Šavrda: U Berdycha si umím představit třeba Wilandera

16. 5. 2016, 20:58
Aktuality 19
Tomáš Berdych se pod vedením trenéra Daniela Vallverdua herně příliš neposunul. Myslí si to trojnásobný grandslamový šampion Jan Kodeš. Bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda by si v pozici superkouče u současné české jedničky dovedl představit Švéda Matse Wilandera.
Profily hráčů
Vladislav Šavrda (© pragueopen.cz)

Třicetiletý Berdych dnes oznámil, že po roce a pěti měsících ukončil s Vallverduem spolupráci. Pod jeho vedením vyhrál dva turnaje ATP, byl v semifinále Australian Open, ale na špičku v čele s Novakem Djokovičem nestačil.

"Významně tenisově se neposunul," konstatoval wimbledonský vítěz Kodeš v rozhovoru s ČTK. "To ale musí říct on sám, jestli se cítí, že se zlepšil. Už je v letech a musí si sám srovnat, co potřebuje."

"I když jim to zpočátku klapalo a Tomáš měl konzistentní výkonnost, pronikavý úspěch nepřišel," řekl Šavrda webu časopisu Tennis Arena a dodal: "Vzájemná spolupráce nebyla neúspěšná, ale Berdych si od ní jistě sliboval víc."

Otázkou je, jakého kouče Berdych potřebuje. "Běžně si musí poradit sám a na grandslamech je dobré mít poradce. Co se týče antuky, věděl bych, co mu poradit, ale nebudu to dělat přes noviny," řekl dvojnásobný král Roland Garros Kodeš.

Světová špička ukazuje, že tzv. superkouči jsou nezbytní. První hráč světa Djokovič má Němce Borise Beckera, Japonec Kei Nišikori Američana Michaela Changa a Brita Andyho Murraye vytáhl v minulosti Ivan Lendl. Právě s Lendlem Berdych v druhé půlce roku 2014 o možném angažování jednal, ale na spolupráci se nedohodli.

"Superkouči znásobují hráčův respekt a ještě dotvářejí jeho image," uvedl manažer klubu I. ČLTK Šavdra. "Nový trenér by měl být každopádně blízký Berdychově mentalitě. I kdyby se nabídl Connors, nebylo by to zřejmě optimální řešení. Naopak třeba takového Wilandera bych si představit dovedl."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
Grigor_Murray
Berdycha nemůže trénovat Wilander,musel by se vzdát Game set mats a to mu Eurosportu nepovoli
Reagovat
Meceon
Berdycha může zachránit jediný člověk..PETR KORDA
Reagovat
Meceon
ona už kvitová ypadla z top ten jo?
Reagovat
peggy
Myslim,ze Tom si musi vybrat sem kdo mu sedne,ale nema zadnou gynastickou prupravy,napr.Noe a je to znat.Tom se nyni pohybuje jak misa.
Reagovat
pumpier
Všimnul jsem si že B.trochu přibral a pohyb na antuce není co býval a rovněž při nižších míčích ( což na antuce bývá většina) nestíhá. Antuka je o pohybu a trpělivosti. Tihle hráči (zkušení) už trenéra nepotřebují, protože na předělání nějakého stylu je pozdě a hlavu už nikdo nepředělá.
Reagovat
smazaný uživatel
savrdovi bych moc nevěril, taky po DC říkal, že Rosol půjde do top 20:):)
Reagovat
SubOptikT
Myslím, že by měl angažovat tandem Wilander - Nováček. Když už nic jiného, mohla by to být chvílema aspoň sranda a co teprve ty večírky po občas vyhraném zápase ... ;-)
Reagovat
Mantra
jenže Mats se tlačí k holkám do WTA, toho si nevěiml???
Reagovat
smazaný uživatel
Wilander určite nie. Mats by si mal zobrať do parády mladších hráčov, prípadne naozaj velké meno ako super coach..
Reagovat
Kytka
To co napíšu, berte prosím s rezervou - úsměv - a co takhle MacEnroe? Ten by z něj vytáhl i to co Tom neumí, protože by chtěl naštvat (spíš by sedělo nas.at) Ivana, který ho odmítl. A proto je John ještě dneska ochotný udělat cokoliv. Hihihi. Ale jinak Toma mám ráda a přeji mu šťastnou ruku při výběru.
Reagovat
lars
McEnroe ma asi zajem o Kyrgiose. A pro Toma by byl asi spatnou volbou.

Kodes uvedl : na grandslamech je dobré mít poradce
Reagovat
Kytka
Vždyť jsem upozornila, že je to nadsázka a zase to někdo bere vážně.
Reagovat
lars
odpovedel jsem Ti na dotaz
Reagovat
smazaný uživatel
Já si umím představit, že příště s Goffinem uhraje game.
Reagovat
Lunej..
Nechceš si už stopnout Večerníčka, přečíst si ještě na dobrou noc Broučky a vyměnit si plenky? Zítra je tady den. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D :D rozesmála si mě :)
Reagovat
aligo
já taky :) Mats by byl dobrej :)
Reagovat
Lunej..
To určitě, Mats hází deky, takže když řekne Tomovi, že na to má, tak zaručeně je to v háji :)
Reagovat
smazaný uživatel
Matse bych chtěl taky, tolik toho napovídá, až to působí, že by měl Tomášovi co říct.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist