. Loni si dala kvůli psychické a fyzické únavě sedmiměsíční pauzu, a i když se ještě pokusila vrátit, nyní skončila definitivně.

"Dlouho a usilovně jsem o tom přemýšlela. Už mi chybí vášeň a zapálení pro to, abych se udržela na úrovni, na níž bych v profesionálním tenisu ráda byla," vysvětlila Marinová. "Byla jsem 38. ve světovém žebříčku, takže si uvědomuju, kolik práce a obětí to přináší. Odcházím, protože už nechci obětovat své štěstí a další oblasti života tenisu," dodala rodačka z Toronta, jejímž posledním utkáním tak bude několik dní stará prohra s Američankou Glatchovou v kvalifikaci v Memphisu.

K rozhodnutí kanadské tenistky přispěly i urážky na Twitteru a dalších sociálních sítích, i když prý nebyly hlavním důvodem. "Mé deprese přišly mnohem dřív, trpěla jsem jimi tak šest let. Ale hodně těch komentářů mě opravdu bolelo," uvedla Marinová. "Psali mi, že mám umřít, že mám shořet v pekle, že jsem kráva a idiot, že jsem jim prohrála (vsazené) peníze. A to bylo ještě mírné," řekla vítězka pěti turnajů nižší kategorie ITF.

"Myslím si, že mám hroší kůži, takže to nebyl hlavní důvod mého konce, i když svůj podíl to mělo," řekla Marinová.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
VlS
jsou choroba a není u ní žádná souvislost s fyzickou zátěží. Deprese - to není, že je někdo naštvanej, otrávenej nebo smutnej. Deprese tedy určitě nejsou důsledkem tenisu, ale dělat cokoliv s touto chorobou je obtížné. Rozhodnutí udělala sama a nemá asi smysl se v tom nějak párat a hledat příčiny. Příčinou, pokud vím, je genetický kód.
Reagovat
smazaný uživatel
Co by povedal taky Hanescu ale podobni hraci keby si precitali tie socialne siete:D
Reagovat
patriks
měl by mít právo každý tenista se rozhodnout, jestli souhlasí s tím, aby na něj sázkové kanceláře vypisovaly sázky nebo ne a ty by to měly respektovat. Proč by měl být vystavován ještě tlaku že někomu prohrál peníze ?
Reagovat
smazaný uživatel
Jakému tlaku? S*át na sázkaře, můžou si za to sami...a když mají ještě tu drzost takhle lézt hráčům, kteří jim "prohráli peníze", na stránky a nadávat, tak jim přeju, aby skončili na mizině.
Reagovat
Heather_Fedex
souhlas se sonjou
Reagovat
Fandina
Sonja ... ty řádíš ... úsměv

Podle mě nikdo nikoho nenutí aby sázel a je jeho věcí na koho ... úsměv
Reagovat
Gulbis
Holka neví o životě nic. Co by dělala, kdyby měla starosti obyčejných lidí, kteří nemají práci, dluhy jim rostou do nekonečné spirály...to by byla asi jistá sebevražda
Reagovat
spaniel
Ty nevis o zivote nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Je jasné, že by veřejně vystupující lidé měli být proti tlakům např. sociálních sítí odolní (o depresích se nebavím, to je úplně něco jiného). Na druhou stranu je fakt, že od doby, kdy se počítače s internetem objevily v podstatě v každé domácnosti, tak naplno mohla explodovat touha lidí se zviditelňovat viz právě skrze sociálně sítě, blogy, diskuzní fóra atd. Zatímco dříve byli vidět víceméně jen ti, kteří se dostali do médií, tak dneska se může zviditělňovat vlastně úplně každý. A v negativním slova smyslu je to nejvíc vidět právě na těch "internetových mistrech světa", kterým by dřív nikdo (snad s výjimkou jejich okolí) nenaslouchal... Neříkám, že jedna doba je lepší než druhá, vnímám to prostě jako přirozený vývoj se svými důsledky...
Reagovat
smazaný uživatel
Znal jsem ji jenom podle jména, ale je to velmi smutný příběh. Zároveň to je ponaučení pro všechny, co používají sociální sítě... Každopádně přeju Rebecce, ať je šťastná v osobním životě. Snad se jí bude dařit při jiné práci a přijde na jiné myšlenky.
Reagovat
smazaný uživatel
Športovec musí byť (alebo mal by byť) voči podobným veciam a nadávkam imúnný. Končiť pre depresie vo veku 22rokov mi príde veľmi veľmi zbrklé.
Reagovat
Fandina
Píší, že měla deprese léta. Snad se jich teď zbaví. Zřejmě jí ten sport zase nedělal tak dobře, aby ho mohla dělat s radostí, a to je ke každé činnosti potřeba, sport nevyjímaje.
Reagovat
spaniel
Nechtěl bys objasnit jak být imunní vůči depresi? Myslím, že by to bylo na Nobelovku...
Reagovat
smazaný uživatel
Imúnny voči nadávkam tiežfanúšikov na sociálnych sieťach..

Z toho plynú depresie a pocity úzkosti. Celkovo sa čudujem, že si profesionálny šporotovec tieto veci tak pripúšťa k telu.
Reagovat
Fandina
Nahoře píše, že měla šest let deprese a už tenis nechce děla. To je podle mě jedna z možností, jak změnit život a možná i příčinu depresí. Útoky na sociálních sítí jí bolely ale má prý hroší kůži, všechno je nahoře v článku.
Reagovat
smazaný uživatel
To je v poriadku, že všetko je v článku. Snáď si však ako diskutujúci môžem vybrať aspekt, na ktorý chcem reagovať ;)

Rebecca je evidentne jedna z citlivejších pováh. No ako som písal vyššie, človek športovec by sa rozhádzať sociálnymi sieťami nemal. Pochybujem, že kebyže môžu sociálne siete vo väčšej miere za jej skončenie kariéry, tak to Rebecca prizná. Už len to, že to zmienila veľa naznačuje.

Každopádne prajem jej veľa šťastia do jej ďalšieho netenisového života, pamätám si niektoré jej zápasy a javila sa v nich viac, než dobre.
Reagovat
Fandina
Forehand jenže podle mě ten hlavní důvod jsou deprese, to by přece nenapsala, že má hroší kůži, napsala by rovnou, že je to kvůli sociálním sítím, proč by mlžila.
Reagovat
spaniel
Zjevně víš málo o depresi. Ale to hodně lidí.

Já se spíš divím, že měla twitter. Na zahr.stránce psali, že to bylo zejména ta a že twitter to jaksi víc umožňuje. Pokud vím, R třeba Rafa twitter má, Roger ne. A i tak to pro ně vyřizuje někdo jiný, kdo to filtruje.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo to nezažil, neví o depresi prakticky nic. Jsem alergická na to, jak lidi mají jednou za čas blbou náladu a tvrdí, že mají 'depku'. Pravda je, že v tý depresi jí taky mohlo být to, co o ní psali, úplně fuk a jindy jí to zase ničit. V každým případě jí je škoda, ale když hraje bez radosti, tak to nemá cenu. Přeju jí, ať se z deprese dostane a nastartuje život, kterej jí bude bavit.
Reagovat
Bob
Je mi jí líto. Jestli ji lidi takhle nadávali, určitě to muselo být těžké. Je to škoda, skončit tenis z těchto důvodu. Přeju jí v životě hodně štěstí.
Reagovat
spaniel
Skončila hlavně kvůli depresi, toto jen přispělo. Zajímalo by mě, jestli by to fungovalo na Rafu "D
Reagovat
Heather_Fedex
kdyby jak marino premysleli i ostatni sportovci (a vubec, zname osobnosti) tak bychom v tv mohli sledovat leda tak dokumentarni film o polarnich medvedech...
vazne smutny konec kariery
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, nemyslím si, že skončila kvůli nadávkám na internetu. Kdyby si o sobě měli číst názory na netu, musí skončit 7O procent sportovců, papež (ten už to vlastně taky vzdal), 80 procent zpěváků a 99 procent politiků :D
Reagovat
Heather_Fedex
presne ;))
Reagovat
Fandina
Proto nikdy nikoho nekrtizujte a když tak bez nadávek ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
politici nemaj svedomi takze jich jejich ciny a vykony netrapi. jen v nemecku maj lidi moralku u nas zadny moralni principy od dob komousu neexistujou .predtim tu jakes krestanske hodnoty byly, ted muze krast kazdej
zpevak tvori dokud ma publikum
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist