Vrbenský na pražské Spartě vyřadil jedničku Veselého, Kopřiva zaskočil Rosola

26. 5. 2020, 09:45
Aktuality 6
O POHÁR PREZIDENTA ČTS - Na pražské Spartě dnes odstartoval turnaj O pohár prezidenta ČTS, první z charitativních akcí na našem území a první turnaj po bezmála tříměsíční pauze zaviněné pandemií koronaviru. Hned úvodní den nabídl dvě velká překvapení, když Michael Vrbenský vyřadil největšího favorita a českou jedničku Jiřího Veselého a Vít Kopřiva si vyšlápl na zkušeného Lukáše Rosola.
Michael Vrbenský (© LTK Liberec)

Hned úvod mužské části turnaje přinesl dvě velká překvapení. Dvacetiletý Michael Vrbenský si na antuce na pražské Spartě vyšlápl na největšího favorita turnaje O pohár prezidenta ČTS Jiřího Veselého, českou jedničku zdolal 4-6 6-3 10-4.

Vrbenský hned v úvodní hře ztratil podání, ale v dalším průběhu zápasu už ani jednou nezaváhal. Oba sety rozhodl jediný brejk, v rozhodujícím super tie-breaku měl překvapivě jasně navrch méně zkušený rodák z Nymburka. Cenné vítězství nad 65. hráčem světa Veselým, jenž v únoru ovládl podnik ATP v indickém Puné, slavil za necelou hodinu a půl.

Veselý se ve druhém setu nechal rozhodit hlukem v okolí kurtu. Udělal tři dvojchyby, přišel o podání i koncentraci. "Bylo těžké se dostat do rytmu, chyběl mi náboj, ale je dobře, že jsem si zahrál zápas," řekl Veselý.

Dvacetiletý Vrbenský bude hrát o finále s devatenáctiletým Jiřím Lehečkou, který porazil 7-6 1-6 10-6 o rok staršího Tomáše Macháče.


O překvapení se postaral i Kopřiva, v semifinále se utká s Kolářem
Na překvapení došlo také hned v úvodním utkání dnešního programu. Dvaadvacetiletý Vít Kopřiva si po setech 7-6(2) 6-3 vyšlápl na zkušeného veterána Lukáše Rosola a postoupil do semifinále.

Kopřiva měl v obou setech zpočátku jasně navrch, mnohem méně chyboval a vždy si vypracoval vedení dvou brejků. Rosol ale pokaždé využil jeho zaváhání. Zatímco v úvodní sadě Kopřiva náskok i přes dva setboly promarnil a musel o zisk setu bojovat v tie-breaku, ve druhém dějství srovnání skóre nedovolil a po hodině a půl využil v pořadí čtvrtý mečbol.

"Jsem rád, že jsme po tak dlouhé době hráli soutěží zápas, byť to není o body do ATP. Je super, že jsem vyhrál, ale hlavní účel, že můžeme hrát zápas, to splnilo," řekl Kopřiva, 320. hráč ATP.

Kopřiva se v semifinále utká se Zdeňkem Kolářem, který bez ztráty podání přehrál 6-3 7-5 juniorského vítěze US Open Jonáše Forejtka.

Obě osmičlenné soutěže dnes mají na programu všechna čtvrtfinále, zítra se odehrají semifinále a turnaj vyvrcholí ve čtvrtek souboji o trofej. Ženy hrají na tvrdém povrchu, muži na antuce. Diváci do areálu pražské Sparty nesmí, u kurtu jsou pouze trenéři a manažeři, hlavní rozhodčí a tři lajnoví. Turnaj živě vysílá Česká televize.

Každý účastník obdrží za start 50 tisíc korun, z kterých každý z hráčů přispěje na charitu dle vlastního uvážení. "Celková suma tři sta tisíc korun bude rozdělena mezi Nadaci Pohyb bez pomoci a Arcidiecézní charitu Praha na boj proti šíření nemoci covid-19," řekl ředitel turnaje David Trunda.

Na turnaj se ve Stromovce přišli podívat olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, bývalý tenista Radek Štěpánek či šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval. U kurtů se s dcerou Isabellou objevila také Andrea Sestini Hlaváčková.

Na zahajovací boje ve Stromovce navážou turnaje O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta vždy pro 16 hráčů a hráček. Hrát se bude i soutěž družstev. Mezinárodní sezona okruhů ATP, WTA i ITF je kvůli pandemii nového typu koronaviru od půlky března přerušena a začne nejdříve v srpnu.

O POHÁR PREZIDENTA ČTS - 1. DEN
Kurt Antuka
Kopřiva - Rosol 7-6(2) 6-3
Kolář - Forejtek 6-3 7-5
Vrbenský - Veselý 4-6 6-3 10-4
Lehečka - Macháč 7-6 1-6 10-6
Pavouk
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
EllNino
No ... u chlapů sem čekal teda postup Lukáše, Veselky, Jonáše a Tomáše ... a postoupili Víťa, Michal, Zdenda a Jirka Lehečka :D
Reagovat
sojka1
:-)) ja jsem se do prognoz nepoustela ani sama pred sebou, docela jsem cekala Lehecku.... moc neverila Rosolovi, ale Jura, ten me zdeptal.... :-))
Reagovat
EllNino
Lehecka je celkem perspektivni, snad už vyléčil vše :) Jonáš ma ale parametry na vybornej tenis, ten Thiemuv rozlifzovanej forehand mě celkem baví :) ... Tomáš Machac už ukázal, co v něm je ... uvidime no, snsd kluci během pauzy nezakrni
Reagovat
sojka1
nevim, jestli nebudou ve fi Jonasovi chybet nejake ty cm, okukovala jsem ho v extralize a obcas mi mizel na kurtu trochu do ztracena... :-))
Reagovat
Fandina
A nebylo to před lety, že mizel? Já myslím, že je na tom s výškou podobně jako ostatní mlaďoši, řekla bych i že je větší než Macháč nebo Vrbenský a asi tak vysoký jako Lehečka.
Reagovat
Fandina
Našla jsem fotku, nějak extra velký není, na Veselku a Rosola nemá, ale třeba ještě poroste.

https://img.blesk.cz/img/2/full/6228049_.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist