Šarapovová o Na Li: Odchází velká hráčka s ještě větší osobností

23. 9. 2014, 08:01
Rozhovory 5
I Maria Šarapovová se před startem turnaje ve Wuhanu vyjádřila k ukončení kariéry Na Li. Jak na nejúspěšnější čínskou tenistku historie Ruska vzpomíná? Nemá se za co stydět, může se ohlížet na svou kariérou a usmívat se u toho, řekla před novináři Šarapovová.
Profily hráčů
Maria Šarapovová a Na Li

Fanoušci tady ve Wuhanu jsou stále ještě smutní, neboť nejlepší čínská tenistka historie Na Li ukončila kariéru. Nemohla byste jim přinést nějaké vaše bonbony? Věřím, že by jim to udělalo radost. Co říkáte na rozhodnutí Na Li?
Nemyslím si, že je to rána jen pro čínské fanoušky, je to smutné pro celý tenisový svět, protože odchází velká hráčka a velká osobnost. Na Li toho hodně dokázala, změnila přístup lidí v Číně ke sportu, proto si myslím, že tu na ni jsou všichni právem hrdí, zaslouží si to. Její úspěchy jsou možná i za tím, že tady ve Wuhanu vznikl nový turnaj světové úrovně, kam se teď sjíždí ty nejlepší hráčky z celého světa. Je smutné, že tu nebude hrát právě ona. Myslím si ale, že se nemá za co stydět, může se ohlížet za svou kariérou a usmívat se u toho. Dosáhla toho tolik a vůbec ji to nezměnilo. Prošla si řadou zranění, ale pokaždé zabojovala a dokázala se vrátit zpět. Je patrné, že tenis milovala a dala mu všechno. Celý tenisový svět může být hrdý, že mezi sebou měl takovou hráčku.

Jak na ni budete vzpomínat?
Nejvíce vzpomínek na ni mám samozřejmě ze vzájemných zápasů. Hrát s ní bylo vždycky náročné, protože ona byla pokaždé skvěle připravená a hrála výborný tenis. Myslím, že to byla jedna z nejtěžších soupeřek. Měla parádní bekhend a nikdy se nevzdávala, bojovala za každého stavu.

O vás se ví, že se tenisu naplno věnujete už od dětství. Jak jste to měla v té době se školou a se vzděláním? Co vás nejvíc bavilo?
Ano, tenis hraju už od dětství a většinou jsem se učila doma. Nikdy jsem nechodila do školy, kde by kolem mě bylo další 30 žáků. Když jsem začala trénovat na Floridě, chodila jsem pár let do soukromé školy. Nejoblíbenější předmět jsem asi neměla, ale vždy mě bavilo umění. Chtěla jsem chodit na kurzy architektury, ale to by s tenisem nešlo moc dohromady, bohužel.

Když jsme v Číně, pojďme se bavit o čínském tenisu. V posledních letech se tu stále více a více dětí hlásí na tenis a řada škol jim nabízí i tenisové lekce zdarma. Mohla byste dát nějaké rady těmto začínajícím tenistům? Co je nejdůležitější, když chce člověk uspět?
V Číně se v posledních letech hraje více a více turnajů, což je pro tenis v té zemi hodně důležité. Jak už jsem říkala, hodně tomu pomohla právě Na Li, která ukázala, že uspět může každý, kdo si jde za tím určitým cílem. Ona reprezentovala čínský tenis ve světě a dala inspiraci tolika lidem! S novými turnaji sem přicházejí i noví trenéři a nové šance pro začínající hráče. Myslím, že ještě nedávno Wuhan nikdo neznal, ale teď je tu velký a prestižní mezinárodní turnaj kategorie Premier. Číňané udělali opravdu velký kus práce a řekla bych, že tady to ještě nekončí.

Už jste navštívila ve Wuhanu nějaké zajímavá místa? Jak se vám tu líbí? Jak to máte tady ve Wuhanu s jídlem?
Cesta z USA sem do Číny je dost dlouhá, takže ty první dny jsem si zvykala na prostředí, na časový posun a na kurty, protože to je nejdůležitější. Většinou nemám moc času chodit po městě, snažím se trénovat a odpočívat, takže na nic jiného nemám dostatek energie. S jídlem tady moc neexperimentuju, protože čínská kuchyně je jiná než ta západní, na kterou jsem zvyklá.

Jak vám vyhovují místní kurty, cítíte se ve formě?
Od US Open jsem nehrála, takže mi nějakou dobu trvalo, než jsem si zvykla na kurty a na prostředí tady. Cítím se tu ale dobře, hodně jsem tu odtrénovala.

TenisPortal.cz, asapsports.com

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jako vždy dobrý rozhovor. :)
Reagovat
pepin
Je škoda, že není po charakterové stránce takový člověk jako ona.
Reagovat
sprchon
To asi ne, ale není mi nějak extra nesympatická. Rozhodně víc sympatická než její obdivovatelka, Genie.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak, Genie si to u mě s tím svým vystupováním zazdila a je otázka, jestli mě někdy obměkčí, škoda u tak dobrý mladý hráčky
Reagovat
smazaný uživatel
ta obdivuje jenom sama sebe ;-)

Neříkám, že je to špatně. Ale můj šálek kávy to není.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist